14 Μαΐ 2011

"θα φαγωθούμε μεταξύ μας"

Δεν μπορώ άλλο να αγνοήσω τη βαθιά μου ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν στην πρωτεύουσα τις τελευταίες μέρες. 
Δεν μπορώ να μην ομολογήσω ότι αισθάνομαι απόλυτα ανήμπορος να κάνω κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την όλη κατάσταση προς το καλύτερο. Ένα "καλύτερο" που δεν ξέρω ούτε εγώ ποιό θα ήταν ή με τι θα έμοιαζε. 

Δεν ξέρω ποιός είναι αυτός που θα μπορούσε να περιγράψει αυτό το "καλύτερο", πολλώ μάλλον να μπορέσει να εκφράσει με λόγια απλά και κατανοητά πώς θα μπορούσε να πραγματωθεί. Είναι μία εποχή κατά την οποία όλοι (μα όλοι) έχουν το δικό τους μερίδιο στο 'Δίκιο', ενώ οι ίδιοι συγχρόνως έχουν εξίσου μεγάλο μερίδιο στο 'Άδικο'
Και το Κακό γίνεται απλώς χειρότερο, παντού και σε κάθε επίπεδο. 

Καθρέφτης όλων μας η σημερινή κατάσταση. Θέατρο επιχειρήσεων κατάντησε το κέντρο της Αθήνας. Όλοι εναντίον όλων. Οι προοπτικές, εφιαλτικές. Κι όσο κι αν αρνούμαι να παρακολουθήσω τα δελτία ειδήσεων, δεν είμαι σε θέση να πείσω τον εαυτό μου να μην αντιλαμβάνομαι προς τα πού οδηγούμαστε και σε ποιές ατραπούς θα μάς βγάλει όλο αυτό.

η συγγραφέας Λένα Διβάνη μιλάει στο πολύ ενδιαφέρον μπλογκ του Γιάννη Καφάτου 
για το μυθιστόρημά της  "Ένα Πεινασμένο Στόμα" (31.8.2010) 

Το μυθιστόρημα της Λένας Διβάνη "Ένα Πεινασμένο Στόμα" δεν το έχω διαβάσει. Το περασμένο καλοκαίρι είχα ακούσει αυτές τις λίγες κουβέντες της συγγραφέως που αναφέρονταν στην πλοκή του. 

Τότε είχα θεωρήσει ότι η προσέγγισή της ήταν υπερβολική για το τι μέλλει γενέσθαι στην  κοινωνία μας μετά την επέλαση του ΔΝΤ. 
Δεν σάς κρύβω ότι θεώρησα πως επρόκειτο για ένα πιασάρικο trend να μιλάμε για τα κακά που θα έρθουν, και σχεδόν να.. χαιρόμαστε σαδομαζοχιστικά για το τι θα πάθουμε, τι θα πάθετε, τι θα πάθουν και πάει λέγοντας. 
Μία τρίτη σκέψη (ήταν μάλιστα για πολύ καιρό η επικρατέστερη εκδοχή μου) ήταν ότι η κρίση και ό,τι τελικά θα γίνει, θα αποτελέσει μία πολύ καλή ευκαιρία να κυκλοφορήσουν και να γίνουν μπεστ-σέλλερ πλήθη εσχατολογικών μυθιστορημάτων, σήριαλ, ταινιών, τραγουδιών, θεατρικών έργων κ.λ.π.,  με σκοπό να κερδίσουν κάποιοι άνθρωποι το ψωμί τους τίμια και όμορφα -κάνοντάς μας όλους εμάς ένα ψυχολογικό ράκος, εν τω μεταξύ- .

Όμως, η φράση της Διβάνη "Θα φαγωθούμε μεταξύ μας" μού στριφογύριζε στο μυαλό όλους αυτούς τους μήνες, από τότε που πρωτοείδα το σύντομο βιντεάκι που σάς παράθεσα παραπάνω μέχρι και σήμερα. Ακούγοντας τα λόγια, τις σκέψεις, τους φόβους, την αγανάκτηση τόσων και τόσων γύρω μου ή μακρυά μου, αυτό το βέβαιο "Θα φαγωθούμε μεταξύ μας" ερχόταν σαν μία επίμονη, μόνιμη, απαράλλαχτη επωδός. Σαν ένα αξίωμα που μέχρι επιτέλους να επαληθευθεί, θα συνεχίζει να μάς υπενθυμίζει την ύπαρξή του. 
    
Μα είναι δυνατόν να μην υπάρχει μία λύση;
Είναι δυνατόν να βιώνουμε ένα αδιέξοδο;
Και τόση μόρφωση, τόση πληροφόρηση,
οι αξίες με τις οποίες μεγαλώσαμε -όλα αυτά πού πήγαν; 

Τόσα μυαλά τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων που αποτελούν αυτή τη χώρα, είναι δυνατόν όλα να έχουν πάθει black-out 
και μάλιστα ταυτόχρονα;

Τελικά, πόσο εύκολο είναι να "Φαγωθούμε μεταξύ μας";


     

9 σχόλια:

Nemessis είπε...

"Μα είναι δυνατόν να μην υπάρχει μία λύση;"
Το πιο εύκολο που μου έρχεται είναι το τραγούδι που λέει
"Μεγάλωσαν τα γένια μας
η ψυχή μας αλλιώτεψε
αγριεμένο το σκυλί γαβγίζει τη φωνή του
βοήθα καλέ μου
μη φαγωθούμε μεταξύ μας"

www.u-hoo.gr/gianniskafatos είπε...

kαλημέρα, ευχαριστώ για το λινκ και τα καλά σου λόγια!
καλή συνέχεια

δεσποιναριον είπε...

Εδω και πολλα πολλα χρονια (απο ιδρυσεως του Ελληνικου κρατους ειμαστε ενας λαος ανωριμος.Μηπως ειναι η πρωτη φορα που θα φαγωθουμε; Μηπως δε το καναμε και στα μεσα του προηγουμενου αιωνα. Τωρα ομως ειναι αλλοιως τα πραγματα. Αλλοι επενδυουν στο χαμο μας κι εμεις συνεχιζουμε παντα με την ιδια τακτικη.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Nemessis
ακομα και γι αυτο λοιπον εχει γραφτει τραγουδι..
τι να πω..

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Γιάννης Καφάτος
σάς διαβάζω και πραγματικά το μπλογκ σας αποτελεί παράδειγμα ως προς την προσέγγιση των θεμάτων που πραγματεύεσθε.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@δεσποινάριον
αυτή είναι η ψυχρή αλήθεια τελικά.
δεν μάθαμε φαίνεται.

Marina είπε...

Na mathoume ti???
Mipws apla exoume ksexasei?
Mipws ksexasame na skeftomaste?
Mipws den skeftomaste?
Aytoi pou skeftontai kanoun olokliromenous sullogismous, i apla stamataei i skepsi tous ekei pou i alitheia aggizei tous fovous tous???
Mipws apla emeis oi Ellines prepei na stamatisoume na fovomaste akoma kai ton idio mas ton eayto etsi wste na doume kai ton diplano mas? na boresoume na skeftoume syllogika???
H alitheia den einai psixri oute pikri H ousiastiki Alitheia i apla
i vathiteri yparksi twn pragmatwn einai LITROTIKI !!!!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Marina
κατ'αρχάς καλωσόρισες Μαρίνα.
φαίνεται πως διανυουμε όλοι μας μία περίοδο ημιτελών ερωτήσεων, στις οποίες η πλειονότητα των συμπολιτών μας δεν δίνουν απάντηση.
διανυουμε ακόμα μία περίοδο σοκ.
ελπιζω κάποτε να περασει και να δουμε τι θα κανουμε..
δυστυχώς ούτε εγώ είμαι σε θέση να δωσω μια ολοκληρωμένη απαντηση στους προβληματισμους σου -που είναι και δικοι μου σε μεγαλο βαθμο-.

Ra Ma είπε...

Θα ήθελα εδώ να καταγγείλω δημισίως, πως τελικά όλα ένα θέατρο είναι και μάλιστα του παραλόγου...
Καλημέρα είπα?








Related Posts with Thumbnails