16 Ιουν 2011

τηλε-Πινόκιο...

Το διαφημιστικό σποτ που γυρίσαμε για την χορευτική παράσταση "Πινόκιο" αποτέλεσε για μάς 'Μεγάλο Σχολείο', τόσο ως προς τη λήψη πλάνων σε εξωτερικό χώρο, όσο και ως προς την  προετοιμασία των γυρισμάτων εν γένει. 

Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε να γυρίσουμε πλάνα που θα συμμετείχαν πολλά παιδιά και μάλιστα σε ανοιχτό χώρο. Η βασικότερη δυσκολία όμως ήταν ότι έπρεπε να βρεθεί τρόπος ούτως ώστε να συγχρονιστούν πολλοί άνθρωποι μαζί. Τα κοστούμια έπρεπε να είναι έτοιμα, οι ώρες των γυρισμάτων να βολεύουν όλον τον κόσμο -και όχι μόνον εμάς ή τα παιδιά που θα λάμβαναν μέρος, αλλά και τους γονείς τους, οι οποίοι ήταν παρόντες καθ'όλη τη διάρκειά τους-. Ακόμα και οι ..τρείς μύτες του Πινόκιο έπρεπε να είναι πανέτοιμες προς χρήση και βιντεοσκόπηση! 
Με λίγα λόγια, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου μα καθόλου απλά!...


Η προεργασία των γυρισμάτων ήταν από μόνη της μία 'Επιχείρηση' ολόκληρη. Τα χρώματα των στολών έπρεπε να ταιριάξουν με τα χρώματα των πλάνων. Οι χαρακτηριστικές κινήσεις κάθε χορευτικής υπο-ομάδας θα έπρεπε να ταιριάξουν με την αλληλουχία των πλάνων αλλά και με την υποτυπώδη πλοκή που θα έπρεπε να υπάρχει στο τρέηλερ. Η διατήρηση της προσοχής του θεατή αποτελούσε πρωταρχικό μας σκοπό, και καθοριστική ήταν η επιλογή των σημείων λήψης στην Παλιά Πόλη της Ρόδου. 

Δεδομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας τροχοφόρων εντός των Τειχών, από τις 9 το πρωί έως και τις 6 το πρωί της επομένης, μάς ανάγκασε να σηκωθούμε πρωί πρωί, λίγες μέρες πριν τα γυρίσματα, για να επιλέξουμε σε ποιά σημεία της Παλιάς Πόλης θα γινόταν η λήψη κάθε πλάνου για κάθε μία από τις χορευτικές υπο-ομάδες. 

Κριτήριο της επιλογής των πλάνων ήταν να μην επιλέξουμε τα πολύ γνωστά σημεία της πόλης, επειδή δεν θα θέλαμε να βρεθούμε εν μέσω τουριστών κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Από την άλλη όμως, ο θεατής θέλαμε να καταλάβει ότι αυτό που έβλεπε ήταν σαφέστατα.. "Ρόδος" και μόνο. Και τελικά, η ανίχνευση των 'λιγότερο γνωστών' σημείων της πόλης μπορεί όντως να μάς ταλαιπώρησε, πλην όμως μάς ανανέωσε και μάς έκανε να αγαπήσουμε τον όμορφο τόπο μας ακόμα περισσότερο.

το τρέηλερ προβλήθηκε από τα ροδιακά τηλεοπτικά κανάλια 
TV4, RED και ΙΡΙΔΑ

Η ημέρα των γυρισμάτων για μάς ήταν μία από τις πιο δημιουργικές μας στιγμές των τελευταίων ετών. Κάθε χορευτική υπο-ομάδα έπρεπε να βρίσκεται σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Το μακιγιάζ έπρεπε να γίνει με προκαθορισμένη σειρά και βέβαια, ο ερχομός της άνοιξης ευτυχώς συνομότησε υπέρ μας. Οι μικρές πεταλούδες που τρύπωσαν σε πολλά από τα πλάνα του διαφημιστικού σποτ, έγιναν οι πιο αγαπημένοι απρόσκλητοι επισκέπτες μας. 

Κι όσο για τα παιδιά : δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε πόσο συνεργάσιμα θα ήταν! Και οι γονείς έδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό, παρακολουθώντας από κοντά τις οδηγίες μας, χαρίζοντάς μας πολλά χαμόγελα καθ'όλη τη διάρκεια των... εννέα ολόκληρων ωρών που περάσαμε μαζί με τα παιδιά τους , εκείνη την αξέχαστη ανοιξιάτικη ροδίτικη Κυριακή.

Η καλύτερη φιλοφρόνηση εκείνης της μέρας ήρθε από κάποιον από τους ζωγράφους έξω από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, που παρακολουθούσε την όλη... Επιχείρηση επί ώρες :  
"Από την ΕΡΤ είστε;;".  -Τέλειο..!

Αξέχαστο γύρισμα, αξέχαστη προετοιμασία, αξέχαστες ατάκες και πλάκες της στιγμής από καθένα από τα 37 σταθερά πλάνα που γέμισαν μόλις ένα λεπτό της ώρας.  

Κι αν μάς ζητούσαν να  ..ξαναγυρίσουμε τον "Πινόκιο" ξανά και ξανά, 
κακά τα ψέμματα, ...πάλι 'Ναι' θα λέγαμε...


Καλή επιτυχία σε όλους τους συντελεστές της παράστασης!
Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας!
Γαβριήλ Χαρίτος - Νίκος Τζεδάκης - Γιώργος Τζεδάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails