10 Νοε 2010

ξανασυναντώντας την Άλις..

Το μόνιμο και βασικό παράπονό μου με τους τοπικούς κινηματογράφους της Ρόδου ανέκαθεν ήταν το πόσο γρήγορα 'ξεφορτώνονταν' αβασάνιστα τις ταινίες του  αγαπημένου μου Γούντυ Άλλεν. Βία μια βδομάδα προβολή κι έπειτα ..δρρρρόμο κι έεεεεξω απ'την πόρτα!!
 
Ούτε λίγο ούτε πολύ, έτσι περίπου έχασα τις δύο τελευταίες του ταινίες τα δύο τελευταία χρόνια : με το ένα χέρι έτοιμο να βγάλει από το πορτοφόλι τα 7 ευρώ για το εισιτήριο και το άλλο να χτυπάει ρυθμικά το κούτελό μου, παρατηρώντας ποιά ταινία ΔΕΝ θα έπαιζε σήμερα το σινεμά..

Αυτή τη χρονιά αποφάσισα να μη μού τη φέρουν έτσι μπαμπέσικα οι σινεμάδες και έσπευσα να μη χάσω την φετινή γουντυαλλενική εποποιία ονόματι "Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχροινό άνδρα", η οποία σημειωτέον είναι από τις λίγες των οποίων ο ελληνικός τίτλος μεταφράζει όσο το δυνατόν ακριβέστερα τη γνήσια έκδοση (λέμε τώρα, χωρίς αυτό να έχει πάντα κάποια ιδιαίτερη σημασία). 
Αποτέλεσμα : οι ροδίτικοι σινεμάδες φέτος... δικαιώθηκαν (!) για το επί χρόνια 'γρήγορο πέρασμα' του διάσημου σκηνοθέτη από τις αίθουσές τους.   

"Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχροινό άνδρα" (2010)

Τη γνωστή απάντηση των καλοχτενισμένων κυριών προσπαθώντας να δικιολογηθούν γιατί άραγε αποχαυνώνονται καθημερινά με τα ανεκδιήγητα σήριαλ τύπου "Τόλμη και Γοητεία", "Σάντα Μπάρμπαρα" και "Λάμψη", φαίνεται πως ο Γούντυ μας την έχει πλέον εμπεδώσει καλά. 
"Τα πάντα βγαίνουν απ'τη ζωή", λέει


Κι έτσι η νέα του ταινία επαναλαμβάνει κατά τρόπο οικτρό το γνωστό τετράπτυχο γάμος-βαρεμάρα-απιστία-χωρισμός, χωρίς ίχνος έκπληξης και έμπνευσης. Φρόντισε να πασπαλίσει το σενάριο με κάποιο υπερφυσικό βίτσιο τύπου "κι εκεί που πίνουμε τον καφέ μας, ας μάθουμε τι λέει κι η μοίρα μας" και σε συνάρτηση με την στάνταρ αφηγηματικότητα του 'σκηνοθέτη-παντογνώστη', τις νευραλγικές ατάκες -που σαφώς παραπέμπουν στη φυσική του μούσα Μία Φάροου, και τσούπ!  
Νά'τηνα πάλι η ίδια γνωστή συνταγή... 

Για να γίνω περισσότερο σαφής, το "Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχροινό άνδρα" δεν είχε τίποτα να προσθέσει, συγκρίνοντάς το με το σενάριο και τα θέματα που έθιγε το αξέχαστο εκείνο "Άλις", την (δυστυχώς) τελευταία ταινία με την τελείως "Αλλενική" από κάθε άποψη Μία Φάροου. Σύμφωνοι, το σεναριακό τετράπτυχο ήταν το ίδιο ακριβώς, η πλοκή παρόμοια όπως βέβαια και το τέλος, ακόμα και η μουσική υπόκρουση πανομοιότυπη. Τη διαφορά όμως έκαναν η διανομή, η πηγαία ενσάρκωση των ρόλων και η όχι τόσο εμφανής επιλογή ηθοποιών-κραχτών για να πέσουν τα λεφτά όσο γίνεται περισσότερα.. Και μη μού πει κανείς ότι ο Μπαντέρας θα ονειρευόταν ποτέ να παίξει σε ρόλο που θα γραφόταν από τον Γούντυ μας! Εεεεε όχι! Υπάρχει και κάποιο όριο!

από την ταινία "Άλις" (1990)

Ίσως τελικά είναι επιτέλους καιρός ο αγαπημένος Γούντυ να τιμηθεί με κάποιο βραβείο "τιμής ένεκεν" από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, και να αποσυρθεί στα ενδότερα άπαξ και δια παντός. 
Για την ώρα πάντως, μάλλον επαξίως θα πρέπει (και) φέτος να φάει την ίδια 'πόρτα' στις ροδιακές κινηματογραφικές αίθουσες. 

Αν πάλι παραδόξως συμβεί το αντίθετο, 
ε τότε είναι που θα απογοητευθώ ακόμα(!) περισσότερο..      



Φαρ-Μά-Κι στάζει το πληκτρολόγιό σου σήμερα!
μπα σε καλό σου...!

12 σχόλια:

Amalia είπε...

Παρόλο που έχεις δίκιο πως είναι απο τις λίγες φορές που ο ελληνικός τίτλος αποτελεί ακριβής μετάφραση του αγγλικού, ωστόσο δεν καταφέρνει να μεταδώσει το εσωτερικό αστείο του πρωτότυπου. Το "θα συναντήσεις εναν ψηλό μελαχρινό άντρα" είναι αγαπημένη φράση των άγγλων όταν θέλουν να διακωμωδήσουν τα κλισε των μεντιουμ, καφετζούδων (!) και λοιπών μελλοντολόγων της χώρας τους. Εφόσον είδες την ταινία θα κατάλαβες σε τι ακριβώς αναφέρομαι.
Πάντως, παρόλο που για μια ακόμα φορά ο Γούντυ Αλλεν ειναι όσο δεν παει Αλλενικός, μη μου πεις ότι δεν ειναι απολαυστικό να βάζει ακόμα και τον Αντονυ Χόπκινς να κινει νευρικά τα χερια του, υπακούοντας στη νευρωτική κινηματογράφηση του σκηνοθέτη του!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Αν σού πω ότι δεν πήγαινε καθόλου στον συγκεκριμένο να 'παίζει Γούντυ', θα μού θυμώσεις ;
:-)

Amalia είπε...

Κοιτα, κι εγώ το έπαθα ενα ψιλοσοκ όταν εμαθα ότι ο Χόπκινς παιζει σε ταινία του Γούντυ Άλλεν...αλλά οφείλεις να ομολογήσεις ότι τον έφερε στα μέτρα του...ισως εννοείς όμως ότι γενικότερα δεν του παει του Χόπκινς να υποδύεται τον ξεμωραμένο γέρο!
Δε μου λες, btw, ήρθες Αθήνα και είδες και θέατρο και δεν είπες τίποτα;

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

ωχ...
τώρα θὐμωσες!..
:-)

ΛΟΙΠΟΝ!
την επόμενη φορά, όχι μόνο θα πάμε στο θέατρο μαζί - θα γράψουμε και τις παράλληλες κριτικές μας επί του μπλόγκεως.
deal?

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω απολυτα!Ειδα προσφατα την ταινια κ εγραφα Ουτε Τολ Ουτε Νταρκ Ουτε Στρειντζερ!! Το θεμα ειναι οτι ειναι Γουντυ Αλλεν κ πουλαει οποτε οσο κ να λεμε οτι η ταινια ειναι κοινως μουφα, ο κοσμος θα το πληρωσει το εισητηριο για να εχει αποψη,οπως καναμε κ εμεις.Δεν μπορει να μην ειχες ακουσει απο κανεναν οτι αυτη η ταινια ειναι φλατ?Εγω ναι αλλα ειπα θα παω..υπερβολες κ για το Βικυ Κριστινα Μπαρτσελονα ελεγαν αλλα εμενα μου αρεσε πολυ.Εν κατακλειδι η ταινια ειχε προσοντα το Λονδινο κ τους ηθοποιους της!Ευχαριστω!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Ανώνυμε/η
καλωσόρισες!
Πήγα να τη δω χωρίς να εχω ιδέα για το τι με περιμενει. Παω παντα να δω Γουντυ και δε βλεπω ποτέ τις κριτικές και δεν ακούω σχόλια κανενός -επειδή ακριβώς πρόκειται περί του Γούντεως και μόνον !
Αλλά αυτή τη φορά... ε!
μπάστα!
:-)

δεσποιναριον είπε...

Να παω να το δωωω να μη παω να το δωωω να παω να μη παω.. λοιπον ποτε δε με ενθουσιασε ο Γουντυ ουτε τοτε που μεσουρανουσε. Ασε που τετοια σεναρια παιζονται στα γειτονικα μου σπιτια. Που να τρεχω τωρα; Αμερικανικη βαρετη πραγματικοτητα.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

κοιτα δεσποιναριον, αν μου λες οτι οι γειτονες σου ειναι περνάνε φαση οπως στην ταινια, καλα θα κανεις να πας και να τη δεις (μην βρεθουμε και προ εκπληξεων.. )
Να πας ! να πας!

Πανωραία Παπαχρήστου είπε...

Γούντυ Αλλεν για πάντα

Unknown είπε...

Προσωπικα μ'αρεσαν και οι 2 τελευταιες ταινιες ,δηλ η περσινη του και φετος, ειναι πραγματικες αυτο που συμβαινει σε ολες τις χωρες και ολα τα σπιτια, στη φετεινη ομως μ'αρεσε πολυ η μουσικη.Γενικα βλεποντας την ταινια βγηκα απο την αιθουσα με αισθημα ευφοριας.Δεν θελω να εμβαθυνω περισσοτερο και να προβληματιστω .Νασαι καλα.Και μακαρι να κραταν περισσοτερο στις αιθουσες τις τανιες της Ροδου.

Unknown είπε...

Λαθος εκφραση της ταινιες στις αιθουσες της Ροδου.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Ελευθερία, όντως παρατήρησα ότι ο κόσμος έβγαινε απο την αίθουσα με ευχαριστη διαθεση. Εμένα, από την άλλη, δε μού είπε τίποτα
Γιαααααα να δούμε τι θα μάς πει ο Γούντυ μας του χρόνου..








Related Posts with Thumbnails