20 Φεβ 2012

η 'λάθος΄ άποψη

Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου, ποτέ δεν μού έτυχε να διαδέχονται η μία την άλλη οι κρίσιμες ημέρες για τη χώρα. Δεν θυμάμαι ποτέ στη ζωή μου να ακούγονται τόσο διαφορετικές αντικρουόμενες απόψεις για αυτήν την ίδια την εθνική μας επιβίωση.

Το ελληνικό χρέος, η παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ, τα Μνημόνια και η υπερψήφισή τους από τη Βουλή σε συνδυασμό με την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια που δεν γνωρίζει χρώματα και κομματικές προτιμήσεις -όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικοπολιτικό κοκτέηλ, που κανείς δεν ξέρει πού θα μάς βγάλει. 





Στην τηλεοπτική συνέντευξη που ακολουθεί αναλύεται η άποψη που τελικά δεν επικράτησε στη Βουλή των Ελλήνων κατά την ψήφιση του δευτέρου Μνημονίου την Κυριακή που μάς πέρασε, 12 Φεβρουαρίου 2012. Η πανεπιστημιακός Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Ρόδο για την παρουσίαση του βιβλίου της "Όλη η αλήθεια για Ελλείμματα και Χρέος -και πώς θα σωθούμε", παραχώρησε στο δωδεκανησιακό τηλεοπτικό κανάλι TV-ΚΟΣΜΟΣ και στη δημοσιογράφο Ρένα Διακίδη μία συνέντευξη, που οδηγεί σε συμπεράσματα ιδιαίτερα απαισιόδοξα για την πορεία της χώρας αλλά και για τις επιλογές που τελικά ενέκρινε η παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η κα. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη ξεκάθαρα τάσσεται υπέρ της επιστροφής της χώρας στη δραχμή, ενώ παράλληλα κρίνει ως πλήρως λανθασμένη την τακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα, ως επίσης και την υπερψήφιση του δεύτερου Μνημονίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη μεταδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2012, δύο ημέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.


Ακούστε την άποψη που τελικά δεν επικράτησε και κρατήστε την στη μνήμη σας για μελλοντική αναφορά.  Ο χρόνος πλέον -και μόνο αυτός- θα μπορέσει να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει την ορθότητά της ή όχι.


Η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη είναι αριστούχος απόφοιτος του Α.Π.Θ. και του Παν/μίου Sorbonne του Παρισιού από όπου έλαβε το διδακτορικό της (Doctorat d` Etat es Sciences Eco.) με άριστα και διάκριση, και με εξειδικευμένες σπουδές και έρευνα στα Παν/μια London School, Berkeley Η.Π.Α. και Ευρωπαϊκό Παν/κό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Υφηγήτρια στο Α.Π.Θ. και καθηγήτρια στο Παν/μιο Μακεδονίας (πρ. Α.Β.Σ.Θ.). Διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργείου Συντονισμού, της ΥΠΑΒΕ, του Ο.Ο.Σ.Α. Παρισίων, μέλος του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Παν/μίου της Μασσαλίας (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο) και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Management Δήμου Καλαμαριάς. Πρώτη Ελληνίδα πρύτανης, εκλεγείσα τρεις φορές στο Παν/μιο Μακεδονίας. Τιμήθηκε με υποτροφίες της Γαλλικής κυβέρνησης, του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Παν/κού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας.
 
Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη - Συνέντευξη στη Ρένα Διακίδη from Ρένα Διακίδη - Β on Vimeo.
 

Η συνέντευξη μεταδόθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012, στην εκπομπή "Παρά-Λόγοι" της δημοσιογράφου Ρένας Διακίδη,  από τον ροδιακό τηλεοπτικό σταθμό TV-ΚΟΣΜΟΣ.

Ευχαριστώ θερμά την κα. Διακίδη για την άμεση ανταπόκρισή της στην παράκλησή μου να μεταφορτωθεί η συγκεκριμένη συνέντευξη στο διαδίκτυο, προκειμένου το περιεχόμενό της να γίνει ευρύτερα γνωστό.




4 σχόλια:

Αλίκη Παπαχελά είπε...

Το θέμα πιά, Γκάμπυ μου, δεν είναι η ιστορική επιβεβαίωση, αλλά ότι οι αθλιότητες πέρασαν και τώρα μας έχουν χεροπόδαρα δεμένους προς εκτέλεση....

Δημήτρης Σαλαμαστράκης είπε...

Από ότι τελικά έχω καταλάβει οι απαντήσεις των οικονομολόγων είναι ανάλογες με το που βρίσκεσαι και ποιός σε ρωτά. Πάντως Στην παρουσίαση του βιβλίου της το προηγούμενο Σάββατο στο Ακταίο δεν ήταν τοσο ξεκάθαρη ότι συμφέρει τι χώρα η επιστροιφή στη δραχμή, ούτε και απάντησε επίσης ξεκάθαρα ποιές είναι οι συνέπειες. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε από την κ. Διακίδη αν μπορούμε να μην πληρώσουμε το χρέος μας και να είμαστε και στο ερώ, αμέσως απάντησε "βεβαίως" γιατί η απάντηση αυτή ήταν ευχάριστη για το κοινό, χωρίς βέβαια να αιτιολογήσει την απάντηση αυτή και φυσικά εισέπραξε το μπράβο από το κοινό. Αυτά ήθελε να ακούσει το κοινό και αυτά έλεγε. Γιαυτό πάμε κατά .........

Ρένα Διακίδη είπε...

Ακόμα περιμένω κύριε Σαλαμαστράκη μια πειστική απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθεί η χώρα στη "σωτηρία" μέσα από το ακολουθούμενο πρόγραμμα... Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι τραγικά για την ελληνική οικονομία και τη χώρα.. Εδώ και δυο χρόνια, δεν εχει επιτευχθεί ούτε καν το ελάχιστο των στόχων... Το αντίθετο μάλιστα. Αντί να είστε αυστηρός με τους οικονομολόγους, γίνετε θα σας συνιστούσα να γινετε αυστηροτερος με αυτούς που ερημην του ελληνικού λαού, διεκδικούν το αλάθητο του Πάπα και οδηγούν τη χωρα στην πλήρη εξαθλίωση. Όσο για τις αιχμες περί "που βρισκεσαι και ποιός σε ρωτά" τις αντιπαρέρχομαι.....

Δημήτρης Σαλαμαστράκης είπε...

Κυρία Διακίδη, θα σωθούμε όταν όλοι αποφασίσουμε ότι θέλουμε να σωθούμε και μέχρι σήμερα δεν το έχουμε αποφασίσει. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά μέχρι σήμερα γιατί απλά δεν εφαρμόστηκαν αυτά που έπρεπε να εφαρμοστού, γιατί οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι δεν πίστεψαν ότι έπρεπε να εφαρμοστούν. Είναι πολύ απλό. Πάντως περισσότερες πιθανότητες έχουμε να σωθούμε εντός του ευρώ και της Ε.Ε. παρά εκτός και των δύο.








Related Posts with Thumbnails