30 Ιουλ 2011

εδώ.. δεν είναι Σύνταγμα

Ο κόσμος είναι μικρός -γνωστό αυτό..
Αλλά με το ίντερνετ, γίνεται ακόμα μικρότερος.

Το email που μού ήρθε χθες, με έκανε να το συνειδητοποιήσω. 
Κι αυτό, επείδη δεν ήξερα ότι αυτό εδώ το μπλογκ αλλά και το theinsider.gr έχουν αποκτήσει σταθερούς ισραηλινούς αναγνώστες που συμβαίνει να γνωρίζουν ελληνικά. 

Οι μικρές φράσεις σε σπαστά greeklish από κάποιον Ιόναταν ήταν όμως σαφείς : "Diavazo to alloukiallou para poli kero kai mou aresei poly. Ela na deis simera sto dromo pou to lene 'Nordau' tis nees mas skines pou tha valoume! Na mathi o kosmos stin Ellada ti ginete. Thelis? Tha ertis? Ti les?" 
Μα, θα μπορούσα ποτέ να αρνηθώ;

Και έτσι βρέθηκα στην -μέχρι χθες τουλάχιστον- 'ήρεμη' δενδρόφυτη λεωφόρο Νόρνταου, όχι πολύ μακρυά από την γεμάτη με κόσμο Rotschild -όπου συνεχίζεται το αδιαχώρητο καθημερινά εδώ και δυό βδομάδες. 

η πρώτη πρώτη σκηνή που στήθηκε στη λεωφόρο Νόρνταου..
Παρασκευή, 29.7.2011 -ώρα 7 και μισή το απόγευμα..

Ευκαιρία λοιπόν, να δούμε μαζί πώς αρχίζει από το μηδέν μια κατασκήνωση διαμαρτυρίας, από απλούς εργαζόμενους πολίτες, ηλικίας 30 και κάτι, με μισθό, με σπουδές, με ένα στεγαστικό, πολλοί απ'αυτούς μάλιστα και με μωρό στην αγκαλιά -αλλά...και με μιά σκηνή ο καθένας , στο Τελ Αβίβ του καλοκαιριού του 2011. Ένα καλοκαίρι που αυτή η χώρα θα το θυμάται απ'ό,τι φαίνεται, για πολλά χρόνια ακόμα. Τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθηση πολλών εδώ.


λεωφόρος Νόρνταου, 29.7.2011, 7 και μισή το απόγευμα.

Ο Ιόναταν Ζάντμπεργκ είναι γέννημα θρέμμα του Τελ Αβίβ, αλλά συγχρόνως Καβαλιώτης από την πλευρά της μαμάς και Αθηναίος από την πλευρά του μπαμπά. Αυτός και μερικοί φίλοι του αποφάσισαν να πάρουν κι αυτοί΄τις σκηνές τους παραμάσχαλα και να αφήσουν συμβολικά τα ακριβοπληρωμένα νοικιασμένα τετραγωνικά στο κέντρο της πόλης "μήπως και κάτι αλλάξει προς το καλύτερο". Άνθρωποι συνηθισμένοι, συνειδητά πολιτικοποιημένοι αλλά όχι απαραίτητα κομματικοποιημένοι, χωρίς ιδεολογικές εξάρσεις αλλά με άποψη και γνώμη. Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, ή -εν προκειμένω- οι άνθρωποι της ..διπλανής σκηνής.


Οι πρώτοι περαστικοί δεν άργησαν να έρθουν. 
Τα μπράβο και τα συγχαρητήρια έδιναν κι έπαιρναν από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Μόνο ένας ήρθε με άγριες διαθέσεις του τύπου "Δεν πρόκειται να γεμίσει τσαντίρια η γειτονιά με σάς!", αλλά έφυγε βιαστικά χωρίς να δοθεί συνέχεια. 
Από την άλλη μεριά όμως, ήταν πολλοί οι περίοικοι που ήρθαν να πουν ότι προσφέρουν το σπίτι τους, το ψυγείο τους, ακόμα και την.. τουαλέτα και το μπάνιο τους για τους διαμαρτυρόμενους κατασκηνωτές. Έδειχναν πού έμεναν και έδιναν και το τηλέφωνό τους, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.
Δεν το πιστεύετε;

Στο μεταξύ, εκτός από τις σκηνές που τοποθετούνταν η μία μετά την άλλη, ύστερα από σωρεία like στο facebook -επιστρατεύθηκαν δύο καναπέδες αλλά και ο ντόπιος ..."Λουκάνικος", ονόματι.. Γκούλας, γένους θηλυκού (συνονώματη του... γνωστού ουγγαρέζικου εδέσματος, που φαντάζομαι πως γνωρίζετε. Αν όχι, όπου το βρείτε διαθέσιμο, παραγγείλτε το..)


Αν και ασυνήθιστα αμήχανοι για τα τοπικά δεδομένα, οι δύο αστυνομικοί που εμφανίσθηκαν ξαφνικά ήταν σαφείς : να απομακρυνθούν αμέσως οι σκηνές, τα σεντόνια που είχαν απλωθεί στο δρόμο και να τελειώνει αυτή η ιστορία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κια πιο ήρεμα, "διαφορετικά θα εκκενώσουμε το δρόμο εμείς". 
Και προς στιγμήν, όλα φάνηκαν να τελειώνουν εκεί..   

Στη συνέχεια, μπήκε στη μέση η δοξασμένη κάστα των δικηγόρων/κατασκηνωτών:  "Εντάξει, εμείς να φύγουμε. Αλλά για ένα λεπτό.. Εκδόθηκε διάταξη από κάποιον; Και από ποιόν; Διατάραξη της δημοσίας τάξεως; Και σε τι ακριβώς αυτή συνίσταται; Ποιός την καθόρισε;" και τα λοιπά, και τα λοιπά, και τα λοιπάααα..
Οι δύο ήδη αμήχανοι αστυνομικοί έγιναν περισσότερο αμήχανοι.  Το έβλεπες στα μάτια τους ότι ..συμφωνούσαν σε όλα, όπως και όλοι οι περαστικοί. Τηλεφώνησαν στα κεντρικά, όμως οι επίσημες απαντήσεις που αφορούσαν για το αν επιτρέπονται οι κατασκηνώσεις στις δενδρόφυτες λεωφόρους της πόλης δεν αποδείχθηκαν περισσότερο πειστικές, παρά το ορθό-κοφτό και αυστηρό τους ύφος. Με λίγα λόγια, το θέμα ακόμα μάλλον 'παλευόταν', καθ'όπως διαφαινόταν.

Και πράγματι, ύστερα από διαδοχικά ερωτήματα και τηλεφωνήματα -περιέργως σε μια στιγμή το κλίμα άλλαξε. Οι αστυνομικοί πήραν το ύφος που ..ήθελαν να πάρουν εξ αρχής, αφού πήραν το 'ok' άνωθεν. "Καλή επιτυχία σας ευχόμαστε και..Καλό σας Σάββατο". Η αστυνομία έφυγε.. και οι σκηνές παραμένουν, με τη βούλα..


Και η συνέχεια..αναμενόμενη :


Η υιοθέτηση του α-κομματικού συνθήματος "Ζητούνται νέες κοινωνικές προτεραιότητες" δεν επιλέχθηκε τυχαία. Διαφέρει σημαντικά από τα ολοένα και περισσότερο προκάτ και οργανωμένα κομματικά συνθήματα που κατακλύουν πλέον τη λεωφόρο Rotschild, αντικαθιστώντας τα γνήσια παλαιότερα. Τη στιγμή μάλιστα που το ευρύ μη-κομματικοποιημένο κοινό των διαμαρτυρομένων αρχίζει να βλέπει τον εαυτό του  "με το ένα πόδι έξω" από αυτό το πρωτοφανές παλλαϊκό κίνημα για τα τοπικά δεδομένα, ένα τέτοιο σύνθημα ενώνει -και τίποτα λιγότερο απ'αυτό.

Κάθε σκηνή έχει και τον ιδιοκτήτη της.
Κι επειδή μού αρέσει να κρατώ τις υποσχέσεις μου, καμαρώστε τους πρώτους πρώτους κατασκηνωτές της Νόρνταου, έναν-έναν ..
..και όλους μαζί :










επ! μα αυτόν εκεί με την μπλε μπλούζα στ'αριστερά,κάπου τον ξέρω!

Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν!
(και με το μπλογκ να έχει την ..τιμητική του -όχι παίζουμε)

Όσο για την Γκούλας...
..μα, τι να λέμε τώρα..
Πατήστε το play..

με αγωνιστικούς χαιρετισμούς...


Διαβάστε ακόμα :
Indignados made in Israel
Τελ Αβίβ: Indignados vs. Indignados
Τελ Αβίβ, το Μετα-Νεοφιλελεύθερο

 

10 σχόλια:

Aggela είπε...

Μπράβο!
Και πάλι έσκισες!
Πολύ ενδιαφέρον και παραστατικά δοσμένο θέμα!
Μακάρι να πάρουν κουράγιο και οι δικοί μας ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα και να μην παραδώσουν τα όπλα, γιατί είμαστε πολλοί και κάθε μέρα περισσότεροι!
Ίσως είναι ώρα μάλιστα να μεταφερθούμε με τα αντίσκηνα από το Σύνταγμα στη Φιλοθέη, το Ψυχικό, την Εκάλη, το Κολωνάκι και άλλες σικ περιοχές της Αθήνας! Έχουν και πισίνα και είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι.

Αλίκη Παπαχελά είπε...

Κατά πρώτον η Γκούλας είναι κούκλα αλλά πολύ αδύνατη, βρε παιδάκι μου! Ο Λουκάνικος είναι πιό νταβραντισμένος! Α, και πές τους να της αλλάξουν όνομα, κάνει πολύ ζέστη για "γκούλας"! :-Ρ Κατά δεύτερον, τους βρίσκω πολύ σικ! Κατά τρίτον, οι μπάτσοι τους με τους μπάτσους μας καμμία σχέση, οι περίοικοι με τους δικούς μας καμμία σχέση, ακόμα κι η κυβέρνηση (όσο χάλια και νάναι) με την δική μας καμμία σχέση!!!!!

μαρίλια είπε...

χμμμμμμ...Γι αυτό χάθηκες :) Πολύ καλό ρεπορτάζ Γαβριήλ! " Και σίγουρα δεν είναι Σύνταγμα. Το Σύνταγμα είχε χθες "εκκαθαριστικές" επιχειρήσεις.

Georgios Atsiknoudas είπε...

Πολύ ενδιαφέρον!! Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει οποιαδήποτε κίνημα, σε οποιαδήποτε χώρα, με τον αθάνατο ελληνικό χαβαλέ? Άσε που κάνει ο λαός μπάνια, και κάνει και ζέστη! Κυκλοφόρησε και η νέα collection Prada, άσε.....!!

Βέβαια θα με ενδιέφεραι πάρα πολύ, το μορφωτικό, θρησκευτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αυτών των ανθρώπων, που βγαίνουν στο Ισραήλ στους δρόμους και μπαίνουν στην διαδικασία να πολεμήσουν για ένα καλύτερο μέλλον!
Ίσως τότε θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε άμεσα και να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα!
Καλή συνέχεια λοιπόν ......!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

χαιρομαι που σας ενδιαφερουν αυτα πυο γραφω (μεριεκς φορες, λογω της απουσιας σχολιων, μου περασε απο το μυαλο οτι...μονος μου τα γραφω , μονος μου τα διαβαζω χαχα

Γιωργο, πώς να σου απαντησω σ'αυτο που με ρωτας; Απο αυτα που ειδα, αυτοι που διαδηλωνουν στο Τελ Αβιβ θα μπορουσαν να μενουν πχ απο την Κυψελη μεχρι και τη Γλυφαδα. (για να πω στα ροδιτικα : απο το Νιοχωρι μεχρι την Ηλιουπολη). Εχει ολες τις "φυλές" αυτή η μαζικη διαμαρτυρια. Μα ολες ομως. Μαθαινω μαλιστα με μεγαλη ικανοποιηση οτι στις πολεις στο βορειο Ισραηλ (οπως πχ στην Ναζαρέτ), οπου μενουν και αραβες και εβραιοι, αυτες τις μερες βγαινουν μαζι στους δρομους και με τις σκηνες τους παραμασχαλα. Και αυτο ειναι ειδηση! Κριμα που δεν βρεθηκα εκει να σου μεταφερω εικονες και εντυπωσεις.
Keep reading and commenting!
χαιρετω!

Fran είπε...

Εγω σε διαβαζω και ας μην σχολιαζω παντως!!! Ετσι και αλλιως τα γραφεις πολυ καλα και μου λυνεις τις αποριες!

Ρούλα είπε...

Μας ενδιαφέρουν, μας ενδιαφέρουν και πολύ μάλιστα!!! Μην κοιτάς που δεν σχολιάζουμε, δεν λέω είναι κομματάκι αγενές να ερχόμαστε εδώ και να μην αφήνουμε κάτι αλλά είναι που σε εμπιστευόμαστε απόλυτα! Το είπαμε είσαι ο ανταποκριτής μας στη Μέση Ανατολή.
Σαλόμ Γκάμπριελ!
סבבה! :))

abravanel είπε...

Eξαιρετικό ρεπορτάζ και χάρηκα πάρα πολύ με τον Γιονι ! Τον ρώτησες αν οι δικοί του είναι πρώτης γενιάς ολίμ;

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Fran , Ρουλα
ευτυχως χαχα

@Abravanel
σε τετοιες λεπτομερειες δεν μπηκαμε, να πω την λαηθεια. αλλωστε ειμασταν πολυ απασχολημενοι να στηνουμε σκηνες χαχα. καλωσορισες στο τσαρδί μου, Abra.

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητηρια
και καλη τυχη εκει περα, μακαρι και εμεις να ξαναπαρουμε τα πανω μας συντομα








Related Posts with Thumbnails