16 Αυγ 2008

βαλς a la libanaise


Σε εποχές που οι πολιτικοί μοιάζουν με καρτούν -διεθνές το φαινόμενο- τα καρτούν μιλάνε σοβαρά. Λογικό δεν ακούγεται;

Ειδικά εδώ που βρίσκομαι, με τον προηγούμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βρίσκεται εδώ και μήνες σπίτι του επειδή κατηγορείται (και συνεχίζει να ανακρίνεται) ότι βίαζε επανειλημμένως γυναίκες υπαλλήλους του ιδιαίτερου γραφείου του, τον Πρωθυπουργό να ανακρίνεται για το εάν και κατά πόσον καταχράστηκε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες δολλάρια ενώ αξιωματούχοι του κόμματός του να ξεκατινιάζονται κυριολεκτικά στις εφημερίδες θάβοντας ο ένας τον άλλον για να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, χάριν ισορροπίας προβάλλεται στους κινηματογράφους ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ animation που δημιούργησε ο ισραηλινός ντοκουμενταρίστας Άρι Φόλμαν.
Πρόκειται για το "Waltz with Bashir" ("Βαλς με τον Μπασίρ") παραγωγής 2008 και διάρκειας 90 λεπτών , που στην κυριολεξία αποτρέλλανε το φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία πραγματεύεται τον πόλεμο του Λιβάνου και την ισραηλινή εισβολή (1982) όπως τα βιώνει ως μετατραυματική εμπειρία ο κεντρικός ήρωας του έργου - νυν μεσήλικας και τότε νεαρός ισραηλινός στρατιώτης. Η αυτοβιογραφική αυτή ταινία του Φόλμαν δε διστάζει να μιλάει για όλα -ακόμα και για τη Σάμπρα και Σατίλα- και δε χαρίζεται σε καμμία πλευρά.
Εδώ στο Ισραήλ προβάλλεται για 8 συνεχείς εβδομάδες και γίνεται χαμός στα ταμεία ακόμα και τώρα. Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγο ότι το "Βαλς" είναι το.. "Περσέπολις" της φετινής χρονιάς.
Αν έρθει στην Ελλάδα μην το χάσετε.


το τρέηλερ


πρώτες σκηνές της ταινίας


ο σκηνοθέτης Άρι Φόλμαν μιλάει για το "Βαλς με τον Μπασίρ"
στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι France24

επίσημη ιστοσελίδα του "Βαλς" - http://waltzwithbashir.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Αν είμαστε τυχεροί, μπορεί εδώ στην Αθήνα να το πετύχουμε στις Νύχτες Πρεμιέρας. Καλή συνέχεια!








Related Posts with Thumbnails