30 Μαΐ 2011

διαζύγιο made in Malta

Θα μού πείτε :"άσχετο", αλλά εγώ θα συνεχίσω ακάθεκτος.
Μέσα σε όλον αυτόν τον χαμό που συμβαίνει γενικώς, έρχεται ξαφνικά μια είδηση, για να σού υπενθυμίσει ότι τελικά ο κόσμος δεν έχει χάσει ακόμα όλη του την παραμυθένια αθωότητα. 
Πώς μού'ρθε τώρα εμένα αυτό;
Θα σάς πω αμέσως : 

"στον Χριστό, Ναι - στο Διαζύγιο, Όχι" , Μάλτα 2011

Το οικογενειακό δίκαιο της Μάλτας -του μικρότερου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πληθυσμό 400.000 περίπου και με ποσοστό 98% Ρωμαιοκαθολικών (το τελευταίο έχει σημασία!)- δεν αναγνωρίζει τον θεσμό του διαζυγίου, είτε πρόκειται για γάμο θρησκευτικό είτε ακόμα και για πολιτικό! Εάν από την άλλη, οι σύζυγοι προβούν σε σύνταξη "πράξης λύσεως γάμου", θα πρέπει να ξέρουν ότι άλλον νόμιμο γάμο στη Μάλτα δεν θα μπορούν να τελέσουν.. (και όμως!!!!)
 
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα τα σπιτικά στο δεύτερο νησί των Ιπποτών, ζουν σε πελάγη οικογενειακής ευδαιμονίας και γαλήνης. Οι έρμοι Μαλτέζοι για να χωρίσουν ταξιδεύουν στο εξωτερικό (π.χ. μέχρι την Ιταλία που είναι και κοντά), προφανώς ξεκατινιάζονται σε κάποιο δικαστήριο εκεί για να χωρίσουν, γυρνάνε πίσω με την (π.χ. ιταλική) δικαστική απόφαση ανά χείρας και στη συνέχεια ζητούν από την μαλτέζικη δικαιοσύνη να αναγνωρίσει την αλλοδαπή δικαστική απόφαση , όπερ και γίνεται χρόνια τώρα! 

Μία άλλη καθαρά μαλτέζικη μέθοδος για να χωρίσεις είναι να ζητήσεις από το δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι ο γάμος που είχες τελέσει π.χ. 20 χρόνια πριν ήταν..ανυπόστατος. Π.χ. ο παπάς που σε πάντρεψε να μην ήταν ο σωστός παπάς ή να μην ήταν καν παπάς, να μην έλεγε σωστά το Πάτερ Ημών ή να μην ανέφερε στη σωστή σειρά τις ευχές που θα έπρεπε να ειπωθούν κατά τη διάρκεια του μυστηρίου. 

Είναι πραγματικά αστείο, αλλά πέρα για πέρα αληθινό : την τελευταία πενταετία κηρύχθηκαν στη Μάλτα 690 (!) γάμοι ως ανυπόστατοι, ενώ μόνο κατά τη διετία 2007-2009 μετεγράφησαν στα ληξιαρχεία της χώρας περί τις 109 αλλοδαπές δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες επιτέλους χώριζαν οι κακόμοιροι Μαλτέζοι, έστω -μέσω Ρώμης, Σικελίας ή Λονδίνου... 
(για φαντάσου το όμως : ν'ανοίγει το σπίτι σου με ταξίδι του μέλιτος και να κλείνει με ταξίδι διαζυγίου!).

"Ναι στο Διαζύγιο - Ναι στο Γάμο", Μάλτα 2011

Εν πάση περιπτώσει, μόλις αυτό το Σάββατο που μάς πέρασε, ήτοι την 28η Μαΐου 2011 μ.Χ. , ακόμα ένα διασκεδαστικό τοπικό έθιμο καταργήθηκε. Οι Μαλτέζοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε δημοψήφισμα, με μοναδικό ερώτημα εάν θα πρέπει να προβλέπει την έννοια του διαζυγίου το νέο οικογενειακό δίκαιο της χώρας. Ένα θέμα 'ταμπού', περί του οποίου μάλιστα κανένας πολιτικός αρχηγός και κανένα κόμμα δεν τόλμησε να πάρει καθαρή θέση, επειδή οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η κοινή γνώμη ήταν εξαιρετικά διχασμένη και μάλιστα ανεξαρτήτως κόμματος ή ιδεολογίας. 

Και τελικά, πράγματι μόλις προχθές το διαζύγιο εισήχθη στη Μάλτα, με μόλις 3% διαφορά : 53% ψήφισαν υπέρ του δικαιώματος να χωρίζουν.. και το υπόλοιπο 47% ψήφισε εναντίον! (που κι αυτό από μόνο του αποτελεί είδηση, εδώ που τα λέμε!!).

Για να σοβαρευτούμε όμως και λίγο, μην νομίζετε πως με ένα δημοψήφισμα όλα τακτοποιήθηκαν..
Σύμφωνα με τον νέες διατάξεις του μαλτέζικου οικογενειακού δικαίου, ναι μεν μπορείς να χωρίσεις πλέον και στη Μάλτα, αλλά μόνο εάν αποδεικνύεται συνεχής 4ετής διάσταση. Διαφορετικά : πάρε πάλι το πλοιαράκι σου για το εξωτερικό και ψάχνε για δικαστήρια να σε χωρίσουν όπως θες..!

γνωστό μαλτέζικο ανέκδοτο - που ισχύει ακόμα..

Για την Ιστορία : Το τελευταίο μέρος στη Γη που συνεχίζεις να μην μπορείς να χωρίσεις σαν άνθρωπος είναι οι μακρινές (και φανατικά Ρωμαιοκαθολικές) Φιλιππίνες. Αλλά εκεί τουλάχιστον το κέρατο πάει σύννεφο έμαθα, οπότε ποσώς μάς ενδιαφέρουν τα βαρετά διαδικαστικά. Εξάλλου, εκεί με τόση φτώχεια που υπάρχει, για ποιά συμμετοχή σε ποιά αποκτήματα να μιλάμε.. 


"Μαλτέζικο διαζύγιο"
- κατά το "Αλβανός τουρίστας" ένα πράμα
ένα-ένα χάνονται και τ'ανέκδοτα που να πάρει..

2 σχόλια:

Anti-Christos είπε...

Πόσοι είναι οι Μαλτέζοι και χωρίζουν κιόλας; Ήθελα να 'ξερα πού βρίσκουν άλλους να παντρευτούν. Εδώ στην Κύπρο, που είμαστε οι διπλάσιοι και κάνουμε αμάν να βρούμε άνθρωπο να ταιριάξουμε! Χαχαχα!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

χχααχαχ








Related Posts with Thumbnails