13 Νοε 2009

Ζητείται γραφομηχανή

Γίνεται βουλευτής χωρίς πολιτικό γραφείο;
Όχι βέβαια!
Γίνεται πολιτικό γραφείο χωρίς γραμματέα;
Πού ξανακούστηκε αυτό!

και τέλος.. γίνεται γραμματέας χωρίς γραφομηχανή;
Μα όχι φυσικά!

Η δεσποινίς Πιπίτσα είναι το ακατάλληλο άτομο στην ακατάλληλη θέση. Γιατί το να είσαι φιλαλήθης και συγχρόνως γραμματέας ρουσφετοδίαιτου βουλευτού είναι δύο ιδιότητες μάλλον ασύμβατες. Αναγκασμένη να μπαλώνει τα κενά και του βουλευτή αλλά και του ψεύτη ιδιαίτερού του, αγανακτεί.
Και ποιός την πληρώνει;
Μα η γραφομηχανή της, ποιά άλλη...

Στην προκειμένη όμως περίπτωση, η γραφομηχανή της Κατερίνας Πέρου έχει τη δική της ιστορία. Μια ιστορία που αρχίζει κάπου τόοοοτε, όταν οι γραφομηχανές έπαιρναν τα ονοματεπώνυμα των δικαστικών υπαλλήλων που τις χειρίζονταν και στο Δικαστήριο της πόλης μας όλα συνέβαιναν με τη μουσική υπόκρουση των ρυθμικών τικ-τικ-τικ δεκάδων και βάλε γραφομηχανών, πριν αντικατασταθούν από τους υπόκωφους ήχους των πληκτρολογίων των υπολογιστών. Κι αυτήν ακριβώς τη δική της γραφομηχανή δάνεισε στη Θεατρική μας Ομάδα για τις ανάγκες των γυρισμάτων του τηλεοπτικού μας σποτ η κα. Νίκη Ξενάκη, συνταξιούχος πλέον και τότε δικαστική υπάλληλος, που διετέλεσε επί σειρά ετών Προϊσταμένη της Γραμματείας του Δικαστηρίου μας.

Η γραφομηχανή του τρέηλερ, που λέτε, άρχισε το ταξίδι της από ακροατήριο σε ακροατήριο κάποτε στα τέλη της δεκαετίας του '50, όταν η κα. Νίκη τη διάλεξε από τη βιτρίνα του μαγαζιού που πουλούσε μόνο γραφομηχανές και μελάνια, μόλις ένα στενό πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο.
Η μάρκα : Hermes , ονομαστή για την εποχή της. Και τα ρυθμικά τικ-τικ συνόδευαν ανακρίσεις, καταθέσεις μαρτύρων, αγορεύσεις δικηγόρων και εισαγγελέων, αθωώσεις και καταδίκες. Ώσπου άρχισε μιά-μιά γραφομηχανή να αντικαθίσταται από τα γνωστά γκρι πλαστικά κουτιά και εν μία νυκτί ο "Ερμής" αποφάσισε να πάρει τα σανδάλια του παραμάσχαλα και να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από το Δικαστήριο, δίνοντας τη θέση του σε έναν άλλο "Θεό", τον ..Μπιλ Γκέητς.
Την χειμερία νάρκη αυτής της πρασινωπής γραφομηχανής αποφασίσαμε να τη διακόψουμε για δυό μέρες, όσο κράτησαν τα γυρίσματα για το τρέηλερ. Και παρά την προσωρινή δυσκολία της Κατερίνας μας να βάλει σε μιά τάξη τα δάκτυλά της πάνω στα πλήκτρα, τελικά η Hermes τα κατάφερε μιά χαρά, επαναλαμβάνοντας το ρυθμικό της τικ-τικ ύστερα από δεκαετίες αφωνίας και φιγουράροντας προφίλ και ανφάς μπροστά στον high-definition ψηφιακό μας φακό. Και αν είχε στόμα να μιλήσει, σίγουρα θα μάς έλεγε ότι τόση δημοσιότητα δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί στα νιάτα της.

Σάς ευχαριστούμε κα.Νίκη που μάς την εμπιστευθήκατε..
(ευχαριστούμε επίσης και την ανηψιά της και καλή μας συνάδελφο Ειρήνη Ξενάκη που χάρη σ'αυτήν εντοπίσαμε .. και Θεία αλλά και Γραφομηχανή)

Το βίντεο είναι εξαιρετικά αφιερωμένο!


το γνωστό "The Typewriter" ("Η Γραφομηχανή") του Leroy Anderson
με την Concord Orchestra σε πρόβα της τον περασμένο Μάιο στην Αμερική.
υπό τη διεύθυνση του Richard Pittman

Τώρα που συμπληρώνεται μέρα με τη μέρα το σκηνικό, με την τοποθέτηση των επίπλων του πολιτικού γραφείου του βουλευτού κ.Φερέκη, το γραφείο της Πιπίτσας μάς έπεσε κάπως πιο ψηλό απ' όσο περιμέναμε, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η χρήση επί σκηνής αυτής της αγαπημένης 'τρεηλερισθείσας' μηχανής (η οποία κι αυτή μάς βγήκε κάπως "ψηλή" σε σχέση με την καρέκλα που κάθεται η Κατερίνα μας). Έτσι, η γραφομηχανή της σκηνής -αν και με επίτηδες διαλεγμένο πρασινωπό χρώμα, όπως στο τρέηλερ- τελικά δεν θα είναι η ίδια.
Μπορεί όμως η Hermes να μη ζήσει την πρεμιέρα της ερχόμενης Πέμπτης, έχει όμως κερδίσει με το σπαθί της την ..αιωνιότητα του ίντερνετ. Γιατί το σποτάκι μας θα μένει εκεί "πάνω" αναρτημένο για πάντα, με το αναζωογονημένο της τικ-τακ να περιμένει όποιον θέλει να κλικάρει, όπου κι αν βρίσκεται.

Όσο για την Κατερινούλα μας, μόνο η καρδιά της το ξέρει πώς και πώς περιμένει να περάσουν οι μέρες και οι ώρες, αφού στην ουσία θα είναι η ...πρώτη από όλους μας που θα καταλάβει τί εστί " πρεμιέρα".
Και γιατί αυτό;
Μα, η πρώτη-πρώτη σκηνή του έργου τής ανήκει!
Όπως "δικά της" είναι και τα πρώτα δευτερόλεπτα του τρέηλερ, όταν τα χεράκια της τοποθετούν το φλιτζάνι, το ποτήρι και τη ζαχαριέρα στον ασπρόμαυρο δίσκο.
Και μάλιστα ύστερα από μία αυστηρότατη ...οντισιόν δακτύλων (θυμάστε κόρες;).

και η Κατερίνα μας... γράφει..

...γράφει...

και ..δόσ'του και γράφει πια, αμάν!

Πρώτη επιλαχούσα
λοιπόν,
αλλά μην αγχώνεστε!
Τσα-κά-λι το Κατερινιώ!!

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ:
Ζητείται Ψεύτης

Ζητείται Τρόλεϋ

Ζητείται Λογότυπο
Ζητείται Βουλευτής
Ζητείται Ψευτοθόδωρος

Ζητείται Διαβατήριο(ν)

Ζητείται "Πολλά Βαρύς και Όχι"
Ζητούνται Εισιτήρια
Ζητείται Ξεματιάστρα
Ζητείται "Όχι¨
ἕπεται συνέχεια...

9 σχόλια:

Unknown είπε...

grafei grafei to kateriniw oxi mono sth grafomhxanh alla kai sto fako....

δεσποιναριον είπε...

Παμε λοιπον παρακατω με την ομορφη Κατερινουλα και με την εντυπωσιακη μουσειακη πια γραφομηχανη.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

ούτε συζήτηση!

Γιάννης Δαδήρας είπε...

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗ ΚΑΝΕΙ;

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

ούτε συζήτηση (Γιάννη) !

Μαριέττα Φουρτούνη είπε...

ΡΕ ΓΑΒΡΙΗΛ ΕΛΕΟΣ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ!!!!!

Marina Karanikola είπε...

Pes a re Marietta kai gw etoimi imoun na tou pw...!!!!!!!! ELEOOOOOSSSS Oxi Alloooo!!!!!!!!
Ziteite Kapoios Na stamatisei Ton Gabrieeeel!!!!!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

κουλάρετε ρε κοριτσια!
ειμαι ενας στρατευμενος μπλογκερ και....απλως κανω τη δουλεια μου (κι εγω..)!!

Ντίνος Καγιάς είπε...

Το ''Ζητείται ψεύτης'', αγαπητά κορίτσια μου, θα μπορούσε να είναι μια αένεη, αιώνια και αυτοαναπαραγόμενη φράση, που να στηλιτεύει με την ειρωνεία της ο,τιδήποτε βρίσκεται κοντά μας και γύρω μας.
ΔΕΝ είναι ο τίτλος μίας κωμωδίας μόνο. Είναι κάτι πολύ περισσότερο: Είναι η πεμπτουσία του σουρεαλισμού! Δεν χρειάζεται, βλέπεις, να ''ζητηθεί'' ο ''ψεύτ... Read Moreης''. Εναν ''αρχιψεύταρο'' τον κρύβουμε όλοι μέσα μας, ΟΛΟΙ, χωρίς καμμία εξαίρεση! Όταν λοιπόν βγάλουμε έναν τελάλη να φωνάξει, ''Ζητείται ψεύτης'', δεν κάνουμε τίποτ' άλλο από το να λέμε ...ψέματα στον ''ψεύτη'' που κουβαλάμε, μιας που αυτός είναι ικανός να πει όσα ψέματα ...χρειαζόμαστε.
Είναι σαν να βγαίνει κάποιος στο δρόμο γυμνός και να αυτομαστιγώνεται, φωνάζοντας πως είναι ...σαδιστής!!!

Σκέφτομα μάλιστα να ποστάρω αυτήν ακριβώς τη φράση στο δικό μου προφίλ. Έχω τη γνώμη πως από κάτω θα γίνουν σχόλια ...τέρατα








Related Posts with Thumbnails