9 Μαρ 2008

Παιδιά στην Εξορία

(Children in Exile)
σκηνοθεσίας Chris Swider
ΗΠΑ (2007)



Μια σχετικά άγνωστη πτυχή της σύγχρονης Πολωνικής Ιστορίας περιγράφει η εξαιρετική αυτή ταινία. Η Σοβιετική Ένωση καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της Πολωνίας. Το σταλινικό καθεστώς πραγματώνει τις γνωστές ναζιστικές μεθόδους εξαφάνισης μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων. Στόχος των σοβιετικών: οι πολωνοί αξιωματικοί και οι οικογένειές τους, οι γυναίκες τους και τα ανήλικα παιδιά τους. Με τραίνα μεταφέρθηκαν χιλιάδες πολωνοί πολίτες κάθε ηλικίας σε Κολχόζ (σοβιετικές γεωργικές μονάδες) διάσπαρτα σε όλη την αχανή Σοβιετική Ένωση. Ο κομμουνιστικός παράδεισος σε όλο του το μεγαλείο! Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τη σκληρή καθημερινότητα των γέρων σήμερα ανήλικων κρατουμένων, που το μόνο έγκλημα που είχαν διαπράξει ήταν ότι οι γονείς τους ήταν πολωνοί πολίτες και που οι πατεράδες τους υπηρετούσαν στον πολωνικό στρατό. Και βέβαια, η απορία που έχουν όλοι είναι ίσως και δική σας, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές: γιατί δεν έγιναν ευρέως γνωστά όλα αυτά; Ευτυχώς ποτέ δεν είναι αργά!
Ανάμεσα στους συνεντευξιαζόμενους στην ταινία είναι - όλως περιέργως!- ο τελευταίος 'Ηγέτης' της πάλαι ποτε Λαϊκής "Δημοκρατίας" της Πολωνίας , στρατηγός Βόιτσλαβ Γιαρουζέλσκι, ο τελευταίος "πιστός φίλος" της αξέχαστης Σοβιετικής Ένωσης να...παραδέχεται ότι ακόμα και εκείνος (!) εξορίσθηκε σε ηλικία 16 ετών με τους γονείς του στα μαζικά αναμορφωτήρια-στρατόπεδα συγκεντρώσεως του σταλινισμού. Θέμα προς συζήτηση; (Δείτε το τρέηλερ..)
Αν κρίνω από την προσέλευση του κοινού και από τα δυνατά χειροκροτήματα στην αίθουσα, το βραβείο κοινού θα ήταν σίγουρο εάν η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.
Εξαιρετικά εκπαιδευτική ταινία για τους πάσης φύσεως νοσταλγούς ή συμπαθούντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails