16 Αυγ 2008

Χαμένα Νησιά

Μετά τον τελευταίο πόλεμο του Λιβάνου που κράτησε για ένα μήνα πριν δυο καλοκαίρια και κατά κοινή ομολογία αποτέλεσε μια άνευ προηγουμένου αποτυχία του ισραηλινού στρατού όσον αφορά την επιχειρησιακή του ετοιμότητα και την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί, φαίνεται πως το τελευταίο trend των ισραηλινών κινηματογραφιστών είναι η ανάμνηση του πρώτου πολέμου στον Λίβανο το 1982, που και αυτού η μακροπρόθεσμη επιτυχία αρχίζει πλέον να αμφισβητείται.


Η ταινία "iim avudim" (στα αγγλικά "Lost Islands" - "Χαμένα Νησιά") δεν είναι πολιτική ταινία εκ πρώτης όψεως. Το σενάριο διαδραματίζεται σε ένα μικροαστικό προάστιο του Τελ Αβίβ και στο σπίτι μιας πολυμελούς οικογένειας, εστιάζοντας στη ζωή των δύο έφηβων δίδυμων αγοριών πριν καταταγούν στον στρατό και πριν ο ένας από τους δύο βρεθεί στον Νότιο Λίβανο. Ο τίτλος προέρχεται από μια αμερικάνικη παιδική σειρά που εκείνη την εποχή προβαλλόταν από την τοπική τηλεόραση και το όλο στόρυ έχει μουσική υπόκρουση τα χιτ των πρώτων ετών της δεκαετίας του '80. Παρά τα πάμπολλα κλισέ (δύο αδέρφια αγαπούν την ίδια κοπέλα, η αξία της ενότητας στην οικογένεια, η μητέρα- απατημένη σύζυγος κ.λ.π.) καταφέρνει να δώσει το στίγμα της εποχής και μια εικόνα της ισραηλινής κοινωνίας που αμφιταλαντεύεται στην επιφανειακή ηρεμία-τάξη και ασφάλεια και στον πόλεμο. Για τον μέσο ισραηλινό θεατή, η ταινία είναι μια καλοπαιγμένη μαύρη κωμωδία. Για έναν ξένο, είναι μια παρατηρητική ματιά στα ήθη της περίπλοκης αυτής κοινωνίας.
Σημειώστε τον τίτλο της ταινίας και εάν έρθει στην Ελλάδα -πολύ αμφιβάλλω, λόγω κάποιου ιδιότυπου πολιτιστικού εμπάργκο που επικρατεί στην πατρίδα μας όταν το θέμα έρχεται σε ισραηλινές παραγωγές- και πηγαίνετε να το δείτε. Εγώ τουλάχιστον το απόλαυσα, όπως θα πάθετε το ίδιο όσοι από σας χόρεψαν σε εφηβικό πάρτυ το 'σφιχτό' Total Eclipse of the Heart και μετά επακολούθησε ένας μικρός χαμός στο ίσωμα


Το ρόλο της μητέρας παίζει η Όρλυ Ζίλμπερσατς, η οποία πρωταγωνιστούσε στην ταινία "Ραγισμένα Φτερά" που προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες καθώς και ουκ ολίγες φορές από τη θεσσαλονικιώτικη ΕΤ3. Και εδώ παίζει καταπληκτικά, μόνο που ο ρόλος της είναι παρόμοιος σε απαιτήσεις με αυτόν στα "Ραγισμένα Φτερά" και αυτή ακριβώς η ευκολία μάλλον την αδικεί. Εν ολίγοις, καλό θα ήταν να μην πάρει πολύ στα σοβαρά το ρόλο της μητέρας και στην επόμενη ταινία της.

Δυστυχώς τρέηλερ ή απόσπασμα της ταινίας - αν και αναζητήθηκε - δεν ανευρέθη..

Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails