16 Ιουν 2011

όταν χορεύει ένας Πινόκιο..

"Τα παραμύθια βγαίνουν απ'τη ζωή", λέει η γνωστή λαϊκή ρήση. Και ιδού που για ακόμα μια φορά, αυτό το αξίωμα επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Ευτυχώς αυτή τη φορά, και παρά το γενικότερο κλίμα,  η επιβεβαίωση είναι ευχάριστη, τόσο ως προς τη σύλληψη και την προετοιμασία όσο και ως προς την εκτέλεση.

Ένα χρόνο τώρα, οι μικρές μαθήτριες της γνωστής ροδιακής σχολής χορού της Σοφίας Μελισσουργού προετοιμάζονται εντατικά και συστηματικά για να ανεβάσουν επί σκηνής τον "Πινόκιο", το πασίγνωστο αυτό παραμύθι, που ταιριάζει 'γάντι' σε ό,τι περνάμε όλοι μαζί, όχι μόνο αυτήν την χρονική συγκυρία αλλά και κατά τη διάρκεια πολλών ετών που κουβαλάμε στην πλάτη μας. Ένα κλασικό παραμύθι γεμάτο ψέμματα, παθήματα και μαθήματα, που ελπίζουμε η νέα γενιά να το κάνει κτήμα της και να το ανακαλέσει στη μνήμη της στο μέλλον και προς το συμφέρον της.

Η Σχολή Χορού της Σοφίας Μελισουργού από το 1995 μέχρι και σήμερα συνεχίζει να γράφει όμορφες σελίδες στην ιστορία του ροδιακού καλλιτεχνικού γίγνεσθαι, συνδυάζοντας το θέαμα με τον σεβασμό προς το κοινό, την τέχνη με τη μάθηση, την καλλιέργεια του αισθήματος κοινωνικής προσφοράς αλλά και την προαγωγή του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού στον τομέα του χορού. Όσο για τις χορευτικές παραστάσεις της σχολής, δεν χρειάζεται να ειπωθούν περισσότερα από τα ήδη γνωστά : οι μαθήτριες της Σοφίας, από τις λιλιπούτιες μπαλαρίνες μέχρι και τις έφηβες ροδίτισσες, 'τα δίνουν όλα' κάθε χρόνο, κάνοντας το κοινό να μην μπορεί να συγκρατήσει τα χειροκροτήματά του.


Η εξαιρετικά φιλόδοξη φετινή χορευτική απόδοση του "Πινόκιο", με φόντο το μαγευτικό περιβάλλον του Θεάτρου της Μεσαιωνικής Τάφρου της Παλιάς Πόλης της Ρόδου, προετοιμάζεται δειλά δειλά πολύ χρόνο πριν και αναμένεται να αφήσει εποχή στα τοπικά χρονικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συμμετέχουν 150 χορεύτριες όλων των ηλικιών -αριθμός ρεκόρ για τα τοπικά δεδομένα-, ως επίσης και ότι όλοι οι συντελεστές της παραγωγής προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τη ροδιακή κοινωνία. Και αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους εμάς, το κοινό. 

Όσο για το δεύτερο μέρος της παράστασης, θα γίνει η καθερωμένη επίδειξη του ευρύτερου ρεπερτορίου της σχολής, με μοντέρνες χορογραφίες τζαζ, χιπ-χοπ, λάτιν και φυσικά ..Φλαμένκο -ένα είδος με το οποίο η Σοφία Μελισσουργού ανέκαθεν είχε ιδιαίτερη σχέση, από τα σχολικά της χρόνια μέχρι και σήμερα.

Αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν -το Σάββατο 18/6 και την Κυριακή 19/6 στις 8 και μισή το βράδυ- θα έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με τον ..γνήσιο, παραμυθένιο Πινόκιο, ξεχνώντας για λίγες ώρες όλους τους σύγχρονους μιμητές του και συνειδητοποιώντας ότι η μικρή ακριτική ροδιακή κοινωνία που διαθέτει ένα τέτοιο ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό, πολύ λίγα έχει ουσιαστικά να φοβάται από τις πρόσκαιρες υλικές κακουχίες -κι αυτήν τη λεπτομέρεια ας μην την ξεχνάμε. 


μάθετε περισσότερα για τα γυρίσματα του βίντεο πατώντας εδώ!


Τις χορογραφίες, τη διδασκαλία και τη μουσική επιμέλεια της δίωρης αυτής παράστασης υπογράφουν η Σοφία Μελισσουργού, η ταλαντούχος δασκάλα χορού Ναταλία Σέρβου και η νεαρή Δέσποινα Μπούσιου -παλιά μαθήτρια της σχολής, η οποία κάνει το χορογραφικό της ντεμπούτο-. Τα κοστούμια δημιούργησαν η Αλεξία Κατσιμπράκη και ο Αντώνης Κολέτσης. Τα σκηνικά αποτελούν μία ..καθαρά υπόθεση της οικογένειας Μελισσουργού, αφού έγιναν δια χειρός της μαμάς Χάριτος και του μπαμπά Νίκου, ενώ τα κείμενα που πλαισιώνουν την παραμυθένια πλοκή επί σκηνής επιμελήθηκε ο σύζυγος της Σοφίας, Τάσος Χαμουζάς. Το μακιγιάζ είναι της Ελένης Γιαννά και της Κατερίνας Κιαουρτζή. Ο φωτισμός είναι του Γιάννη Πάππου, η ηχητική κάλυψη είναι του Κέντρου Μουσικής Φώτη Γιακουμάκη και η Μίκα Μάτση έχει επιμεληθεί την ψηφιακή εγγραφή των μουσικών κομματιών που συνοδεύουν τις χορεύτριες. Τέλος, ο εικαστικός Δημήτρης Βασιλείου κατασκεύασε τις ἐκ τῶν ὧν οὐκ ἄνευ... πολλαπλές μύτες του Πινόκιο.

Την παράσταση στηρίζουν το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και εκ μέρους του Δήμου Ρόδου, ο ΔΟΠΑΡ. Το πολλά υποσχόμενο χορευτικό θέαμα θα προλογίσει η εκπαιδευτικός/διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μαρία Κλαδάκη. Το τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτάκι, που προβάλλεται επί τρεις συνεχείς εβδομάδες τόσο στο διαδίκτυο και στις τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες www.rhodosevents.gr , www.rhodes.com.gr , www.tranzistoraki.gr όσο και από τα τοπικά κανάλια TV4, RED και ΙΡΙΔΑ, δημιούργησαν ο Γαβριήλ Χαρίτος, ο Νίκος Τζεδάκης και ο Γιώργος Τζεδάκης, .

Το εισιτήριο για τους ενήλικες στοιχίζει 7€,
ενώ για τα παιδιά η τιμή κατεβαίνει στα 5€.
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
 


1 σχόλιο:

δεσποιναριον είπε...

Καλή διασκέδαση, καλή επιτυχία και όλα τα καλα γι αυτή την παράσταση! Το βίντεο είναι τέλειο.








Related Posts with Thumbnails