3 Σεπ 2010

στην υγειά μας (εις διπλούν)

Διακόπτω (για πολύ λίγο) τις βόλτες μέσα στον λαβύρινθο της Χώρας της Νάξου, και μεταφέρομαι (για επίσης πολύ λίγο) σε ένα άλλο νησί, στην Κω, όπου για δεύτερη φορά διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Θέματα Υγείας.

Το πρωτότυπο concept αυτού του φεστιβάλ, που με μεγάλη φροντίδα και φαντασία εμπνεύστηκε, έθεσε τα θεμέλια και για δεύτερη συνεχή χρονιά επιμελείται και διοργανώνει η Λουκία Ρικάκη, μού φαίνεται ότι θα αποτελεί στο εξής το 'μέλι' που έχει βαλθεί να 'προσκαλεί' τις απανταχού σινεφίλ μέλισσες στο όμορφο μικρό ακριτικό Δωδεκανησιακό νησί, λίγο πριν το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών. 
Σοφή η επιλογή του τόπου : το κουκλίστικο κέντρο της πόλης της Κω προσφέρεται για σινε-μαζώξεις δημιουργών, κριτικών, κοινού και φερέλπιδων νέων σκηνοθετών. 
Σοφή και η επιλογή του χρόνου : οι καλοκαιρινοί ρυθμοί χαλαρώνουν και έτσι ακόμα και ο ντόπιος εργαζόμενος μπορεί να ξεκλέψει λίγο χρόνο από την καθημερινή τρεχάλα του καθαρά τουριστικού νησιού.



Για το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Θέματα Υγείας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, σάς είχα μιλήσει τότε, δίνοντας έμφαση στην ταινία "Ο Άγγλος Χειρουργός" που είχα την τύχη να δω πριν την προβολή του στην Κω, και που τελικά σάρωσε στα βραβεία, όπως άλλωστε ήταν φυσικό. 
Φέτος, στην κριτική επιτροπή του 2ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κω για Θέματα Υγείας συμμετέχει ο δρ. Henry Marsh (φωτό),  ο οποίος δεν είναι άλλος από τον "Άγγλο Χειρουργό" αυτοπροσώπως. Όσο γι' αυτήν την πρωτότυπη 'μεταπήδησή' του από το πανί στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, προφανώς 'ευθύνεται' η καλλιτεχνική διευθύντρια Λουκία Ρικάκη, η οποία δεν αφήνει τίποτα στην τύχη (και μπράβο της γι' αυτήν την πανέξυπνη ιδέα).

Για φέτος, αν και δυστυχώς δεν θα έχω (πάλι) την ευκαιρία να βρίσκομαι στον Κινηματογράφο Ορφέα στο κέντρο της Κω, σάς προτείνω να δείτε την ταινία  "Η Φάκα", της αγαπημένης φίλης και ταλαντούχου νέας κινηματογραφίστριας Μαρίνας Δανέζη, ενός νέου ανθρώπου με ταλέντο, χιούμορ, ευρηματικότητα και ευαισθησία -και γι' αυτό σημειώστε στη μνήμη σας το όνομά της, οι σινεφίλ θα με θυμηθείτε! και ό,τι στοίχημα θέλετε.. -.

Η Μαρίνα Δανέζη με τον Διονύση
"Η Φάκα" παρουσιάζει  την καθημερινή πραγματικότητα του Διονύση, ενός 34χρονου τετραπληγικού με ελαφρά νοητική στέρηση, που ζει με τη μητέρα του κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για μια καθαρά ελληνική ταινία, τόσο ως προς τη σύλληψή της, όσο και ως προς τον τρόπο απόδοσης των συναισθημάτων, χωρίς όμως αυτά να μεθερμηνευθούν και παρερμηνευθούν με 'γαλλικίζοντες' μελοδραματισμούς ή με 'γερμανόφερτη' ψύχρα. 

Δεν ξέρω εάν οφείλεται στην πλαστικότητα των διαλόγων της ελληνικής καθομιλουμένης. Δεν ξέρω εάν οφείλεται μόνο στην διεισδυτική -αλλά όχι και αδιάκριτη- ματιά της Μαρίνας. Δεν ξέρω, βέβαια, αν οφείλεται και στο γεγονός ότι εκτιμώ βαθύτατα την ίδια τη δημιουργό της ταινίας. 
Το μόνο που ξέρω -και σάς το λέω με κάθε βεβαιότητα- είναι ότι, είτε βραβευθεί (το εύχομαι), είτε όχι, πιστεύω ότι "Η Φάκα" θα σάς μείνει αξέχαστη και θα σάς.. γραπώσει, όπως ακριβώς παγίδευσε κι εμένα. (Μαρίνα, σ' ευχαριστώ πολύ για το dvd...)


"Η Φάκα" θα προβληθεί το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κω για Θέματα Υγείας, στον Κινηματογράφο "Ορφέας" , στις 7:20 το απόγευμα.




Το πρόγραμμα προβολών του φετινού  2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κω για Θέματα Υγείας, θα το βρείτε ΕΔΩ









 
αν είστε Κω
απλώς... σπεύσατε!



.

2 σχόλια:

peggy είπε...

Eύγε, Γαβριήλ, για την ανάρτηση! Ελπίζω να μάς δωθεί η ευκαιρία ν δούμε τη ΦΑΚΑ και εύχομαι να αφυπνίσει και να ξεκουνήσει κόσμο!!!

Marina Danezi είπε...

Σε ευχαριστώ για τα καΛά σου λόγια!ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ;)








Related Posts with Thumbnails