18 Δεκ 2011

πινελιές με νόημα

Να και μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση αλλιώτικη από τις άλλες.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσων και με τη στήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Ρόδου και το Παράρτημα Ρόδου του Σωματείου "Δωδεκανησιακή Μέλισσα" πραγματοποιούν τη φετινή Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση Αλληλεγγύης την ερχόμενη Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Park στο κέντρο της Ρόδου, η οποία εκπλήσσει ευχάριστα. 
Και σάς εξηγώ αμέσως..


Τελείως αυθόρμητα όπως μαθαίνω, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης  μία δημοπρασία πινάκων ζωγραφικής με σκοπό να συγκεντρωθεί ένα χρηματικό ποσό που θα προσφερθεί σε τρία ευαγή ιδρύματα, με σκοπό να βοηθήσουν τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας. Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα μοιρασθούν αφ'ενός στο Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου και στο Παράρτημα Ρόδου του Σωματείου "Δωδεκανησιακή Μέλισσα"  -που και τα δύο χορηγούν υποτροφίες σε φοιτητές και σπουδαστές της Ρόδου και της Δωδεκανήσου γενικότερα,  και αφ'ετέρου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, που εξυπηρετεί με είδη πρώτης ανάγκης όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Για να είστε πλήρως ενημερωμένοι, σάς βρήκα τα τρία έργα που θα δημοπρατηθούν σε αυτήν την πρωτότυπη πρωτοβουλία που όμοιά της δεν θυμάμαι να έχει γίνει ποτέ στη Δωδεκάνησο.

"Ο Καρπάθικος Χορός" -Πέτρος Λαρδάς

Ο πρώτος πίνακας μάς έρχεται από κοντά, αλλά συνάμα και από πολύ μακρυά. 
Ο δωδεκανήσιος ζωγράφος Πέτρος Λαρδάς γεννήθηκε στο μκροσκοπικό νησί των Λειψών, κι εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται στα μακρινά μας Γιάννενα. Ποτέ όμως δεν ξέχασε τα νησιά μας, και όπως φαίνεται από τον πίνακα που προσφέρει, ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του φυλάει ένα από τα ομορφότερα και χαρακτηριστικότερα. Την όμορφη Κάρπαθο και ειδικότερα την μοναδική Όλυμπο και τους ανθρώπους της. 
Ο "Καρπάθικος Χορός" είχε εκτεθεί σε ατομική του έκθεση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2010 στις Πηγές Καλλιθέας στη Ρόδο και πιστεύω ότι η κίνηση των γραμμών του αγγίζει ευαίσθητες χορδές κάθε Δωδεκανήσιου -ειδικά όσων έλκουν καταγωγή από τη μοναδική Κάρπαθο, στους οποίους συγκαταλέγομαι κι εγώ (και θεωρώ μεγάλη τύχη αυτή τη φύτρα). 

Έργα του Πέτρου Λαρδά έχουν εκτεθεί σε πολλές εκθέσεις -ατομικές και ομαδικές- στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και -ευτυχώς για μάς- ο ομφάλιος λώρος του με την ιδιαίτερή του πατρίδα ποτέ δεν κόπηκε. Το σίγουρο πάντως είναι πως συμπτώσεις ή εκπλήξεις δεν υπάρχουν τελικά. Είναι δυνατόν να μη γίνεις ζωγράφος, τη στιγμή που περνάς τα παιδικά σου χρόνια μέσα σε αυτόν τον φυσικό ζωγραφικό πίνακα που φέρει το όνομα "Λειψοί"; 
Αναμενόμενο.


"Υδάτινα Πλέγματα" -Μαίρη Σαββαΐδη-Καμπουροπούλου

Τα νησιά μας περικλείονται από νερό ή τα νερά είναι αυτά που τα αγκαλιάζουν; 
Δεν έχω έτοιμη την απάντηση. 
Και όμως, αν το καλοσκεφτεί κανείς, αν δεν υπήρχαν αυτά τα υδάτινα πλέγματα, μπορεί όλοι εμείς που ζούμε στην ομορφότερη νησιωτική περιφέρεια της πατρίδας μας να μην γνωριζόμασταν. Τα υδάτινα πλέγματα είναι αυτά που μάς συνδέουν, και στα εύκολα και στα δύσκολα. Είναι ευτυχία να το συνειδητοποιείς. Όσο για την εικαστικό Μαίρη Σαββαΐδη-Καμπουροπούλου, προσωπικά με συνδέουν παλιές γλυκιές παιδικές αναμνήσεις, τις οποίες τώρα έχω την ευκαιρία και την τύχη να τις εμπλουτίζω με την εικαστική της εκφραστικότητα. 

Η Μαίρη Σαββαΐδη-Καμπουροπούλου είναι Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου -που έχει έδρα τη Ρόδο-, με γνωστικό αντικείμενο την "Καλλιτεχνική Εκπαίδευση  και Δημιουργική Σκέψη στο Δημοτικό Σχολείο". Εικαστικά της έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Από το 2007 έως το 2011 διετέλεσε Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων, το οποίο υπηρετεί και σήμερα από τη θέση της Αντιπροέδρου.


"Άγγελος" -Γιάννης Μαχαιρίδης

Δεν είναι εύκολο για έναν ενεργό πολιτικό να μπορεί να συνδυάζει την καλλιτεχνική του φύση με την δημόσια ιδιότητά του, ιδιαίτερα αυτήν την δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζει η χώρα σε όλους τους τομείς. Και όμως, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης το καταφέρνει και μέσω της τέχνης προσελκύει υποστηρικτές και αντιπάλους αμαχητί. 
Ο συνδυασμός καλλιτέχνη και πολιτικού 'κερδίζει στα σημεία', και ο συγκεκριμένος πίνακας είναι χαρακτηριστικός της πινελιάς του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και επί σειρά ετών διατελέσαντος Νομάρχη Δωδεκανήσου.

Γνωρίζοντάς τον προσωπικά, και παρά το ότι δεν έχω τις γνώσεις να κρίνω έναν ζωγραφικό πίνακα, έχοντας κατά καιρούς δει τα έργα του αλλά κυρίως ακούγοντάς τον να τα περιγράφει, αντιλαμβανόμουν ότι κάθε πίνακάς του είναι σαν ένα πολύ ιδιαίτερο προσωπικό γράμμα του κ. Γιάννη προς τον εκάστοτε παραλήπτη του. Γεννημενος και μεγαλωμένος στην μακρινή μας Αιτωλοακαρνανία με γονείς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, δεν δυσκολεύθηκε να υιοθετήσει κι αυτός με τη σειρά του μία νέα ιδιαίτερη πατρίδα, που δεν είναι άλλη από τα Δωδεκάνησα. Και έχω την αίσθηση ότι οι μορφές αγγέλων με αυτό το ιδιαίτερα εκφραστικό τους βλέμμα, δεν μπορεί παρά να κοιτάζουν κάποια κρυφή όμορφη γωνιά της κοινής μας πια ιδιαίτερης πατρίδας.


Η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση Αλληλεγγύης που διοργανώνει η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και η δημοπρασία των έργων που είδατε θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Park την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011, από τις 7.30 έως τις 10 το βράδυ και η είσοδος είναι 15€ . 
Την εκδήλωση  πλαισιώνουν μουσικά η Ναταλί Ελευθερίου και ο Δάμων, γνωστοί ροδίτες καλλιτέχνες.

Να πάτε χωρίς δεύτερη σκέψη.

2 σχόλια:

Αλίκη Παπαχελά είπε...

Ομορφιές!

KAITI ROUVIDI είπε...

Y Π Ε Ρ Ο Χ Α!!!








Related Posts with Thumbnails