25 Νοε 2011

είσαι άνεργος; Videografήσου!

Πενία τέχνας κατεργάζεται. Γνωστό το ρητό.
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι όμως, εάν θα είχαν την ατυχία να ζουν στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης και της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας, ίσως να εφεύρισκαν την νεώτερη έκδοσή του και να αποφαίνονταν πως  στη χώρα μας, εν έτει 2011 προς 2012... η ανεργία ιστοσελίδας κατεργάζεται!..



Πριν μόλις λίγες μέρες έκανε το ντεμπούτο του στο αχανές ελληνικό ίντερνετ ένας καινούργιος πρωτοποριακός τρόπος να βρεις δουλειά. Ένα καινούργιο website που έχει σκοπό να πάρει ένα βήμα παραπέρα όποιον αναζητά επαγγελματική απασχόληση, χωρίς να εξαρτάται απλώς από ένα απλό δισέλιδο βιογραφικό - ένα από τα πολλά που κοσμούν τους αμέτρητους γεμάτους κάδους σκουπιδιών στα γραφεία και στα καταστήματα κάθε λογής εργοδοτών.

Σύμμαχος στον σύγχρονο έλληνα άνεργο δεν είναι κανείς άλλος παρά το λάπτοπ του, η ψηφιακή του φωτογραφική μηχανή ή ακόμα και η μικρή βιντεοκάμερά του ή ακόμα και το smartphone που έχει ανά χείρας. Και εκεί ακριβώς στηρίχθηκε η ιδέα της έμπειρης ομάδας που βρίσκεται πίσω από την ολοκαίνουργια ιστοσελίδα ευρέσεως εργασίας ονόματι Videografiko.gr :  στο ότι εάν κάτι μάς έχει απομείνει από τα χρόνια της καταναλωτικής μας αυθονίας είναι η προσιτή σε όλους πλέον τεχνολογία των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων.

Και μόλις ήρθε η πρόταση να δημιουργηθεί το διαφημιστικό σποτάκι για αυτήν την τόσο πρωτοποριακή ιστοσελίδα, η απάντηση δεν μπορούσε να είναι παρά μόνο ένα μεγάλο 'Ναι, we do!' 

ιδέα-κάμερα-μοντάζ : Γαβριήλ Χαρίτος / Νίκος Τζεδάκης
σπικάζ :  Τάσος Χαμουζάς - επιμέλεια ήχου : Johannes Kroon
κείμενο : δημιουργική ομάδα της ιστοσελίδας Videografiko.gr


Για να μην τα πολυλογώ όμως, ιδού πώς δουλεύει αυτός ο νέος τρόπος ευρέσεως εργασίας :  Το ελάχιστο που χρειάζεται κάποιος που ψάχνει σήμερα δουλειά είναι η κάμερα του λάπτοπ του (αν και κάτι παραπάνω απ' αυτό δεν θα έβλαπτε καθόλου). Αφού έχει ήδη ετοιμάσει ένα μικρό και εύληπτο κείμενο όπου θα μιλάει για τον εαυτό του, την επαγγελματική του εμπειρία και τα στοιχεία της προσωπικότητάς του που θα ήθελε να δείξει περισσότερο, στη συνέχεια πατάει το record. Κι αυτό είναι!
Αφού μαγνητοσκοπηθεί το Βιντεογραφικό του, ύστερα το ανεβάζει στη γνωστή σε όλους πλατφόρμα του YouTube, στέλνει το λινκ στο Videografiko.gr καθώς και όποιο άλλο αρχείο θα επιθυμούσε (π.χ. το έντυπο βιογραφικό του σε μορφή word, φωτογραφίες ή ηλεκτρονικά αρχεία κάθε μορφής που θεωρεί χρήσιμα για να προβληθεί η επαγγελματική του εμπειρία) και με αυτόν τον απλό τρόπο όποιος ψάχνει δουλειά ανοίγει την πόρτα του σε αμέτρητους υποψήφιους εργοδότες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Ξέρω, θα μου πείτε πως ακούγονται πολύ εύκολα όλα αυτά και είμαι σίγουρος ότι η δεύτερη σκέψη που θα σας περνά από το μυαλό είναι ότι τελικά με αυτόν τον τρόπο 'προμοτάρεται' η καλή εξωτερική εμφάνιση και η άνεση στο φακό, εις βάρος των περισσότερο ουσιαστικών προσόντων που ζητά η αγορά εργασίας. Ε λοιπόν, κάνετε μεγάλο λάθος!

Κατ' αρχάς, το μόνο που έχω να πω είναι πως... ό,τι έχει κανείς καλό είναι. Και επίσης ότι ένας ικανός και κατηρτισμένος επαγγελματίας μπορεί κάλλιστα να είναι και ευπαρουσίαστος. Στο κάτω κάτω η ομορφιά δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μάς κάνει να ντρεπόμαστε, όπως επίσης ότι δεν είναι και το παν. Ίσα ίσα..
Από την άλλη, ο εργοδότης βλέποντας ένα Βιντεογραφικό μπορεί να μάθει περισσότερα για την προσωπικότητα του υποψηφίου συνεργάτη του μέσα από τις μικρές εκείνες λεπτομέρειες που δεν είναι ανάγκη να συνοδευθούν με λόγια ή κείμενο. Για παράδειγμα, από τον τρόπο ντυσίματος, από τη γλώσσα του σώματος αλλά και από το πώς παρουσιάζει ένας άνθρωπος τον εαυτό του και πώς προσεγγίζει εν τέλει τους άλλους - μπορεί κανείς να μάθει πολλά. Εκτός αυτού, πολλοί που ψάχνουν δουλειά έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην έχουν λάβει ποτέ τους απάντηση σε μία αίτηση πρόσληψης που έστειλαν και βέβαια χωρίς να έχουν την ευκαιρία να 'δώσουν τη μάχη τους' σε μία συνέντευξη δια ζώσης. 

Η ομάδα του Videografiko.gr φιλοδοξεί πως όλη αυτή η Οδύσσεια ευρέσεως εργασίας είναι δυνατόν να συντομευθεί σημαντικά, και με τη βοήθεια του εξαιρετικά φιλικού προς τον χρήστη layout του site, πιστεύει πως είναι απλώς θέμα χρόνου να κερδίσει το κοινό όχι μόνον όσων ζητούν να βρουν δουλειά, αλλά και των απανταχού υποψηφίων εργοδοτών, είτε αυτοί βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο είτε ακόμα και στο εξωτερικό (υπάρχει ειδική κατηγορία στην οποία κατατίθενται Βιντεογραφικά και στα αγγλικά παρακαλώ..!)

Για να σάς δώσω μια ιδέα για το τι μιλάμε, παρακολουθήστε τα ακόλουθα υποδείγματα Βιντεογραφικών και όσοι είστε στο ψάξιμο για δουλειά, θα καταλαβετε τι εννοώ - και πού ξερετε, ίσως πάρετε και ιδέες για να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο και πάνω απ' όλα, αποτελεσματικό Βιντεογραφικό: 

Ένα τυπικό παράδειγμα υποψήφιου στελέχους εταιρείας.
Η γλώσσα του σώματος, το ντύσιμο αλλά και η αυτοπεποίθηση προς τον φακό είναι από τα βασικά ατού. Η επιλογή του περιβάλλοντος της μαγνητοσκόπησης είναι επίσης καλό να ταιριάζει με την θέση που στοχεύει ο υποψήφιος (φαντάζεστε αυτό το κείμενο και με αυτό το ντύσιμο να είχε μαγνητοσκοπηθεί πχ στην κουζίνα με τον υποψήφιο να φοράει φόρμα γυμναστικής; δεν θα ήταν άσχετο;)
Δώστε μεγάλη προσοχή και στη διάρκεια του Βιντεογραφικού :  όχι εξαιρετικά μικρό ούτε εξαιρετικά μακρόσυρτο και βαρετό. Η διάρκεια του Βιντεογραφικού δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ένα λεπτό, όχι μόνο για να μην κουραστεί ο εργοδότης που σάς ψάχνει, αλλά και για να ανέβει εύκολα και γρήγορα στο YouTube!

Δώστε προσοχή στην επιλογή του χώρου της μαγνητοσκόπησης του Βιντεογραφικού σας, στα ρούχα που φοράτε αλλά και στο πώς φωτίζεται το πρόσωπό σας. Δεν είναι ανάγκη να έχετε άνεση στον φακό (το συγκεκριμένο υπόδειγμα του επιλέξαμε επειδή ακριβώς η 'γραφίστριά μας'  δεν είχε ακόμα συμφιλιωθεί πλήρως με τον φακό, και αυτό δεν είναι καθόλου κακό σε ένα Βιντεογραφικό).
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι ένα Βιντεογραφικό δεν είναι ..τηλεοπτική διαφήμιση. Μία ειλικρινής αυτοπαρουσίαση μπροστά στην κάμερα κερδίζει πολλούς πόντους στην απαιτητική αγορά εργασίας. Ένας εργοδότης σε οποιαδήποτε δουλειά, δεν ζητά τον συνεργάτη-σταρ. Ζητά έναν άνθρωπο αξιόπιστο, που να ξέρει καλά τη δουλειά του και να είναι αυτός που λέει ότι είναι. 

Ποιός σας είπε ότι ψάχνουν δουλειά μόνο όσοι βρίσκονται κολλημένοι μπροστά από έναν υπολογιστή και περνάνε το 8ωρό τους μέσα σε ένα γραφείο; Υπάρχουν πάρα πολλές ενδιαφέρουσες θέσεις εργασίας που ο συντηρητικός κώδικας ενδυμασίας και συμπεριφοράς δεν είναι απαραίτητος. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επιλέχθηκε το επάγγελμα της σεφ -ένα επάγγελμα που κυριολεκτικά μού φαίνεται πως δεν θα φάει ποτέ τα ψωμιά του, πλάκα πλάκα-.
Ανάλογα λοιπόν, θα μπορούσε να στείλει το δικό του Βιντεογραφικό πχ ένας κηπουρός, κομμωτής, μπάρμαν, υδραυλικός, οδηγός και όποιος άλλος επαγγελματίας έχει ένα φορητό λάπτοπ ή ακόμα και μια μικροσκοπική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που τραβάει βίντεο.
Μέσα σε ένα λεπτό της ώρας, καλό είναι να προσθέσετε και όσα άλλα μικρά στοιχεία της προσωπικότητάς σας, που θα έκαναν τον μελλοντικό εργοδότη σας να σάς συμπαθήσει ή ακόμα και να χαμογελάσει μαζί σας. "Η γιαγιά από την Κρήτη" ή τα άλλα 'χαμογελαστά' σχήματα λόγου αυτό ακριβώς έχουν σκοπό να σάς δείξουν.
Η αίσθηση του χιούμορ είναι μία καθαρά προσωπική υπόθεση, και αυτό κρύβει παγίδες. Γι' αυτό, πριν εισάγετε πιο ανάλαφρη διάθεση στο Βιντεογραφικό σας, καλό θα είναι να το δείτε μαζί με ανθρώπους που σας αγαπούν πραγματικά και θα σας πουν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους.
Πάντως, εγώ αυτήν εδώ τη μαγείρισσα, θα την προσλάμβανα.


Δεν είναι κρυφό ότι πολλοί έλληνες αυτόν τον καιρό σκέφτονται πολύ σοβαρά να βρουν μια δουλειά που να τους ταιριάζει στο εξωτερικό. Έτσι, το Βιντεογραφικό στα αγγλικά είναι μια καλή ευκαιρία να προσεγγίσετε τους εργοδότες σας που βρίσκονται μακρυά, μιλώντας στην περισσότερο κατανοητή γλώσσα στον κόσμο.
Όχι, δεν είναι ανάγκη να ξέρετε αγγλικά από τα γενοφάσκια σας (Όσοι επισκευθήκατε την Βρετανία, είμαι σίγουρος ότι θα μείνατε ..ξεροί από την ποικιλία στις προφορές των ντόπιων αλλά και των αλλοδαπών που ζουν εκεί μόνιμα. Οπότε, κάθε άγχος νομίζω πως είναι τουλάχιστον περιττό...)
Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να 'φτιασιδώσετε' την προφορά σας. Άλλωστε για πολύ κόσμο, ο τρόπος που οι έλληνες προφέρουν τα αγγλικά θεωρείται από γοητευτικός έως και εξαιρετικά ..σέξυ. Γι' αυτό και επιλέξαμε τη μαγείρισσα που δεν κολλάει σε τέτοιες ανούσιες λεπτομέρειες.
Καλού κακού όμως, ρωτήστε και έναν γνωστό σας αν ..καταλαβαίνει αυτά που λέτε στα αγγλικά, πριν στείλετε το Βιντεογραφικό σε κοινή - και μάλιστα, παγκόσμια-  θέα.


Όπως με ενημερώνει η δημιουργική ομάδα της ιστοσελίδας Videografiko.gr , οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν για όλους.

Το μόνο που απομένει να πω είναι ότι εύχομαι αυτή η ανάρτηση αλλά και αυτό το νέο site να αποτελέσουν αφορμή κάποιοι άνθρωποι που ψάχνουν εργασία, να τη βρουν. Το μυστικό της επιτυχίας σε τέτοιες εποχές είναι να μην το βάζουμε κάτω - και σιγά σιγά, όλα θα πάνε μια χαρά.

Επισκεφθείτε το Videografiko.gr πατώντας εδώ
και ενημερώστε φίλους και γνωστούς σας που ψάχνουν για δουλειά.

υ.γ. Ευχαριστώ πολύ τον Βασίλη, τη Μαρία και τη Ρούλα 
για το χιούμορ τους και την καλή τους αύρα : -)



Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails