9 Μαρ 2008

Στην Άκρη του Κόσμου

(At the Edge of the World)
σκηνοθεσίας Bergsteinn Bjorgulfsson - Ari Alexander Ergis Magnusson
Ισλανδία (2007)



Αιφνιδιαστική πτήση στο νοτιοδυτικό άκρο της Ισλανδίας, ονόματι Breidavik, όπου στις αρχές της δεκαετίας του '50 το Ισλανδικό Κράτος δημιούργησε ένα αναμορφωτήριο ανήλικων αγοριών. Το αναμορφωτήριο έκλεισε το 1979, τα όσα συνέβαιναν όμως εκεί, στη μέση του πουθενά, βγήκαν στη δημοσιότητα μόλις πέρυσι, τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν οι τότε ανήλικοι τρόφιμοι και νυν 55-60 χρονών άνδρες αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους και να φέρουν τα πάνω-κάτω στην εφησυχασμένη ισλανδική κοινωνία.
Αρχικά η ταινία επρόκειτο να αποτελέσει μια απλή καταγραφή του προ 50ετίας σωφρονιστικού συστήματος της Ισλανδίας. Το οπτικό υλικό του ντοκυμαντέρ άρχισε να συλλέγεται το 2001. Η ταινία είχε φτάσει στο στάδιο του μοντάζ όταν πέρυσι ένας από τους τρόφιμους αποκαλυψε στην Ισλανδική τηλεόραση τους βιασμούς, τους εξευτελισμούς και τη σωματική βία που είχε υποστεί τόσο αυτός όσο και όλα τα άλλα αγόρια όσον καιρό βρίσκονταν εκεί τόσο από τον εκάστοτε διευθυντή όσο και από τους υπαλλήλους του ιδρύματος. Οι σκηνοθέτες, αμήχανοι από την απροσδόκτηση αυτή εξέλιξη, άλλαξαν άρδην το περιεχόμενο της ταινίας και συνέλεξαν τις μαρτυρίες των τροφίμων και των γέρων πια, γονιών τους. Ένας οχετός αποκαλύψεων βγήκε στο φως της δημοσιότητας, ενώ είναι πλέον αργά να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι διευθυντές, αφού δεν ζουν πια.
Η ταινία 'Στην Άκρη του Κόσμου' στάθηκε αφορμή να ανοίξει έντονο δημόσιο διάλογο στην -ασφυκτικά 'τακτοποιημένη'- ισλανδική πολιτική πραγματικότητα αναφορικά στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Ορίσθηκε εξεταστική επιτροπή για τα όσα συνέβησαν στο απομακρυσμένο αναμορφωτήριο του Breidavik, ένα άλλο αναμορφωτήριο αρρένων έκλεισε μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε και αυτούς τους μήνες πρόκειται να ψηφισθεί νομοσχέδιο που θα αναθεωρεί εκ βάθρων την υπάρχουσα σωφρονιστική νομοθεσία, αντικαθιστώντας την με κατ'οίκον (!!) επιμόρφωση των ανηλίκων παραβατών.
Η ταινία, εκτός από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες, μας δίνει πλήθος πληροφοριών για την άγνωστη αυτή χώρα. Εύστοχο μοντάζ, εμβόλιμες σκηνές από τα κινηματογραφικά 'Επίκαιρα' της δεκαετίας του '50 -'60 (τόσο, μα τόσο ίδια με τα δικά μας 'Επίκαιρα' της εποχής!).
Η συζήτηση των σκηνοθετών με το κοινό κράτησε περισσότερο απ'όσο είχε προγραμματισθεί.
Ελπίζω να βραβευθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails