28 Μαΐ 2011

ισραηλινή κοινή γνώμη : ναι μεν, αλλά..


Σαφώς κερδισμένος εμφανίζεται ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, 27/5/2011 στην εφημερίδα Israel Hayom, ύστερα από την πρόσφατη εσπευσμένη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Μία επίσκεψη που χαρακτηρίσθηκε ως η δραματικότερη των τελευταίων ετών, υπό τη σκιά των δηλώσεων του Προέδρου Ομπάμα ο οποίος τάχθηκε ανοικτά υπέρ της αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους 'με βάση τα σύνορα πριν τον Πόλεμο του 1967'. 

Αν και η θέση αυτή δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε καθαρά αντιφατική προς τις εδώ και δεκαετίες διεθνείς ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, η θέση αυτή των ΗΠΑ -που εκφράστηκε κατά τρόπο πανηγυρικό δια στόματος Ομπάμα, τη στιγμή που η Φατάχ και η Χαμάς συμφιλιώνονται και οι αραβικές κοινωνίες τελούν σε περίοδο πολιτειακών ανακατατάξεων- προβλημάτισε ιδιαίτερα τα ισραηλινά κόμματα αλλά και την κοινή γνώμη της χώρας, που δυσπιστεί ολοένα και περισσότερο ως προς τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή.

Έτσι, η ισραηλινή κοινή γνώμη φέρεται δυσαρεστημένη έναντι του Μπαράκ Ομπάμα (49%) λόγω των δηλώσεών του περί ενδεχόμενης επιστροφής στα σύνορα του '67. Αντίθετα, οι ισραηλινοί είναι διχασμένοι, κρίνοντας κατά 45% θετικά τους χειρισμούς του Νετανιάχου και αρνητικά κατά 41%. 

Αντιφατικά μηνύματα πάντως στέλνει η ισραηλινή κοινή γνώμη αναφορικά και στην μελλοντική ύπαρξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Συγκεκριμένα, το 60% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την  αντιπρόταση του κ. Νετανιάχου προς τις τελευταίες δηλώσεις Ομπάμα, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στο μεγαλύτερο ποσοστό εδαφών της Δυτικής Όχθης, αλλά με ταυτόχρονη προσάρτιση μεγάλων εβραϊκών οικισμών και μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία κατά μήκος της όχθης του ποταμού Ιορδάνη. 
Από την άλλη πλευρά όμως, το ίδιο 61% των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί με την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου να προχωρήσει το Ισραήλ σε διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, με σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του '67 και με αμοιβαία ανταλλαγή εδαφών -πρόταση η οποία αποτελεί ουσιαστικά τη βάση της 'ισραηλινής λύσης'..-.

Εάν θα γίνονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, ποιό κόμμα θα ψηφίζατε;
Λικούντ -32 έδρες, Καντίμα-28 έδρες, "Ισραέλ Μπεϊτένου"-16 έδρες, Εργατικοί-9 έδρες, 
Θρησκευτικό κόμμα "Σάς"-9 έδρες, Εβραϊσμός της Βίβλου -5 έδρες, Εθνική Ένωση-4 έδρες, 
Αριστερό κόμμα "Μέρετς"-3 έδρες, Συνασπισμός αραβικών κομμάτων της Αριστεράς -7 έδρες, 
Αραβικό κόμμα "Χαντάς"-4 έδρες. 
Δεξιά : 69 έδρες - Αριστερά : 51 έδρες
[πηγή : εφημερίδα Israel Hayom, 27.5.2011]

Η ισραηλινή κοινή γνώμη, ενώ δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι η ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους στην Δυτική όχθη αποτελεί μονόδρομο, από την άλλη δεν εμπιστεύεται την τωρινή αμερικανική ηγεσία, θεωρώντας μάλιστα ότι ο κοινωνικός αναβρασμός στα γειτονικά αραβικά κράτη αργά ή γρήγορα θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας (41%), ενώ το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν επιθυμεί την ειρήνη με το Ισραήλ. 

Η δυσπιστία τόσο ως προς τους Άραβες αλλά και όσο ως προς τις ΗΠΑ, εκδηλώνεται με τη συσπείρωση των δυνάμεων της ευρύτερης Δεξιάς. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, εάν θα πραγματοποιούνταν τώρα βουλευτικές εκλογές, τα κόμματα της κεντροδεξιάς, της δεξιάς και τα θρησκευτικά κόμματα θα σχημάτιζαν άνετα αυτοδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού -γεγονός σπάνιο, δεδομένου του συστήματος απλούστατης αναλογικής στην κατανομή των εδρών.



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails