9 Μαρ 2008

Το Παραμύθι του Κατμαντού

(Fairytale of Kathmandu)
σκηνοθεσίας Neasa Ni Chianain
Βόρειος Ιρλανδία (2007)

Η σκηνοθέτης Neasa Ni Chianain , θαυμάστρια του ιρλανδού ποιητή Cathal O'Searcaigh αποφασίζει να τον ακολουθήσει στο Νεπάλ, όπου διαμένει κάθε χρόνο για κάμποσους μήνες επί σειρά ετών καθότι, όπως ισχυρίζεται, εκεί τού είναι ευκολότερο να συγκεντρωθεί στο έργο του. Η ομοφυλοφιλία του ποιητή είναι γνωστή στη χώρα του, γεγονός το οποίο ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένως. Η σκηνοθέτης και ο θεατής ανακαλύπτουν τον κοινωνικό περίγυρο του ποιητή στην απομακρυσμένη αυτή χώρα, που αποτελείται αποκλειστικά από πολυάριθμους νεαρούς νεπαλέζους που τους επιχορηγεί επί σειρά ετών, έναντι σεξ (τι άλλο;). Η γεναιοδωρία του ιρλανδού ποιητή είναι γνωστή στο Κατμαντού, με αποτέλεσμα ο κύκλος των γνωριμιών του να πληθαίνει κάθε φορά που καταφθάνει στην νεπαλική πρωτεύουσα.
Δεν άντεξα να δω όλη την ταινία και ειλικρινά αγανάκτησα όταν ο ιρλανδός διανοούμενος κλήθηκε να δώσει τον ορισμό της λέξης 'σεξοτουρισμός' ισχυριζόταν ότι με τον τρόπο αυτό ήθελε να ξεπεράσει κάποια ερωτική απογοήτευση που είχε πριν χρόνια στη χώρα του. Αγανάκτησα ακόμα περισσότερο όταν οι πάμφτωχοι εραστές του επαινούσαν τον χρηματοδότη τους για τη μεγαλοψυχία του.. Έλεος.
Είναι αλήθεια ότι είχα την περιέργεια να δω ποιά θα ήταν η τελική προσέγγιση της σκηνοθέτιδος, αλλά η 'θεοποίηση' ενός τριτοκλασσάτου-και βάλε..- δήθεν Καβάφη a l'irlandaise με έβγαλε κακήν-κακώς έξω από την αίθουσα. Και, σόρρυ, δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα ψυχικά του τραύματα. Όσο για το γύρισμα , τίποτα το σπουδαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails