13 Δεκ 2012

Η βεβήλωση Ελληνικής Μονής της Ιερουσαλήμ ευαισθητοποιεί την ισραηλινή κοινή γνώμη


Ύστερα από σειρά πράξεων βανδαλισμού εκ μέρους ακραίων εβραϊκών κύκλων σε εκκλησίες και τζαμιά της Ιερουσαλήμ και των πόλεων της Δυτικής Όχθης, χθες 12/12/2012 στόχος έγινε η Ελληνορθόδοξη Μονή του Τιμίου Σταυρού στην Ιερουσαλήμ. 

το Ελληνορθόδοξο Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στην Ιερουσαλήμ
Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία της Ιερουσαλήμ, τις πρώτες πρωινές ώρες της 12/12 άγνωστοι βεβήλωσαν τους εξωτερικούς τοίχους της Μονής γράφοντας τις φράσεις "Ιησού μπάσταρδε", "Νίκη στους Μακκαβαίους" και "Ευτυχισμένη Γιορτή της Χανουκά". Παράλληλα, μουτζούρωσαν με σπρέι και με τις ίδιες φράσεις ένα αυτοκίνητο που είχε κρεμασμένο έναν σταυρό στον καθρέφτη του οδηγού και έσκισαν τα λάστιχα άλλων δύο σταθμευμένων Ι.Χ. που βρίσκονταν κοντά στην είσοδο της Μονής, που και αυτά στο εσωτερικό τους είχαν από έναν χριστιανικό σταυρό.

"Ιησού, Μπάσταρδε"
Όλα τα ισραηλινά ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, αφιέρωσαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας εκτενή ρεπορτάζ για το επεισόδιο, το τελευταίο σε μια σειρά από άλλα περιστατικά βανδαλισμών που σημειώνονται όλο και συχνότερα στους Αγίους Τόπους και σε μη εβραϊκούς ευκτήριους οίκους. Η ίδια Μονή είχε γίνει στόχος βανδαλισμών πριν από δέκα μήνες, ενώ πριν δύο μήνες ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε στο Φραγκισκανικό Μοναστήρι στην θέση Λατρούν, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ.

Η Ισραηλινή Αστυνομία έσπευσε στην περιοχή και διενεργεί έρευνες για να συλληφθούν οι δράστες, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα έως τώρα. Παρόλαυτα, ο τρόπος που έγιναν οι βανδαλισμοί, η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε ως επίσης και οι συλλήψεις που έγιναν ύστερα από άλλα παρόμοια περιστατικά που είχαν σημειωθεί κατά το παρελθόν, μαρτυρούν ότι οι δράστες είναι νεαρής ηλικίας και ανήκουν σε ακραίους θρησκευτικούς εβραϊκούς κύκλους.  

ο Ηγούμενος της Μονής, π. Κλαύδιος
Ο Ηγούμενος της Μονής, π. Κλαύδιος, δήλωσε στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο ότι "Αυτοί οι άνθρωποι που έκαναν αυτές τις πράξεις δεν έχουν εμπεδώσει μέσα στην ψυχή τους την Ειρήνη, αλλά εμείς τους συγχωρούμε".

Ο ισραηλινός Δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Νιρ Μπαρκάτ, καταδίκασε έντονα το περιστατικό. "Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με απαράδεκτα ακραία περιστατικά που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ομαλή συμβίωση στην Ιερουσαλήμ και έχουμε καθήκον να τα αντιμετωπίσουμε δραστικά". Εντύπωση προκάλεσαν οι ανακοινώσεις αλληλεγγύης εξέδωσαν θρησκευτικοί φορείς του Χαριδικού Εβραϊσμού, χαρακτηρίζοντας τους δράστες "βάνδαλους και κονούς τρομοκράτες", όπως χαρακτηριστικά δημοσιεύθηκε στις ιστοσελίδες τους.  

Όπως προβλέπει η κείμενη ισραηλινή νομοθεσία, το ισραηλινό κράτος αποζημίωσε πλήρως τους ζημιωθέντες και αποκατέστησε αμέσως τις φθορές στο ιστορικό κτήριο της Μονής.

συγκέντρωση αλληλεγγύης της ισραηλινής οργάνωσης "Ταγκ Μεήρ"  
Σε μία ασυνήθιστη εκδήλωση συμπαράστασης, το βράδυ της ίδιας μέρας η εβραϊκή πολυσυλλεκτική οργάνωση "Ταγκ Μεήρ", η οποία συντονίζει αντιρατσιστικές δράσεις 40 εβραϊκών ακτιβιστικών σωματείων, πραγματοποίησε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς το Ελληνορθόδοξο Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού. Όλες οι ομιλίες καταδίκασαν κατά τρόπο απερίφραστο τους βανδαλισμούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ομιλητές στην εκδήλωση συμπαράστασης προέρχονταν τόσο από την ισραηλινή κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, όσο και από την θρησκευτική εθνικιστική Δεξιά, εκπροσώπους εβραίων εποίκων στα Κατεχόμενα και διανοουμένους που πρόσκεινται στον κεντροδεξιό και κεντροαριστερό χώρο. 


Ο Ηγούμενος π. Κλαύδιος, απευθυνόμενος στα Ελληνικά στους συγκεντρωμένους, ευχαρίστησε θερμά τους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στο πλευρό των ετεροθρήσκων συμπολιτών τους και τόνισε τους άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν  τους δύο λαούς και τις δύο θρησκείες στην ίδια πόλη. "Οι δράστες είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν τη μέρα και να μην κρύβοται στο σκοτάδι. Η πόρτα του μοναστηριού είναι ανοιχτή για όλους και μπορούν να συζητήσουν με μένα ό,τι θέλουν", δήλωσε.

Η εκδήλωση περαιώθηκε με την παραδοσιακή αφή των κεριών της Χανουκά, πλησίον της εισόδου της Μονής, παρουσία του Ηγουμένου και των ελληνορθόδοξων παρευρισκομένων – γεγονός το οποίο έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά. 

Παράλληλα, συνεργείο της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης και απλοί ισραηλινοί επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό της Μονής και ενημερώθηκαν στην εβραϊκή γλώσσα για την Ιστορία της, που ξεπερνά τους δέκα αιώνες. 


Στο Ισραήλ γιορτάζεται αυτές τις μέρες η εβραϊκή γιορτή της Χανουκά, η οποία ιστορικά αναφέρεται στην εβραϊκή εξέγερση που πραγματοποιήθηκε το 164 π.Χ. κατά των στρατευμάτων του ελληνιστή κυβερνήτη της περιοχής Αντιόχου Δ', γεγονός το οποίο προφανώς έδωσε την αφορμή στους δράστες να βεβηλώσουν ελληνικό στόχο.

Οι ισραηλινές αρχές είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες από τις ολοένα και συχνότερες πράξεις βανδαλισμού χριστιανικών και μουσουλμανικών ευκτηρίων οίκων στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, γεγονός που απειλεί την ομαλή συμβίωση των ποικίλων θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων της περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails