29 Οκτ 2011

η 'Μικρή Μειοψηφία'

Είναι απολύτως δικαιολογημένο το έντονο ενδιαφέρον που δείχνει το ελληνικό ίντερνετ, τα διάφορα blog και τα παραδοσιακά ΜΜΕ της χώρας για τις χθεσινές εκνευρισμένες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, εν μέσω αντικυβερνητικών συνθημάτων και πλήθους κόσμου. 

Δεν είναι λίγο πράγμα ο Ανώτατος Άρχοντας της Χώρας να αποκαλείται ευθέως και δημοσίως ως κοινός 'Προδότης' και η Δημοκρατία μας δεν είναι συνηθισμένη να ακούει κάποια πράγματα χωρίς τους προβλεπόμενους κανόνες συντακτικού και γραμματικής -δόξα τω Θεώ, η ελληνική γλώσσα προσφέρει απλόχερα μύριους τρόπους να εκφράζονται εύσχημα ακόμα και οι πιο σκληρές κουβέντες-

Δεν θεωρώ απαραίτητο να κάτσω και να αναλύσω περαιτέρω τη δήλωση του Προέδρου μας, ούτε να τα βάλω με την ελληνική νομολογία, που αφορά την προσβολή εθνικών συμβόλων και θεσμών. Οι σχετικές διατάξεις άλλωστε είναι τόσο..δημοκρατικά σαφείς.

η 'Μικρή Μειοψηφία' - Θεσσαλονική, 28.10.2011


Αυτό που μού κέντρισε το ενδιαφέρον χθες δεν ήταν ούτε η λαϊκή αγανάκτηση που εκφράστηκε άμεσα και έντονα σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, ούτε αυτή καθαυτή η απόφαση ματαίωσης των παρελάσεων εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, η κακήν-κακώς φυγή των κατά τόπους επισήμων εκπροσώπων της ή τα δήθεν ..απορημένα (!) βλέμματα των λογής-λογής ημετέρων και πρωτοκλασάτων κομματικών στελεχών να κοιτάνε τον κόσμο αφ'υψηλού και από τα μπαλκόνια των δημοσίων κτηρίων.

Όλα αυτά που έγιναν χθες, μετά από όσα συμβαίνουν μήνες τώρα στους ελληνικούς δρόμους και στις πλατείες, τα είδα ως φυσικό επόμενο -και επομένως, δεν χρήζουν περαιτέρω σχολιασμού. 
Το πράγμα φαινόταν. Η λαϊκή δυσαρέσκεια κάπου θα ξέσπαγε.



Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2011


Αντιθέτως, το ενδιαφέρον μου εστιάζεται σε αυτό που ονοματίσθηκε χθες από τα επίσημα Προεδρικά χείλη ως 'Μικρή Μειοψηφία'. Και αυτός ο ασήμαντος και άχρωμος όρος, χθες -ανήμερα της εθνικής επετείου- φαντάζομαι πως θα συμφωνήσετε όλοι ότι έλαβε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σημειολογική διάσταση. Άλλωστε, όταν αυτό που αποκαλείται 'Μικρή Μειοψηφία' καταφέρνει ως εκ θαύματος και διώχνει όλους τους νομίμως εκπροσώπους της 'Μεγάλης Πλειοψηφίας' σε όλες τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, και στη συνέχεια επιβάλλει την πραγματοποίηση των παρελάσεων με τους δικούς της κανόνες με τους παρείσακτους να έχουν πάρει την άγουσα -αν μη τι άλλο, αυτή η 'Μικρή Μειοψηφία' που τα κατάφερε όλα αυτά εκ των ενόντων, κάπως θα πρέπει να καθορισθεί. Από κάποιους θα πρέπει να αποτελείται αυτή η ασήμαντη Μειοψηφία, που χθες επέβαλε αυτά που ήθελε σε όλη την Ελληνική Επικράτεια και μάλιστα ανήμερα της εθνικής επετείου.

Αυτή μου η απορία είναι καταδικασμένη να θεωρηθεί απλώς ρητορική. 
Η χθεσινή 'Μικρή Μειοψηφία' στερείται εκπροσώπων Τύπου, στελεχών και ανθρώπων επιφορτισμένων να μιλήσουν στο κοινό και να αιτιολογήσουν τι και πώς συνέβη ό,τι συνέβη χθες. 

Από την άλλη όμως, οι οργανωμένοι κομματικοί μηχανισμοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να αφήσουν ασχολίαστα τα γεγονότα που όλοι μας βλέπαμε να εκτυλίσσονται χθες απ'άκρη σ'άκρη μέσα στα τείχη του Γκέτο μας.

Έτσι, ο ασφαλέστερος τρόπος για να συνειδητοποιήσουμε ποιά τέλος πάντων είναι αυτή η 'Μικρή Μειοψηφία' που όλως ..παρανόμως κατάφερε όσα έγιναν χθες, δεν είναι άλλος από τις επίσημες ανακοινώσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, που αναφέρονται σε αυτήν την μιαρή ομάδα ατόμων που προσβάλλουν θεσμούς, επετείους και προσωπικές υπολήψεις. 

Ας αρχίσουμε λοιπόν :


Η χθεσινή 'Μικρή Μειοψηφία', εξ ορισμού δεν είναι δυνατόν να ανήκει στο κυβερνών ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η καταδίκη της από την κυβέρνηση δεν αποτελεί ούτε έκπληξη, ούτε είδηση. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι το σύνθημα που πάλαι ποτε χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο κόμμα για να χαϊδέψει αποτελεσματικά τους ψηφοφόρους του γενιές τώρα, δεν ήταν άλλο από το εμπνευσμένο "Ο Λαός στην Εξουσία". Οπότε, σίγουρα η χθεσινή 'Μικρή Μειοψηφία' δεν θα μπορούσε να κατατάσσεται σε αυτήν την τόσο τετιμημένη κατηγορία πολιτών..

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, καταδίκασε και εκείνη τη χθεσινή 'Μικρή Μειοψηφία' , χωρίς βέβαια να παραλείψει να καταδικάσει και την κυβέρνηση αφ'ενός για την πολιτική της, αφ'ετέρου όμως επειδή ..άφησε αυτήν την 'Μικρή Μειοψηφία' να παρεκτραπεί (!). Πρόκειται για μια άκρως αντιφατική στάση, η οποία όμως εξηγείται πάρα πολύ εύκολα. Είναι κοινό μυστικό ότι ο έλληνας ψηφοφόρος όταν θα έρθει η ώρα να αποφασίσει ποιός θα τον κυβερνήσει, ο κ. Σαμαράς λογικά θα αποδειχθεί ο πρώτος επιλαχών.. Και βέβαια, κανένας πολιτικός ή εκπρόσωπος εκάστοτε εξουσίας δεν θα ήθελε ποτέ να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποια άλλη 'Μικρή Μειοψηφία' που θα χρησιμοποιεί την γνωστή σε όλους μας αγοραία δημοτική ελληνική γλώσσα, συνοδευόμενη με χειρονομίες που κάθε άλλο παρά ευχάριστες θα είναι. Συμπέρασμα : η 'Μικρή Μειοψηφία' σίγουρα δεν ανήκει στις τάξεις των ψηφοφόρων της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μιας και καταδικάζεται τόσο ξεκάθαρα και από αυτήν..

Η ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. αποτέλεσε την μεγάλη έκπληξη. Το κόμμα που χρόνια τώρα ιδιοποιείται τους κάθε είδους παλλαϊκούς αγώνες, διεκδικεί το copyright των διαδηλώσεων, των πανώ και των συντεταγμένων σημαιών, χθες απεφάνθη ότι αυτή η 'Μικρή Μειοψηφία' δεν το αντιπροσωπεύει. Προχώρησε ακόμα περισσότερο χαρακτηρίζοντάς την ως 'θύλακες που δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα', υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι σκοτεινοί ακροδεξιοί εθνικιστικοί κύκλοι είναι αυτοί που στιγμάτισαν τη χθεσινή επέτειο. Από την άλλη, είναι σαφώς παρήγορο ότι η ανατροπή των καθιερωμένων κανόνων πραγματοποίησης των παρελάσεων στις ελληνικές πόλεις δεν έφεραν σοβιετικού τύπου παρελάσεις των πάλαι ποτε κομμουνιστικών παραδείσων -φευ! Έτσι, η 'Μικρή Μειοψηφία', τελικά δεν είναι κομμουνιστική και δεν τόλμησε να ιδιοποιηθεί κανένα κόκκινο copyright. Εκείνο ανήκει στον Περισσό. Δεν πειράζει, ας ανήκει εκεί. 

Και ο ΛΑ.Ο.Σ. έμεινε πιστός στην χρόνια εσωτερική του αμφιταλάντευση : Από τη μία να αποτελεί στην πραγματικότητα ένα κόμμα μη-εξουσίας, ενώ από την άλλη να συμπεριφέρεται ως κόμμα που -για κάποιον αδιόρατο λόγο- θεωρεί τον εαυτό του ότι.. βρίσκεται στην εξουσία. Ανεκδιήγητες οι δηλώσεις των στελεχών του στο καθ'όλα μνημονιακό MEGA, οι οποίοι απορούσαν μετά βδελυγμίας γιατί η κυβέρνηση δεν .. επέβαλε την πραγματοποίηση των παρελάσεων και επέτρεψε στην αναιδή 'Μικρή Μειοψηφία' να διώξει τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, έως και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (!). Επισήμως μάλιστα, κατηγοριοποίησε τους παρανόμως φωνασκούντες ως 'αριστεριστές που απεργάζονται ανατροπή του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος'. Αδυνατώ να φανταστώ πόσο πιο προωθημένη θα ήταν η στάση του ΛΑ.Ο.Σ. εάν κατείχε έστω και μισό χαρτοφυλάκιο σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τις παρούσες συνθήκες.. Εν πάση περιπτώσει, ύστερα απ'αυτά, σίγουρα η 'Μικρή Μειοψηφία' δεν ανήκε στο ΛΑ.Ο.Σ. Κι όσο για τους αριστεριστές που είδε το επιτελείο του: ούτε μια κόκκινη σημαία δεν είδα σε κανένα βίντεο των χθεσινών παρελάσεων από οποιαδήποτε πόλη της χώρας.

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. συνέχισε να μην ..θέλει να οικειοποιηθεί ο,τιδήποτε θα τάραζε τα ήρεμα νερά του πολιτικού συστήματος. Ουδεμία έκπληξη: αμέτρητες άλλωστε είναι οι κατά καιρούς δηλώσεις του περί 'μη ανάμιξής του' σε οιοδήποτε επεισόδιο στο κέντρο της Αθήνας ή αλλού, απευθύνοντας μονότονα το ρητορικό ερώτημα : "Και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι;". Από την άλλη, αυτή τη φορά, επειδή το επιτελείο του κόμματος γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μέσος ψηφοφόρος του δεν θα πήγαινε έτσι κι αλλιώς σε τέτοιου είδους παρέλαση, τήρησε προσεκτικές αποστάσεις χαρακτηρίζοντας τα χθεσινά γεγονότα ως 'αυθόρμητη λαϊκή αντίδραση', όχι όμως και ..δική του. Έτσι, η 'Μικρή Μειοψηφία' δεν είναι ..ΣΥΡΙΖΑϊκή. Άρα, αυτή τη φορά, για αυτήν την γνωστή ρητορική ερώτηση του τύπου : "Μα, κι αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι;", απάντηση υπάρχει. "Όχι, σύντροφοι! Δεν είναι! Να μην ανησυχείτε!"

Η Δημοκρατική Αριστερά καθ'όλη τη διάρκεια της βραχείας ζωής της, είναι γεγονός ότι μάς έχει συνηθίσει σε πολύ προσεκτικά συντεταγμένες διαπιστώσεις (βλ. ανακοινώσεις). Δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι και αυτή τη φορά επέλεξε την ίδια ασφαλή οδό. "Τραυματίστηκε η δημόσια εικόνα της χώρας" απεφάνθη, κάτι το οποίο ουδένα εξέπληξε. Εδώ και δύο χρόνια η εικόνα της χώρας τραυματίζεται καθημερινά, τόσο που το έχουμε πλέον συνηθίσει ακόμα κι εμείς, οι ίδιοι οι τρόφιμοι του Γκέτο. Εμμέσως πλην σαφώς όμως, κατά την Δημοκρατική Αριστερά, η 'Μικρή Μειοψηφία' που άλλαξε άρδην την παραδοσιακή έννοια και το ίδιο το ύφος των παρελάσεων στις εθνικές επετείους 'έβλαψε', 'διέσυρε' ή -πιο προσεκτικά-... 'τραυμάτισε', ἐκανε κάποιο κακό. Άρα, δεν ανήκει ούτε σε αυτό το πολιτικό κόμμα.

Η Δημοκρατική Συμμαχία βιώνει και αυτή την ίδια κρίση ταυτότητας, που βιώνει ο ΛΑ.Ο.Σ. χρόνια τώρα. Δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν αποτελεί κόμμα εξουσίας ή μη, εάν τελικά είναι κατά του μνημονίου ή μη, εάν διαφωνεί ή εν τέλει συμφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, εάν έχει να προτείνει κάποια εναλλακτική ή απλώς παρατηρεί και διαχειρίζεται την κατάσταση περισσότερο ακαδημαϊκά παρά πολιτικά. Αυτή τη φορά επιστράτευσε ακόμα και τον Καβάφη, για να αποφύγει ακόμα μια φορά να αρθρώσει έναν κάποιο πολιτικό λόγο που θα δικαιολογούσε την ύπαρξή της. Και βέβαια, και αυτή καταδίκασε την 'Μικρή Μειοψηφία' που απλώς μάλλον.. είναι το κακό παιδί που χθες βρήκε την ευκαιρία 'να κάνει τα δικά του' και κατάφερε να 'εξευτελίσει τη χώρα'..

Τέλος, το "Άρμα Πολιτών" έκρινε ότι η 'Μικρή Μειοψηφία' δείχνει πως μάλλον το ανησύχησε, αφού ο Πρόεδρός του έκανε λόγο για 'προμήνυμα δυσάρεστων εξελίξεων'. Παράλληλα, είναι σαφές σε όλους ότι ούτε οι Αναρχικοί ούτε και οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής δεν διεκδικούν την πατρότητα αυτής της 'Μικρής Μειοψηφίας', αφού σε άλλες ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τόσο οι μεν όσο και οι δε φροντίζουν να δίνουν το στίγμα τους σαφώς και εμφανώς.


Οπότε πλέον, τα ερωτήματα που τίθενται είναι απλά :

Ποιοί τελικά είναι αυτοί που αποτέλεσαν τη 'Μικρή Μειοψηφία', που όλοι ανεξαιρέτως απαξιώνουν; 
Χθες, 28 Οκτωβρίου 2011, ποιός ήταν τελικά ο ιδεολογικός χώρος που κατάφερε να εκδιώξει τους εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας από τις εξέδρες των επισήμων;
Ποιά είναι η πολιτική δύναμη που επέβαλε την πραγματοποίηση των παρελάσεων, αλλάζοντας κυριολεκτικά 'στο δρόμο' τους κανόνες του Πρωτοκόλλου;  
Πώς μεταφράζεται πολιτικά αυτό το πρωτοφανές που συνέβη χθες και που έκανε τον απλό κόσμο να αναπνεύσει κάπως πιο ελεύθερα μέσα σε αυτό το σύγχρονο Γκέτο που ονομάζεται Ελλάδα; 

Κι αφού τελικά, Όλοι Αυτοί λένε ξεκάθαρα ότι 
ούτε ανήκουν ούτε στηρίζουν, 
ούτε καν Είναι αυτή η "Μικρή Μειοψηφία'.. 

..Μήπως τελικά αυτή η 'Μικρή Μειοψηφία' 
είμαστε Όλοι Εμείς -και δεν το έχουμε ακόμα καταλάβει;




 

33 σχόλια:

Έπεα πτερόεντα είπε...

Απλά τα πράγματα αγαπητέ μου. Για πρώτη φορά τα κόμματα επέδειξαν ειλικρίνεια αποκαλύπτωντας στο λαό οτι τον θεωρούν μικρή μειοψηφία. Επίσης για πρώτη φορά πραδέχθηκαν δημόσια αυτό που γνωρίζει πλέον όλος ο κόσμος: οτι δεν είναι παρά μια θλιβερή συντεχνία η οποία έχει ως σκοπό να διχάζει τον κόσμο στη λογική του "διαίρει και βασίλευε". Μπορεί εδώ και δεκαετίες να εμφανίζουν διαφωνίες, εχθρότητα, μίσος και διάφορα άλλα, όμως εχθές απέναντι στον κοινό εχθρό που είναι ο αφυπνισμένος πλέον λαός, ενώθηκαν ως μια γροθιά, μικροί-μεγάλοι.

δεσποινάριον είπε...

Λοιπόν πρόσεξε με. Χθες μαζεύτηκε πολύς κόσμος στις παρελάσεις παντού. Όχι για την παρέλαση, αλλα για να δηλωσει αγανάκτηση. Χρόνια τώρα οι παρελάσεις ποτε δε συγκεντρώνουν τέτοια πλήθη. Μαζι τους έστω κι αν ο καθένας ειναι αγανακτισμένος για διαφορετικο λόγο. Μαζι τους κι αν ο μόνος λόγος ειναι να πέσει η κυβέρνηση, και να έρθει δε ξέρω ποιος. Όμως τα πλήθη αυτα δεν ορμησαν όλα να προπηλακισουν και να άσχημονησουν. Στα γκρουπακια που έσπασαν τους κλοιους και επιτέθηκαν αναφέρεται η μικρη μειοψηφία. Που υπήρξε σε όλες τις πόλεις και με την ίδια τακτική. Πράγμα που σε μένα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Χρόνια τώρα μικρές μειοψηφίες που όπου και οπότε τους γουστάρει καταλαμβάνουν, καίνε και ξηλώνουν, βρήκαν τώρα καινούργια έκφραση με τους προπηλακισμους. Και να μου το θυμάσαι οτι θα τους βλέπουμε για πολλα χρόνια ακόμα. Οι υπόλοιποι στην αγανακτιση τους φωνάζουν η στην καλυτερη περίπτωση γράφουν σχόλια του τύπου μπράβο μπράβο, αλλα για να τους δω να σπάνε κλοιους και να ρίχνουν γιαούρτια. Ευτυχώς η πλειοψηφία παρ όλη της την αγανάκτηση δεν δημιουργεί επεισόδια που θα στρέφονταν ενάντια στα παιδάκια τους που πήγαν στην παρέλαση.Προσωπικά είμαι αντίθετη με τις παρελάσεις, εφόσον όμως επιμένουμε έτσι προκλητικά να τις κανουμε, αυτές οι ομάδες θα βρίσκονται εκει. Με γραμμή απο καπου. Και το γεγονός οτι ολα τα τα κόμματα αναφέρονται σε μικρές μειοψηφίες ειναι γιατί όντως ήταν μειοψηφίες. Δεν είδαμε χιλιάδες να πετάνε αυγά. Να επιτίθενται. Το χθεσινό Όχι όντως το είπαν όλοι. Εκείνοι που έστειλαν τα παιδια τους στην παρέλαση, εκείνοι που φοραγαν τα μαύρα περιβραχιονια. Εκείνοι που χάνουν τη γη κάτω απο τα πόδια τους. Αυτοί που μεθαύριο θα ειναι η πλειοψηφία σε εκλογες. Που θα βγάλουν το άλλο λαμογιο!

Αλίκη Παπαχελά είπε...

Ετσι ακριβώς Γκάμπυ, η μικρή μειοψηφία είμαστε όλοι εμείς! Οι πολίτες αυτής της χώρας που δεν γουστάρουν τα υπάρχοντα στην Βουλή κόμματα και που είναι αποφασισμένοι να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, αφού όλοι όσοι μας "κυβερνούν", εδώ και χρόνια, απέτυχαν! Ας ανατρέξουν και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (που τα φουσκώνουν προς τα πάνω κιόλας) να δούν ποιά είναι η δυναμική τους σήμερα!

Ανώνυμος είπε...

Με ενοχλει τραγικά το γεγονος ότι τα καναλια πάλι παρουσιαζουν μονομερως το θεμα και ακουγονται δηλωσεις του τύπου "μερικοί τραμπουκοι προκάλεσαν τα επεισοδια" "ντροπιασαμε την επέτειο"κ.λ.π. Κάθε σπίτι έχει αυτες τις μέρε μια ελληνική σημαία. Κανείς από τους πολίτες δεν ντρόπιασε την επέτειο. Και κανείς από τους πολίτες δεν ήθελε τους βολεμένους-πουλημένους πολιτικούς σε αυτή την επέτειο. Ε, με κάποιο τρόπο διάλεξαν ορισμ΄νοι να το κανουν κατανοητο.. αφού, δεν καταλαβε κανείς εκ των 300 ο΄τι πριν λίγες μέρες ένας ανθρωπος πέθανε ενώ αυτοί ΧΩΡΙΣ τυψεις συνειδησης, ψηφιζαν το περιβόητο νομοσχέδιο.
Στεφανία

Λίτσα Γαλανού είπε...

Η...Μ Ι Κ Ρ Η Μ Ε Ι Ο Ψ Η Φ Ι Α !
Είναι ο ΛΑΟΣ Γαβριήλ. Ενωμένος,αγανακτισμένος και προ πάντων ΑΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟΣ ! Ο ΛΑΟΣ ο οποίος προδόθηκε και εξευτελίσθηκε ! Ο ΛΑΟΣ ο οποίος πιστεύω ότι επιτέλους ΞΥΠΝΗΣΕ ! Όλων μας οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν υπερβολικά στο σημείο να δυσκολευόμαστε να επιβιώσουμε ! Σε όλους μας ανήκει η Ε Λ Λ Α Δ Α μς την οποία ξεπούλησαν ! Όλων μας τα παιδιά είναι προβληματισμένα και απογοητευμένα. Είναι κοινά τα ...προβλήματα και οι δυσκολίες για όλους μας .Δεν υπάρχουν πια ΠΡΑΣΙΝΑ, ΜΠΛΕ ,ΚΟΚΚΙΝΑ κ.λ π. Όλοι ΜΑΖΙ ενωμένοι είμαστε η "ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ".

Ρούλα είπε...

Οι δηλώσεις των πολιτικών πάντως παρέπεμπαν στο μύθο του κύκλωπα Πολύφημου που τον τύφλωσε ο Κανένας.
Όσο προκαλείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα όπως λέτε και εσείς οι νομικοί, όσο και να διαφωνεί κάποιος με την αισθητική της αντίδρασης της "μειοψηφίας", τέτοια φαινόμενα θα πληθαίνουν σε κάθε ευκαιρία από ομάδες εξαθλιωμένων πολιτών από την ανεργία, τη μη κάλυψη βασικών αναγκών. Το σίγουρο είναι ότι δεν βρίθει αισθητικής η πολιτική σήμερα και μην περιμένουμε όταν πετάνε χημικά στον κόσμο να ανταποκρίνεται με τριαντάφυλλα. Η κατάσταση είναι από μόνη της τόσο έκρυθμη, ασταθής που είναι απαραίτητο να γίνουν εκλογές άμεσα, να υπάρχει έστω και ελάχιστη εθνική ομοψυχία για να προχωρήσουμε, το 15% δεν μπορεί να αποφασίζει από μόνο του λες και είναι ο κάτοχος της μιας και μοναδικής αλήθειας.

Δημήτρης Παρασός είπε...

Συμφωνώ απόλυτα Γαβρίλη !!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ακριβώς... Η "μικρή μειοψηφία" είναι ο πολύς κόσμος, που δεν ελέγχεται από πουθενά κι από κανέναν. Κανένα κόμμα δεν θάβαζε τους δικούς του να καθυβρίσουν τον Πρόεδρο - κι αυτό ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις, που έχω για την τακτική του και την δημόσια διαδρομή του. Το "προδότης" είναι υπερβολικό και γι' αυτόν και για όλους. Αλλά, δυστυχώς, έχει μπει στο κάδρο των υπευθύνων πλέον και ο λαός δεν φρενάρεται εύκολα τώρα.

Unknown είπε...

ναι συμφωνώ η μικρή μειοψειφία αυτη την φορά ηταν όλος ο απλός λαός....δεν ηταν οι μόνιμοι πελάτες τους μετα χρωματιστά σημαιάκια στα χέρια αλλά με τις ελληνικές σημαίες....αυτη ειναι η διαφορά...αλλά όταν έρθουν οι εκλογές πρέπει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να ψηφίσουμε......καλημερα σας ναμαστε καλά όλοι μας....

Ελένη Γιαννά είπε...

Πολύ όμορφο κείμενο Γαβριήλ. Αναρωτιέμαι λοιπόν! Συμφώνησαν ποτέ άλλωτε τα κόμματα στην Ελλάδα για κάποιο θέμα; Ή τρέμει η καλοπληρωμένη καρεκλίτσα τους εξαιτίας των φαινομένων της μικρής μειοψηφίας; Και όπως πολύ σωστά έχουν σχολιάσει στο άρθρο σου, πολύς κόσμος πήγε στην παρέλαση. Πολύ περισσότερος από κάθε άλλη φορά. Για να διαμαρτυρηθεί, ή γιατί τώρα πλέον, νιώθει αυτή τη θυσία των αγωνιστών του '40, πιο ζωντανή, μέσα απ ' αυτά που μας συμβαίνουν.

diosif είπε...

Ωραίο κείμενο και ανάλυση βασισμένη στη λογική! Χαίρομαι όταν διαβάζω τέτοια, ακόμα κι αν τα γράφουν δικηγόροι :)

Μιχάλης Αρχοντάκης είπε...

Συμφωνώ κατά ένα μέρος με τα επεισόδια αλλά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι ο ανώτατος θεσμός και Άρχηγός της Δημοκρατίας μας.Επίσης είναι αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων.Σαν θεσμό λοιπόν και όχι σαν πρόσωπο θα έπρεπε να τον είχαν σεβαστεί περισσότερο.Τέτοιες ενέργειες οδηγούν (εννοώ μόνο κατά του Προέδρου)στην κατάλυση της δημοκρατίας μας και μπορεί σε δυσάρεστες εξελίξεις.

Τίνα Τρίγκα είπε...

Το διαβάζω και χαίρομαι που είμαστε η ... δεν το χορταίνω!!!

Τίνα Τρίγκα είπε...

@Μιχάλης Αρχοντάκης
Οι θεσμοί πρώτα πρέπει να υποστηρίζονται ανάλογα, από αυτούς που τους αντιπροσωπεύουν. Να σκέκονται στο ύψος των περιστάσεων, να μην ολισθαίνουν δια της απουσίας τους, να υπηρετούν τον ρόλο τους κι όχι απλά να πιάνουν την καρέκλα!

ΖΔΣ είπε...

Ενδιαφέροντα όλα αυτά που γράφεις Γαβριήλ. Ο δυσαρεστημένος κόσμος δεν εκφράζεται αυτήν την στιγμή από κανένα κόμμα, κάτι που μόνο ο Τσίπρας, όσο και να μην θες να παραδεχθείς είπε με την δήλωση του. Λαϊκή Δυσαρέσκεια. Με κεφαλαία. Όπως θα πρέπει να ονομασθεί και το νέο κίνημα. Δεν είναι επίσης τυχαίο που μόνο ο χώρος του ΣυΡιζΑ. κατηγορείται συνεχώς κάθε φορά που υπάρχουν "έκτροπα", αφού έτσι όπως έχουν τα πράγματα είναι ότι πιο κοντά στην λαϊκή οργή και πρέπει να απομονωθεί. Δεν είναι επίσης τυχαίο που μόνο αυτός ο πολιτικός χώρος ζητά συμμαχίες εξόδου από την ζοφερή περίοδο της χώρας δημιουργώντας μιας ευρύτερη παράταξη. Ο Σύριζα ήταν σίγουρα μέσα στην "μικρή μειοψηφία" αλλά επίσης γνωρίζει καλά πως δεν είναι το σύνολο της και δεν την οικειοποιείται. Αυτό μου φαίνεται πολιτικό ήθος και σίγουρα όχι μικροκομματική πολιτική. Έτσι προκύπτει και το χιούμορ που δεν έχουμε συνηθίσει στην πολιτική μας σκηνή "και αυτοί του ΣυΡιζΑ είναι;"

ΖΔΣ είπε...

να απαντήσω και στον φίλο Μιχάλη, πως ο σεβασμός στους θεσμούς ξεκινάει πρώτα από αυτούς που τους υπηρετούν. Όταν ένας πρόεδρος της "Δημοκρατίας" τάσσεται υπέρ κομματικής πολιτικής και όχι του λαού που υποφέρει, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον πολιτικό χώρο προέλευσης του προέδρου. Πού για μένα έχει χάσει κάθε σεβασμό ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς πολιτικό κόστος (γιατί απλά δεν έχει) υπηρετώντας τον λαό.

Σεβαστιανός Κούρκουλος είπε...

Όταν το διάβασα μου έρχεται σαν συνειρμός κάθε μέρα εκλογών (βουλευτικών, αυτοδιοικητικών κοκ) στο εκλογικό τμήμα, όταν βλέπεις να ψηφίζουν κάποιοι και μέσα σου σκέφτεσαι ... είναι δυνατόν να μπορούν και αυτοί να αποφασίζουν για κυβέρνηση ;... (σε όσους αυτό φαίνεται ρατσιστικό ας' μου έλθουν στις επόμενες εκλογές για εφορευτική). Κι αυτό που θέλει να πει ο ποιητής είναι το εξής: όταν πρόκειται για την επιδοκιμασία (βλ. ψήφο) κανείς δεν ενδιαφέρεται απο που προέρχεται και βέβαια ούτε μία δεν πρέπει να πάει χαμένη ... όταν πρόκειται για αποδοκιμασία, ισχύει αυτό που παρατηρείς !!!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Greek Aviator
Να συμπληρώσω τη σκέψη σου αναφορικά στα κόμματα που δρουν μέσα στο πολιτικό σύστημα που ζούμε αυτήν την περίοδο : όσο παράλογο και αν ακούγεται, τα πολιτικά κόμματα δεν θα μπορούσαν να ακολουθούν παρά μόνο αυτήν την τακτική που περιέγραψες. Μέσα σε ένα στρεβλό σύστημα, δεν θα μπορούσαν να συνυπάρχουν πολιτικά κόμματα που δεν ακολουθούσαν την ίδια στρεβλότητα. Για να το πω απλούστερα : όταν ο γυαλός είναι στραβός, πρέπει να αρμενίζεις εξίσου στραβά, για να μπορείς να συνεχίζεις να..αρμενίζεις. Το πρόβλημα είναι ότι "το να αρμενίζεις" έχει καταλήξει αυτοσκοπός. Και έτσι φτάσαμε εκεί που φτάσαμε..

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@δεσποινάριον
Δεν ξέρω πώς μεταφέρθηκαν τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου στο εξωτερικό. Υπήρχε όμως εκείνη την ημέρα μια ειδοποιός διαφορά πάρα πολύ σημαντική. Κουκουλοφόροι δεν φάνηκαν. Σπασίματα μαγαζιών και καψίματα αυτοκινήτων δεν έγιναν. Ο κόσμος που φώναξε ήταν απλοί καθημερινοί άνθρωποι που από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δεν φάνηκε να έχουν μία διατεταγμένη υπηρεσία ή συγκεκριμένη κομματική τοποθέτηση. Ειδικά στις μικρές κοινωνίες, όπως της Ρόδου, αυτοί που φώναξαν ήταν άνθρωποι που υπήρξαν ψηφοφόροι των μεγάλων κομμάτων. Επρόκειτο για ψηφοφόρους 'mainstream' και όχι των άκρων. Αυτό για την ιστορία.
Τώρα : είναι κρίμα να αγόμεθα και να φερόμεθα στο ερώτημα "Ποιό θα είναι το επόμενο λαμόγιο που θα μάς κυβερνήσει".
Γιατί θα έπρεπε ντε και καλά να συμβιβαζόμαστε με κάτι τέτοιο;
Για πόσο ακόμα θα πρέπει να συμβιβαζόμαστε σε τέτοιες ευκολίες; (και χρησιμοποιώ της λέξη αυτή, επειδή πλέον η λέξη 'λαμόγιο' ισούται με την έννοια του πάσης φύσεως δημοσίου αξιώματος. εκεί το φτάσαμε..)
Ήταν υγιείς οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της 28ης Οκτωβρίου και καθόλου ανατρεπτικές. Εγώ τις κρίνω ως την πρώτη απόπειρα εξυγίανσης.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Αλίκη Παπαχελά
Αλικάκι μου, ζούμε μία περίεργου τύπου δημοκρατία στις μέρες μας. Είμαστε ελεύθεροι αν λέμε ό,τι θέλουμε στο ίντερνετ, στα στάτους μας στο φεησμπουκ, ακόμα και να καταλαμβάνουμε την πλατεία Συντάγματος επί μέρες και σε σταθερή βάση. Το περίεργο όμως είναι ότι η εξουσία απλώς δεν ακούει. Και όταν λέω 'εξουσία', εννοώ και το παρών κομματικό κατεστημένο. Απεδείχθη από την συνολική κομματική καταδίκη της αυθόρμητης λαϊκής οργής που εκδηλώθηκε την 28η Οκτωβρίου. Συμφωνούμε απόλυτα.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Στεφανία
Ακριβώς έτσι.
Η αντίδραση όταν δεν ελέγχεται από κομματικά επιτελεία φαίνεται πως δεν είναι ..θεμιτή. Αυτό κι αν είναι κατάντια.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Λίτσα Γαλανού
Χρώματα δεν υπήρξαν ποτέ.
Εμείς δεν το καταλαβαίναμε.
ίσως ήρθε ο καιρός να το συνειδητοποιήσουμε.
Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Roula
Να συμπληρώσω : ούτε και με δημοψηφίσματα που γίνονται άκαιρα και για το θεαθήναι. Μάς πρόλαβαν οι εξελίξεις, δήθεν..

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Δημήτρης Παρασός
γιεά σου Δημήτρη.
Να μού έρχεσαι συχνότερα.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Asteroid
Ακριβώς.
Και όσον αφορά τους ανθρώπους που υπηρετούν θεσμούς : θα έπρεπε πρώτα εκείνοι να τούς σέβονται και μετά να απαιτούν από τους άλλους να τους σέβονται. Πόσω μάλλον να απορούν γιατί άραγε δεν εμπνέουν τον σεβασμό του κόσμου. Τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς αιτία.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@homemade
Καλωσήρθες! Δεν σε έχω ξαναδεί εδώ μέσα και χαίρομαι πολύ όταν περνάνε νέοι μπλόγκερ να πουν ένα 'γειά'.
Θα είναι πράγματι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε πώς θα μεταφραστεί εκλογικά αυτή η 'μικρή μειοψηφία'. Εδώ θα είμαστε να το σχολιάσουμε. Ελπίζω τα συμπεράσματα να δικαιώσουν όλες αυτές τις πάμπολλες γραμμές που γράφτηκαν στο ελληνικό διαδίκτυο - και να διαψεύσουν τις άλλες τόσες γραμμές που γράφηκαν σε αμφιβόλου αξίας πολιτικές αναλύσεις στον παραδοσιακό Τύπο.. Ίδωμεν λοιπόν.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Ελένη Γιαννά
ποιός θα μού το'λεγε ότι τελικά άλλο πράγμα είναι η 'εθνική ομοψυχία' και άλλο η 'κομματική ομοψυχία';

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@diosif
τόσο πολύ μάς υποτιμάς τους δικηγόρους πια; έστω. όλοι μας έχουμε το μερίδιο ευθύνης μας.
(εγώ πάντως τους γιατρούς, τους φοβάμαι, γενικώς)

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Μιχάλης Αρχοντάκης
Θα μού επιτρέψεις να διαφωνήσω με αυτήν την συντηρητική θεώρηση. πρέπει όμως να πω ότι και αυτή η γνώμη ακούστηκε. όχι σθεναρά, αλλά ακούστηκε.
Μιχάλη, κάποτε τα πράγματα αλλάζουν. Τίποτα δεν μένει ίδιο.
Εγώ το πρόβλημα δεν το εντοπίζω πάντως στις βρισιές που ακούστηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και κατα τη διάρκεια της φυγής των επισήμων εκείνη την ημέρα. Η ένστασή μου έγκειται στο ότι όσα έγιναν την 28η Οκτωβρίου του 2011 έπρεπε να είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν. Όταν βούιζε ο τόπος από σκάνδαλα, από ψεύτικους διαγωνισμούς, από σικέ διορισμούς, και όταν οι τσέπες μας ήταν περισσότερο γεμάτες. Τότε θα φαινόταν η ποιότητα ενός λαού και ενός εκλογικού σώματος που θα σεβόταν τον εαυτό του. Θα συμφωνήσω μαζί σου σε ένα μόνο σημείο : ότι οι διαμαρτυρίες φάνηκαν στην Ελλαδα όταν τα χρήματα λιγόστεψαν, γεγονός το οποίο με φέρνει στο συμπέρασμα ότι τίποτε από όλα αυτά δεν θα γινόταν εάν δεν απειλείτο η οικονομική κατάσταση των ψηφοφόρων. Άραγε, πού ήταν η ηθική μας ευθιξία τόσες δεκαετίες πριν; Άραγε, πόσο ευαίσθητοι ήταν οι Έλληνες πρωτύτερα σε σχέση με τις έννοιες της 'τιμιότητας' και της 'πολιτικής ευθύνης'; Ερωτήσεις ρητορικές και χωρίς απάντηση.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Τίνα Τρίγκα
Είναι γλυκιά η καρέκλα. Ιδιαίτερα όταν αυτή καταλαμβάνεται από ανθρώπους άνευ αξίας και σημασίας.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Σεβαστιανός Κούρκουλος
Πράγματι, Σεβαστιανέ. Όπως και εσύ έτσι κι εγώ βρέθηκα πολλές φορές να είμαι δικαστικός αντιπρόσωπος σε εκλογές παντός είδους και όταν έβλεπα όλη αυτή την κωμωδία των γιαγιάδων και των παπούδων ετών 90 να έρχονται υποβασταζόμενοι και με το ψηφοδέλτιο σταυρωμένο, με τα κομματόσκυλα απ'έξω να θεωρούν σχεδόν ..δικαίωμά τους να μπουν μέσα στο παραβάν για να ψηφίσουν παρέα με τον άτυχο υπέργηρο έλληνα ψηφοφόρο - τα ίδια ακριβώς σκεφτόμουν. Αναρωτιέμαι αν κάτι τέτοιο συμβαίνει σε άλλες δυτικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, που ίσως θα έπρεπε να απευθυνθεί προς τον κόσμο που φώναζε στις παρελάσεις. Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν είναι για όλα υπέυθυνος ο Παπούλιας...

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@ΖΔΣ
Αγαπητέ μου φίλε Ζαφείρη, επικέντρωσες το σχόλιό σου στην απάντηση ενός από τα κόμματα που σίγουρα δεν επικρότησαν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της φετινής 28ης Οκτωβρίου - και αυτό σε αδικεί. Και η χρήση του όρου 'κίνημα' μοιάζει να ανήκει σε μάλλον παλαιοκομματική εποχή.
Εγώ πιστεύω ότι ζούμε την απαρχή της διάλυσης των παρόντων κομματικών σχηματισμών,τα οποία - όπως είπα σε κάποιο σχόλιο παραπάνω- για να επιβιώσουν σε έναν στραβό γυαλό, στραβά αρμένιζαν. Οι επαναστάσεις χρειάζονται πρώτα και κύρια επαναστάτες με την πραγματική έννοια της λέξεως. Τα σαλόνια είναι ένα όμορφος και ευχάριστος χώρος για να γίνονται συζητήσεις μεταξύ τυριού και αχλαδιού. Ας δει ο ΣΥΡΙΖΑ τα του οίκου του και αφού ξεακαθαρίσει βασικούς όρους, τότε να γίνει δεκτή (και με ενθουσιασμό! γιατί όχι;) κάθε υπόδειξη ή διαπίστωση ως προς τον κοσμάκη που φώναζε ακομμάτιστα και πέρα από κάθε ονοματιζόμενο εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς ως 'κίνημα' (βρέθηκε και η επωνυμία του; δεν τό'ξερα..)

Σεβαστή Χατζηστρατή είπε...

Είναι το νέο κόμμα... " Μικρή Μειοψηφία" ....








Related Posts with Thumbnails