21 Ιουν 2008

και ο νούμερο 1 blogger είναι..

... ο Μαχμούντ!

Ύστερα από blog-hopping από ιστολόγιο σε ιστολόγιο, τελικά ο Μαχμούντ αλ-Γιούσεφ μας βάζει τα γυαλιά όλων εμάς που υποτίθεται ότι κάτι κάνουμε στη μπλογκόσφαιρα. Μπροστά στο blog του όλοι εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε απλώς οδοντόκρεμες - και το εννοώ.
Με την ευκαιρία λοιπόν της παγκόσμιας μέρας του blogging που ήταν στις 14 Ιουνίου (να θυμόμαστε την ημερομηνία αυτή του χρόνου), επιβάλλεται ίσως να ρίξει κανείς μια ματιά στο 'κρυσφήγετο του Μαχμούντ' (Mahmood's Den) που έχει κανει άνω κάτω το μικροσκοπικό Βασίλειο του Μπαχρέην από τη μια, από την άλλη -χωρίς υπερβολή- άλλαξε τα φώτα της αραβικής μπλογκόσφαιρας ξεμπροστιάζοντας κοτζάμ Υπουργείο Ενημέρωσης..

Ήταν να μην αποφασίσει αυτός ο μηχανικός αεροπλάνων να πάρει σύνταξη και να κάτσει σπίτι του. Αντί να κάνει το φρόνιμο παιδί και να απολαμβάνει τη θέα του Περσικού Κόλπου από το σαλόνι του με τον κλιματισμό στο φουλ ενώ έξω ο κόσμος καιγόταν με 48 βαθμούς Κελσίου και 80% υγρασία, τον Ιούνιο του 2003 κάθησε κι έστησε τον δικό του διαδικτυακό κόσμο μέσα στην ιστοσελίδα του, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είναι από τις πιο δημοφιλείς ολόκληρης της μπλογκόσφαιρας.
Και όχι μόνο επειδή είναι γραμμένη στα αγγλικά ή επειδή κατάφερε και έκανε γνωστή την ύπαρξή της σε διάφορους aggregators. Το κατάφερε γιατί είναι από τα πολύ λίγα αραβικά blog που είναι επώνυμα και οι ιδιοκτήτες τους δεν κρύβονται πίσω από ψευδώνυμα για ευνόητους λόγους (το 'φρέσκο'..)

Το κρυσφήγετο του Μαχμούντ έγινε η 'πέτρα του σκανδάλου' όταν βγήκαν στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα κυβερνητικών αξιωματούχων και άλλων υπηρεσιών, με σκοπό να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη αλλά και τον πολιτικό κόσμο της χώρας να στραφεί κατά της οικονομικά και αριθμητικά ισχυρής σιιτικής/φιλοϊρανικής μειονότητας του λιλιπούτειου Βασιλείου, ούτως ώστε να αποκλεισθεί εντελώς από τα κέντρα αποφάσεων και να εξουδετερωθεί η ιρανική πολιτική και θρησκευτική επιρροή στο εσωτερικό του. Το σκάνδαλο που ξέσπασε (γνωστο ως BandarGate - ο δρ. Salah al-Bandar, τότε κυβερνητικός εμπειρογνώμονας για θέματα εσωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, τό'σκασε προς άγνωστη κατεύθυνση με τα απόρρητα έγγραφα παραμάσχαλα..-) και τα τμήματα των εγγράφων που έβγαιναν στη δημοσιότητα προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων , διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης και βέβαια πολλές αναρτήσεις του Μαχμούντ.
Τον Δεκέμβριο του 2006 το μπλογκ απαγορεύτηκε από την Κυβέρνηση και τότε έγινε το 'έλα να δεις'. Οι άραβες (ανώνυμοι) bloggers συνενώθηκαν, οι δημοσιογράφοι αγανάκτησαν και το Μπαχρέην έγινε πιο 'πανκ' από ποτέ.. Σαν να μην έφταναν όλ'αυτά, ο Μαχμούντ ξανανέβασε τις αναρτήσεις του από άλλο URL (σιγά το πράμα..).
Το BandarGate ξεχάστηκε, ο Μαχμούντ αλ-Γιούσεφ όμως έγινε ο Μεσσίας των αράβων bloggers. Και από τότε πήρε φόρα και δε δίνει λογαριασμό. Τα άρθρα του δεν κολλάνε σε θέματα που για την συντηρητική αραβική κοινωνία είναι κάτι παραπάνω από ταμπού. Τελικά οι κρατικοί λογοκριτές αναγκάστηκαν να κατεβάσουν την ουρά κάτω απ'τα σκέλια και να αφήσουν ήσυχο τον Μαχμούντ στο κρυσφήγετό του να λέει και να κάνει ό,τι θέλει. Κι ας υπάρχουν ακόμα 22 μπαχρεηνιώτικα blog που είναι ακόμα 'κλειστά' από την Κυβέρνηση.

Πρόσφατα μάλιστα πρόσθεσε και βίντεο με συνεντεύξεις ή ο,τιδήποτε θα ενδιέφερε τον αναγνώστη από την καθημερινότητά του. Αυτά τα βίντεο τα μοντάρει ο ίδιος και όλος ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας του (ή να πω 'διαδικτυακό περιοδικό';) είναι ένα one-man-show. Αν δούλευε σε κανονική εφημερίδα θα μπορούσε να είναι από αρχισυντάκτης μέχρι το παιδί για τα θελήματα.


Μαχμούντ επί τω έργω .. και Αλλάχ φυλάξοι

Τι άλλο θα μπορούσε να ονειρευτεί ένας blogger από το να φτάσει να γίνει θέμα στο.. CNN και στο AlJazeera; Όσο για το 'κλείσιμο' αλλά και το μετέπειτα αναγκαστικό 'άνοιγμα' του μπλογκ του Μαχμούντ αποτέλεσε 'δείκτης' για το βαθμό ελευθερίας στα σύγχρονα αραβικά Μ.Μ.Ε. γενικώς και διεθνώς! Και τελικώς αποδείχθηκε ότι ο συνάδελφος Μαχμούντ ήταν ο σωστός άνθρωπος στο σωστό τόπο και χρόνο, αφού το μικροσκοπικό αυτό Βασίλειο (με το αλκοόλ να ρέει άφθονο, τα κλαμπ να ανοίγουν από το απόγευμα, τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σχεδόν για τα πάντα -πλην του Βασιλιά εννοείται-) θεωρείται ό,τι πιο προωθημένο μπορεί να επιδείξει η σύγχρονη αραβική πολιτειακή πραγματικότητα. Κόμματα, Κοινοβούλιο, ισχυρή περσική μειονότητα, υψηλότατο ποσοστό αποφοίτων πανεπιστημίου, δωρεάν κρατική ιατρική περίθαλψη, απουσία φορολογίας για τους πολίτες, ανύπαρκτη ανεργία και πληθωρισμός και -βέβαια- Χρήμα. Μα... πολύ χρήμα.

Δε χρειάζεται να σταθώ περισσότερο στο ποιές αναρτήσεις αξίζει να διαβάσει κανείς. Οι υποκατηγορίες είναι τόσες πολλές έτσι κι αλλιώς. Ο μη-άραβας αναγνώστης όμως μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ξεφυλλίζοντας τις 'ετικέτες' με θέμα το Μπαχρέην - χωρίς να είναι απαραίτητο να ξέρει πρόσωπα και πράγματα.
Το ύφος του και αυτά που λέει , από πρώτο χέρι τα λένε όλα.

Προσωπικά έχω κολλήσει με το μπλογκ του και
....έχω σκάσει από τη ζήλια μου, το παραδέχομαι.


Τίτλος του blog :
Mahmood's Den
Γλώσσα : Αγγλικά

Χώρα : Μπαχρέην


Για αρχή :

τα
βίντεο του Μαχμούντ
και τις αναρτήσεις για την πολιτική πραγματικότητα του Μπαχρέην μετά το BandarGate.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails