9 Μαρ 2008

Οι νύφες του Αλλάχ

(Brides of Allah - Shahida)
σκηνοθεσίας Nathalie Assouline
Ισραήλ (2008)


Η ισραηλινή σκηνοθέτης Nathalie Assouline πήγε με τον φακό της στις φυλακές με σκοπό να ακούσει τις παλαιστίνιες φυλακισμένες που συμμετείχαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας κατά ισραηλινών πολιτών. Η ταινία προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου πριν λίγες εβδομάδες, όπου κέρδισε επαινετικά σχόλια. Η ταινία είναι βασισμένη σε συνεντεύξεις της σκηνοθέτιδος με τις φυλακισμένες, γεγονός που κατά τη γνώμη μου είχε ως αποτέλεσμα ούτε η ισραηλινή δημιουργός να καταφέρει να ρωτήσει αυτά που ίσως πραγματικά θα ήθελε, γεγονός που όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έδωσε την ευκαιρία στις φυλακισμένες να δώσουν τη δική τους εκδοχή στο 'θέμα' της ταινίας, τις επιθέσεις αυτοκτονίας που γίνονταν ή σχεδιάζονταν από γυναίκες-μητέρες, γυναίκες-κόρες, γυναίκες-φορείς της ζωής που γίνονταν φορείς θανάτου στο όνομα της πατρίδας. Οι ερωτήσεις ήταν συχνά δεικτικές και έθεταν τις συνεντευξιαζόμενες σε θέση άμυνας. Η ταινία ατυχώς επικεντρώθηκε στην καθημερινότητα της φυλακής, ενώ το κύριο θέμα - δηλαδή η ζωή των γυναικών αυτών έξω από το κελί και πώς ωθήθηκαν να προβούν στις πράξεις τους - θίχθηκε επιδερμικά.
Να σημειωθεί ότι έχει γυρισθεί και προβληθεί πριν λίγες εβδομάδες από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση ένα εξαιρετικό και πολύ αποκαλυπτικότερο ντοκυμαντέρ με το ίδιο ακριβώς θέμα (γυναίκες συνεργοί/ηθικοί αυτουργοί σε επιθέσεις αυτοκτονίας) και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (συνεντεύξεις στις φυλακές), με μία και μόνη -πλην όμως καταλυτική όπως αποδεικνύεται- διαφορά: σε εκείνες τις φυλακές βρίσκονταν αποκλειστικά οι βαρυποινίτισσες, οι οποίες δεν ανέμεναν ούτε χάρη ούτε πρόωρη αποφυλάκιση, και ως εκ τούτου δεν δείλιαζαν να μιλήσουν ανοιχτά για το τι τις ώθησε να προβούν στις πράξεις για τις οποίες φυλακίσθηκαν.
Εάν κάποτε τύχει να δουν τις 'Νύφες του Αλλάχ' οι ροδίτες θεασώτες- φίλοι της Κινηματογραφικής μας Λέσχης, θα αναγνωρίσουν τον μικρό Νουρ - το παιδί της φυλακισμένης Μανάρ Γάνεμ- την ιστορία του οποίου κατέγραψε η ταινία 'Πρώτη Εικόνα' του νεαρού παλαιστινίου κινηματογραφιστή Άκραμ αλ-Άσκαρ , που προβάλλαμε στη ΘΕΑΣ!Σ τον Νοέμβριο 2007 στο Αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αραβικό Ντοκυμαντέρ! Στις 'Νύφες του Αλλάχ' καταγράφεται μεταξύ άλλων η ζωή του μικρού Νουρ στη φυλακή μαζί με τη μητέρα του, ενώ στην 'Πρώτη Εικόνα' είχε καταγραφεί η χρονική περίοδος αμέσως μετά τον αποχωρισμό από τη μητέρα του στις φυλακές 'Σαρόν'.
Οι 'Νύφες του Αλλάχ' απογοήτευσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails