18 Φεβ 2011

καληνύχτα, Μπαχρέην..

Στη λίστα των τραγωδιών της Μέσης Ανατολής, χθες τα ξημερώματα προστέθηκε άλλη μία. 
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μπαχρέην αποφάσισαν να προβούν στην παντελώς αψυχολόγητη επίθεση κατά αμάχων να τούς χτυπήσουν στο ψαχνό κατά τρόπο θρασύδηλο και ύπουλο : στις τρεις το πρωί, ενώ οι περισσότεροι διαδηλωτές είτε προσεύχονταν είτε κοιμόντουσαν, χωρίς να μπορούν καν να φανταστούν τι θα τούς περίμενε όταν πια ο ήλιος θα είχε ανατείλει.


Οι ελπίδες ότι η συγκριτικά μετριοπαθής συνταγματική μοναρχία του Μπαχρέην θα κατόρθωνε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στα άκρα, διαψεύσθηκαν. 

Χθες δημιουργήθηκε ένα πολύ κακό προηγούμενο για πολλές και ακόμα πιο αιματηρές τραγωδίες που προβλέπεται να διαδραματισθούν στις τηλεοπτικές μας οθόνες στο άμεσο μέλλον. 
Το μικροσκοπικό αυτό "πεφωτισμένο" Βασίλειο, που επί δεκαετίες έδινε την εντύπωση πως  ίσως βρισκόταν κάποια βήματα πιο μπροστά στον τομέα της κοινωνικής ανεκτικότητας σε σχέση με τα γειτονικά του καθεστώτα, χθες έχασε άπαξ δια παντός την έξωθεν καλή του μαρτυρία.

Δεν θέλω να συγκρατήσω στη μνήμη μου τις εικόνες των μπλαβισμένων πτωμάτων στο τοπικό νεκροτομείο που ανέβαζαν σοκαρισμένοι χρήστες του facebook και του twitter. 

Εγώ θέλω ακόμα να κρατώ στη μνήμη μου το Μπαχρέην που γνώρισα αργά και σταδιακά στις συνολικά τέσσερεις φορές που βρέθηκα εκεί μέχρι τώρα. Ένα νησί με πάνω-κάτω ίδια έκταση, ακόμα και σχεδόν ίδιο σχήμα (!)  με το δικό μου νησί, τη Ρόδο. 
Ήταν τόσο οικείο το περιβάλλον -συμπεριλαμβανόμενης και της τραγικής υγρασίας- που δεν χρειάστηκε καν να αγοράσω χάρτη για να μάθω πού πατούσα και πού βρισκόμουν. 
Ακόμα και η πρωτεύουσα βρισκόταν στη βόρεια "μύτη" του μικρού νησιού και η θάλασσα σε καθοδηγούσε σωστά από μόνη της, με αποτέλεσμα οι ταξιτζήδες να μην μπορούν να γελάσουν έναν νησιώτη, κι ας μην ήταν 'ντόπιος'. Γιατί ξέρετε, εμείς οι νησιώτες μπορεί να μην αντέχουμε να βρισκόμαστε για πάρα πολύ καιρό πάνω στον πλωτό μας βράχο. Όταν όμως είμαστε μόνοι μας πάνω σε κάποιον άλλο τέτοιο 'βράχο', βρίσκουμε τις ισορροπίες μας, σχεδόν από ένστικτο. 

Το νησί είναι 'πατρίδα', κι ας μην είναι το δικό σου νησί. 
Τέτοια θέση είχε αποκτήσει για μένα αυτό το μέρος. 

Και τελικά, χθες με απογοήτευσε. 
Περίμενα κάτι καλύτερο. 
Και είναι πικρή η μοναξιά να θυμάσαι έναν τόπο 'στα καλά του' και να τον βλέπεις να καταστρέφεται. Όχι να ρημάζει σιγά-σιγά, αλλά να καταστρέφεται με όλη τη σημασία της λέξης, μέσα σε λίγες μόνο στιγμές..
Όσο δηλαδή περίπου διαρκεί το βίντεο που ακολουθεί.

Είναι τα πρώτα λεπτά που η.. "Αστυνομία του Μπαχρέην ελευθερώνει το roundabout από τους παρείσακτους, που εμποδίζουν την ομαλή ροή της οδικής κυκλοφορίας". 
Μια απλή επιχείρηση της Τροχαίας. 
Αυτή τελικά ήταν η επίσημη θέση της Κυβέρνησης 
(αλλά, όχι απαραίτητα και του Βασιλιά..)
Ντροπή.


Πλατεία του Μαργαριταριού, 17.02.2011
το μακελειό αρχίζει στο 0':34''

Δανείζομαι την τελευταία φωτογραφία που τράβηξε ο φίλος μπλόγκερ Mahmood Al-Yussef , όταν έφευγε χθες από την Πλατεία του Μαργαριταριού, λίγες μόλις ώρες πριν το μακελειό. 
Ένα μακελειό που κανένας δεν περίμενε. 
Ούτε καν οι πολίτες αυτής της χώρας, που δεν θα μπορούσαν να συλλάβουν πόσο κυνισμό θα εξέφραζε η σημερινή δήλωση κυβερνητικών αξιωματούχων ότι "η Aστυνομία δεν είχε σκοπό να σκοτώσει κανέναν. Ήθελε απλώς να απελευθερώσει το roundabout του Μαργαριταριού, επειδή οι συγκεντρωμένοι εμπόδιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων"(!)

 Μπαχρέην, ξημερώματα της 17.02.2011

Ο κύριος στην φωτογραφία χθες το βράδυ κουβαλούσε το στρώμα του για να βρει μια γωνιά να περάσει τη νύχτα κάτω από εκείνο το ψεύτικο, γύψινο Μαργαριτάρι. Αυτό το τουριστικό "σήμα κατατεθέν" που τόσο εντυπωσιακό φάνταζε στις τουριστικές καρτ-ποστάλ

Ελπίζω αυτή τη στιγμή που εγώ γράφω αυτές τις γραμμές και εσείς που τις διαβάζετε, αυτός ο κύριος να συνεχίζει να ζει.  

Καλή σου νύχτα, Μπαχρέην.


*Από χθες οι χρήστες του ίντερνετ στο Μπαχρέην μπορούν να διαβάσουν το ιστολόγιο "Mahmood's Den"  του Mahmood Al-Yussef  μόνο με ειδικό πρόγραμμα πλοήγησης, καθότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει από χθες την πρόσβαση σε αυτό μέσω των επισήμων διαδικτυακών παρόχων της χώρας. Εμείς όμως, μπορούμε να κλικάρουμε το Κρησφύγετο του Μαχμούντ χωρίς κανένα πρόβλημα.   

Το Κρησφύγετο του Μαχμούντ βρίσκεται στη διεύθυνση : http://mahmood.tv/


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails