19 Δεκ 2011

το Μπαχρέην σε τροχιά μίσους

Πέρασαν περίπου δώδεκα μήνες από τις πρωτοφανείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της Τύνιδας που είχαν  απώτερο αποτέλεσμα να διαφανεί η χρόνια πολιτική κρίση που μάστιζε επί δεκαετίες τις κοινωνίες όλων των αραβικών κρατών. Αυτή η δυσαρέσκεια των απλών αράβων πολιτών αλλού είχε ως αποτέλεσμα τη σχετικά ομαλή και λιγότερο αναίμακτη ανάληψη της εξουσίας από νέες πολιτικές δυνάμεις, αλλού έφεραν νέες διαδηλώσεις χωρίς ουσιαστική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οδήγησαν σε αιματηρό εμφύλιο σπαραγμό -ανοίγοντας ακόμα ένα νέο κεφάλαιο καταπίεσης και βίαης καταστολής.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι παρακινδυνευμένο να χρησιμοποιείται ο όρος "Αραβική Άνοιξη" για ό,τι συμβαίνει σήμερα στον αραβικό κόσμο, αφού σε κάθε χώρα τόσο τα αίτια των διαμαρτυριών όσο και τα αποτελέσματά τους ποικίλουν.


Μετά την Τυνησία, το δεύτερο κατά σειρά επεισόδιο του πολιτικού δράματος που βιώνουν συλλήβδην οι αραβικές κοινωνίες παίχτηκε στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου στο Μπαχρέην. Τα αιτήματα όμως των πολιτών που κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Μανάμα και αντιμετώπισαν τη σκληρή στάση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας και εν συνεχεία της πολυεθνικής δύναμης που σχηματίσθηκε από όλες τις άλλες αραβικές φιλοδυτικές γειτονικές χώρες του Περσικού Κόλπου, ήταν παντελώς διαφορετικά από αυτά που ακούγονταν στους δρόμους της Τύνιδας και μετέπειτα του Καΐρου, της Σανάα, της Τρίπολης και ίσως και της Δαμασκού. 

Έκτοτε, η μικροσκοπική αυτή χώρα, με την πιο περιπεπλεγμένη εθνοτική και θρησκευτική σύνθεση στον Κόλπο, ταλανίζεται συνεχώς από τις συγκρούσεις μεταξύ της σιιτικής πλειοψηφίας που δεν κυβερνά και της σουνιτικής μειοψηφίας που ελέγχει όλη την κρατική μηχανή.
Σταθερός σύμμαχος των διαδηλωτών στο Μπαχρέην είναι το Ιράν. Μία συμμαχία που δημιουργεί εξίσου σταθερή αδιαλλαξία εκ μέρους του 'φιλοδυτικού αραβικού μπλοκ' των χωρών-μελών του Συμφώνου Συνεργασίας του Κόλπου αλλά και την αμηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης γενικότερα, που μακρόθεν παρατηρούν πόσο ευάλωτο έχει καταστεί το καθεστώς Αλ-Χαλίφα, αλλά και οι προϋποθέσεις παραμονής του 5ου αμερικανικού στόλου στα λιμάνια που ακόμα ελέγχει.

Η 14η Φεβρουαρίου του 2011 σήμανε την έναρξη των αντικυβερνητικών διδαδηλώσεων στο εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας Βασίλειο του Μπαχρέην, και έκτοτε η χώρα σε τίποτα δεν θυμίζει τη φήμη "της περισσότερο φιλελεύθερης χώρας του Περσικού Κόλπου". Η ύπαρξη κοινοβουλίου, οι ελευθερίες που είχαν δοθεί στις πολιτικές οργανώσεις της χώρας, οι νόμοι που επέτρεπαν μια στοιχειώδη πολυφωνία των εφημερίδων και τα δικαιώματα που αναγνωρίσθηκαν δια νόμου στις γυναίκες, τελικώς αποδείχθηκε πως αποτελούσαν ένα προπέτασμα καπνού που προσπαθούσε να καλύψει τις εθνοτικές διαφορές αλλά και να διαβρώσει τον περσικό αλυτρωτισμό. 

Η απάντηση του φιλοδυτικού καθεστώτος συνεχίζει να είναι σκληρή, παρά το ότι η κυβέρνηση και ο Βασιλιάς -με την παραίνεση τη Δύσης- προέβησαν στη σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής για να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν σε δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες των περασμένων μηνών. Το πόρισμα της πολυσέλιδης έκθεσης, γνωστής ως BICI (δείτε το πλήρες κείμενό της στα αγγλικά  πατώντας εδώ) πολύ λίγοι το έχουν διαβάσει. Αναμενόμενο βέβαια ήταν πως κανείς από την κυβέρνηση της χώρας δεν έχει ασχοληθεί με το να συλληφθούν, να καθαιρεθούν, να δικασθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, αν και γνωστοί σε όλους και μάλιστα υψηλά ιστάμενοι. Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν κατά κοινή ομολογία τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το BICI διαπνέονται από μεγάλη επιείκια προς τις κρατικές αρχές.

Το Μπαχρέην ελέγχεται ουσιαστικά από τον σαουδαραβικό στρατό αλλά και από δυνάμεις ασφαλείας που απέστειλαν όλες οι φιλοδυτικές γειτονικές αραβικές χώρες-μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), χωρίς όμως να καταφέρουν να ελέγξουν τις καθημερινές διαδηλώσεις της σιιτικής πλειοψηφίας. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ανεβαίνει καθημερινά, ενώ συγχρόνως το Ιράν βάζει περισσότερο λάδι στη φωτιά μέσω των δικών του ΜΜΕ.

 Μπαχρέην, χωριό Αλ-Σαχούρα. 16.12.2011

Η τελευταία πράξη του εμφύλιου δράματος παίχτηκε μόλις λίγες μέρες πριν, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011, στο μικρό χωριό Αλ-Σαχούρα., στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Κρατικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ομάδα 20 νεαρών σιιτών διαδηλωτών, τους συγκέντρωσαν στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας και τους έδερναν αλύπητα με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας από αυτούς να υποκύψει χθες στα τραύματά του. Το σκηνικό μαγνητοσκοπήθηκε από τους γείτονες, που κρύβονταν πίσω από τις κουρτίνες των διαμερισμάτων τους. Λίγη ώρα αργότερα, οι βίαιες εκείνες σκηνές ανέβηκαν στο διαδίκτυο. Οι 13 αστυνομικοί φάνηκαν να δρουν σαν μέλη μαφιόζικης συμμορίας, δίνοντας ακόμα περισσότερα επιχειρήματα τόσο στις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις όσο και στην ιρανική προπαγάνδα.

Μπαχρέην, χωριό Αλ-Σαχούρα. 16.12.2011

Στα πέντε βίντεο που ακολουθούν καταγράφονται οι αγριότητες των δυνάμεων ασφαλείας του Μπαχρέην της 16.12.2011 στο χωριό Αλ-Σαχούρα και οι λήψεις έγιναν από πέντε διαφορετικά σημεία γύρω από το κτήριο όπου έγινε ο ομαδικός ξυλοδαρμός των νεαρών διαδηλωτών.

Μέχρι σήμερα, οι σκηνές που ακολουθούν δεν έχουν σχολιασθεί από την κυβέρνηση, ούτε έχουν προβληθεί από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ενώ το Al Jazeera δεν έδωσε ιδιαίτερη έκταση στο συμβάν.

Όλα δείχνουν ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, το εθνοτικό μίσος βαθαίνει στο Μπαχρέην -και σίγουρα, η άνοιξη εκεί θα αργήσει να φθάσει.

*Τα βίντεο που ακολουθούν 
δεν έχουν ξαναπροβληθεί στο ελληνικό διαδίκτυο

*απομακρύνετε τα παιδιά από την οθόνη του υπολογιστή σας
  (ειδκά στο τελευταίο βίντεο)

μπροστινή λήψη

λήψη από την είσοδο της πολυκατοικίας, προς τα πάνω 

λήψη από την πίσω πλευρά της πολυκατοικίας

λήψη πίσω/διαγωνίως



Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails