25 Μαΐ 2011

απογραφές και παραγραφές

Αλήθεια, δεν θυμάμαι, σάς ρώτησα ή το ξέχασα;
Ὑμείς, ἀπεγράφητε;

και για να μη σάς μπερδεύω με τον αόριστο β',
να σάς τα πω λίγο πιο λιανά :
Συμμετείχατε στην Εθνική Απογραφή, που περαιώθηκε μόλις χθες;
Εγώ πάντως, Όχι.


Κανένα κουδούνι δεν χτύπησε, κανένα σημείωμα δεν άφησε κανείς στην πόρτα, κανένα τηλέφωνο δεν χτύπησε. Με λίγα λόγια, αυτή η απογραφή ήρθε κι έφυγε, χωρίς να απασχοληθεί μαζί μου, ούτε κι εγώ μαζί της. Περίεργο, αφού ούτε σε γειτονιά ιδιαζόντως επικίνδυνη βρίσκομαι, ούτε στην άλλη άκρη του κόσμου ζω. Ίσα ίσα, πιο κεντρικά δε γίνεται! 

Και όμως -το Κράτος φαίνεται πως αποφάσισε αυτή τη φορά ότι δεν επιθυμεί να με απογράψει, να συγκεντρώσει και να συνεκτιμήσει στατιστικά τα  στοιχεία που θα τού επεφύλασσα, για να πάει αυτή η χώρα επιτέλους μπροστά!!... Γιατί, ίσως να μην έγινε ιδιαιτέρως αντιληπτό, αλλά για κάτι τέτοιους λόγους γίνονται οι απογραφές : για να καταγράφει η κρατική μηχανή πώς ζουν οι πολίτες που κυβερνά, να επισημαίνει τα κακώς κείμενα για να τα διορθώσει, να επισημαίνει (γιατί όχι) τα πολλαπλά της επιτεύγματα (αν και εφόσον υπάρχουν) για να τα τονώσει, για να γίνονται τα καλά καλύτερα -αλλά και τα άσχημα να διορθώνονται..
Φαίνεται όμως πως η είσοδος του σπιτιού μου θα έπρεπε να βρίσκεται πιο κοντά στο πεζοδρόμιο, το αυτοκίνητό μου να ήταν περισσότερο λαμπερό ή τα φώτα του σπιτιού μου να αναβοσβήνουν με γρήγορα φωτορυθμικά για να κοπιάσει ο απογραφέας. 

Πάντως ένα είναι το σίγουρο : 
Δεν τού κρύφτηκα, όπως οι λαθρομετανάστες στα Πατήσια.

Ίσα ίσα, ήθελα να έρθει και να απογράψει. 
Να ακούσει φάτσα-κάρτα μερικά όμορφα λογάκια που είχα να τού πω για το Κράτος που θα μού τον έστελνε στο σπίτι μου.
Όπως για παράδειγμα, πόσο καλά ξέρω σε ποιά χώρα ζω.
Μια χώρα ευτυχισμένη, ηλιόλουστη, αισιόδοξη, και πάνω απ'όλα ευημερούσα
Θα τον έβγαζα αδιάβαστο εγώ αυτόν τον σαστισμένο απογραφέα!
Αυτή η απογραφή θα τού έμενε αξέχαστη αυτού του απογραφέα!

Πλην όμως, φευ.. 
Δεν μού έκανε την τιμή αυτό το Κράτος 
να με ρωτήσει τι καλά πράγματα σκέφτομαι γι'Αυτό!


Από την άλλη όμως, και μιας και το σκέφτομαι καλύτερα, νομίζω πως το Κράτος δεν θα είχε απολύτως καμμία αμφιβολία για το πόσο ευχαριστημένος είμαι από τις υπηρεσίες Του. Και για τους παρατηρητικούς, να επισημάνω πως : το κεφαλαίο Ταῦ δεν αποτελεί λάθος ορθογραφικό εν προκειμένω. 

Ας μην ξεχνάμε πως ζω στην μοναδική εκλογική περιφέρεια αυτής της χώρας, όπου σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις τελευταίες δημοτικές εκλογές  
(αν θυμάμαι καλά, κυμάνθηκε άνω του 70%, καλά δε λέω;). 

Ας μην ξεχνάμε ότι από την πρώτη κιόλας Κυριακή, στην δική μου εκλογική περιφέρεια εξελέγη και Περιφερειάρχης και Δήμαρχος συγχρόνως!  

Και μάλιστα, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ελλάδα η συμμετοχή στις κάλπες ήταν η χαμηλότερη όλων των εποχών και η δεύτερη Κυριακή επιτέλους ανέδειξε τοπικούς άρχοντες, που στην ουσία εξελέγησαν από... την Πλειοψηφία της... Μειοψηφίας!  Σωστά;   Ή μήπως μου ξαναδιαφεύγουν τα νούμερα;

Οπότε : τι να κάτσει το Κράτος και να ξοδευτεί 
για να μάθει τι σόι γνώμη έχω εγώ για δαύτο; 

Ποιός είμ'εγώ, που κοτζάμ Κράτος θα κάτσει
να χάσει τον καιρό του μαζί μου; 

Είμαι απλώς ένας πολίτης της Πιο Ευτυχισμένης Εκλογικής Περιφέρειας Αυτής της Χώρας, και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο απ'αυτό! 

Δεν υπάρχει ισχυρότερη επιβράβευση για την κρατική μηχανή από την τελευταία θετική συμπεριφορά του εκλογικού σώματος της Δωδεκανήσου, τη στιγμή που οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας επιδεικτικά διαμαρτύρονταν απέχοντας από το να επιλέξουν ποιοί θα τούς κυβερνούσαν.

Και δεν υπάρχει πιο βαρετή "Απογραφή" από αυτήν που καταγράφει Ευτυχισμένους Πολίτες..σαν κι εμάς εδώ.


Δεν έχω καμμία διάθεση να επικρίνω καμμία τοπική αρχή που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές. Άλλωστε, τέτοια ώρα-τέτοια λόγια. Οι προθέσεις καλές είναι, αλλά τι έργα και πολιτικές να απαιτήσεις όταν το ταμείο είναι μείον. Ας μην κοροϊδευόμαστε πια επιτέλους.

Αλλά, το να "ΑΓΑΝΑΚΤΕΙΣ" επί τρίωρο και μάλιστα εκ των υστέρων, αφού επιδεικτικά και σε αντίθεση με όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες, λίγους μόλις μήνες πριν, είχες καταστεί στην ουσία Συμμέτοχος (με κεφαλαίο το Σῖγμα) σε ένα Σύστημα σαν και το Σημερινό... 
ε, τότε μάλλον μιλάμε για χαρακτηριστικό φαινόμενο 
..Πολιτικού Ετεροχρονισμού.

Κάλιο αργά παρά ποτέ! λέει σοφά η παροιμία.

Δεν θα έβλαπτε όμως 
να φρεσκάρουμε παραλλήλως και τη μνήμη μας

Αλλά, δεν μού είπατε τελικά...
...Εσείς λοιπόν.. 
..Μήπως τελικῶς Ἀπεγράφητε ;  
Ξέχασα να σάς ρωτήσω..


Εγώ, Ναί!
όπως όλα τα σαλιγκάρια!
όταν βρέχει, βγαίνω κι εγώ..       



4 σχόλια:

Georgios Atsiknoudas είπε...

Ζώον δίπουν άπτερον!!

Σεβαστιανός Κούρκουλος είπε...

‎1.Ούτε κι εγώ απεγράφην ... το κράτος φαίνεται από τους εργένηδες κάποιας ηλικίας (βλ ρεμάλια) διατηρεί αποστάσεις
‎2. Να πεις τι και σε ποιον ... στον απογραφέα; φίλος στην Αθήνα με πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και τρεις τέσσερις γλώσσες αφού απασχολήθηκε ως (μεγαλο)εργολάβος με κάνα δυο συμβάσεις στο Τμημα Αλλοδαπών του Δήμου έμεινε άνεργος και δήλωσε να πάει στην απογραφή ο άνθρωπος τουλάχιστον να βγάλει τους καφέδες του μήνα του να μην περιμένει από τους συνταξιούχους γονείς να του πληρώνουν και αυτό... άρα μάλλον αντί να πεις θα τα άκουγες τα βάσανα...
‎3. Στο (αιχμηρό σου) σχόλιο για τα περί των αυτοδιοικητιικών πολλά θα μπορούσα να προσθέσω ...
νομίζω το ότι αυτοί μας αξίζουν κι αυτούς έχουμε .........
αρκεί ...........
αυτάάάάάάά

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Γιώργος Ατσικνούδας
Δυστυχώς.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Σεβαστιανός Κούρκουλος
1. Να δεις πόση απόσταση κρατάμε εμείς από δαύτο...τετοιο που είναι.
2. Εννοειται πως τα παιδια της απογραφης δεν φταινε σε τιποτα. Αυτοι οι φοβεροι εγκεφαλοι που συνεταξαν αυτες τις ερωτησεις, γιατι να μενουν ανωνυμοι; (όρα ανάρτηση της 27/5)
3. Το σχολιο μου για τις αυτοδιοικητικες εκλογες δεν παει στους εκλεγμενους. Αυτοι ηταν οι υποψηφιοι, αυτοι εξελεγησαν.
Το σοχλιο μου πηγαινει στο πιστο εκλογικο σωμα που ετρεξε να δειξει με ποσοστο 75% την πιστη του στο συστημα. Που ειναι το ιδιο συστημα για το οποιο αγανακτουν τωρα. Που ειναι το συστημα που ηταν ηδη ΔουΝουΤου-διασμενο.
Κάλιο όμως αργά παρά ποτέ.
Αυτά (προς το παρόν)








Related Posts with Thumbnails