24 Δεκ 2011

Χριστούγεννα με πραγματικά πυρά στην Κυπριακή ΑΟΖ

Μετά από την ανακοίνωση του Ισραήλ στις 22/12 ότι ακυρώνει την πώληση των προηγμένων συστημάτων ραντάρ προς την Τουρκία αλλά και ύστερα από τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια (23/12) με την οποία κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την τακτική της 'διπλωματίας των όπλων' στην περιοχή, ο άξονας Κύπρου-Ισραηλ ολοένα και ενισχύεται.


Σύμφωνα με σημερινό εκτενές ρεπορτάζ της έγκυρης ισραηλινής ιστοσελίδας για θέματα ασφάλειας Tik-Debka, τόσο η ακύρωση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ αλλά και οι δηλώσεις Χριστόφια ήρθαν ως απάντηση στις προκλητικές ρήψεις πραγματικών πυρών του τουρκικού στόλου που πραγματοποιούνται συνεχώς από την Τετάρτη 21.12.2011 και συνεχίζονται σποραδικά μέχρι σήμερα εντός των διεθνών χωρικών υδάτων και μεταξύ του οικοπέδου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ και του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν
Η ίδια ιστοσελίδα μάλιστα αναφέρει ότι εξ αιτίας αυτής της εξέλιξης, τόσο ο ισραηλινός όσο και ο κυπριακός πολεμικός στόλος έχουν αυξήσει τις δυνάμεις τους στη γύρω περιοχή.

Επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές που η ισραηλινή ιστοσελίδα δεν κατονομάζει, ήταν επιλογή της Κύπρου και του Ισραήλ να μην δοθεί έκταση στο γεγονός αρχικά, στη συνέχεια όμως ο κ. Χριστόφιας αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του την Παρασκευή 23/12, ενόσω το τουρκικό πολεμικό ναυτικό συνέχιζε τις προκλητικές βολές στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι η Ιερουσαλήμ προειδοποίησε ότι και άλλες αμυντικές συμφωνίες με την Τουρκία θα ακυρωθούν όσο η Άγκυρα συνεχίζει να παρεμποδίζει τις έρευνες για την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Κυπριακής και Ισραηλινής ΑΟΖ, τονίζοντας ότι η Αθήνα, η Λευκωσία και η Ιερουσαλήμ θα συνεχίζουν να στηρίζουν σταθερά και με κάθε μέσο την επιτυχή συνέχεια των ερευνών.


Η ισραηλινή ιστοσελίδα αναφέρει πως τα κοιτάσματα αερίου της Κυπριακής ΑΟΖ έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν την κύρια πηγή αερίου για όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να απεξαρτηθεί από τους ρωσικούς και τουρκικούς αγωγούς. Ενδεικτικό είναι ότι την 19/12 η αμερικανική εταιρεία Noble Energy ανακοίνωσε ότι τα ισραηλινά κοιτάσματα 'Λεβιάθαν' ανέρχονται σε 20 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια -αντί των 16 τρισεκατομμυρίων που αρχικά υπολογίζονταν. Η ίδια ιστοσελίδα αναφέρει ότι πολύ σύντομα η Κύπρος θα ανακοινώσει επίσημα ότι εντός της ΑΟΖ της ανευρέθηκαν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου, άνω των 20 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο λόγος της καθυστέρησης αυτής της επίσημης ανακοίνωσης εκ μέρους της Λευκωσίας οφείλεται στην εκτίμηση ότι η Τουρκία θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την παρουσία του στόλου της στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, στο ίδιο ρεπορτάζ τονίζεται ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως τις κυπριακές έρευνες, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή μετά το πέρας της συνάντησής της με την αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον στην Ουάσιγκτον, στις 19/12

Πηγή : Tik-Debka
Αποκλειστικότητα για το www.theinsider.gr



2 σχόλια:

Αλίκη Παπαχελά είπε...

Ωραία Χριστούγεννα.....

Ανώνυμος είπε...

«Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται» ίσχυε για τις λαϊκές μάζες στην αχανή Τουρκία τόσες δεκαετίες. Από δω και πέρα θα ισχύει και για τα νιάτα της Ελλάδας. Δηλαδή κι αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα της Τουρκίας ισοφαρίστηκε! (Ειρωνεύομαι φυσικά)








Related Posts with Thumbnails