2 Μαΐ 2010

σβήστε την!

Και επισήμως λοιπόν, έχουμε καταταγεί διεθνώς στην κατηγορία των φτωχών. Και πραγματικά ,κι εγώ είμαι απ'αυτούς που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η οικονομική κηδεμονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όχι επειδή αυτό μού το λένε από το πρωί μέχρι το βράδυ μήνες τώρα όλες οι 'ενημερωτικές εκπομπές' της τηλεόρασης -κρατικής και μη-. Ούτε επειδή το δηλώνουν οι εκλεγμένοι βουλευτές και οι έγκυροι πολιτικοί αναλυτές που εδώ και μήνες παρελαύνουν από κανάλι σε κανάλι και από εφημερίδα σε εφημερίδα.
Ο λόγος που έχω πεισθεί ότι δεν μπορούμε να βγούμε μόνοι μας μέσα από αυτόν τον κυκεώνα που μπήκε η χώρα, είναι γιατί το μόνο που γνωρίζω ότι διαθέτω είναι.. κοινή λογική. Ούτε ιδιαίτερο IQ θέλει, ούτε πτυχία, ούτε περίπλοκες μαθηματικές ασκήσεις (άλλωστε παιδιόθεν, ειδικά αυτές τις τελευταίες περίμενα να μού τις λύσει ο εκάστοτε διπλανός μου, που κατά σύμπτωση ευτυχώς τύχαινε να τις ξέρει).

Σαν ταινία μού έρχονται στο μυαλό τα τελευταία χρόνια, που η Ελλάδα ζούσε σάν σε γκλαμουράτη αμερικάνικη ταινία. Όταν ξαφνικά όλοι οι δρόμοι είχαν φυτρώσει με τεράστια τζιπ. Όταν οι βίλλες χτιζονταν η μια μετά την άλλη σε απίστευτα μέρη, που δεν πίστευες ποτέ ότι θα πήγαινε να ζήσει άνθρωπος μέσα στις ερημιές. Όταν ξαφνικά οι Μαλδίβες και η Ταϋλάνδη είχαν γίνει must για κάθε μέσο μισθωτό. Όταν έβλεπα στο Κτηματολόγιο να φορτώνονται σπίτια και οικόπεδα με τη μια προσημείωση μετά την άλλη και οι ιδιοκτήτες έρχονταν χαμογελαστοί να συναινέσουν για ακόμα ένα εμπράγματο βάρος, φορτωμένο στο τέλος με πολλά μηδενικά. Όταν τα σκάνδαλα διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο στους τίτλους των ειδήσεων και οι θαμώνες των καφετεριών σφύριζαν αδιάφορα. Όταν όλες οι διψήφιες και τριψήφιες 'αθώες' τιμές σε ευρώ φάνταζαν ...υποτιμημένες σε σχέση με τις χιλιάδες δραχμών.
Στην αρχή ομολογώ πως κι εγώ δεν είχα καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε και παραξενευόμουν με όλη αυτή την ευδαιμονία. Και με τον καιρό, αυτήν την ευδαιμονία τη συνήθισα. Και δεν μού έκαναν πια καμμία εντύπωση ούτε οι Cayenne, ούτε τα απομνημονεύματα των φίλων από τα βάθη της εξωτικής Άπω Ανατολής, ούτε οι πισίνες που θύμιζαν τη μυθική χλιδή της 'Δυναστείας' και του 'Ντάλλας'. Άρχισα κι εγώ να θεωρώ όλες αυτές τις γκλαμουριές μία φυσιολογική κατάσταση. Η χλιδάτη ζωή φάνταζε σαν να είναι κάτι σαν ...δικαίωμα.
Και τι πείραζε αν ήταν όλα με δανεικά; Σόου ουάτ;

Το πάρτυ όμως τελείωσε. 
Επίσημα μάλιστα τελειώνει σήμερα, Κυριακή 2 Μαϊου. Και αυτή είναι μια Κυριακή που θα μείνει (και αυτή) στην Ιστορία. Η Κυριακή που επισήμως μάς αναγορεύει διεθνώς φτωχούς.
Σήμερα είναι η μέρα κατά την οποία αυτή εδώ η χώρα γίνεται ένα γκέτο με πατέντα. Για τη ακρίβεια, η Ελλάδα έχει το προνόμιο να είναι το πρώτο γκέτο στην Ιστορία με ευρωπαϊκό ISO. Δεν είναι καταπληκτικό να ζούμε τέτοιες ιστορικές στιγμές;

Και όμως, σίγουρα, κάποιος θα πρέπει να φταίει για όλα αυτά. 
Και κάτι μού λέει πως αυτή τη λεπτομέρεια δεν θα τη μάθουμε ποτέ!
Πώς είμαι τόσο σίγουρος;
Ε, δεν θέλει και πολλή σκέψη.
Θα σάς διηγηθώ ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη την Πέμπτη που μάς πέρασε, 29 Απριλίου 2010, και -δεν μπορεί- θα καταλάβετε.
ευτυχώς, υπάρχει ακόμα Skype

Ήταν γύρω στις 8 και μισή το βράδυ όταν μού τηλεφώνησε μέσω Skype μία παιδική μου φίλη, ροδίτισσα, που ζει πλέον στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Και εννοείται πως δεν υπήρχε άλλο θέμα από το χάλι που ζει η Ελλάδα αυτήν την περίοδο. Ένα χάλι που εκτός του ότι μάς στενοχωρεί όλους - την ίδια στιγμή μάς νευριάζει αφάνταστα.
Κι εκεί που λέγαμε διάφορα δικά μας, ξαφνικά μού λέει : "Ώπα, Γαβριήλ, στο CNN έχει απ'ευθείας εικόνες παό το Σύνταγμα!". "Τι εικόνες; Τι γίνεται;" Και γυρνάει την κάμερα του λάπτοπ  της στην οθόνη της τηλεόρασής της, για να βλέπω κι εγώ τι μεταδίδεται..

Ήταν 9 το βράδυ, τα ΜΑΤ παρατεταγμένα μπροστά στη Βουλή και οι κουκουλοφόροι να πετούν πάνω τους ό,τι βρίσκουν μπροστά τους. Η αμερικανίδα δημοσιογράφος να μιλάει ζωντανά και να στέκεται πάνω σε μια ταράτσα και στην Αμαλίας να γίνεται ένας χαμός. Η ανταπόκριση τελειώνει με την επσήμανση του παρουσιαστή στο στούντιο ότι 'we will be monitoring this dramatic situation in Athens', και αμέσως μετά άρχιζε μια συνέντευξη στο στούντιο του CNN στο Λονδίνο με τον Αλογοσκούφη (και σάς είπα όλες αυτές τις λεπτομέρειες, για να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία για ποιά μέρα μιλάω, για ποιό κανάλι μιλάω και για ποιά ώρα ακριβώς μιλάω, έχει σημασία.)

Παρατάω το Skype και πάω να δω τι μεταδίδουν τα δικά μας κανάλια.
Σιγή! Άκρα του τάφου σιωπή.
Ούτε καν μια τόση δα αναφορά για το τι συνέβαινε εκείνη τη στιγμή στη λεωφόρο Αμαλίας, στην πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο του κέντρου της Αθήνας και έξω από τη Βουλή. Επίτηδες, έστησα το λαπτοπ μπροστα στην τηλεόρασή μου και τόσο εγώ στη Ρόδο από το σπίτι μου όσο και η φίλη  μου μαζί με τον άνδρα της στο Γιοχάνεσμπουργκ, είδαμε (εγώ από την τηλεόραση κι εκείνη μέσω του Skype) μέχρι τέλους το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. Έτσι, από περιέργεια, μήπως και μάθει η Αγία Παρασκευή γιατί καιγόταν το Σύνταγμα, ενώ είχε βουήξει η Γη.
Και για να μην θεωρηθεί ότι 'βάλλω' την κρατική τηλεόραση, να ξεκαθαρίσω ότι ΚΑΝΕΝΑ κανάλι δεν είπε τίποτα εκείνο το βράδυ. Ούτε βέβαια και το επόμενο.

1/5/2010: ένα βαν λιγότερο για την ΕΡΤ

Και φτάνουμε στη χθεσινή Πρωτομαγιά. 
Δεν χάρηκα καθόλου με τον προπηλακισμό κατά του Κακλαμάνη. Αγανάκτησα όμως με την αντιμετώπιση του συμβάντος από τα ελεύθερα και αλογόκριτα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που μετέφεραν 'απαλά' και στα πολύ 'ψιλά' τα όσα ειπώθηκαν κατά του και τα όσα εξέφραζαν οι έλληνες πολίτες σήμερα το μεσημέρι κατά του πολιτικού συστήματος που κατέστρεψε αυτή τη χώρα. Στο κάτω-κάτω, αυτοί που ήταν στο δρόμο σήμερα στο Σύνταγμα, αυτοί είναι που θα τραβήξουν το μεγάλο κουπί που μάς περιμένει όλους. Και δικαιούνται ΚΑΙ να βρίζουν, ΚΑΙ να διαμαρτύρονται, αν θέλετε , ακόμα ΚΑΙ ΝΑ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ οποιονδήποτε αντιπροσωπεύει θεσμικά το πολιτικό σύστημα που τούς χαντακώνει τη ζωή τους, το νοικοκυριό τους και το μέλλον των παιδιών τους. Άλλωστε, ο χλευασμός, όπως και να το κάνουμε, είναι εκδήλωση αδυναμίας..

Δείτε τα αμοντάριστα πλάνα από το τι συνέβη χθες στον πεζόδρομο της Κοραή, και μετά αξίζει να δείτε το ρεπορτάζ του ALTER, σύμφωνα με το οποίο 'κανα-δυό μεμονωμένοι ήταν αυτοί που είπαν μια λέξη παραπάνω στον τ.Πρόεδρο της Βουλής.' Όσο για την ΝΕΤ, πέρα από την εικόνα του καμμένου βαν εξωτερικών μεταδόσεων, κατά τα άλλα σχεδόν τσιμουδιά! 'Μεμονωμένες φραστικές επιθέσεις κατά του κ.Κακλαμάνη στον πεζόδρομο της Κοραή' και γρήγορα-γρήγορα στο επόμενο θέμα (δελτιό ΝΕΤ, στις 3 το μεσημέρι, 1/5/2010).

1η Μαίου 2010 -πεζόδρομος Κοραή , χωρίς σχολιασμό

1η Μαίου 2010 -πεζόδρομος Κοραή, με σχολιασμό

Η ελληνική τηλεόραση τελευταία δείχνει επικίνδυνα δείγματα παραπληροφόρησης που φτάνουν στα όρια της απο-πληροφόρησης. Και το περίεργο είναι ότι αυτή η τάση παρατηρείται όχι μόνο στα κρατικά κανάλια (που στο κάτω-κάτω θεσμικά έστω, μπορώ να 'αποδεχτώ' ότι 'δεσμεύονται' από την υψηλή έστω εποπτεία της Κυβέρνησης και...όπως και να το κάνουμε, βλέποντας ΝΕΤ ή ΕΤ1 γνωρίζω πάνω-κάτω ότι μεταδίδεται η επίσημη θέση του Κράτους), αλλά και στα ιδιωτικά, που εκπροσωπούν αυτό που έλεγαν παλιά την 'ελεύθερη και αδέσμευτη τηλεόραση' (τη θυμάστε αυτή τη φράση ή  μήπως την ξεχάσατε;).
Και όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας, ενώ συνεχίζεται η προβολή των απαράδεκτα σπάταλων εκπομπών παντού. Δεν καταλαβαίνουν οι υπεύθυνοι ΟΛΩΝ των τηλεοπτικών καναλιών ότι πλέον οι γκλαμουριές απλώς προκαλούν τον κόσμο;
Τι άλλο πρέπει να γίνει για να το καταλάβουν καλύτερα;  

Κι όσο για τα τελευταία γεγονότα : Δεν είναι περίεργο ότι το μόνο κανάλι που μετέδωσε πραγματικό ρεπορτάζ από το τι συνέβη στην τόοοοοοοσο μακρυνή και εξωτική στοά του πεζοδρόμου της Κοραή ήταν  (θοῦ Κύριε φυλακήν τῶ στόματί μου!) ο..lifestyle σταθμός ονόματι Star , ο ρεπόρτερ του οποίου έδωσε χθες μαθήματα μάχιμης δημοσιογραφίας; 
Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε.

και απ'όλο το βίντεο , 
κρατήστε την προστακτική "σβήσ'την" (την κάμερα), 
που ακούγεται στο 1'29''

Εγώ σας προστρέπω καλύτερα να σβήσετε την ελληνική τηλεόραση, τέτοια που είναι. Γιατί σε στιγμές σαν κι αυτές φαίνεται ποιά είναι στην πραγματικότητα.
Κρίμα και ντροπή.



.

16 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Πραγματικα ο κοσμος ειναι πολυ θυμωμενος για να κατσω τωρα εγω να αναπτυξω τις θεωριες μου για το ποιος φταιει. Ομως σχετικα με την τηλεοραση, εχω τις αμφιβολιες μου για τα αμονταριστα πλανα. Εχω παρατηρησει πολλες φορες οτι χρησιμοποιουν κομματια απο παλια βιντεο για να φιαξουν τα πλανα οπως τους βολευει. Επισης εχω παρατηρησει οτι σπανια υπαρχει επικοινωνια μεταξυ στουντιο και εξωτερικου ρεπορταζ. Θα την εκλεινα αλλα πρεπει κι εγω να παιρνω μια ιδεα.
Κριμα παντως ο Κακλαμανης (εδω το εμαθα) απο τους πιο ηπιους και σοβαρους του συναφιου.

amalia είπε...

..Και την ώρα που όλα αυτα συνέβαιναν στο σύνταγμα στους chic προορισμούς πέριξ των Αθηνών οι πολίτες της εν πτωχευσει χώρας εκαναν λογαρισμούς πολλών μηδενικών..Δεν ξερω. Υπάρχει ΄πάτος στην παρακμή;

Ανώνυμος είπε...

ti na pw ... 8ewrw k gw oti o kaklamanhs prepei na einai apo tous pio akeraious politikous (alla afou synainei me ta skata - ti perimene?)
twra gia ton dhmosiografo panelista k tis ekpompes pou ton filo3enoun den exw kamia sympa8eia ... gia tous gorilles twn mat pali exw mia antipa8eia ....
genika me kata-mperdepses ... den katalava poioi htan oi kakoi k poioi oi kaloi !
mallon oloi kakoi 8a htan !

gabriel.r

Λίντα Έλενα Σπυροπούλου είπε...

Εξαιρετικό άρθρο Γαβριήλ !!!!!! Δεν παρακολουθώ ελληνική τηλεόραση εδώ και χρόνια για τους λόγους που περιγράφεις διότι δεν είναι φαινόμενο του σήμερα. Πες μου έστω ένα θέμα της πολιτικής επικαιρότητας τα τελευταία χρόνια που δεν πλασαρίστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να καταντήσει "αποπληροφόρηση" όπως πολύ εύσοχα είπες. !!!! Καλή Κυριακή να έχεις :-)

ματρώνη είπε...

Συμφωνώ. Θα ήταν καλύτερα να δημοσιοποιηθούν τα πλάνα για να δούμε πώς ο όχλος των "αθώων" έχει τη μαγκιά να επιτίθεται σε έναν υπερήλικα (έστω πολιτικό...) Τη τσαμπομαγκιά αυτής της χωρας προστατευσαν τα ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν του όρμησαν προσωπικά για αυτόν, του όρμησαν για αυτό που εκπροσωπεί: τον "πολιτικό κόσμο" τα κόμματα, τους ασύδωτους χαραμοφάιδες, λεηλατητές και ξεπουλήτες της χώρας. Πού βλέπουν την αντίδραση και δεν δίνουν δεκάρα. Συνεχίζουν ακάθεκτοι. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που το '99 ως υπ. εξ. είχε δηλώσει σε συνεντευξη που έδωσε σε περιοδεία του στον Καναδά, στον εκδότη της εφημερίδας "πατρίδες":
«Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ό,τι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας».
Ποιανού το χωράφι λέτε ότι ξεπουλάει μέσω ΔΝΤ; Και το χωράφι έχει υπέδαφος και εθνικό πλούτο, χρυσάφι, πετρέλαιο, ουράνιο... για δείτε πού βρίσκονται αυτά να καταλάβαιτε τι θα παραχωρήσει στον... κακόβουλο (που μας κουβαλιέται οσονούπω με την αυλή του στις 14/5/10)
Ο κόσμος το έχει καταλάβει. Ο Κακλαμάνης που δεν είναι ενεργός στις αποφάσεις εδώ και πολλά χρόνια δεν αισθανόταν ότι έκανε κάτι κι ότι πρέπει να κρύβεται.
Για αυτό πήγαινε αμέριμνος, πάντως πιστεύω ότι αν δεν ήταν ο Κακλαμάνης και ήταν κανένας άλλος θα τον είχαν σφάξει στο γόνατο...
Φυσικά τα άλλα κομματοσκυλάκια που ξέρουν τι ακριβώς κάνουν δεν κυκλοφορούν...

efi είπε...

keep the pace gav gav... journaliste sans frontieres

filakia apo johannesburg

miaaaaoouuuu.

Μαρία Κωστούλα είπε...

"Η ελληνική τηλεόραση τελευταία δείχνει επικίνδυνα δείγματα παραπληροφόρησης που φτάνουν στα όρια της απο-πληροφόρησης. Και το περίεργο είναι ότι αυτή η τάση παρατηρείται όχι μόνο στα κρατικά κανάλια (που στο κάτω-κάτω θεσμικά έστω, μπορώ να 'αποδεχτώ' ότι 'δεσμεύονται' από την υψηλή έστω εποπτεία της Κυβέρνησης και...όπως και να το κάνουμε, βλέπον... មើលបន្តτας ΝΕΤ ή ΕΤ1 γνωρίζω πάνω-κάτω ότι μεταδίδεται η επίσημη θέση του Κράτους), αλλά και στα ιδιωτικά, που εκπροσωπούν αυτό που έλεγαν παλιά την 'ελεύθερη και αδέσμευτη τηλεόραση' (τη θυμάστε αυτή τη φράση ή μήπως την ξεχάσατε;).
Και όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας, ενώ συνεχίζεται η προβολή των απαράδεκτα σπάταλων εκπομπών παντού. Δεν καταλαβαίνουν οι υπεύθυνοι ΟΛΩΝ των τηλεοπτικών καναλιών ότι πλέον οι γκλαμουριές απλώς προκαλούν τον κόσμο;"
Έτσι ακριβώς είναι η κατάσταση.
Δε θα αλλάξει όμως ποτέ...
δυστυχώς...

Δήμητρα Διακοσταυριανού είπε...

Το Ποτέ είναι πολύ σχετικό αγάπη μου. «Άντε θύμα άντε ψώνιο, άντε σύμβολο αιώνιο, αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς», έγραψε ο Κ. Βάρναλης. Κάτι παραπάνω θα ήξερε...

Τζίνα Φλώρου είπε...

Η ελεύθερη και αδέσμευτη τηλεόραση ,είναι τόσο ελεύθερη και τόσο αδέσμευτη όσο και ένας φυλακισμένος,τα δεσμά διαφέρουν .....Τα συμφέροντα είναι ισχυρότερα κι από τα σίδερα ...

Δήμητρα Διακοσταυριανού είπε...

Συμφωνώ Τζίνα μου, τα εκάστοτε συμφέροντα είναι ισχυρότερα από τα σίδερα, όχι όμως και από το τηλεχειριστήριο, το οποίο μας διασφαλίζει την απόλυτη ελευθερία !!!Τουλάχιστον σε όσους εξ ημών είμαστε νοήμονα όντα!!

Τζίνα Φλώρου είπε...

Σωστά καλή μου!!!Τεράστια δύναμη για όσους την αντιλαμβάνονται βέβαια ,ένα κλικ μας χωρίζει από την ελευθερία!!!

Δήμητρα Διακοσταυριανού είπε...

Να πετάξεις την τηλεόραση Μαράκι μου!!!!!! :-)

Μαρία Κωστούλα είπε...

Όταν όμως όλα τα κανάλια δείχνουν κατωτάτου επιπέδου εκπομπές... απλά και μόνο για να μας παραπλανήσουν... τί άλλη επιλογή έχεις;! Να πετάξεις το τηλεχειριστήριο;!!!

Μαρία Κωστούλα είπε...

Εκεί λοιπόν θα καταλήξουμε... τουλάχιστον είναι μια μορφή επανάστασης!!

Unknown είπε...

Παιδιά μη γελιέστε.. ήπιος και σοβαρός σε αυτήν τη χώρα = βγάζω την ουρά μου απέξω κ αφήνω τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Οταν απολάμβαναν τα υπουργιλίκια μια χαρά ηταν.. Εχεις ευθύνη κυριέ μου! Ολοι είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας.








Related Posts with Thumbnails