13 Ιαν 2010

Αϊτή, η πρώτη μας "νονά"

Μερικές παροιμίες έχουν τη μοίρα να επιβεβαιώνονται.
Μια απ'αυτές είναι η "Όπου φτωχός κι η μοίρα του", που βρήκε γι'άλλη μια φορά την πλήρη εφαρμογή της στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, πληθυσμού 9 εκατομμυρίων ανθρώπων, το 80% των οποίων ζουν το πολύ με ένα δολάριο την ημέρα.

οι διαστάσεις της σημαίας μιας χώρας ..χωρίς διαστάσεις

Η Αϊτή καταστράφηκε μετά τον ασύλληπτης ισχύος σεισμό 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μια χώρα που ειδικά για μάς τους Έλληνες έχει ιδιαίτερη σημασία.
Και για όσους δεν το ξέρουν, η Αϊτή, που ήταν η πρώτη που απαλλάχθηκε από τον γαλλικό αποικιακό ζυγό -ύστερα από αιματηρό και πολυετή αγώνα- την πρώτη δεκαετία του 1800, ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε το νεώτερο Ελληνικό κράτος, πριν καλά-καλά τελειώσει η επανάσταση του '21.
Για την Αϊτή, η νεώτερη Ελλάδα υπάρχει ήδη από το 1822, , περίπου δηλαδή μια δεκαετία πριν από τότε που συνειδητοποιήσαμε ακόμα κι εμείς οι ίδιοι ότι...υπάρχουμε ως ξεχωριστή κρατική οντότητα.

Και σήμερα, η πρώτη μας "νονά", η Αϊτή, υπάρχει μόνο στα χαρτιά και φαίνεται ειδυλλιακή μόνο σε πεπαλαιωμένους από σήμερα το πρωί χάρτες και ιλουστρέ ταξιδιωτικούς οδηγούς.


έντρομη κάτοικος της πρωτεύουσας Port-Au-Prince
προσπαθεί να δει την πόλη της που έχει καλυφθεί
από κύματα σκόνης μετά το σεισμό

Κάθε δίαυλος επικοινωνίας με το νησί έχει διακοπεί.
Μοναδική αϊτινή πηγή πληροφόρησης
που λειτουργεί σήμερα είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Kajou, που εκπέμπει από τη Φλόριδα των Ηνωμένων Πολιτειών και ανήκει στην εκεί αϊτινή παροικία.

Ακούστε τα τελευταία νέα από μία χώρα που δεν υπάρχει πια
πατώντας είτε ΕΔΩ
είτε στο λογότυπο του σταθμού
στη δεξιά στήλη αυτού εδώ του μπλογκ
("ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΥΩ")
.



2 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Μπηκα να δω τι..νεα.. και διαβασα για τον σεισμο εδω. Δεν ειχα ακουσει νεα απο χτες το βραδυ. Κριμα. κριμα. Κατι τετοια γινονται και σε κανουν να λες αντε να ζησω το σημερα. Την λεπτομερεια με την αναγνωριση της Ελλαδας δεν την ηξερα. Τι κανεις μωρε με αυτη τη δουλεια που κανεις, δε πας να γινεις ρηπορτερ;

ευαγγελια μαζαρακου είπε...

Aπίστευτα λυπήθηκα...τέτοια αδικία...Κρίμα...
Και οι νεκροί θα είναι 100δες χιλιάδες..
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου...!!!!!!!!!








Related Posts with Thumbnails