23 Ιουλ 2008

επίλογος

Η πολυετής κατοχή έχει δημιουργήσει ένα δικό της status quo, που κανείς δεν μπορεί ούτε να αγνοήσει ούτε να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.
Σε λίγες μέρες αρχίζουν ξανά οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δε φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη, αν κρίνουμε από όσα λέγονται κι ακούγονται από τα ΜΜΕ των δύο πλευρών. Λίγη αισιοδοξία όμως δε βλάπτει. Άλλωστε τι νόημα έχουν οι συνομιλίες εάν προδιαγράφεται μία (ακόμα) αποτυχία..

Δίνεται η εντύπωση ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και αργά ή γρήγορα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φαίνεται ότι θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον της πατρίδας τους, όπως πριν λίγες μέρες μάς έδωσαν να καταλάβουμε σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ανεξάρτητα όμως από τα χρονοδιαγράμματα και τις βαρύγδουπες δηλώσεις, έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν ακόμα πολλές άλυτες απορίες για τον μέσο τρίτο παρατηρητή..
Είναι άραγε έτοιμοι οι Κύπριοι και από τις δυο πλευρές να πάρουν γενναίες αποφάσεις -κάτι που μοιραία σημαίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις- ;
Θέλουν οι Κύπριοι -ανεξάρτητα από την εθνοτική τους καταγωγή- να απαλύνουν τις πληγές του παρελθόντος;
Θέλουν οι Κύπριοι να δουν με άλλο μάτι την έννοια 'Μητέρα Πατρίδα';
Τελικά, θέλουν (όλοι) οι Κύπριοι ένα κοινό μέλλον;


Το τελευταίο βίντεο του 7ημέρου είναι πάλι ενός ανώνυμου videographer (δανείστηκα τον όρο από ένα σχόλιο και τον υιοθέτησα.. ευχαριστώ Λουκία!..) με το ψευδώνυμο Triton79er που απλά ξύπνησε ένα πρωί, ανέβηκε σε κάποια στέγη της Λευκωσίας - δεν ξέρουμε σε ποιά απ'τις δύο.. - και η κάμερά του κατέγραψε τις πρώτες ακτίδες του (ενός και μοναδικού) ήλιου.
Ο ήχος είναι φυσικός και φαίνεται πως ήταν πολύ πρωί για να σκεφτεί να χρησιμοποιήσει τρίποδα. Ίσως γι'αυτόν ακριβώς το λόγο και το διάλεξα..



Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails