18 Φεβ 2011

ο Τύπος της πόλωσης

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, αλλά και με ό,τι συμβαίνει τώρα και στη Λιβύη που εδώ και 40 περίπου χρόνια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ελέγχονται πλήρως από το καθεστώς Καντάφι, στο Μπαχρέην η πραγματικότητα στον χώρο της ενημέρωσης ήταν ανέκαθεν διαφορετική. 

Η ύπαρξη τουλάχιστον μίας δεύτερης -αντιπολιτευόμενης- φωνής, παραξένευε τον δυτικό αλλά κυρίως, τον άραβα επισκέπτη, ακόμα και τότε που το μικρό αυτό Βασίλειο έδινε την εντύπωση ότι τίποτα δεν μπορούσε να απειλήσει την οικονομική του ευμάρεια και την ευδαιμονία της Βασιλικής Οικογένειας. 
Αν και οι τίτλοι των τοπικών εφημερίδων -αραβικών και αγγλόφωνων- δεν πρόδιδαν εκ πρώτης όψεως ότι διέφεραν κατά πολύ στην κάλυψη των γεγονότων, οι μόνιμες στήλες σχολιαστών ένθεν και ένθεν αποδείκνυαν ότι οι διαφορές ήταν τελικά μεγάλες ανάμεσα στον σουνιτικό 'καθαρόαιμα αραβικό' και στον 'ιρανόφιλο' σιιτικό τρόπο θεώρησης της πραγματικότητας. 
Τα προσχήματα όμως, χάριν του βάσει νόμου σεβασμού προς τον Μονάρχη, τηρούνταν απαρεγκλίτως -  
τότε..!

Γελοιογραφική ...προοικονομία της αντιπολιτευτικής εφημερίδας Al-Wasat του Μπαχρέην, με ευκαιρία την κατάρρευση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Το χέρι ανήκει στον αιγυπτιακό λαό, που βάζει Χ στον Βασιλιά-πιόνι. 
Οι αναγνώσεις, πολλαπλές..

Μετά τα τελευταία γεγονότα, οι κατά συνθήκην ευγένειες στον τομέα της τοπικής ειδησεογραφίας φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της χώρας, με αποτέλεσμα τα στρατόπεδα να έχουν σαφώς διαχωριστεί μεταξύ τους. Και όπως είναι φυσικό, σήμερα, Παρακευή 18 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιούνται οι κηδείες των θυμάτων της χθεσινής στρατιωτικής επέμβασης στην Πλατεία του Μαργαριταριού μετά την εβδομάδιαία  προσευχή στα τζαμιά τόσο των σουνιτών όσο και των σιιτών πολιτών της χώρας, η αντίθεση ανάμεσα στα τοπικά ΜΜΕ εκφράζεται ολοένα και εντονότερα.

Στο πρωτοσέλιδο της αγγλόφωνης και φιλοβασιλικής εφημερίδας Gulf Daily News, εκτός από την είδηση της αμέριστης αλληλεγγύης που εξασφάλισε ο μονάρχης από τα υπόλοιπα αραβικά κρατίδια του Κόλπου, φιλοξενεί και το σχόλιο του αναλυτή Anwar Abdulrahman
Στο σχόλιο αυτό παρουσιάζεται η άλλη φωνή, αυτή της συμπολίτευσης, που ομολογουμένως πολύ λιγότερο ακούγεται έξω από τη χώρα τις τελευταίες μέρες. Είναι άλλωστε φυσικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού υπό το κράτος των αιματηρών εξελίξεων και της στρατιωτικής καταστολής, όσα επιχειρήματα ακουστούν (που πιθανώς βασίζονται στη λογική της γεωστρατηγικής πραγματικότητας ή σε αυτό που ονοματίζεται εκ μέρους των κρατούντων ως 'νομιμότητα', 'κοινωνική ειρήνη' ή ακόμα και 'εθνική μειοδοσία') πολύ λίγους φαίνεται να πείθουν  κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 
Η παράθεσή τους όμως, έχει και αυτή τη δική της σημασία.

Το σχόλιο του Anwar Abdulrahman βρίσκεται στη δεξιά στήλη της πρώτης σελίδας της Gulf Daily News (φύλλο της 18.2.2011) και μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ
Gulf Daily News, 18.2.2011
 για μεγέθυνση - κλικάρετε στην εικόνα

Από την άλλη, η σιιτική αντιπολίτευση εκφράζεται από την εξίσου μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Al-Wasat. Οι σκληρές αλογόκριτες φωτογραφίες στο σημερινό της 'σαλόνι', μιλούν από μόνες τους.

εφημερίδα Al-Wasat , 18.2.2011
για μεγέθυνση - κλικάρετε στην εικόνα
 
Διαβάστε επίσης : 
- Μία πρώτη ματιά στις αναταραχές στο Βασίλειο του Μπαχρέην
- Το μακελειό στην Πλατεία Μαργαριταριού και ο σιιτικός παράγοντας
- Ο ρόλος του Al Jazeera
- Το μπλογκ του Mahmood Al-Yussef  (Μπαχρέην)
- Τη συμπολιτευόμενη εφημερίδα Gulf Daily News (Μπαχρέην)
- Την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Al-Wasat - στα αραβικά (Μπαχρέην)
- Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Βασιλείου του Μπαχρέην



Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails