4 Φεβ 2012

η Αρκόντισσα της Πλάτσας

Οι αμύητοι έχουν την εντύπωση πως συλλήβδην οι θεατρικές ομάδες που έχουν σημείο αναφοράς έναν τόπο ή μια ντοπιολαλιά ασχολούνται σώνει και καλά με ηθογραφία, λαογραφία και άλλα συναφή..
Δε λέω, πολλές φορές δεν πέφτουν έξω.
Έλα όμως που υπάρχουν και οι εξαιρέσεις!..


Το Συμιακό Θέατρο κλείνει φέτος 27 ολόκληρα χρόνια ζωής, έχοντας στο ενεργητικό του ούτε λίγο-ούτε πολύ 22 θεατρικές παραστάσεις. 22 θεατρικά έργα που όλα τους γράφτηκαν, 'κτίσθηκαν' και σκηνοθετήθηκαν ειδικά για τους ερασιτέχνες ηθοποιούς του, που όλοι τους έλκουν την καταγωγή τους από τη Σύμη. Και βέβαια όλα τα έργα τους παίχτηκαν αποκλειστικά στο τοπικό συμιακό ιδίωμα.

Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση των παραστάσεών του όλα αυτά τα χρόνια, αυτό που κατά τη γνώμη μου κάνει το Συμιακό Θέατρο πραγματικά ξεχωριστό είναι η συνειδητή του επιλογή να μην πέφτει ποτέ στην παγίδα της ..'αγιοποιημένης ηθογραφίας'.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το Συμιακό Θέατρο δεν καταπιάστηκε ιδιαίτερα με βαρετές δραματοποιημένες αναπαραστάσεις γάμων και αρραβώνων. Και ευτυχώς! (γιατί, αν το καλοσκεφτούμε όλα αυτά τα δήθεν λαογραφικά/ηθογραφικά εγχειρήματα που έχουμε κατά καιρούς δει επί σκηνής, δεν αποκλείεται να αποτελούν και μία από τις κύριες αιτίες να τεθούν τόσα και τόσα όμορφα τοπικά έθιμα σε κάποιο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αν όχι της ..κακογουστιάς).

Αντιθέτως, πέρα από τη διατήρηση των συμιακού ιδιώματος -που αν το καταλαβαίνεις κιόλας 100%, δεν μπορεί- θα σκάσεις στα γέλια!- το Συμιακό Θέατρο επί 27 ολόκληρα χρόνια έχει αποδείξει κάθε φορά πόσο εύπλαστο και πόσο εφευρετικά χειμαρρώδες αποδεικνύεται το ιδιότυπο συμιακό χιούμορ, ακόμα και σε καταστάσεις που δεν προϋποθέτουν ως απαραίτητο σκηνικό τα πέτρινα σκαλοπάτια του νησιού.

η συμιακιά "Λυσιστράτη"
Δεν μπορώ να βρω καλύτερη απόδειξη γι'αυτό από την συμιακή έκδοση της ..Λυσιστράτης -μια παράσταση που άφησε πραγματικά εποχή στα δωδεκανησιακά θεατρικά χρονικά του 1989, κόβοντας 12.500 εισιτήρια στη Ρόδο (ρεκόρ αξεπέραστο μέχρι σήμερα για τα τοπικά δεδομένα!). Μια παράσταση που για τους δωδεκανήσιους αποδείχθηκε κάτι σαν.. θρύλος, αφού ήταν η πρώτη φορά που μια συμιακή παράσταση έφθασε μέχρι και το Θέατρο του Λυκαβητού!



Δεν υπάρχει άνθρωπος στη Ρόδο που να μην έχει δει τουλάχιστον μία από τις συμιακές κωμωδίες, όλες γραμμένες, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μας. Η αρχή έγινε το 1985 με "Το Γκαστρί του Λυσαβιού" που εγώ σαν παιδί θυμάμαι ακόμα και σήμερα. Η συνέχεια που επακολούθησε ήταν ακόμα πιο ξεκαρδιστική, το 1986 με "Τα Καώμματα της Αννίκας" (Σαν να βλέπω μπροστά μου τους γονείς μου να γυρνάνε στο σπίτι και να ξεκαρδίζονται στα γέλια με τις ατάκες των πρωταγωνιστών.. Τι να σας λέω τώρα...)  Και σιγά σιγά, η 'παράσταση των Συμιακών' καθ'όλη τη δεκαετία του '80, του '90 και μέχρι σήμερα ήταν και συνεχίζει να είναι για τη Ρόδο και το κοινό της κάτι σαν το καθιερωμένο μας..ετήσιο πάρτυ, το σταθερό μας θεατρικό ραντεβού

Οι παλιότεροι από σας είμαι σίγουρος ότι θα έχετε κάτι να θυμάστε από τους ακόλουθους τίτλους : "Τους Άντρες μας Χωρίτζουμε, τον Μιλιανό Ψηφίτζουμε", "Τ'Αναχούχλι το Χουχλί", Ἡ Σασέρα", "Ο Αλέμηνας", "Ο Καλλιτερεσένος", "Οι Εκκλησιάτζουσες", "Οι Θεσμοφοριάτζουσες" (εδώ δεν θέλει μετάφραση, είπαμε δα!), "Οι Γαπηνιάρηδες" και άλλα πολλά.. Όλα γραμμένα, σκηνοθετημένα και σχεδιασμένα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ατάκα από τον 100% συμιακό Μανόλη Αντώνογλουεμπνευστή και ψυχή του Συμιακού Θεάτρου όλα αυτά τα χρόνια.


Φέτος το ραντεβού μας με το Συμιακό Θέατρο ανανεώνεται και η ολοκαίνουργια συμιακή κωμωδία του Μανόλη Αντώνογλου "Η Αρκόντισσα της Πλάτσας" είμαι σίγουρος ότι θα σας κερδίσει, όχι μόνο με τις έξυπνες ατάκες της αλλά και με τις πολλαπλές της αναγνώσεις..


Ο Προκόπης είναι ένας γέρος, χήρος, τσιγκούνης και -βέβαια- πλούσιος που ζει με τα δυό του παιδιά -την Αλεμίνα και τον Παερμιώτη- και τον υπηρέτη τους, τον Σωτήρη.
Ο Προκόπης σκέφτεται αφού παντρέψει πρώτα την κόρη του με τον ηλικιωμένο προύχοντα Δημητρό, και μετά τον γιο του με κάποια ευκατάστατη χήρα, να παντρευτεί μία όμορφη νεαρή κοπέλα από την Πόλη, την Μαριάττη -με την οποία όμως, συμβαίνει να είναι ερωτευμένος και ο γιος του..
Όλο αυτό το κουβάρι αναλαμβάνει να ξεμπερδέψει ο Σωτήρης, ο οποίος με συνεργούς του τον Παερμιώτη, την Αλεμίνα και τον κρυφό της έρωτα, τον Κωνσταντίνο, καταφέρνουν και ρίχνουν τον Προκόπη στα δύχτια της .. Αρκόντισσας της Πλάτσας : μια πλούσια συμιακιά "από τα Παρίσσα", η οποία μάλιστα τυγχάνει και αδελφή της Πριγκήπισσας Μαντρούχ από την Πικάτζα (σ.σ. Βεγγάζη στο συμιακό ιδίωμα).
Μόνο που για να καταφέρει ο Προκόπης να ..αποκατασταθεί και να τού πει το πολυπόθητο 'Ναι' η Αρκκόντισα της Πλάτσας, πρέπει "να σενιαριστεί και λλίο!" για να μπορεί να συναναστρέφεται "με τους Βαρόνους και τους Κόμητες.." 
Κι έτσι ξεκινά ο.. Γολγοθάς του Προκόπη που ξαφνικά αρχίζει να μαθαίνει μουσική, χορό, μέχρι και Φραντσέτζικα..! Κι όλα τούτα, υπό την αυστηρή επιτήρηση της Αρκκόντισας της Πλάτσας αλλά και την καθοδήγηση του Σωτήρη, του υπηρέτη του.

Μη με ρωτήσετε περισσότερα.. 
Τίποτε άλλο δε σας λέω!
Είπαμε- Η συνέχεια επί σκηνής.. 


Π α ί ζ ο υ ν :  
Μανόλης Αντώνογλου (Προκόπης), Ελένη Διασινού (Αλεμίνα), Σωτήρης Πατατούκος του Ιωάννη (Παερμιώτης), Κώστας Οθείτης (Κωνσταντίνος), Σωτήρης Ζουρούδης (Σωτήρης), Μαριάνθη Καρπαθάκη (Δίκισσα), Μαρούλα Κολιδάκη (Μαριάττη), Ευαγγελία Πατατούκου (Αλεξάντρα), Αντώνης Φωτάρας (Δημητρός), Κλεονίκη Σουλίρα (Τζαΐρα), Γιάννης Μαλιάκας (Μοσκιού Φλερύ), Μυρσίνη Πατατούκου (Μαντάμ Ντορεμί), Σωτήρης Πατατούκος του Κοκκιμίδη (Μετρ Τιτίκος), Πέτρος Μπαρδάνης (Ελ Φράνγκο) 
Η πολυπληθής ομάδα των Yπηρετών συναποτελείται από τους : Γεράσιμο Γιακουμάτο, Μάρκο Γιακουμάτο, Πηγή Κοντού, Χριστίνα Πιλάτου, Στέλλα Μαυρίκου, Μαρίνα Λουλουργά, Κώστα Χαζηγιαννάκη, Γιάννη Πατατούκο, Ιωάννα Κουρδουμπά και Βαρβάρα Χατζηπέτρου. 

Όσο για το ρόλο της "Αρκόντισσας", όλοι οι συντελεστές της παράστασης αρνήθηκαν πεισματικά να αποκαλύψουν το όνομα της πρωταγωνίστριας! 
Σφίγγες όλοι τους! Ένα φοβερό πράγμα δηλαδή!..

Ο Μανόλης Αντώνογλου σκηνοθετεί την παράσταση, επιμελείται τα σκηνικά και τη μουσική επένδυση, ενώ από κοινού με τη Σταματία Ζουρούδη επιμελήθηκαν τα κοστούμια.



Συμιακοί και μη -σπεύσατε!

Η Αρκόντισσα της Πλάτσας σας περιμένει 
στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, 
σήμερα Σάββατο 4.2.2012 
και αύριο Κυριακή 5.2.2012 
στις 8 το βράδυ.

Τιμή Εισιτηρίου : 10€

Διοργάνωση : Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο.


Μέρος των εσόδων θα διατεθεί 
στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ρόδου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:








Related Posts with Thumbnails