21 Σεπ 2010

η άλλη Μήδεια

Ήταν αρχές Μαρτίου του 2010, όταν στο Θέατρο του Κολλεγίου Ρόδου παρουσιάσθηκε με απρόσμενα μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά η παράσταση χορού, λόγου και εικόνας "Μήδεια-Γυναίκες στα Άκρα". Μία παράσταση που πήγαινε ένα βήμα μπροστά τον καθιερωμένο τρόπο παρουσίασης κλασσικών έργων εν είδει 'θεατρικού αναλογίου'.
Μία παράσταση η οποία, όπως αποδείχθηκε, έφερε το ροδιακό κοινό πιο κοντά σε καλλιτεχνικές ατραπούς λιγότερο εύπεπτες, λιγότερο γνωστές, μα πρωτοπόρα προωθημένες. 

Έτσι, τον Μάρτιο που μάς πέρασε, ο χορός δέθηκε αρμονικά με τον λόγο, την εικόνα αλλά και την καθημερινή σύγχρονη πεζή πραγματικότητα και κατάφερε να αρθρωθεί μία δεύτερη ανάγνωση του τραγικού χαρακτήρα της Μήδειας. Μία Μήδεια αλλιώτικη από τις άλλες. Μία Μήδεια που βρίσκει επιτέλους την ευκαιρία να δώσει τη δική της εκδοχή για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει τον εαυτό της, τους άλλους, τα λάθη της και την ίδια της την ύπαρξη. 

Μαρία Μανιώτη, 3 Μαρτίου 2010
Η μεγάλη επιτυχία αλλά και τα ενθουσιώδη σχόλια του ροδιακού κοινού, έδωσαν θάρρος στους ταλαντούχους συντελεστές της παράστασης να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα. Και όποιος νομίζει ότι η "Μήδεια" που θα παρουσιασθεί το ερχόμενο Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου θα είναι μία απλή επανάληψη της πρώτης παράστασης του χειμώνα που μάς πέρασε, απλούστατα -κάνει λάθος! 

Άλλωστε, ο χορός, η μοναδική μορφή τέχνης που βασίζεται αποκλειστικά στην μοναδικότητα της στιγμής, της κίνησης και του αέναου "πάρε-δώσε" ανάμεσα στο κοινό και τη σκηνή, αποτελεί εγγύηση ότι καμμία παράσταση δεν είναι ίδια με την προηγούμενη ή την επόμενη.
Θέατρο Κολλεγίου Ρόδου, 3 Μαρτίου 2010
Η νέα 'ανάγνωση' της τραγικής φιγούρας του Ευριπίδη μάς επιφυλλάσσει και αυτή τη φορά πολλές εκπλήξεις, ανταποκρινόμενη στην ούτως ή άλλως πολυδιάστατη γυναικεία φύση που εξετάζεται, κρίνεται και εξυμνείται. Η ευρηματική σύνθεση πρωτοπόρων χορευτικών μοτίβων, με παράλληλη πλαισίωσή τους με video art, ως επίσης και οι νέες μουσικές επιλογές της παράστασης σε συνδυασμό με τον επιβλητικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, προκαλούν το κοινό σε μία εκ νέου αναζήτηση της μυθικής οντότητας της Μήδειας, δίνοντάς της ακόμα μια ευκαρία εξιλέωσης. 

Κάτι καινούργιο λοιπόν, μάς περιμένει αυτό το Σάββατο.
Μία εμπειρία χορού, λόγου και τέχνης που -απλά- αξίζει να δείτε.
Οι συντελεστές και εμπνευστές της, όλοι νέοι καλλιτέχνες του νησιού μας, θα χαρούν πολύ να σάς δουν ξανά κοντά τους.

Κείμενο - Απαγγελία : Χαρά Κόντου
Σκηνοθετική Επιμέλεια : Μυρσίνη Λενούδια
Χορογραφία - Μουσική Επιμέλεια : Μαρία Μανιώτη
Χορός : Μαρία Μανιώτη - Στεφανία Πατλάκα
Κοστούμια : Στέμη Δανιηλίδου
Σκηνικά : Κώστας Φεϊζίδης
Video Art : Αλέξανδρος Λουϊζίδης
Διαφημιστική Αφίσα : Βάλια Σαλαμαστράκη
Το τηλεοπτικό σποτ σκηνοθέτησε ο Αλέξανδρος Λουιζίδης

Τιμή Εισιτηρίου : 10€

Την παράσταση διοργανώνει Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, σε συνεργασία με τον ΟΠΑΔ  και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και με την υποστήριξη της ΚΒ' Ευφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ροδίων.

Χορηγοί : Γραφικές Τέχνες "Τυπογραφείο Χατζηκαλημέρη"-Ιαλυσός, Graphic Design Studio DeviantArt, Κολλέγιο Ρόδου, Digital Dreams, Plaza - Best Western Hotels, Θαλασσινός Κήπος,Vassilara Architects&Associates, Rodeo BlueJeans, Κτιριοδομή-Τεχνική Εταιρεία, Swedco Bakery Cafe-Bar, Βιβλιοχαρτοπωλείο Καραβάκι.
Χορηγός Επικοινωνίας : Ρόδος TV4
Η παράσταση στηρίζεται από την Rottiers Society

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση "Μήδεια-Γυναίκες στα Άκρα" πατώντας εδώ.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails