Φέτος, εκτός από την Αγιά Σοφιά, το Τοπ Καπί, το Μπλε Τζαμί αλλά και τον γιορτινά φωτισμένο πεζόδρομο της Ιστικλάλ, η Κωνσταντινούπολη απέκτησε ακόμα ένα σημείο αναφοράς και συλλογικής μνήμης.
Το πλοίο Mavi Marmara, που η περιπέτειά του έγινε αφορμή να αλλάξει η ρότα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή, βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στο γραφικό λιμάνι Σαράυμπουρνου στον Βόσπορο. Αμέσως μετά την έλευσή του στην Πόλη, ανακοινώθηκε πως το κοινό θα μπορεί να το επισκέπτεται καθ 'όλη τη διάρκεια των γιορτών του Νέου Έτους. Κι έτσι στο Mavi Marmara πραγματοποιείται καθημερινά ένα πραγματικό λαϊκό προσκύνημα αλλιώτικο απ'τ'άλλα, που αποδεικνύει πόσο χαραγμένα έχουν μείνει στη μνήμη της τουρκικής κοινής γνώμης όλα όσα συνέβησαν στα ανοιχτά της Γάζας την τελευταία εκείνη μέρα του Μαΐου της χρονιάς που μόλις πέρασε.
Το Mavi Marmara γίνεται ολοένα και περισσότερο το σύμβολο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, γεγονός το οποίο φαίνεται πως ενθαρρύνεται από την επίσημη στάση της κυβέρνησης. Το κλίμα πάνω στο μοιραίο πλοίο εκείνο το ηλιόλουστο μεσημέρι της τελευταίας μέρας του 2010, ήταν εξαιρετικά φορτισμένο.
Δακρυσμένες γυναίκες αφαιρούνται παρατηρώντας τα παιδικά παιχνίδια που προορίζονταν για τα παιδιά της Γάζας και που βρίσκονται βαλμένα με προσοχή στα τραπέζια και τα καθίσματα του Mavi Marmara. Αφίσες με τα πρόσωπα και ένα σύντομο βιογραφικό των νεκρών στα σημεία του πλοίου όπου είχαν βρεθεί τα πτώματά τους. Βίντεο στις οθόνες με το χρονικό της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης και φωτογραφίες από εκείνες τις στιγμές. Δεκάδες τα βιβλία εντυπώσεων. Φορτισμένες συναισθηματικά ξεναγήσεις υπό τον ήχο της σιωπής των επισκεπτών. Πλαστικές λωρίδες στους διαδρόμους του πλοίου, υπενθυμίζοντας ότι εκεί ακριβώς συνετελέσθη πριν λίγο ένα έγκλημα. Τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες παντού. Εκθέσεις μαθητών του Δημοτικού, κολλημένες στους τοίχους με σελοτέηπ.
Η τουρκική κοινή γνώμη -ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως- δεν έχει ξεχάσει την περιπέτεια του Mavi Marmara, όπως επίσης δεν έχει ξεχάσει ότι τα θύματα έπεσαν από πυρά ισραηλινών.
Η τουρκική ηγεσία δεν δείχνει να επιθυμεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Αντιθέτως, προβάλλει στα τοπικά ΜΜΕ ολοένα και περισσότερο το ρήγμα που επήλθε στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Και το κοινό ανταποκρίνεται.
Μερίδα πολιτικών αναλυτών παρόλ'αυτά, εκτιμά πως το αρνητικό κλίμα ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ιερουσαλήμ αργά ή γρήγορα θα ανατραπεί -γεγονός το οποίο δεν θεωρείται απίθανο, αφού στη Μέση Ανατολή τίποτα δεν είναι και δεν ήταν ποτέ δεδομένο.
Αυτό όμως το έντονο αντισιωνιστικό μπόλιασμα στη συναισθηματικά ευαίσθητη και ολοένα περισσότερο ισλαμικά ευσεβή τουρκική κοινωνία, δύσκολα στο μέλλον θα μπορέσει να ξεχαστεί.
Κι ακόμα πιο δύσκολα οι μελλοντικές τουρκικές ηγεσίες θα μπορέσουν να αιτιολογήσουν μία εκ νέου μεταστροφή τους, επιθυμώντας και πάλι να αλλάξουν προς το συμφέρον της Άγκυρας τους περίπλοκους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς, προσεγγίζοντας παλιές συμμαχίες.
"Σήμερα ήρθαμε εδώ μαζί με τον μπαμπά μου και τον αδελφό μου. Το Mavi Marmara ήρθε σήμερα με τους 9 Μάρτυρες. Οι ισραηλινοί μπάσταρδοι θα πεθάνουν και θα ανεβούμε στο Mavi Marmara και θα σκοτώσουμε τους ισραηλινούς μπάσταρδους με τις σφεντόνες μας.
Ουσβέ Φουρκάν Ακγκιούλ, 9 χρονών"
Το μπλογκ τράβηξε τις φωτογραφίες της ανάρτησης
στο λιμάνι Sarayburnu της Κωνσταντινούπολης,
την Παρασκευή 31.12.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου