30 Ιουν 2011

Rhodeway-Broadway : 1-0

Και ποιός σάς είπε ότι το Broadway είναι πολύ μακρυά; 
"Μα, ..η Γεωγραφία!", θα μού πείτε και δεν θἀ'χετε κι άδικο.
Να όμως που η τέχνη μερικές φορές τα φέρνει λίγο ανάποδα και διαψεύδει τα θέσφατα.

Μην πάτε λοιπόν μακρυά. 
Στο δρομολόγιο προς την θρυλική εκείνη νεοϋορκέζικη γειτονιά, δεν εμπλέκονται κανένας Ελευθέριος Βενιζέλος (το αεροδρόμιο) και κανένας JFK (πάλι για αεροδρόμιο μιλάω!). Αντιθέτως, το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι να βρεθεί στο πολύ κοντινό σε μας  ανοικτό θέατρο στον περιποιημένο -σχεδόν 'μαγικό'- χώρο, που άλλοτε φιλοξενούσε το "Ήχος και Φως" -οι νεώτεροι μάλλον ούτε καν θα θυμόσαστε ότι εκεί κάποτε, κάθε βράδυ, κάθε καλοκαίρι και σε πολλές γλώσσες παρουσιαζόταν μία οπτικοακουστική θεατρική αφήγηση των σημαντικότερων στιγμών της ιστορίας της Ρόδου, με το Καστέλλο και τα τείχη της Παλιάς Πόλης να αλλάζουν χρώματα-.

αξίζει ειδική μνεία για την αφίσα-σκίτσο των πρωταγωνιστών αυτοπροσώπως!
τα συγχαρητήριά μου στον Σάββα Σαβίγκο που την φιλοτέχνησε!

Τις τρεις πρώτες μέρες του Ιουλίου λοιπόν, το ροδιακό φωνητικό συγκρότημα Crescendo έχει βαλθεί να μάς γλυτώσει από έξοδα εισιτηρίων, διαμονής και φόρους αεροδρομίων και να μάς πάρει μια βολτίτσα διάρκειας περίπου μίας ώρας μέχρι το Broadway, την αειθαλή σταθερή αξία και σήμα κατετεθέν για κάθε μιούζικαλ που σέβεται τον εαυτό του. 

Μόνο που το μουσικό αυτό σεργιάνι, πασπαλίζεται με ολίγη 'Ρόδο'
εξ ού και η παράσταση ονομάζεται .. The Rhodeway Musical. 

RHODEWAY MUSICAL from digital dreams on Vimeo.

Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν ακόμα μία έκφανση υπέρμετρου καλλιτεχνικού..τοπικισμού, φαινόμενο που από μόνο του προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου.
Η επιλογή του τίτλου όμως αυτής της τόσο πρωτότυπης παράστασης για τα τοπικά δεδομένα είναι πέρα για πέρα ειλικρινής, αφού τα καλλιτεχνικά συστατικά της συνταγής του Rhodeway Musical είναι αποκλειστικά τοπικής προελεύσεως : φρέσκιες ροδίτικες φωνές και παρουσίες, σε περιβάλλον από τα χαρακτηριστικότερα και ομορφότερα του νησιού μας και με συντελεστές που πορεύονται καλλιτεχνικά στον τόπο τους, συνταιριάζοντας τα όσα καλά αποκόμισαν 'από μακρυά' και εισάγοντάς τα εδώ, στο σπίτι τους.

Η σκηνοθέτης και χορογράφος της παράστασης Μαρία Μανιώτη μιλάει περί Rhodeway και Broadway
στο υπαίθριο θέατρο του "Ἠχος και Φως" στη Ρόδο

Το μιούζικαλ δεν είναι απλό πράγμα. 
Απαιτεί εύπλαστες φωνές, υποκριτική ικανότητα, εκφραστικότητα, κίνηση και -κυρίως- αμεσότητα με το κοινό. Οι Crescendo, που στην παράσταση αυτή απαρτίζονται από την Ευανθία Κρητικού, τον Θανάση Ζαχαρόπουλο και τη Σαπφώ Σταυρίδου,  τόσο ως ομάδα όσο και ως κάθε ερμηνευτής ξεχωριστά, έχουν ήδη δώσει πολλαπλά δείγματα γραφής στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ρόδου και απέδειξαν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στα προαπαιτούμενα του δύσκολου αυτού είδους. Παρατηρώντας μάλιστα τις τελευταίες τους πρόβες, εύκολα διαπιστώνεται το δέσιμο που υπάρχει ανάμεσα στα τρία αυτά παιδιά και το 'ζύμωμά' τους επί σκηνής, ερμηνεύοντας γνωστές μελωδίες από αμερικανικά μιούζικαλ που -δεν μπορεί- κάποτε είχαμε όλοι μας σιγοτραγουδήσει.

Καταλυτικής σημασίας γεγονός για το όλο αυτό εγχείρημα αποδείχθηκε το ευτυχές καλλιτεχνικό συναπάντημά τους με την ηθοποιό, χορεύτρια και χορογράφο Μαρία Μανιώτη, η οποία βάλθηκε να τούς ενισχύσει και στην ουσία 'να τούς βάλει σε μια σειρά' το έμφυτο θεατρικό τους ταμπεραμέντο. Και, επειδή τυχαίνει να γνωρίζω το πείσμα και την εργατικότητά της, δεν εκπλήσσομαι καθόλου για το πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα που είδα επί σκηνής.

μια γεύση από την πρόβα

Τους Crescendo συνοδεύουν στο πιάνο οι ροδίτισες σολίστ Άντζελα Σπανού και Ματίνα Μακέστα, χορεύει η Στεφανία Πατλάκα και όλο αυτό το 'ροδίτικο λόμπι' συμπληρώνεται από τη Στέμη Δανιηλίδου που δημιούργησε τα κοστούμια της παράστασης.
Μια παράσταση ευχάριστη, που συνταιριάζει συναισθήματα με μελωδίες, αφαιρετικό θέαμα στη σκιά του 'γκράντε' Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, κάνοντάς μας στο τέλος να αναρωτιώμαστε αν πράγματι θα άξιζε τον κόπο ένα υπερατλαντικό ταξίδι μέχρι το πραγματικό.. Broadway.

Πείτε με λοιπόν ξεροκέφαλο τοπικιστή, ποσώς με ενδιαφέρει..
Εγώ ψηφίζω 'The Rhodeway Musical' ανεπιφύλακτα
The only way για να αρχίσει όμορφα 
ο φετινός Ιούλιος.

Μικρή συμβουλή :
Καλού κακού, φέρτε κάτι να βάλετε από πάνω σας
Το φετινό καλοκαίρι παραείναι ..ανοιξιάτικο όταν βραδυάζει.


Το Rhodeway Musical ανεβαίνει στις 1, 2 και 3 Ιουλίου 
στις 9:30 το βράδυ στο "Ήχος και Φως" (οδός Παπἀγου 14)
Το εισιτήριο στοιχίζει 10€
[αλλά για τα παιδιά και τους φοιτητές
η τιμή κατεβαίνει στα 8€ το άτομο].

Διαβάστε περισσότερα 
για τους συντελεστές της παράστασης
πατώντας ΕΔΩ!

Και για το φινάλε, σας φύλαξα
το αγαπημένο μου κομμάτι από την παράσταση!
Ο-πωσ-δή-πο-τε πατήστε τουλάχιστον μια φορά το Play :

(καλό ε;)


5 σχόλια:

S.Koutsaki είπε...

Μπράβο στο Rhodeway!!!Δε θα είμαι στη Ρόδο δυστυχώς εύχομαι στα παιδιά το καλύτερο!!! Πολύ ωραίες φωνές , εξαιρετικά φωνητικά...

Ανώνυμος είπε...

Μόνο καλό, Γαβριήλ; Υπέροχο, άψογο, μπράβο σε όλα τα παιδιά και σε σένα, φυσικά.

Νίτσα

Σάββας Σιρόπουλος είπε...

ΟΠΩΣΔΠΗΠΟΤΕ θα τα τιμησουμε τα παιδια!!λεμε οτι ο πολιτισμος απεχει απο τη Ροδο αλλα τελικα μαλλον εμεις απεχουμε απο τον πολιτισμο!!!

Αλίκη Παπαχελά είπε...

Καλή επιτυχία, λοιπόν!

panathinaeos είπε...

με ενθουσιασε αυτο το σωου!!! μου αρεσαν τα προσωπα τα νεανικα, οι ωραιες φωνες, η φρεσκαδα και η απλοτητα... μπραβι μπραβι τουτι!!!! Γαβριλη, μπραβο και σε σενα που μας κοινωνησες στο σωου!!! Ελπιζω η Ροδιακη κοινωνια να αγκαλιασει με αγαπη αλλα και οικονομικη στηριξη αυτη την ομαδα καλλιτεχνων για να μην καταληξουν και αυτοι εκει που κατεληξαν τοσοι αλλοι...








Related Posts with Thumbnails