18 Ιαν 2011

blogging à la Tunisienne

Η χθεσινή ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Τυνησίας δεν έκρυβε καμμία έκπληξη. Παρά τις διακηρύξεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μωχάμεντ Γανούσι ότι η παρούσα κυβέρνηση θα εγγυηθεί ότι όντως το καθεστώς Μπεν-Άλι αποτελεί πλέον παρελθόν, μόνο η ανάγνωση των ονομάτων των υπηρεσιακών υπουργών αποδεικνύει πως όσο μακρυά και αν έχει καταφύγει ο έκπτωτος Πρόεδρος, η σκιά του παραμένει.

Οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εξωτερικών παραμένουν στις θέσεις τους ενώ αρχηγοί και εκπρόσωποι των ανώδυνων πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, την ύπαρξη των οποίων είχε επιτρέψει το καθεστώς προκειμένου να ικανοποιήσει τις παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, ..φορτώθηκαν τα 'ευαίσθητα' υπουργεία , όπως αυτά της Περιφερειακής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Απασχόλησης.
Και όπως είναι φυσικό, η κεντρική λεωφόρος Μπουργκίμπα της Τύνιδας γέμισε με διαδηλωτές, που δικαίως εξέφραζαν τις έντονες επιφυλάξεις τους κατά πόσον όντως το παλιό καθεστώς κατέρρευσε.

ο μπλόγκερ Slim Amamou

Παρ΄όλες τις ραγδαίες -πλην όμως αναμενόμενες- εξελίξεις, το πρόσωπο της χθεσινής μέρας στη χώρα δεν ήταν κανείς άλλος παρά ο μπλόγκερ Slim Amamou, ο οποίος ορίσθηκε από την νέα κυβέρνηση ως ο νέος Γενικός Γραμματέας Νεολαίας και Άθλησης της χώρας.

Μία πραγματικά ενδιαφέρουσα επικοινωνιακή κίνηση από τους νέους ηγέτες της χώρας, δεδομένου ότι ο Slim τον περασμένο Μάιο είχε καταφέρει σε ανύποπτο χρόνο να εκθέσει το καθεστώς Μπεν-Ἀλι παγκοσμίως και μάλιστα μέσω του ίντερνετ.

F.A.C.T Action figure from Majed Zoghbi on Vimeo.


Η διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας που επέβαλε το καθεστώς Μπεν-Άλι στην πρόσβαση στο διαδίκτυο είχε προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Τύνιδας, στις 22 Μαΐου 2010.

Ο Slim με τον φίλο του Yassin ακολούθησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που όριζαν οι καθεστωτικοί νόμοι, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη νόμιμη άδεια για να διοργανωθεί η διαδήλωση. Κάθε γραφειοκρατική τους απόπειρα να λάβουν την πολυπόθητη άδεια, φρόντιζαν να την διηγούνται on camera και ύστερα ανέβαζαν στο ίντερνετ τα παθήματά τους.. Οι διηγήσεις τους παρουσίαζαν την τραγελαφική καθεστωτική πραγματικότητα. Έντρομοι υπάλληλοι να μην δέχονται να παραλάβουν τις αιτήσεις τους ή διευθυντικά στελέχη να καμώνονται ότι δεν μπορούν αν καταλάβουν το νόημα της διαδήλωσης.

Organiser une manifestation en Tunisie from Slim Amamou on Vimeo.


το πρώτο βίντεο του Slim και του Yassin, όπου διηγούνται την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα έκδοσης ..νόμιμης άδειας για την ..αντικαθεστωτική διαδήλωση της 22.5.2010 στην Τύνιδα. Δείτε τα υπόλοιπα πατώντας ΕΔΩ

Τα βίντεο του Slim και του Yassin έκαναν το γύρο της μπλογκόσφαιρας, κυρίως στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Αμερική και στον Καναδά, όπου ζουν πολλοί τυνήσιοι αυτοεξόριστοι αντικαθεστωτικοί.
Και ενώ είχαν ήδη προβληθεί τρία βίντεο, με αντίστοιχες διηγήσεις των αποτυχημένων προσπαθειών έκδοσης της ειδικής κρατικής άδειας, λίγες μέρες πριν τις 22 Μαΐου 2010 τα ίχνη των δύο μπλογκο-ηρώων απλώς χάθηκαν.

Από την άλλη όμως, Γάλλοι και Ιταλοί μπλόγκερ είχαν κινητοποιηθεί με αναρτήσεις και διαφημιστικά βιντεάκια, προαναγγέλοντας τη διαμαρτυρία κατά της διαδικτυακής λογοκρισίας στην Τυνησία.

corre corre per 22 maggio 2010 from Majed Zoghbi on Vimeo.


LA CHUTE from Majed Zoghbi on Vimeo.


Réservez vos places organisons le 22 mai 2010 from Majed Zoghbi on Vimeo.



Η διαμαρτυρία της 22ας Μαΐου 2010 δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ στην λεωφόρο Μπουργκίμπα της Τύνιδας. Ο Slim Amamou και ο Yassin αγνώστων λοιπών στοιχείων βρέθηκαν στη φυλακή και τα μπλογκ τους παρέμειναν ανενημέρωτα.

Την ίδια μέρα όμως, τυνήσιοι αντικαθεστωτικοί και μπλόγκερς πραγματοποίησαν στο κέντρο του Παρισιού, της Βόννης, του Μόντρεαλ και της Νέας Υόρκης τις δικές τους διαδηλώσεις κατά της διαδικτυακής λογοκρισίας στην Τυνησία.

Έκτοτε τα ίχνη του Slim αγνοούνταν -μέχρι την αποφυλάκισή του, στα μέσα Ιουλίου, οπότε και επέστρεψε με μια σύντομη και πολύ προσεκτικά γραμμένη ανάρτηση στο μπλογκ του NoMemorySpace. Ένα μπλογκ που έζησε δόξες και δόξες, αλλά μέχρι και χθες παρέμενε 'σφραγισμένο' από τις αρχές του καθεστώτος.

Χθες λοιπόν, ο Slim έστειλε τα νέα από το twitter του.
Γενικός Γραμματέας Νεολαίας και Άθλησης...!


Και θα ήταν μία πραγματικά ελπιδοφόρος είδηση,
εάν δεν ήταν πια σαφές ότι το θεαθήναι δεν είναι
-και δεν υπήρξε ποτέ- σημαντικότερο του "είναι"..


Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails