6 Ιαν 2011

Πόσο πιστεύεις στον Αλλάχ ;

Το φωτισμένο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με τα αμέτρητα μωβ και άσπρα λαμπιόνια, τις πάμπολλες ευχές από νέον για ένα "Ευτυχισμένο 2011" και βέβαια οι αμέτρητοι Άη Βασίληδες στα εστιατόρια και στα τζάμια των κεμπαπτζήδικων, σε τίποτα δεν θύμιζαν στον ανυποψίαστο τουρίστα ότι δεν βρισκόταν στην Ευρώπη. 
Και όμως, η Τουρκία βρίσκεται στην Ανατολή και για το Ισλάμ ο Άγιος Βασίλης είναι μία άγνωστη φιγούρα. Όσο για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς και τους Χριστουγεννιάτικους στολισμούς : και αυτά τελικά αποτελούν κάποια από τα πολλά κληροδοτήματα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο σύγχρονο τουρκικό κράτος, που διαδέχθηκε μία ολόκληρη αυτοκρατορία - την Οθωμανική, με επίσημη θρησκεία της όμως, τη μουσουλμανική.

"Είσαι Μουσουλμάνος - Μην το ξεχνάς. Μη γιορτάζεις τα Χριστούγεννα."

Περιδιαβαίνοντας την πραγματικά ευρωπαϊκότατη και ακμάζουσα από κάθε πλευρά Κωνσταντινούπολη -αυτή τη φορά μάλιστα έδινε την εντύπωση πως ήταν ευρωπαϊκότερη παρά ποτέ, και όχι μόνο στο τουριστικό της κέντρο- δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι σε λίγους μήνες από σήμερα θα περάσει από σπίτι σε σπίτι και από πόλη σε πόλη της γειτονικής μας χώρας ένα τεράστιο ερωτηματολόγιο μιας δημοσκόπησης, προκειμένου να καταγράψει πόσο "θρήσκοι" είναι οι Τούρκοι πολίτες.
Και παρά το ότι κάτι τέτοιο θα ακούγεται τουλάχιστον παράλογο στ' αυτιά των τόσων και τόσων αμέριμνων Ελλήνων τουριστών -που στην κυριολεξία 'κατέλαβαν' φέτος τη Βασιλεύουσα-, είναι πέρα για πέρα αληθινό : Θρησκευτική απογραφή (!) λοιπόν, στην Τουρκία του 2011, που δείχνει να ζει τη δική της οικονομική και επιχειρηματική ακμή, και μάλιστα εν μέσω διεθνούς ύφεσης.

Σύμφωνα με άρθρο του φύλλου της 5/1/11 της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας Hürriyet, το Κρατικό Συμβούλιο Θρησκευτικών Υποθέσεων έδωσε το πράσινο φως για τη διενέργεια μίας πανεθνικής δημοσκόπησης που θα αρχίσει τον ερχόμενο Μάρτιο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ερωτηματολόγιο θα περιέχει εκατοντάδες ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις θρησκείας και κράτους, την απαγόρευση ή μη της μουσουλμανικής μαντήλας στις κρατικές υπηρεσίες και στα πανεπιστήμια, την υποχρεωτική διδαχή των θρησκευτικών στα σχολεία, τα αιτήματα της κοινότητας των Αλεβιτών καθώς και άλλα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Θρησκευτικών Υποθέσεων. 

"Τί σχέση έχει με μάς ο Άη Βασίλης;"

Είναι απόλυτα θεμιτό στις σύγχρονες δημοκρατίες τα ΜΜΕ αλλά και τα πολιτικά κόμματα να καταφεύγουν σε εταιρείες δημοσκοπήσεων για να διαπιστωθεί ο σφυγμός της κοινής γνώμης. Η ιδιαιτερότητα όμως αυτής της συγκεκριμένης δημοσκόπησης στη σημερινή Τουρκία (με τον γνωστό τοις πάσι ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών) συνίσταται στην επιλογή της χρονικής στιγμής της  πραγματοποίησής της : μόλις λίγους μήνες πριν τις -κρίσιμες για το μέλλον του ΑΚΡ- βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Όπως διαβεβαιώνουν κρατικοί αξιωματούχοι, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα αναλυθούν μετά την εκλογική αναμέτρηση, τον Ιούνιο του 2011, και εφόσον τα αποτελέσματα των εκλογών αναδείξουν νικητές τους ισλαμιστές του ΑΚΡ αφ'ενός και αφ'ετέρου εάν η δημοσκόπηση δείξει πως οι Τούρκοι πολίτες αρχίζουν να ξεχνούν τα κεμαλικά ιδεώδη χάριν των κελευσμάτων του Κορανίου, θεωρείται βέβαιο ένθεν και κακείθεν ότι το Σύνταγμα της χώρας δεν θα παραμείνει το ίδιο με σήμερα.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία πρόκειται να περάσει μία μακρά ανεπίσημη προεκλογική περίοδο, με ερωτηματολόγια που πρόκειται να διανεμηθούν δειγματοληπτικά σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, προκειμένου να 'μετρηθεί' το ποσοστό της θρησκευτικής τους πίστης. 
Μία δημοσκόπηση, η οποία ναι μεν θα διενεργηθεί από μία ιδιωτική εταιρεία, πλην όμως κατ' εντολήν του νυν κυβερνώντος κόμματος, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου, με ζήτημα προς διερεύνηση τον βαθμό ..πίστης στον Αλλάχ, ενώ το αποτέλεσμά της θα αποτελέσει ουσιαστικά πρόκριμα για τη διατήρηση ή μη αυτής καθαυτής της πολιτειακής φυσιογνωμίας της γειτονικής μας χώρας. 
Μία δημοσκόπηση που στην ουσία καταχράται τους θεσμούς τόσο της κρατικής εξουσίας όσο και αυτό που είθισται να ονομάζεται 'θρησκευτική συνείδηση' αλλά και πολιτειακή συνειδητοποίηση.

Ακόμα ένα μέτωπο κεμαλιστών και ισλαμιστών 
φαίνεται πως έχει μόλις ανοίξει.


οι φωτογραφίες είναι από τα σοκάκια 
του κέντρου της Κωνσταντινούπολης
στα τέλη Δεκεμβρίου 2010


2 σχόλια:

Μαριέλενα Ματθαίου είπε...

Ενδιαφέρον. Και ο δικός μας Αί Βασίλης δεν έχει καμία σχέση με τον Σαντα της Κοκα Κόλα. Και την ιστορία του.. δυστυχως λίγοι την γνωρίζουν. Κατάντησε καθαρά εμπορικό όλο το το χειμωνιατικο παζάρι. Τέλος πάντων για να μην έχουμε το βλέμμα μα...ς μονο στο Ισλάμ, και οι καθολικοί τραβάνε τα ζόρια τους. Ποιός ξέρει πως επειδή βαφτίστηκες (όχι κατα επιλογή σου..) καθολικός, θα πληρώνεις 8% του μισθού σου σε ... φόρους εκκλησίας !!!!! Απο τα μέσα του .. 1800 ισχυ αυτο για την Γερμανία. συνεχίζει για Αυστρια, Ελβετία κλπ.. ΖΗΤΩ το βατικανο και ολο τους το κονκλάβιο... Ευτυχισμένος όποιος είναι βαφτισμένος Ευαγγελιστής, την γλίτωσε. Η διαφορετικά, απαρνείσαι της θρησκείας σου και γλιτώνεις τους φόρους.

Τι να πω.. ειδικά εγώ με τις απόψεις μου... που έχω το δικό μου Θεό κ ας μη με ρωτήσανε όταν με βούτηξαν στην κολυμβήθρα το '68. Σέβομαι την καθε θρησκεία (!!!) και απο κει και μπρός... όλους το χώμα ή η φωτιά θα μας πάρει......

ματρώνη είπε...

‎...όμως κι οι δυό μας αχ και βαχ.
Ο κόσμος δε θ'αλλάξει (ποτέ) ...Σεβάχ!








Related Posts with Thumbnails