14 Ιαν 2010

Αλελούϊα..! Χατζηδάκις!

Σκεφτόμουνα τις προάλλες πόσο βολικός είναι ο τίτλος αυτού του μπλόγκεως, που δε με "υποχρεώνει" να κάθομαι να δικιολογώ κάθε λίγο και λιγάκι γιατί άραγε θα πρέπει να γράφω το κάθε τι και εάν και κατά πόσον το περιεχόμενο των αναρτήσεων "συνάδει" ή "δεν συνάδει" με τον τίτλο του.
Ούπςς! Και τι κάνω τώρα;
Έπεσα πάλι στην παγίδα να εξηγώ γιατί και πώς κι έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα;
Λάθος μέγα!


Χωρίς πολλά λόγια λοιπόν, είπα σήμερα να γράψω μια ανάρτηση που έχει σχέση με τη μουσική. Γιατί; Γιατί Έτσι! Γιατί έτσι θέλω! Γιατί τα δύσκολα που συμβαίνουν (όρα σεισμούς και τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες τραγωδίες που διαδραματίζονται αυτές εδώ τις ώρες στην πολύπαθη Αϊτή) αλλά και τα δύσκολα που μάλλον έρχονται (τι;...μήπως δεν άκουσα καλα; ...α! κι ΕΣΕΙΣ αρχίσατε να μαζεύετε αποδείξεις..;; ..πώς; ξεθάψατε τις κρυμμένες λίρες της προγιαγιάς;; μπα; κιόλας;) εγώ τουλάχιστον τα ξορκίζω με τραγούδια.
Κι επειδή κάθε πέρσι και καλύτερα, δεν υπάρχει καλύτερο αγχωλυτικό από τα παλιά τραγούδια που σε ξανακάνουν παιδί -θες, δε θες-.

Χθες για να με πάρει ο ύπνος κατέφυγα στη γνωστή και 100% επιτυχή μέθοδο κλικαρίσματος στα άδυτα του YouTube. Και μιλώντας για "άδυτα" κυριολεκτώ. Γιατί το χθεσινό νυσταλέο κλικάρισμα αποδείχθηκε κάτι σαν...αρχαιολογική ανασκαφή, όπως θα διαπιστώσετε λίγο παρακάτω (λίγη υπομονή ρε παιδιά, ξέρω σάς έπρηξα πάλι με τη φλυαρία μου, αλλά δεν μπορεί, οι περισσότεροι με μάθατε πια..).

Η διαδικτυακή αρχαιολογική σκαπάνη ξέθαψε χθες πολλά αποσπάσματα από κάποια ασπρόμαυρη μουσική εκπομπή του 1975 (!!!) που είχε προβληθεί από την ισραηλινή τηλεόραση. Επρόκειτο για μια σειρά εκπομπών με ξένα τραγούδια, που τα ερμήνευαν ντόπιοι αστέρες της ποπ σε εβραϊκούς όμως στίχους!


Το μπλογκ σήμερα λοιπόν βάζει τα ασπρόμαυρά του, βαράει δυνατά εκείνη την αραχνιασμένη ασπρόμαυρη τηλεόραση μήπως και πάρει μπρος και -αφού βέβαια την ...απαλλάξει από τον μικρό κεντητό τσεβρέ που, δεν ξέρω γιατί, τότε το '70 είχανε τη συνήθεια να την σκεπάζουν , προφανώς για να μην κρυώσει το θαυματουργό αυτό κουτί...- πατάει δυνατά τα κουμπιά δίπλα στην οθόνη (είπαμε, δεν είχε ανακαλύφθεί ακόμα το τηλεκοντρόλ).

Η εκπομπή "Τραγούδια από μιαν άλλη χώρα"
είναι σήμερα αφιερωμένη στην Ελλάδα
και στον Μάνο Χατζηδάκι..

Στρογγυλοκαθήστε!



τίτλοι έναρξης

Η "πρώτη φωνή" της εκπομπής είναι η ...παλιά-μικρή μου-αγάπη και τότε νεαρή τραγουδίστρια Γκάλι Ατάρι, που είχε μόλις πετάξει τα χακί (και οι γυναίκες υπηρετούν στο στρατό ως γνωστόν) και έκανε τα πρώτα πρώτα της βήματα στην ισραηλινή μουσική σκηνή με..ελληνικές νότες.
Και αυτό το ανακάλυψα μόλις χτες, κι ας δηλώνω θαυμαστής της από τόοοοοοοτε!
(από το Δημοτικό δηλαδή, όχι πολύ παλιά)


"έλ'αγάπη μου και χόρεψε ίσαμ'αύριο το πρωί"

Κι όπως δεν μπορείς να ξεχάσεις την πρώτη σου αγάπη, έτσι ακριβώς δεν μπορείς να ξεχάσεις τον πρώτο σου δίσκο βινυλίου που ερχόταν από τόοοοοοοσο μακρυά. Δεν ήταν άλλος από τον δίσκο της Ίζραελ-σεξ-σύμπολ Γκάλι Ατάρι, το 1979, όταν ήταν στα πολύ μα πολύ χάϊ της, κρατώντας το πρώτο βραβείο της τότε Γιουροβίζιον στο χέρι (δείτε το τελευταίο βίντεο της ανάρτησης). Και ομολογώ ότι ακόμα και τώρα, όταν βγαίνει στην τηλεόραση, κι ας κοντεύει πια τα πενήντα, κλείνω τηλέφωνα, καθυστερώ ραντεβού και γενικώς σε όλα μπαίνει ένα ξεγυρισμένο pause, αφού έτσι το θέλησε η μοίρα και η ..Γκάλι.




Η "Περιμπανού" δια στόματος Άβι Τολεντάνο
(απλώς αγνοούμε την πρόζα στην αρχή και ..μπαίνουμε στο ψητό)

Και ενώ οι ισραηλινοί στιχουργοί έμειναν σχετικά πιστοί στο πρωτότυπο περιεχόμενο των προηγούμενων τραγουδιών, για το τέλος της εκπομπής επιδόθηκαν σε ένα μεταφραστικό όργιο και ξαφνικά το "μίλησέ μου -μίλησέ μου , δε σε φίλησα ποτέ μου" έχασε κάθε σεξουαλικό υποννοούμενο και κατήντησε "έχω ήλιο - έχω ήλιο... έχω τραγούδι που με πετά ψηλά στον ουρανό" και άλλα τέτοια ξενέρωτα.
Αλλά δεν πειράζει.
Τουλάχιστον το μπλογκ τούς το συγχωρεί..


τίτλοι τέλους

Και έτσι το πρόγραμμα τελείωσεεεεεεεεε
Πάει κι αυτόοοοοοοοοοο

Αλλά...
επειδή σάς υποσχέθηκα bonus track...
Άειντε...
Πάρτε κι ένα Halleluya,
...κι ελπιζω να μη σάς κούρασα πολύ.


Halleluya (1979)
Γκάλι Ατάρι και το τρίο "Μέλι-Γάλα" (Χαλάβ ου-Ντβάς)


Όλα τα credits για τα σπάνια αποσπάσματα της εκπομπής της ισραηλινής τηλεόρασης "Τραγούδια από άλλη χώρα" του 1975 που παρακολουθήσατε (ΑΝ τα παρακολουθήσατε δηλαδή), ανήκουν στον χρήστη R733 του YouTube. Το τελευταίο βίντεο από την Eurovision του 1979 ανέβασε στο YouTube ο έλληνας χρήστης tasosk3 .
Χωρίς αυτούς, ανάρτηση ...γιοκ!



10 σχόλια:

Τζίνα Δαβιλά είπε...

Μπράβο Γαβριήλ! Καλή δουλειά έκανες! Και πού ανακάλυψες την 'Περιμπανού'? Αλήθεια, πώς θα ανεβάσω τραγούδια στο blog μου?

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Τζίνα καλωσόρισες!
Καλή Χρονιά!

Τραγούδια και βίντεο γενικώς είναι πανεύκολο να τα ανεβάζεις στο μπλογκ. Παραδίδω μαθήματα δωρεάν!

Αργυρώ Παντελίδη είπε...

Μας εφτιαξες παλι πρωι πρωι!!!
Αντα ν αγιασεις μετα!!!

Νίκη Σπέντζου είπε...

εχεις πολυ αγαπητο στυλ γραφης κ περιγραφης γεγονοτων.. εξυπνο, ταξιδιαρικο κ με τη δοση χιουμορ που χρειαζεται. perfecto!! σορυ που δεν χρησιμοποιησα τονο στις λεξεις, το νοημα ειναι το ιδιο!

Φωτεινή Μαστροβασίλη είπε...

Πραγματικά, ξαφνιάστικα ευχάριστα. Και άλλα τέτοια.....

Unknown είπε...

ena - apo ta polla - pragmata pou den katalava pote... Giati oi Israhlites einai sthn EUROvision? pws to serviran dhladh? Giati den einai ki oi Saoudaraves gia paradeigma?

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Αργυρώ
ὅπως εἴπαμε καί τίς προάλλες, ἄν δέν ἁμαρτήσεις, δέ 'γιάζεις..

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Νίκη
καλωσόρισες! (ἐπιτέλους κατάλαβα ποιό εἶναι ἐκεῖνο τό μοναχικό ἐπίμονο κλικάρισμα ἐξ Ὁλλανδίας!).
Καί μέ τόνους καί μέ χωρίς, σέ κατάλαβα (καί μέ λίγη βοήθεια τοῦ ...tracking βέβαια)

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Φωτεινή
κι ἄλλη νεοφερμένη;
πολύ ὠραία!
ἑλπίζω νά ἐκπλήσσεσαι εὐχάριστα γενικῶς :-)

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Σαπφώ-Μαρία
Λοιπόν, ναί. Τήν ἰδια ἀπορία τήν εἴχα κι ἐγώ, μεταξύ μας. Καί τελικά, ὕστερα ἀπό κάποιο ψάξιμο καί σερφάρισμα στό ἴντερνετ, διαπίστωσα ὅτι στόν διαγωνισμό αὐτό συμμετέχουν οἱ ἐθνικές ραδιοτηλεοράσεις τῶν χωρῶν-μελῶν τοῦ ὀργανισμοῦ EBU, τῆς ἕνωσης δηλαδή τῶν ραδιοτηλεοπτικῶν σταθμῶν τῆς Εὐρωπης καί τῆς λεκάνης τῆς Μεσογείου. Ἡ συμμετοχή στόν διαγωνισμό εἶναι δυνατή σέ χώρες ὅπως ἡ Αἴγυπτος, ἡ Λιβύη, ἡ Τυνησία, τό Μαρόκο, ἡ Συρία καί ὁ Λίβανος καί τό Ἰσραήλ. Ἀπό τίς ἀραβικές χώρες συμμετεῖχε γιά μία καί τελευταία φορά τό Μαρόκο τό 1980 -ἐπειδή ἐκείνη τή χρονιά τό Ἰσραήλ δέν συμμετεῖχε. Ἀκούγεται ὄντως περίεργο νά συμμετέχει μιά χώρα τῆς Μέσης Ἀνατολῆς ἤ τῆς Ἀφρικῆς, ἀλλά ἡ ἔννοια τῆς γεωγραφίας δέν συνάδει πάντα μέ τήν ἔννοια τῆς...γραφειοκρατίας. Δέν ξέρω ἄν σέ κατατόπισα. (ἄλλωστε τό ..Ἀζερμπαϊτζάν εἶναι ἤ δέν εἶναι Εὐρώπη;)

οὐέλκαμ (τέρβε τέρβε τερβετούλοα!) Σαπφώ!








Related Posts with Thumbnails