27 Απρ 2012

η προεκλογική περίοδος και τα πολλά "Γιατί"

Αναμφίβολα, αυτές οι εκλογές δεν έχουν προηγούμενο στη χώρα. 
Και δεν χρειάζεται να αναλύσω τους λόγους - έχουν χιλιοειπωθεί.
Χωρίς προηγούμενο όμως είναι και η προεκλογική περίοδος που διανύουμε.
Και για να μην μακρυγορώ, θα σάς πω ευθύς αμέσως τι εννοώ.

Κοινός παρονομαστής των πολιτικών συζητήσεων στην τηλεόραση είναι η άνοδος των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων εμείς οι κοινοί θνητοί "δεν μάς επιτρέπεται να μάθουμε", άγνωστο το Γιατί!
Κοινός παρονομαστής των εκπροσώπων των κομμάτων που εμφανίζονται στις οθόνες μας είναι η συμφωνία τους πως η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή  είναι πολύ πιθανή.

Με λίγα λόγια, όλοι ανεξαιρέτως μιλούν για τη Χρυσή Αυγή, αλλά τελικά
η.. ίδια η Χρυσή Αυγή δεν βγαίνει στην τηλεόραση ποτέ να μιλήσει 
για..τον εαυτό της

Γιατί;


Σε μία δημοκρατική κοινωνία υπάρχουν θεσμοθετημένες δεικλίδες ασφαλείας που αποτρέπουν κάθε παρέκκλιση από τους κανόνες λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα Σύνταγμα αλλά και ένας Άρειος Πάγος που έχει τη δυνατότητα ακόμα και να αποκλείει όποιο κόμμα συμβάλει ή πρεσβεύει την όποια συνταγματική εκτροπή. 
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε σε κομματικό μηχανισμό να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία - και επομένως και στην προεκλογική εκστρατεία. Συγκεκριμένα μάλιστα, στις προσεχείς εκλογές ενώ αρχικά είχαν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής 36 κόμματα, τελικά ο Άρειος Πάγος απέκλεισε 4 και ενέκρινε τα υπόλοιπα 32. 

Σκοπός της προεκλογικής περιόδου είναι να δωθεί η ευκαρία σε όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους στο εκλογικό σώμα και να έχουν όλα τη δυνατότητα -έστω και αναλογικά- να  κάνουν χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, οι οποίες αποτελούν δημόσιο αγαθό, προσβάσιμο σε όλους. Και πολύ σωστά η "Δράση" του Στέφανου Μάνου και η "Φιλελεύθερη Συμμαχία" αφού από κοινού προσέβαλαν σχετική απόφαση της Διοίκησης, κατάφεραν τελικά τη δικαιότερη κατανομή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου που διατίθεται στα μικρά κόμματα.
Παρ' όλ' αυτά όμως, τίποτα δεν φαίνεται να άλλαξε στην αντιμετώπιση των ΜΜΕ ως προς την -έστω ακραία- φωνή ενός κόμματος που -είτε μάς αρέσει είτε όχι- "πέρασε" από το "φίλτρο" του καθ' ύλην αρμόδιου Αρείου Πάγου και δεν εμποδίσθηκε να συμμετέχει στις εκλογές της 6ης Μαΐου. 

Και έτσι, αυτό το ίδιο "Γιατί" παραμένει αναπάντητο.


Η καλώς εννοούμενη δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από κανέναν.
Η καλώς εννοούμενη δημοκρατία δεν γνωρίζει κανένα αδιέξοδο.
Όταν οι θεσμοί λειτουργούν όπως πρέπει, ακόμα και η αιρετική φωνή της Χρυσής Αυγής δεν έχει εκ των πραγμάτων τη δύναμη να τούς αναιρέσει.

Αντιθέτως, η παρουσία εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής στα τηλεοπτικά πάνελ θα δώσει την ευκαιρία στους επικριτές της να αντικρούσουν την πολιτική της θέση, να καταρρίψουν τα επιχειρήματά της και είναι σίγουρο πως θα βοηθήσουν τον μέσο πολίτη να ακούσει, να κρίνει, να συγκρίνει και να αποφασίσει

Είναι πιθανόν μάλιστα η παρουσία εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής στις πολιτικές συζητήσεις ακόμα και να ..μειώσει το λεγόμενο δημοσκοπικό της ρεύμα. 
Στο κάτω κάτω.. Γιατί a priori θα πρέπει να αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο; 

Επιπροσθέτως - και με δεδομένο ότι όσο περνούν οι μέρες, όλο και περισσότερο ακούγεται πως τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ανεβαίνουν στις μυστικές δημοσκοπήσεις-, μήπως τελικά αυτός ο αποκλεισμός έχει ως αποτέλεσμα αυτήν ακριβώς την αύξηση; 

Μα επιτέλους, αυτό θέλουν τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα; 
Την ...ενδυνάμωση του αντιπάλου τους;;!! 

Είναι δυνατόν;;! 
 

Δημοκρατία σημαίνει να ακούγονται όλες οι απόψεις. 
Να τίθενται όλες ανεξαιρέτως επί τάπητος. 
Να αντικρούονται όλες με επιχειρήματα ένθεν και ένθεν
Να τίθενται όλα τα κόμματα στην κρίση όλων και για όλα.

Από την Χρυσή Αυγή και τον Βεργή μέχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΟΑΚΚΕ. 
Από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μέχρι ακόμα και το κόμμα με την απίστευτη έως κωμική ονομασία.. "Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Σπίτια κ.λ.π."

Από τη στιγμή που ο Άρειος Πάγος, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, επέτρεψε στον συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό να συμμετέχει στις προσεχείς εκλογές, γιατί δεν τού δίνεται η δυνατότητα να ακουσθεί απευθείας; 

Στο κάτω-κάτω, γιατί δεν δίνεται η ευκαιρία στην Χρυσή Αυγή ακόμα και να.. εξευτελιστεί απ' ευθείας και εις επήκοον όλων;



Ως απλός ψηφοφόρος, που θέλει να σχηματίσει άποψη, 
θέλω να ακούγονται όλες οι απόψεις.
Ακόμα και αυτές με τις οποίες δεν τυγχάνει να συμφωνώ.

Και μη με ρωτήσετε "Γιατί;" 
Θά'πρεπε να ξέρετε πολύ καλά
τι είναι αυτό που το λένε "Δημοκρατία"..

Τα'πε όλα ο Βολταίρος χρόνια πριν.


6 σχόλια:

Αλίκη Παπαχελά είπε...

Και ποιός είπε ότι θα διαφωνήσω;
Βέβαια, στην Δημοκρατία πρέπει ν ακούγονται όλες οι "φωνές" και καθείς ν αποφασίζει, ακούγοντας και κρίνοντας! Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί επικεντρώνεσαι στα Χρυσαύγουλα! Η διαφωνία μου με τους συγκεκριμένους είναι ότι δεν εντάσσονται καν στο πνεύμα της Δημοκρατίας, όντες Ναζιστές (ουχί απ το νάζι), και προβάλλοντας ιδέες δήθεν φιλανθρωπικές, θέλοντας να καλύψουν τις εξαιρετικά κατά των ανθρώπων συμπεριφορές τους! Το να ασκείς βία και να θες να εξαλείψεις από γης όποιον δεν είναι στα δεδομένα σου, μόνο δημοκρατικό δεν είναι! Και προσπαθούν μέσα απ την κατάσταση και τις "ψήφους διαμαρτυρίας" να πατήσουν πόδι στην εξουσία, μπαίνοντας στην Βουλή. Για μένα αυτό από μόνο του είναι οξύμωρο και μη αποδεκτό!
Και βέβαια με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη το "Στο κάτω-κάτω, γιατί δεν δίνεται η ευκαιρία στην Χρυσή Αυγή ακόμα και να.. εξευτελιστεί απ' ευθείας και εις επήκοον όλων μας;". Μόνο και μόνο γι αυτό θα ήθελα να τους δω σε κανένα απ αυτά τα "πάνελ"! Για να αυτοεξευτιλιστούν!

Τάσος Ψαρομπάς είπε...

φιλε, εγω την θελω μεσα την Χρυση Αυγη. εγω προσωπικα δεν θα την ψηφισω, γιατι δεν με εκφραζει, αλλα θελω αλλη μια αποψη στην βουλη!!!!!!!!!!

Ρούλα είπε...

Συμφωνώ με το πνεύμα της ανάρτησης και συμπληρώνω, να παρουσιάσουν και τις θέσεις τους γραπτώς για να θαυμάσουμε τα κεφαλαία γράμματα,τα άπειρα ορθογραφικά λάθη και τις ύβρεις. Ας όψονται αυτοί που δημιούργησαν τις συνθήκες για να εκκολαφθεί το Χρυσό Αυγό. Έτσι είναι κύριε Παπουτσή μου, αντί να είσαι υπουργός προστασίας του πολίτη, γέμιζες με χημικά το κέντρο της Αθήνας σε αγαστή συνεργασία με τους κουκουλοφόρους.

Μιχάλης Καλαεντζής είπε...

Είπαμε:
Μίζα Λίζα της παρατάξεως ΦΟΛΑ!

Ανώνυμος είπε...

μήπως τα κομματα αναζητουν εναν καποιον λογο υπαρξης;...για βαλε το μυαλο σου να δουλεψει λιγο..καλο κειμενο.
Νικόλας.

Θανάσης Βλαντός είπε...

Γαβριήλ θέλουν να φοβίζουν τον κόσμο με την "αν ισχύει" άνοδο της χρυσής αυγής, για να μπορέσουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους στα δύο μεγάλα κόμματα.








Related Posts with Thumbnails