1 Αυγ 2010

Ρόδος, κάν'το μόνη σου!

Δεν ξέρω αν το ίδιο ή κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε άλλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, τουλάχιστον, όμως εδώ στη Ρόδο τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ένα κοινωνικό φαινόμενο που δεν μπορώ να βρω καλύτερη ονομασία από την απλή φράση...
"κάν'το μόνος σου!".
Και το πιο σημαντικό είναι ότι το φαινόμενο αυτό εντείνεται ολοένα και περισσότερο μετά την ανακοίνωση και σταδιακή επιβολή των μέτρων που μάς βάζουν στην κυριολεξία 'τα δυο πόδια σ'ένα παπούτσι' (και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σάς τα αραδιάσω, τα ξέρουμε όλοι μας πια..).

Για πολλούς από μάς θα ακουγόταν 'παράδοξο' κάποια χρόνια πριν, τελευταία όμως όλο και περισσότεροι απλοί Ροδίτες αποφασίζουν να ανασκουμπωθούν και με δικά τους έξοδα αποφασίζουν να συγυρίσουν δημόσιους χώρους που η κρατική εξουσία είτε τούς είχε παραμελήσει, είτε δεν είχε τα οικονομικά μέσα για να ασχοληθεί μαζί τους επί σοβαράς βάσεως. 

Οι λόγοι της εγκατάλειψης δεν είναι επί του παρόντος (αν και κάποτε θα πρέπει όλους μας να αρχίσει να μάς απασχολεί το φαινόμενο του "μην κάνεις τίποτα.."). Σημασία όμως έχει ότι επιτέλους τώρα -πες λόγω της κρίσης και της αναδουλειάς, πες λόγω της ψευδαίσθησης ότι τέλος πάντων κάτι περισσότερο, απ'όσο πιστεύεται, περνάει από το χέρι μας- υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που παράτησαν τον καναπέ τους, βαρέθηκαν να επαναστατούν κλικάροντας ακατάπαυστα επί παντός επιστητού, άνοιξαν το παράθυρό τους και είδαν πως δεν αρκεί να λες απλά ότι τίποτα δεν γίνεται σωστά
Άλλωστε, η επικριτική και εκ του ασφαλούς επισήμανση από πληκτρολογίου μπορεί να είναι χρήσιμη μεν, αλλά σαν να έχει γίνει πλέον  μία πολύ, μα πάρα πολύ εύκολη -και, επιτρέψτε μου- ανιαρή διαδικασία.


Το ροδίτικο φαινόμενο "κάν'το μόνος σου" το διέκρινα για πρώτη φορά ακριβώς δύο μήνες πριν, τον περασμένο Ιούνιο. Και είχε ιδιαίτερη σημασία για μένα και την οικογένειά μου, αφού είχε επίκεντρο την Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, στο κέντρο της πόλης μας.

Τα σπασμένα φώτα της πλατείας αντικαταστάθηκαν, τα χαλασμένα παγκάκια φτιάχτηκαν και το (θρυλικό από τα παιδικά μου χρόνια) μικρό συντριβάνι καθαρίστηκε, βάφτηκε, λειτούργησε και φωτίστηκε ξανά ύστερα από μία ολόκληρη δεκαετία! 
Και όλα αυτά με κόστος μηδενικό και με την εθελοντική εργασία συμπολιτών μας, και συγκεκριμένα των μελών της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου και του Συνεταιρισμού Ηλεκτρολόγων, με την αφιλοκερδή προσφορά της εταιρείας Υιοί Στέλιου Ευστρατίου ΟΕ και του κ.Σπύρου Βορινάκη.


και...ιδού!   

Λίγες μέρες αργότερα, το φαινόμενο "κάν'το μόνος σου" ...ξαναχτύπησε! Αυτή τη φορά στις εγκαταλελειμένες τουαλέτες δίπλα από το Ενυδρείο.
Οι εθελοντές της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών μέσα σε λίγες μέρες και με κόστος μηδέν άλλαξαν τα υδραυλικά, τα είδη υγιεινής, τους καθρέφτες, έριξαν κι ένα γερό βάψιμο, και το χάλι που επιπκρατούσε επί χρόνια έγινε απλώς παρελθόν.
αυτό είναι το "μετά", γιατί ντρέπομαι να σάς δείξω το "πριν"..

Αυτό το Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010, το  ....καλό φαίνεται πως ..'τρίτωσε'!! (βάζοντάς με σε σκέψεις εάν τελικά το φαινόμενο "κάν'το μόνος σου" αρχίζει να μετεξελίσσεται σε.. κίνημα!)

Μία άλλη ομάδα συμπολιτών μας, με αφετηρία το προσφιλές facebook και μέσα από ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες γκρουπ που ευδοκιμούν στην ιντερνετική αυτή 'πανίδα', αποφάσισαν να ευπρεπίσουν ένα από τα σήματα κατατεθέντα του νησιού μας :
το κτήριο του Ενυδρείου, το οποίο, δεκαετίες πριν, είχε γνωρίσει δόξες και δόξες, αφήνοντας σε όλους εμάς αξέχαστες αναμνήσεις, περνώντας το κατώφλι του, όταν είμασταν κάποτε παιδάκια του Δημοτικού.

Το εγχείρημα κράτησε τρία ολόκληρα Σάββατα, και όπως διαπιστώνω και από τις φωτογραφίες, μάλλον θα πρέπει και να το διασκέδασαν τα παιδιά!


Και με τόσα κέφια, το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να μην είναι απλά τέλειο.
Κι όποιος διαφωνεί, ας το πει τώρα, αλλιώς ας σιωπήσει για πάντα!

σαν καινούργιο!

και με πρόσβαση για τα άτομα με κινητικά προβλήματα παρακαλώ!..

Και παρά το ότι δεν ήταν καθόλου πρόθυμοι να δημοσιοποιήσω τα ονόματά τους,  εγώ δεν θα τούς κάνω αυτή τη χάρη! Κάθε πρωτοβουλία σαν κι αυτή έχει ονοματεπώνυμο και οι συμπολίτες μας που ξόδεψαν χρόνο και χρήμα για το κοινό καλό αυτής της πόλης πρέπει να γίνονται γνωστοί - γιατί αυτό είναι το σωστό
Οι εθελοντές καλλιτέχνες/βαφείς του Ενυδρείου μας (η σειρά είναι βεβαίως τυχαία) είναι  : 
ο Ερρίκος Λαζάρου, η Λίντα-Έλενα Σπυροπούλου, ο Χρήστος Ζώταυρος, ο Μπάμπης Παντελίδης, ο Σπύρος Σπυρόπουλος, ο Μάκης Κανδυλάτος, ο Γιάννης Κάκκαρης, ο Κυριάκος Νικολάου, ο Διευθυντής του Ενυδρείου Ανδρέας Σιούλας και οι εργαζόμενοι στο Ενυδρείο Συμεών Αλμασίδης και Γιώργος Χατήρης

Οι "κάν'το μόνος σου" εθελοντές δεν σταμάτησαν όμως μόνο στη βαφή! Έχουν φροντίσει και για κοτζάμ post-production!!. 
Ο Ροδίτης σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λουιζίδης βιντεοσκόπησε όλα όσα προηγήθηκαν  και όσα επακολούθησαν της βαφής, και έτσι τελούμε εν αναμονή να δούμε το making-of του εγχειρήματος. Παράλληλα, ο Ηρακλής Καβουκλής γέμισε τη μνήμη της ψηφιακής φωτογραφικής του μηχανής με εκατοντάδες πόζες που απεικονίζουν με λήψη 360 μοιρών κάθε γωνιά των εγκαταστάσεων του Ενυδρείου, προκειμένου να εμπλουτισθεί η ειδική ιστοσελίδα για το Ενυδρείο της Ρόδου που ήδη ετοιμάζεται να ανεβάσει στο διαδίκτυο ο Σπύρος Σπυρόπουλος. 

Και όλα αυτά, με κόστος το απόλυτο μηδέν
για τον δημόσιο (και άδειο) κουμπαρά.

Το ιδιότυπο αυτό ..αναρχικά δημιουργικό κίνημα επιδιόρθωσης των κακώς κειμένων στην πόλη μας καλό θα ήταν να 'θορυβήσει' λίγο τους υπό σύσταση συνδυασμούς των επερχόμενων δημοτικών εκλογών στο νησί μας. 

Μπορεί να φαίνεται πως πρόκειται για μια απλή πρωτοβουλία ανήσυχων και ευαισθητοποιημένων πολιτών. Με μιά δεύτερη ανάγνωση όμως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί η εγγενής απογοήτευση των απλών ανθρώπων της Ρόδου του 2010, που βλέπουν την δημόσια διοίκηση να καθεύδει και να αδιαφορεί για πράγματα που βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας. 

Διαισθάνομαι ότι  φέτος δεν θα είναι καθόλου απλό πράγμα η εξεύρεση κατάλληλων συνθημάτων και διακηρύξεων που θα μπορέσουν να συγκινήσουν και πράγματι να καταφέρουν να πείσουν τους ψηφοφόρους για τις καλές προθέσεις των υποψηφίων αρχόντων μας, εν μέσω κρίσης και εξαιρετικά αρνητικού κλίματος προς το υπάρχον πολιτικό σύστημα -είτε μιλάμε σε πανελλαδικό επίπεδο είτε στον τομέα της αυτοδιοίκησης-. 

Και κανένας δεν μπορεί εμένα να μού βγάλει από το μυαλό ότι πίσω από τα χαμόγελα των εθελοντών  δεν κρύβεται στο βάθος η έντονη δυσαρέσκεια που φτάνει στα όρια της παντελούς αδιαφορίας προς ένα κράτος που δηλώνει 'απών'
Ένα κράτος που απαιτεί χωρίς όμως και να προσφέρει. 
Ένα κράτος που δεν δίνει ίχνος ελπίδας στους πολίτες του, και με τους υπευθύνους  για την οικονομική κατάρρευση της χώρας να βρίσκονται στη θέση του τιμητή.

Μήπως όμως τελικά η απάντηση σε όλο αυτό που περνάμε, 
είναι το χαμόγελο και η δράση;


Υγιές ή ...
...Επικίνδυνο; 

Ελπίζω αμφότερα!    

     

.

15 σχόλια:

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

οι πρώτες δύο φωτογραφίες και το βίντεο είναι από το Ροδίτικο μπλογκ
paraponarodos.blogspot.com

οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι από το group του facebook
"Φίλοι ενυδρείου-υδροβιολογικού σταθμού Ρόδου".

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο! Αυτό είναι μια τρομερή εκδήλωση ανθρώπινης νοημοσύνης! Συγχαρητήρια σε όσους σύμπραξαν στη βελτίωση των χώρων! Μέσα στη σαπίλα και το μεσαίωνα που περνά η Ελλάδα, αυτά είναι στοιχεία Αναγέννησης. Μπράβο Έλληνες, μπράβο! Θα τα καταφέρουμε.

δεσποιναριον είπε...

Γαβριλακι μου! Υπαρχει πλατεια με το ονομα σου; Φανταζομαι καποιος προγονος. Οχι πως εσυ δεν αξιζεις μια πλατεια, ολοκληρη πολη αξιζεις.
Μετα τις κολακειες ερχομαι στο ψητο. Πιστευω οτι οι ανθρωποι που συνεβαλαν σε ολα αυτα το χαιρονται και χαμογελανε πραγματικα. Δεν γινεται ενα κρατος σε οικονομικη απογνωση να βρισκεται παντου. Ζητω η ιδιωτικη πρωτοβουλια.
ΚΑΛΑ! σε εχει πιασει παλι μπλογκοαμοκ! Φιλια!

Zafiris είπε...

δεν διαφωνούμε με τον εθελοντισμό και την συλλογική προσπάθεια να διορθωθούν κάποια στραβά της πόλης. Να μην παρουσιάζουμε όμως ως εθελοντισμό τις προεκλογικές κινήσεις μερικών.

Για τα παιδιά του ενυδρείου respect!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

πάντως εμένα με διαβεβαίωσαν οι συμμετέχοντες ότι δεν θα κατέβουν στις εκλογές.
τώρα, περα απ' αυτό, τι να σου πω zds
:-)

Sofia Voui είπε...

Monoi mas loipon!
Evge se olous aytous gia thn prwtovoulia pou phrane.

Νίκος Μούνδρος είπε...

Τα τελαυταία 30 χρόνια επικρατεί στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ένας μεγαλειώδης κρατισμός.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία ενοχοπείται και έχει να αντιμετωπίσει μια δαιδαλώδη γραφειoκρατία η οποία δεν αφήνει τίποτα να προκόψει (βάλε κρατικοδίαιτους ραντιέρηδες και καιροσκόπους και είσαι μέσα.....)
Όταν το κράτος απορροφά τα πάντα πως είναι δυνατό να παρέχει αποτελεσματικά τα αυτονόητα, όπως εκπαίδευση-υγεία-υποδομές-κοινωνική προστασία στους πολίτες του?

ΥΓ
Γαβριήλ ακόμη μια πολύ καλή ανάρτηση.
Keep up the good work!!!!!!!!!!!

Unknown είπε...

υχαριστώ πολύ πολύ Γαβριήλ για το άρθρο και τη θετική προσέγγιση γιατί δεν σου κρύβω ότι ακούσαμε και σχόλια του στιλ > μάλλον κάποιοι από αυτούς θέλουν να κατέβουν στις εκλογές.
Γέλασα πολύ με αυτό το σχόλιο και δεν λαμβάνω καν υπόψιν μου αυτά τα στενάχωρα και μίζερα μυαλά. Τώρα βέβαια έγινε μόνο το πρώτο βηματάκι για την προώθηση του μνημείου μας...η προβολή έχει μέλλον και θέλει μεράκι και αν μου επιτρέπεις καλώ και μέσα από το μπλοκ σου όσους μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν να κατεβάσουν ιδέες. Θα συναντηθούμε μετά τον Αύγουστο να καταστρώσουμε σχέδιο δράσης και θα ενημερώσω εγκαίρως για την ημερομηνία συνάντησης. Πιστεύω ότι μιλάω εκ μέρους όλων των παιδιών που συμμετείχαν αν σε ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον στο θέμα και το εύστοχο όπως πάντα άρθρο σου... (όταν φύγαμε από το ενυδρείο, έχοντας τελειώσει με τα βαψίματα επικρατούσε και μια μελαγχολία και η απορία.....και τώρα????...αυτό ήταν??? εχ να είσαι σίγουρος ότι κάπου θα ξαναχτυπήσουμε :-))))))))

Alekos Likopadis είπε...

PAME OLI MAZI MPOROYME TIN RODO MAS NA ALAXOYME

Gabriel Remo είπε...

μπραβο τους !!!

ΝΙΚΟΣ ΒΑΚΑΛΗΣ είπε...

EKEI ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ. ΣΤΟ ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ... ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, ΦΤΑΝΕΙ Ν ΑΡΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘ ΕΝΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΑΠ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Ιωάννα Μπόνη είπε...

Τα θερμά μου συγχαρητήρια!!!!!!
Ευχαριστούμε όλους σας!!!

Κωνσταντίνος Παλιατσάρας είπε...

OTAN O EΛΛΗΝΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΕΝΩΘΕΙ ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΛΕΨΕΙ

Unknown είπε...

Γαβριήλ μου επέτρεψε μου να τονίσω ότι δηλώνοντας κάπου την αγανάχτηση μου για σχόλια του τύπου "κάποιοι μάλλον θέλουν να κατέβουν στις εκλογές" δεν εννοούσα το σχόλιο του Zafiri στο μπλόκ σου, γιατί προφανώς δεν εννοούσε τους φίλους του ενυδρείου με το σχόλιό του, αλλά ενοχλήθηκα από κάποιους ανθρώπους που πάντα μιλάνε χωρίς να γνωρίζουν τα παρασκήνια και τις πραγματικές συνθήκες. Στην συγκεκριμένη προσπάθεια το παρασκήνιο ήταν η αγάπη για τον τόπο μας χωρίς καμία υστεροβουλία και σκοπιμότητα και η σκηνή τα χαμογελαστά πρόσωπα τα ρολά και τα κουβαδάκια μας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο....τόσο μα τόσο απλά !!!!!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Linda, το γνωριζω αυτο. Το σχολιο του Ζαφειρη ειναι φανερο οτι δεν πηγαινε για σας (βεβαια θα ηθελα να μαθω για ποιον χτυπουσε η καμπανα, αλλα αυτο μονο ο Ζαφειρης θα μπρουσε να μας το αναλυσει περαιτερω).
Επισης, η δικη μου θεωρηση για το ισως 'κρυβεται πισω' απο τα χαμογελα και τις μπογιες, ειναι δικη μου εκτιμηση γενικως ως προς τις -επιτρεψε μου- "εποικοδομητικα αναρχικες" εκδηλώσεις πολιτών που παίρνουν το καλο του τοπου μας στα χερια τους.
Ξερω πολυ καλα τα κινητρα σας, γι'αυτο αλλωστε και επικροτω.
Καλα εκανες παντως και εστειλες το διευκρινιστικο σου σχολιο, για να μην υπαρξει παρερμηνευση, ουτε της δρασης σας ουτε και του κειμενου μου.
Και παλι συγχαρητηρια και καλη συνεχεια.








Related Posts with Thumbnails