21 Οκτ 2010

ντροπή κατόπιν εορτής

Η προχθεσινή είδηση μού φάνηκε σαν ανέκδοτο. Από εκείνες τις ειδήσεις που βάζεις τον εαυτό σου να ψάχνει το πλησιέστερο ημερολόγιο για να δει αν έφτασε κιόλας η Πρωταπριλιά. Από εκείνες τις ειδήσεις που περιμένεις μέχρι να τις ξανακούσεις στο επόμενο δελτίο στο ραδιόφωνο για να δεις αν άκουσες καλά. Αν δεν σε δουλεύανε.. 
Και δυστυχώς ήταν όντως είδηση προχθεσινή. 
Μία είδηση καθ'όλα σοβαρή. 
Είδηση από τη σημερινή Ελλάδα, αυτήν του 2010.

Ύστερα από 88 ολόκληρα χρόνια αθωώθηκαν!
Το είπε ο Άρειος Πάγος.
Το έγραψαν οι εφημερίδες.
Το ανέβασαν τα ενημερωτικά πόρταλ.
Και κανένας δεν κοκκίνησε από ντροπή.
Και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε.
Κανείς δεν αντέδρασε.

Η δίκη των έξ ήταν τελικά ένα μεγάλο φιάσκο.

Έξι άνθρωποι εκτελέσθηκαν άδικα των αδίκων και μάλιστα για εσχάτη προδοσία, ύστερα από μία άλλη ήττα, αυτήν της Μικρασίας του '22. Τότε (άραγε πότε;) η ελληνική κοινή γνώμη  κατά κοινή ομολογία θα ..ικανοποιήθηκε. 
Βρέθηκαν επιτέλους οι ένοχοι! Δικάστηκαν σύμφωνα με τον νόμο αυτοί οι έξι, εξ αιτίας των οποίων ξεσπιτώθηκαν οριστικά χιλιάδες, εξ αιτίας των οποίων έγιναν τα χίλια μύρια κακά. Και όλα βέβαια λύθηκαν τόσο εύκολα: με  καμιά δεκαριά σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος. 
Και η ζωή των υπολοίπων συνεχίστηκε κανονικά.

Και το συλλογικό μας ασυνείδητο γύρισε έτσι απλά απ'το άλλο του πλευρό.. Το συλλογικό ασυνείδητο όλων των υπολοίπων.
Πλην των συγγενών των έξι 'προδοτών'.

Η εκδίκηση του Καλού 'άργησε χαρακτηριστικά' , κατά την κοινή καραβανίστικη.
Η εκδίκηση αυτή επέπρωτο να κάνει αισθητή την παρουσία της μόλις προχθές, 20 Οκτωβρίου 2010, όταν πλέον ακόμα και τα κόκκαλα των άδικα εκτελεσθέντων έχουν γίνει ένα με το χώμα που τούς σκέπασε. Τα σκουλήκια του χώματος της Καλής μας Πατρίδας έφαγαν σιγά σιγά τα κουφάρια τους.

Άραγε πότε θα μάθουμε να συμφιλιωνόμαστε με το παρελθόν μας; Πότε θα σταματήσουμε  σαν λαός να τρώμε ό,τι μάς ταϊζουν; Πότε θα γίνουμε ένας πραγματικά 'καλός λαός' που θα έχει το σθένος να τιμά αυτούς που πρέπει και συνάμα να έχει το θάρρος να φτύνει αυτούς που πρέπει και τη στιγμή που πρέπει;

Μερικές σκόρπιες, θυμωμένες σκέψεις, ύστερα από αυτήν την εξωφρενική είδηση. Κι ένας Θεός ξέρει τι τράβηξαν αυτές οι οικογένειες αυτών των Έξι. Τι εξευτελισμό. Τι κατακραυγή. Τι θα ώθησε τον κακόμοιρο τον έναν εγγονό ενός από αυτούς, που φαντάζομαι πως θα κίνησε Γη και Ουρανό για να καθαρίσει την ξεφτιλισμένη τιμή του DNA του, έναν αιώνα σχεδόν μετά; 

Για να αποφανθεί ο Άρειος Πάγος μετά από 88 ολόκληρα χρόνια, ότι... 
"...ξέρετε, συγγνώμη! λάθος! Η μαμά Ελλάδα έστειλε στον πόλεμο τους προγόνους σας. Τούς διέταξε να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Ύστερα τούς γύρισε πίσω. Τούς δίκασε. Τούς σκότωσε αφού τούς ξεφτύλισε καλά καλά. Στιγμάτισε κι εσάς τους συγγενείς τους, σαν τ'απομεινάρια των 'μιασμάτων της πόλης'. Και τώρα, ύστερα από αναψηλαφίσεις και νέα στοιχεία,  τώρα... όλα καλά! 
Συγγνώμη, Λάθος!!"

Άραγε οι πεσόντες, οι αγνοούμενοι και οι επιζώντες από την επόμενη εθνική καταστροφή,  αυτήν της Κύπρου του '74, θα δικαιωθούν ποτέ; Ή μήπως θα πρέπει και αυτών οι συγγενείς να περιμένουν άλλα 88 ολόκληρα χρόνια;

Σα δε ντρεπόμαστε όλοι μας.

"Unsre Heimat" - "Η Πατρίδα μας"
παιδικό προπαγανδιστικό τραγούδι του καθεστώτος 
της πάλαι ποτε Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας 
Η πατρίδα μας δεν είναι μόνο πόλεις και χωριά/ Η πατρίδα μας είναι και όλα τα δένδρα στο δάσος/ Η πατρίδα μας είναι το γρασίδι στο λιβάδι/ το στάρι στο χωράφι και τα πουλιά στον αέρα/ και τα ζώα της γης και τα ψάρια στον ποταμό. Όλ' αυτά είν'η πατρίδα. 
Κι αγαπάμε την Πατρίδα, την όμορφη/ και την φροντίζουμε γιατί αυτή ανήκει στο Λαό. 
Γιατί στον δικό μας Λαό ανήκει.


.
είχες -δεν είχες...
..μού μαύρισες την ψυχή σήμερα..

12 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Απο οτι ξερω προκειται για δικη " πολιτικης χροιας" που εγινε απο στρατοδικειο. Και σε καιρους δυσκολους. Εσυ τωρα εισαι θυμωμενος με την εκβαση της τοτε δικης (γιατι ειναι λιγο μακρυα) η με την σημερινη αποφαση του Αρειου Παγου. Τι θα ηταν δικαιο να γινει σημερα. Και παρολο που καταλαβαινω την αγανακτηση σου για την Κυπρο, δεν καταλαβαινω τον παραλληλισμο. Η μηπως τωρα μετα την αναθεωρηση της δικης των 6 δικαιωθηκε κανεις ουσιαστικα; Εαν η αποφαση επρεπε να αναθεωρηθει γιατη η σημερινη ολομελεια του Αρειου Παγου πρεπει κι αυτη να ντρεπεται; Η εσυ ας πουμε; Οχι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ. Αλλα οταν μια αποφαση εκτελεστει ο χρονος δε γυριζει πισω. Και δε μπορουμε να βλεπουμε εμεις σημερα με το ιδιο ματι ολα τα γεγονοτα που διαδραματιστηκαν εδω και εκατο χρονια.
Καληνυχτα Γαβριλακι.

δεσποιναριον είπε...

γιατι οχι γιατη (να μη σβηνω τωρα)

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

και ομως δεσποιναριον, θα διαφωνησουμε. παραλληλισμος υπαρχει και μαλιστα εγω τουλαχιστον τον βλεπω ολοκαθαρα.
και να σου πω, ναι -ντροπη μας ολονων μας. και του Αρειου Παγου και δικη μου και ντροπη της κοινωνιας μας που αναγκασε τον εγγονο να καθαριζει την τιμή της φύτρας του με δικαστικες αποφασεις για εναν παππου που τον σκοτωσαν αδικα και που μπορει σημερα ακομα και να ζουσε, πού ξερεις.
το ιδιο ακριβως συμβαινει και με τους ελληνες στρατιωτες που δεν αναγνωριζει κανενας ως πεσοντες, και μιλαμε για γεγονοτα που συνεβησαν μονο 36 χρονια πριν.
ακουγοντας την ειδηση προχθες, μού φανηκαν όλα αυτα πάρα πολύ ξεκάθαρα.
αλλα η συντριπτικη μας πλειοψηφια τρωει ο,τι την ταϊσουν -καλη ωρα αυτα τα τραγουδακια που σου εβαλα ν'ακουσεις..
γκοῦτεν νᾶχτ (ναι,και όλα περισπωνται!)

Κώστας Αλεξόπουλος είπε...

Σωστά τα λές Γαβριήλ τώρα ανακαλύψαν οτι για την μικρασιατική καταστροφή δεν έφταιγαν αυτοί που δικαστήκαν? αλλα πάντα κατοπίν εορτής ήμασταν όποιος έχει ψάξει λίγο παραπάνω την ιστορία της μικρασιατης εκστρατείας ξέρεί την αλήθεια και τι λάθη έγιναν τότε και ποιοί ακριβώς ευθύνονταν για ότι πήγε στραβά

Τάκης Λάτας είπε...

Καλησπέρα Γαβριήλ. Ναι, είναι ολόκληρη ιστορία η Δίκη των Έξι και φρονώ ότι δεν μπορούμε να τη προσπεράσουμε απλά οικτίροντας τους διαπράξαντες εκείνο το λάθος, αφού η πολιτική και κυρίως η κοινωνική κατάσταση εκείνη την εποχή ήταν άνευ προηγουμένου για τον Ελληνισμό.
Εν πάση περιπτώσει, πάντως, δεν σου γράφω για να σχολιάσω την αναψηλάφιση -θέλω χρόνο και... χώρο γι αυτό- αλλά γιατί πρόσεξα ότι το βίντεο με το εκπαιδευτικό τραγουδάκι που έβαλες, γράφοντας ότι πρόκειται για τραγούδι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, πρός το τέλος δείχνει ΔΥΤΙΚΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ σημαίες και τη Ράϊχσταγκ, η οποία είναι γνωστό ότι βρισκόταν στο δυτικό τμήμα -έστω και κοντά στο Τείχος. Άρα το παιδικό τραγούδι ήταν της Δυτικής Γερμανίας, πριν την ενοποίηση, ή της ενιαίας Γερμανίας μετά. Στο επισημαίνω μήπως θελήσεις να διορθώσεις τη λεζάντα.
Καλή δύναμη και συνἐχεια,
Τάκης

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Τακη χαιρομαι για την ανταποκριση σου.
Σχετικα με το τραγουδι να σου πω τα εξης:ειναι καρατσεκαρισμενο οτι ειναι προπαγαδνιστικο τραγουδι των 'μικρων πιονιερων' της ΛΔΓ. Το πρωτοάκουσα στην ταινια "Good Bye Lennin" 9την εχεις δει την ταινια; ειναι απο τα τραγουδια που ειπαν στην αρτι αφιχθεισα απο κόμμα κομουνιστρια μαμα του πρωταγωνιστη).
Τωρα, οσο για το βιντεο εχεις δικιο.
Το τραγουδι αυτο ακουγεται και σημερα απο διαφορους κυκλους στη γερμανια. Ειτε νοσταλγους του κομμουνισμου ειτε απο εθνικιστες. Το βιντεο φαινεται πως το ανεβασε καποιος απο την δευτερη κατηγορια (αν κρινω απο τα σχετικα σχολια του Youtube).

όπως καταλαβες, μού ειναι πολυ πιο ευχαριστο να μιλαω για το τραγουδι παρα για τη δικη. μαλλον το αυτο συμβαινει και σε σενα :-)

συμπερασμα :άλλο το βιντεο και άλλο το τραγουδι.
ψαξε και τον τιτλο του τραγουδιου Unsre Heimat και θα το διαπιστωσεις.

σε ευχαριστω για τον χρονο που μού διεθεσες :-)

Τάκης Λάτας είπε...

χαχαχαχαα ναι, σου ᾽χω πεί ότι φαίνεται πως είσαι δουλευταράς με το μπλόγκ! Μακάρι να συνεχίσεις.

Ναι, είχα δεί τη ταινία, αλλά δεν θα μπορούσα (στην ηλικία μου ;-Ρ ) να θυμάμαι το τραγούδι. Έτσι θα είναι για να το λες. Απλά, δίχως να ξέρω ότι το χρησιμοποιούν και οι εθνικιστές (που στις προσεγγίσεις τους έχουν πολλά... Χονεκερικά στοιχεία) παρατήρησα τις λεπτομέρειες που σου είπα. Πάντως οι αγροί και τα ρέστα... Αδολφάκι μου θυμίζουν! χαχααα

(Unsere είναι το σωστό. Αυτοί το έχουν... Unsre;)

Καλή δύναμη!
:-)))

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

ναι, κοβουν το e για το μέτρο.
και ειναι και πιο...μαλλιαρο το unsre
σαν να λεμε ....οχτωβρης, νιοβρης κι ολα αυτα τα κοκκκινα
πφφφφφφφφφφφ

Ilektra- Lida Koutra είπε...

toulahiston, anti tis ntropis, mporoume na leme oi simerinoi oti katargithike i thanatiki poini (egw imoun apo tous synenohous stin katargisi) me to emvlima:
"Why do we kill people
who kill people
to show that
killing people is wrong"?

Filia

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

κι εσυ στο ξενυχτι ε;
φιλια κ σε σενανε :-)

Ilektra-Lida Koutra είπε...

:-) Ek fysews koukouvagia -sofi (thelw na pistevw) kai xenyhtissa

Ανώνυμος είπε...

Μου άρεσε το άρθρο σου και ο προβληματισμός σου, αλλά το πρόβλημα σε αυτή τη χώρα δεν είναι ποιος δεν έφταιξε αλλά ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ τελικά. Και πάρ'το από όσο παλιά θέλεις. Από το Κυπριακό (και πριν φτάσουμε στις Μεγάλες Δυνάμεις να βρούμε ποιοι φταίνε εδώ) μέχρι και το χρηματιστήριο, τα ομόλογα, τη SIEMENS και το Βατοπέδι (ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ "Ε"). Κάποια Δικαστική απόφαση που να μου πει ότι ο Τάδε φταίει και θα πληρώσει με τον τάδε τρόπο.

ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΕΛΙΚΑ!!!. Γιατί τελικά μόνο εμείς την πληρώνουμε...

Χαιρετώ
Αντώνης








Related Posts with Thumbnails