Δεν υπάρχει κανόνας χωρίς εξαιρέσεις..
Αυτό διαπίστωσα από τη στιγμή που αποφάσισα να αγοράζω συνειδητοποιημένα και να κάνω τον κόπο να βλέπω στο πίσω μέρος της συσκευασίας το barcode για τη χώρα προέλευσης κάθε προϊόντος που θα έβαζα στο σπίτι μου. Και ομολογώ ότι σε πολλές περιπτώσεις, προσπαθώντας να 'αγοράζω ελληνικά', ομολογώ πως δεν πίστευα στα ίδια μου τα μάτια..
Αυτό διαπίστωσα από τη στιγμή που αποφάσισα να αγοράζω συνειδητοποιημένα και να κάνω τον κόπο να βλέπω στο πίσω μέρος της συσκευασίας το barcode για τη χώρα προέλευσης κάθε προϊόντος που θα έβαζα στο σπίτι μου. Και ομολογώ ότι σε πολλές περιπτώσεις, προσπαθώντας να 'αγοράζω ελληνικά', ομολογώ πως δεν πίστευα στα ίδια μου τα μάτια..
Κατ'αρχάς, ως μανιώδης πότης καφέ, στάθηκε αδύνατον να βρω ελληνικό καφέ φίλτρου ή έστω κάποιον ταπεινό στιγμιαίο. Έχοντας πλέον πάρει απόφαση ότι η πράσινη συσκευασία του καφέ Jacobs δεν θα ξανάβλεπε το κατώφλι μου, είπα να γυρίσω για τελευταία φορά το στρογγυλό μπουκαλάκι -και τι να δω; Τον κωδικό 520 ! Σαν να επρόκειτο δηλαδή για καφέ ντόπιο γέννημα-θρέμα..
Την ίδια ..'ελληνοποίηση' παρατήρησα σε όλα τα πακέτα τσιγάρα, από τα L&M μέχρι και τα Camel! Κι ας μην ανοίξω το στόμα μου για τα κάθε είδους Ουίσκυ, Whiskey ή Whisky.
Τα πάντα ήταν.. 520!
Σαν να μην έφταναν όλ'αυτά, η θεωρία του '520' άρχισε να καταρρίπτεται και με αντίθετα παραδείγματα! Έπαθα μεγάλη ήττα διαπιστώνοντας ότι η good-old Σοκο-Φρέτα της ΙΟΝ, αντί για κωδικό 520 έχει τελικά 501 (Ηνωμένο Βασίλειο!) - κι ας φιγουράρει η γαλαζόλευκη λεζάντα "Ελληνικό Προϊόν" φαρδιά πλατιά.
Αλλά και πάλι μπερδεύτηκα ακόμα περισσότερο όταν ύστερα από σχετικό ψάξιμο στο ίντερνετ, διαπίστωσα ότι η ΙΟΝ ανήκει ακόμα σε ελληνικά χέρια..!
Αλλά και πάλι μπερδεύτηκα ακόμα περισσότερο όταν ύστερα από σχετικό ψάξιμο στο ίντερνετ, διαπίστωσα ότι η ΙΟΝ ανήκει ακόμα σε ελληνικά χέρια..!
Τι να πω;
Τελικά, η θεωρία του '520' έχει σίγουρα πολλά ψιλά γράμματα που αξίζει να τους ρίχνουμε και μια, και δυό, και τρεις ματιές.Και δεν μιλάω για το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, που σε πολλές περιπτώσεις καθιστά όλους αυτούς τους κωδικούς των barcodes παντελώς άνευ σημασίας. Μιλάω για προϊόντα που μέχρι τώρα παράγονταν σε ελληνικά εργοστάσια και έδιναν δουλειά σε συμπολίτες μας, τα οποία πλέον ουδεμία σχέση έχουν με την ουσιαστική και πηγαία εγχώρια παραγωγή -και τώρα στην ουσία εισάγονται και είναι παντελώς 'ξένα'.
Κι έτσι, ο μαγικός αριθμός '520' κρύβει πολλά μυστικά..
Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα απλά :
Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, που παράγονται από μικρές βιοτεχνίες, φέρουν επάξια τον κωδικό '520'. Ελληνικό προϊόν 100% , και το προτιμάμε -τελεία και παύλα.
Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, που παράγονται από μικρές βιοτεχνίες, φέρουν επάξια τον κωδικό '520'. Ελληνικό προϊόν 100% , και το προτιμάμε -τελεία και παύλα.
Με τον κωδικό '520' καταχωρούνται προϊόντα που είναι ξένα, παράγονται και τυποποιούνται στο εξωτερικό, αλλά είτε συσκευάζονται στην Ελλάδα -ειδικά για τους έλληνες καταναλωτές- είτε εισάγονται από θυγατρικές εταιρείες ξένων συμφερόντων, που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα. Αυτά τα προϊόντα δεν είναι ελληνικά, αλλά για τους παραπάνω λόγους έχουν απλώς καταχωρηθεί ως ελληνικά.
Αντιθέτως πάλι, υπάρχουν προϊόντα που είναι 100% ελληνικά ως προς τις πρώτες ύλες και την τυποποίηση, πλην όμως παραδόξως δεν είναι καταχωρημένα με τον κωδικό 520! Οι λόγοι ποικίλουν, οι περισσότεροι όμως σίγουρα έχουν σχέση με καθαρά επιχειρηματικές επιλογές.
Και έτσι... η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!
Συμπερασματικά πάντως, αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα ενισχύουμε όσο μπορούμε την ταλαίπωρη ελληνική οικονομία, έστω και τώρα. Από την άλλη όμως, ακόμα και οι εταιρείες συσκευασίας, εισαγωγής ή και οι θυγατρικές εταιρείες των ξένων πολυεθνικών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα απασχολώντας κι αυτές ελληνικά χέρια -άρα, δεν θα ήταν ούτε σωστό ούτε έξυπνο να τις θέσουμε συλλήβδην στο πυρ το εξώτερον.. Έτσι δεν είναι;
Ύστερα από αρκετή σκέψη, αυτό που θα πρότεινα, προτού αποφασίσουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε από το ράφι του σούπερ μάρκετ, θα ήταν καλό να θέσουμε στον εαυτό μας το εξής απλό ερώτημα :
Η καθαυτή αγορά ενός συγκεκριμένου προίόντος, είτε φέρει κωδικό 520 είτε όχι, οφελεί ουσιαστικά την ελληνική οικονομία ή όχι;
Η καθαυτή αγορά ενός συγκεκριμένου προίόντος, είτε φέρει κωδικό 520 είτε όχι, οφελεί ουσιαστικά την ελληνική οικονομία ή όχι;
Και οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα είναι σχετικά απλούστερες :
- Εάν οι πρώτες ύλες είναι προϊόντα της ελληνικής γης, φυσικά και οφελούν την εγχώρια οικονομία χωρίς δεύτερη σκέψη.
- Εάν πάλι η συσκευασία γίνεται στην Ελλάδα, προφανώς και δίνει δουλειά σε συμπολίτες μας και φέρνει έναν μισθό σε κάποιο σπιτικό.
- Ακόμα κι αν είναι γνωστό ότι ένα προίόν ή μια εταιρεία είναι ελληνική αλλά έχει την έδρα της στο εξωτερικό, τότε βάζουμε λίγο νερό στο κρασί μας και το προτιμάμε, αποκλείοντας κάτι το παντελώς ξένο -και άρα παρείσακτο.
Όσο για τις δύσκολες ερωτήσεις πάντως, υπάρχουν αρκετά αναλυτικοί κατάλογοι προϊόντων στο διαδίκτυο που σίγουρα αποτελούν έναν χρήσιμο μπούσουλα για τα ψώνια μας (δείτε π.χ. αυτόν εδώ!), και εάν δεν υπάρχουν ελληνικά προϊόντα που να μπορούν να αντικαταστήσουν τα ξένα, δεν θα ήταν καθόλου μα καθόλου άσχημη ιδέα να... ελληνοποιήσουμε τις καταναλωτικές μας ανάγκες και συνήθειες. Ας αρκεστούμε επιτέλους σε ό,τι οφελεί την εγχώρια αλλά και την τοπική μας οικονομία, όσο γίνεται περισσότερο.
Δεν είναι ποτέ αργά.
Δεν είναι ποτέ αργά.
Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να ψωνίζουμε συνειδητά.
Καιρός να ξεβολευτούμε..
Δεν πειράζει. Α! Να μην το ξεχάσω.. Αν πέσει το μάτι σας σε barcode με κωδικό 529, καλό είναι να ξέρετε ότι προέρχεται (ή έχει κάποια σχέση τέλος πάντων) με την Κύπρο μας. Οπότε, ελλείψει "520" , προτιμάμε τον κωδικό 529 έναντι όλων των άλλων..
4 σχόλια:
Πολύ ενημερωτικό, ευχαριστώ!
Καλημέρα!
Τώρα μας άνοιξες δουλειές. Θέλει μελέτη και τα ψώνια στο super market παίρνουν πια άλλη διάσταση. Ξεκινώ τη δουλειά από σήμερα!!
Καλημέρα βροχερή από τη Θεσσαλονίκη.
Δέσποινα
Το εφαρμόζω εδώ και πολλά χρόνια, προτιμώ να πληρώσω και κάτι παραπάνω. Τα ψώνια μου εδώ και πολλά χρόνια πεισματικά τα παίρνω από το μάρκετ της γειτονιάς, τα λαχανικά μου από το μανάβη της γειτονιάς που εμπιστεύομαι και που είμαι σίγουρη ότι τις πατάτες π.χ τις παράγει ο ίδιος ή τις προμηθεύεται από ντόπιους παραγωγούς. Εμείς έχουμε ένα επιπλέον πρόβλημα με τα εισαγόμενα από Τουρκία που είναι πάμφθηνα σε σχέση με τα ελληνικά.
Να σου πω Γκάμπριελ για τον καφέ φίλτρου, θα πας στο καφεκοπτείο της γειτονιάς σου, ελπίζω να έχετε και θα του πεις να σου αλέσει το χαρμάνι για καφέ φίλτρου. Στο δικό μου προσθέτω και βανίλια μέσα στο δοχείο που το συντηρώ για περισσότερο άρωμα. Ναι μεν είναι εισαγόμενοι οι κόκκοι του καφέ αλλά είναι σχεδόν στη μισή τιμή, συντηρείται και μ' αυτό τον τρόπο μια μικρή επιχείρηση. Εννοείται ότι δεν αναφέρομαι στη γνωστή αλυσίδα που παρασκευάζει καφέ από πανάκριβες ποικιλίες και τον αλέθει εκείνη την ώρα.
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου!
Το 520..ή 519 κλπ. είναι μια καλή αρχή για τον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος δεν έχει αποκτήσει ακόμα καταναλωτική συνείδηση. Το ιδανικό θα ήταν να καταναλώνουμε αμιγώς ελληνικά προϊόντα, αλλά και αυτά που συσκευάζονται ή παρασκευάζονται εδώ στην χώρα μας, για λογαριασμό ξένης εταιρείας, τουλάχιστον παρέχουν απασχόληση σε ΄Ελληνες πολίτες! Κάποια στιγμή θα έπρεπε να δημιουργηθεί μία ένωση καταναλωτών, κατά τα πρότυπα της Γερμανίας π.χ., την οποία θα διέπει και θα προστατεύει κάποιο νομικό πλαίσιο, όπου θα μπορεί κανείς να ενημερώνετε ως καταναλωτής για τα πάντα. Συγκρίσεις τιιμών, τόπο παραγωγής, ποιότητα προϊόντων. Στην Γερμανία (φτου κακά!!) η αντίστοιχη ένωση εκδίδει περιοδικό και σε συνεργασία με την Stiftungs Warentest (κάτι σαν TUV) δοκιμάζουν και αξιολογούν προϊόντα επώνυμα και ανώνυμα, προειδοποιούν και αφυπνίζουν καταναλωτές. Αφού λοιπόν μάθουμε να υποστηρίζουμε τα Ελληνικά προϊόντα, μήπως θα έπρεπε να υποστηρίζουμε τους σωστούς, "έντιμους", φορολογικά ενήμερους και χωρίς χρέη στο Δημόσιο, επιχειρηματίες? Εκεί σε θέλω Γαβριήλ. Γιατί λοιπόν να υποστηρίξω τον Έλληνα εργοστασιάρχη, παραγωγό κλπ., ο οποίος δεν αποδίδει στο Δημόσιο αυτά που πρέπει και εκμεταλλεύεται το εργατικό δυναμικό του, εκμεταλλευόμενος την κρίση, ενώ διαθέτει απίστευτη προσωπική περιουσία, την οποία απέκτησε με τους παραπάνω τρόπους?? Θα μου πεις, ότι πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός για να επιβιώσει. ΟΚ! Αλλά και στις άλλες "φίλες-πρότυπα" χώρες είναι οι επιχειρηματίες και κατα συνέπεια τα προϊόντα τους ανταγωνιστικά, χωρίς να ισοπεδώνουν τα πάντα. Άρα είναι εφικτό. Στις λίστες που δημοσιεύθηκαν, είναι αρκετοί από δαύτους! Καλό απόγευμα!
Δημοσίευση σχολίου