4 Δεκ 2011

Χριστουγεννιάτικα μπερδέματα

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η χρονιά που σε λίγο θα μάς αποχαιρετίσει, ήταν μία από τις περισσότερο αποδομητικές που γνώρισε η χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια - και σε κάθε επίπεδο. Τίποτα δεν έμεινε άθικτο, κι απ' ό,τι φαίνεται αυτή η τάση αλλαγής, ανακατάταξης και ευρείας αμφισβήτησης των πάντων θα συνεχιστεί. 

Ο οδοστρωτήρας που έβαλε μπρος τους μήνες που μάς πέρασαν, δείχνει να μην σταματά πουθενά, επηρεάζοντας ακόμα και ό,τι πιο παραδοσιακό απέμεινε σχετικά άθικτο μέχρι στιγμής :  
το πώς βλέπουμε τα Χριστούγεννα! 

Aπό τις πολλές χριστουγεννιάτικες παιδικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στις επόμενες μέρες στη Ρόδο, μία έχει όλα τα φόντα να κάνει τη μεγάλη διαφορά! 
Κι αυτό σάς το λέω υπεύθυνα, επειδή την είδα πριν την ώρα της ..
..και σάς τη συνιστώ ανεπιφύλακτα 
(είτε έχετε, είτε δεν έχετε παιδιά, ανήψια, εγγόνια κ.λ.π....!)


Η θεατρική ομάδα ενηλίκων "ΤαΠαιδίαΠαίζει" μού έκανε την τιμή να με προσκαλέσει ως τον μοναδικό της θεατή, σε μία από τις τελευταίες πρόβες της παρθενικής της παράστασης "Χριστουγεννιάτικα Μπερδέματα". Μία παράσταση βασισμένη στο έργο της Μαρίας Κίτρα "Ο Άγιος Βασίλης..Κοκκινοσκουφίτσα!", αλλά κατάλληλα προσαρμοσμένη τόσο για το ροδιακό κοινό όσο και για το απρόσμενα ευχάριστο συναπάντημα των ερασιτεχνών ηθοποιών-γονιών
Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας της.

Τα "Χριστουγεννιάτικα Μπερδέματα" που σκηνοθέτησε η θεατρολόγος και εκπαιδευτικός Βίκυ Θεολόγη, ακολούθησαν πιστά το κλίμα της εποχής. Όπως αποδομήθηκαν και καθημερινά συνεχίζουν να αποδομούνται τα πάσης φύσεως "Παραμύθια" του κοινωνικού μας γίγνεσθαι, έτσι ακριβώς αποδομούνται οι καθιερωμένοι μύθοι των γνωστών σε όλους μας παιδικών παραμυθιών
Έτσι, ο Άγιος Βασίλης αποφασίζει να τα βροντήξει όλα χάμω και να το ρίξει έξω. Η Κοκκινοσκουφίτσα κάνει την επανάστασή της και το σκάει απ' το δάσος. Η Χιονάτη.. αναδιπλασιάζεται και, με λίγα λόγια, τίποτα δεν μένει όρθιο.. 
Καιρός δεν ήταν ;..



Όμως, η αποδόμηση των μύθων πάει ακόμα παραπέρα : 
Το γνωστό μοτίβο των συνηθισμένων χριστουγεννιάτικων παραστάσεων που διοργανώνονται στους παιδικούς σταθμούς αλλάζει κι αυτό μορφή. Έτσι, όσοι τολμηροί θα προσέλθουν στον Πολυχώρο Χαραυγή -που το πρωί λειτουργεί ως παιδικός σταθμός-  θα δουν ότι βασικές δομές των ...εξαιρετικά βαρετών 'εκπαιδευτικών Χριστουγέννων' αποτελούν ένα μακρυνό, γλυκό παρελθόν : 

Στη σκηνή δεν βρίσκονται τα παιδιά, με θεατές τους γονείς να κλαψουρίζουν συγκινημένοι, όπως πάντα. Δε λέω, είχε κι αυτό τη χάρη του.. 

Αυτή τη φορά όμως, γονείς και μέλλοντες γονείς παίζουν στη σκηνή, με τα παιδιά να παίρνουν τη θέση του κοινού. 

Η σκηνοθεσία και το ευφυές κείμενο εγγυώνται λεπτό χιούμορ, που σέβεται τον λιλιπούτειο κριτή, ενώ παράλληλα κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον και του ενήλικου θεατή, από την αρχή ως το τέλος.

Από την άλλη, στα 45 περίπου λεπτά που διαρκεί η παράσταση, μπορεί να αποδομούνται οι μύθοι, δεν αμφισβητούνται όμως οι αληθινοί ήρωες!
Κι αυτό επειδή ως γνωστόν, ο Άη Βασίλης, η Κοκκινοσκουφίτσα και η Χιονάτη υπάρχουν! 
Και θα υπάρχουν πάντοτε!
Αμφιβολία περί τούτου, ουδεμία!

Η θεατρολόγος και εκπαιδευτικός Βίκυ Θεολόγη, έχοντας σημαντική εμπειρία στο παιδικό θεατρικό παιχνίδι, με τα φετινά "Χριστουγεννιάτικα Μπερδέματα" κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με ενήλικες. Η διασκευή του αυθεντικού κειμένου του έργου μαρτυρά τη συγγραφική της προϋπηρεσία, αφού από το 2008 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Άγκυρα" το μυθιστόρημά της "Ο Τρίτος Άγγελος".
Στο βίντεο που ακολουθεί, η Βίκυ δίνει μια ιδέα για το τι σόι Χριστουγεννιάτικα Μπερδέματα μάς περιμένουν! Πατήστε το play.

Χαραυγή Πολυχώρος, 2.12.2011


Τη θεατρική ομάδα ΤαΠαιδίαΠαίζει αποτελούν οι (νυν και μέλλοντες) γονείς: Καίτη Παρασκευά, Καίτη Κούκουρου, Όλγα Βραϊμάκη, Τίνα Υψηλάντη, Βαγγέλης Κατσογριδάκης, Βίκυ Θεολόγη, Βάλια Μυλωνά, Ζανέτ Τριανταφύλλου, Γιάννης Παπαθεοδώρου και Θανάσης Ζαχαρόπουλος. 
Σκηνικά : Λίτσα Παρασκευά. 
Επιμέλεια μουσικής επένδυσης : Γιάννης Γιακουμάκης
Αφίσα - Φωτογραφική κάλυψη : Τάνια Φραράκη-Μπαλαμπανίδη
Ηχητική επιμέλεια : Γιάννης Νικολουδάκης


Τα "Χριστουγεννιάτικα Μπερδέματα" ανεβαίνουν στις 
16, 18, 22 και 23 Δεκεμβρίου 2011 
στις 7 το απόγευμα - στον Πολυχώρο Χαραυγή 
(οδός Δημοκρατίας αρ.50 - Ιαλυσός)
και είναι απαραίτητο να κρατήσετε θέσεις στα τηλέφωνα :  
22410 91670 και 6948 407104.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

τα Κάλαντα, αποδομημένα..


3 σχόλια:

yannidakis είπε...

"βράβευση τσι μέρας" για την Κυριακή σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.

Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

!!!!!!!!!!!!!!!
χαμος δηλαδη!
καλημερα στην Κρητη Γιαννη!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Μια (σπαστικη) λεπτομερεια, για τους γονεις που θα ηθελαν να ξερουν περι τινος προκειται ακριβως :
Μπορειτε να πατήσετε τη φραση "Ο Αγιος Βασιλης ..Κοκκκινοσκουφιτσα!" και να διαβασετε ολο το εργο λεξη προς λεξη.
Αυτα.








Related Posts with Thumbnails