26 Φεβ 2010

την ταυτότητά σας, παρακαλώ!

Όσο πιο μακρυά βρίσκεται κανείς από τον τόπο του εγκλήματος, τόσο ευκολότερα μπορεί να κατανοήσει όχι μόνο το έγκλημα, αλλά και τον τόπο που κάποτε αποτελούσε καθημερινή πραγματικότητα.  
Αυτές οι σκέψεις μού ήρθαν στο μυαλό όταν περπάτησα το περασμένο σαββατοκύριακο τη σκοτεινή οδό Ευριπίδου και Αθηνάς γωνία, στο κέντρο της Αθήνας, έναν δρόμο που όταν σπούδαζα στην πρωτεύουσα, στις αρχές της δεκαετίας του '90 δεν αποτελούσε φοιτητικό landmark. Έψαχνα να βρω την γκαλερί Ε31, στην πολυκατοικία με νούμερο 31-33, και μάλιστα στον δεύτερο όροφο, όπου θα με περίμενε η εδώ και είκοσι χρόνια αδελφική φίλη, Ντόρις Χακίμ, στην πρώτη της εικαστική έκθεση με τίτλο "Ένας τόπος -Δύο ταυτότητες". 
Έρχεστε μαζί μου; 
άντε, πάμε..
είπαμε! στον δεύτερο όροφο ντε!

Δεν είχα καμμία αμφιβολία πως η πρώτη εικαστική έκθεση της Ντόρις θα είχε να κάνει με την έννοια της 'ταυτότητας'. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ναζαρέτ, με μπαμπά ελληνορθόδοξο παλαιστίνιο και μαμά βέρα Χανιώτισα, με συγγενείς άραβες και με συμμαθητές εβραίους. Ένας τέτοιος συνδυασμός, δεν μπορεί, κάπως θα έπρεπε να 'βγει' παραέξω, δεδομένου ότι η διαχρονική μας πλάκα είναι ο τρόπος που θα ήταν σωστό να...αυτοκαθοριζόμαστε. Κι άρχιζα εγώ : 
"Εγώ είμαι έλληνας πολίτης, χριστιανός ορθόδοξος, ροδίτης, με ρίζες από Σύμη, Μικρά Ασία, Κάρπαθο, Αίγυπτο και Καλαμάτα -καλό;
"Μμμ...ποοοοολύ μπανάλ!", ξεστόμιζε με περιφρόνηση και άρχιζε η Ντόρις :
"Εγώ είμαι ισραηλινή και ελληνίδα πολίτης ταυτόχρονα, παλαιστίνια στην εθνότητα, χριστιανή ορθόδοξη στο θρήσκευμα, και βασικά κρητικιά -αλλά χωρίς προφορά όμως!-". 
Και έτσι πορεύθηκε μια φιλία, που υπό νορμάλ συνθήκες μόνο σε μια 'ουδέτερη' Αθήνα θα μπορούσε να αναπτυχθεί.
     

Η έκθεση "Ένας Τόπος-Δύο Ταυτότητες" είναι αποτέλεσμα πολλών συμπτώσεων και συγκυριών, που έφεραν στην αθηναϊκή γκαλερί δύο νεαρές εικαστικούς, την ελληνοπαλαιστίνια Ντόρις Χακίμ και την ισραηλινή Υαέλ Μοσέ, έχοντας τον 'τόπο' ως κοινό παρονομαστή και την 'ταυτότητά' τους ως σημείο εκκίνησης της κάθε μιάς. Η ζωγραφική και το βίντεο, ως τρόπος αμοιβαίας έκφρασης, χρησίμευσαν ως ένζυμο και η θρησκεία ήταν η κοινή αφορμή. Τα θρησκευτικά σύμβολα συνυπάρχουν, μπλέκονται, αλληλοαναιρούνται με απλότητα, αφαιρετικότητα και λακωνικότητα. Και όλα αυτά, χωρίς περιττές περιχαρακώσεις και μελοδραματισμούς.

Η Ντόρις Χακίμ και η Υαέλ Μοσέ σάς περιμένουν στην Ε31 GALLERY (Ευριπίδου 31-33 & Αθηνάς, στον δεύτερο όροφο - τηλ. 210 3210881 κιν. 6937 306228) και η τελευταία performance (ΜΗΝ τη χάσετε!) είναι σήμερα, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι
του Γιώργη-Βύρωνα Δάβου. 
Yπεύθυνος της γκαλερί Ε31 
είναι ο Πάνος Τσαχαγέας 


Ντορισάκι μου, καλή σου αρχή!


.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να ανανέωναν και πότε πότε τις ιστοσελίδες της γκαλερί, καλά θα ήταν.

δεσποιναριον είπε...

Απο τις πιο ωραιες σου αναφορες. Ισως επειδη ξετυλισσεται γυρω απο μια φιλια. Συγχαρητηρια και στην καλλιτεχνιδα, τα δειγματα που βλεπω εδω ειναι εξαιρετικα. Κριμα να μην ειμαι στην Αθηνα. Μπραβο.








Related Posts with Thumbnails