8 Σεπ 2011

Welcome! - as always..

Μπορεί οι μέρες να πέρασαν και τα γεγονότα να τρέχουν, το προχθεσινό πρωτοσέλιδο όμως της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Israel Hayom με τον τίτλο "Το Εξπρές των Εξευτελισμών", η ισραηλινή κοινή γνώμη δεν φαίνεται να το ξεχνάει εύκολα.
Οι λεπτομερείς περιγραφές της συμπεριφοράς των τούρκων αστυνομικών στο αεροδρόμιο Ατατούρκ τηες Κωνσταντινούπολης σε μία ομάδα 40 ισραηλινών τουριστών που τόλμησαν να πετάξουν με δύο πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών την περασμένη Δευτέρα 5/9, έκαναν το γύρο των τοπικών μέσων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησαν έντονα τα αμυντικά ανακλαστικά της κοινής γνώμης της χώρας. Δεν υπήρχε άνθρωπος εδώ στο Ισραήλ που να μην ήξερε τι είχε συμβεί μόλις το προηγούμενο βράδυ στην Κωνσταντινούπολη.

διαφήμιση τούρκικου καφέ της ισραηλινής εταιρείας Ελίτ

Ενώ περιμέναμε στη σειρά για να σφραγισθούν τα διαβατήριά μας, οι αστυνομικοί τα πήραν, τα κράτησαν και μάς άφησαν να περιμένουμε όλοι οι ισραηλινοί στη γωνία, χωρίς να ξέρουμε τι γίνεται. Στη συνέχεια ήρθαν περίπου πενήντα αστυνομικοί. Κάθε ένας από μάς συνοδεύτηκε από δύο τούρκους."
"Οι αστυνομικοί μάς ζήτησαν να ανοίξουμε τις χειραποσκευές μας. Τις πήραν και έριξαν στο πάτωμα ό,τι είχαν αυτές μέσα. Ύστερα μάς ζήτησαν να βγάλουμε τα ρούχα μας για σωματικό έλεγχο μέχρι τα εσώρουχά μας. Μετά μάς είπαν να μαζέψουμε τα προσωπικά μας είδη που ήταν στο πάτωμα και να τα βάλουμε πάλι μέσα στις χειραποσκευές μας."
"Μάς έβαλαν όλους σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Άρχισαν να μού κάνουν σωματικό έλεγχο. Τους εξήγησα ότι δεν φοράω σουτιέν, αυτοί συνέχισαν. Άνοιξαν το παντελόνι μου και έπιαναν γύρω γύρω τη μέση μου. Στο μεταξύ έφερναν στο ίδιο δωμάτιο και άλλους ισραηλινούς και τούς έλεγαν να βγάλουν τα ρούχα τους μπροστά μας. Περάσαμε ένα μαρτύριο."
Όλες οι καταθέσεις επώνυμες, σε εκτενές ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας Χα'Άρετς στο φύλλο της 6/9, μίας εφημερίδας που δεν αρέσκεται σε πρωτοσέλιδα γραμμένα με στόμφο.

"Το Εξπρές των Εξευτελισμών"
Israel Hayom, 6.9.2011

Όπως ανακοινώθηκε στον τοπικό Τύπο, οι τουρκικές αρχές ισχυρίσθηκαν ότι ο έλεγχος που έγινε στους ισραηλινούς τουρίστες -γυναίκες στην πλειοψηφία τους, και οι περισσότερες ασυνόδευτες- αποφασίσθηκε ως 'απάντηση' στις διαμαρτυρίες τούρκου επιβάτη που είχε αρνηθεί να βγάλει τη ζώνη του σε έλεγχο ασφαλείας που είχε γίνει στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ένα εικοσιτετράωρο πριν... 
Η τουρκική αυτή εξήγηση έγινε αντικείμενο χλευασμού για ώρες επί ωρών στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, εντείνοντας περισσότερο το πιο αντιτουρκικό κλίμα που γνώρισε ποτέ η ισραηλινή κοινωνία.

 "As always, Turkey welcomes you"
Τελ Αβίβ, 7.9.2011
   
Η πολύχρωμη σουρρεαλιστική πινακίδα σε αστικό λεωφορείο του Τελ Αβίβ ακόμα και χθες συνέχιζε να διαφημίζει φθηνά ονειρεμένα τριήμερα στην Αντάλυα με το γνωστό σλόγκαν "As Always, Turkey welcomes you". 

Ο ταξιτζής -αγανακτισμένος από τη ζέστη, την υγρασία αλλά κυρίως από το μποτιλιάρισμα που δεν έλεγε να τον απαλλάξει από την παρουσία του λεωφορείου που βρισκόταν μπροστά του, έβλεπε την τεράστια διαφήμιση μονολογώντας : "Κλαίω μέχρι και το τελευταίο σέκελ που ξόδευα κάθε καλοκαίρι στους Τούρκους. Ούτε να τους ξαναδώ στα μάτια μου. Άκουσες τι έγινε χθες στο αεροδρόμιο;"
Κι όλα αυτά ενώ από δίπλα περνούσε ακόμα ένα αστικό λεωφορείο, που πρότεινε έκπτωση 1.000 σέκελ (200 ευρώ) για κάθε αγορά ψυγείου της γνωστής τουρκικής μάρκας ΒΕΚΟ. 

 "1.000 σέκελ δώρο, με κάθε ψυγείο ΒΕΚΟ"
Χθες τα κόμματα της ισραηλινής δεξιάς κάλεσαν τους πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία για τουριστικούς λόγους, ενώ ανακοινώθηκε ήδη πως όλες οι κρατήσεις για τα άλλοτε δημοφιλή θέρετρα της Αντάλυα, Αλάνια, Μαρμαρίς και Κουσάντασι ακυρώθηκαν μαζικά.

Το θέμα όμως φαίνεται να μην σταματά εδώ. 
Ενδεικτικό της έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας είναι η αυθόρμητη πρωτοβουλία απλών πολιτών, οι οποίοι μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης καλούν τους ισραηλινούς να μην αγοράζουν τουρκικά προϊόντα, αναγράφοντας μάλιστα και έναν μακρύ κατάλογο από καταναλωτικά αγαθά που από προχθές κάνει το γύρο του τοπικού διαδικτύου: 
Όλα τα οικιακά ηλεκτρικά είδη της Βeko, κλιματιστικά Amcor που κατασκευάζονται στην Τουρκία, ορισμένοι τύποι τηλεοράσεων -LG, πληντύρια και στεγνωτήρια Siemens, Bosch και Constructa, ξηροί καρποί εισαγωγής, πλαστικές σακκούλες, μακαρόνια και αλεύρι τυποποιημένα από  συγκεκριμένη ισραηλινή αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, αποσμητικά χώρου Glade, τζελ ξυρίσματος Crema, μαγειρικά σκεύη Soltam, σαμπουάν και σαπούνια Dove, μαλλακτικό μαλλιών l'Oreal, υγρό σαπούνι Family, τσάι Lipton σε κίτρινη συσκευασία, υγρό σαπούνι χεριών Palmolive, τσιγάρα Pall Mall, αποσμητικό Axe

Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα και τα αυτοκίνητα που συναρμολογούνται στην Τουρκία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο Ισραήλ, όπως το νέο Honda Civic, ορισμένοι τύποι του Toyota Corolla, Fiat Fiorino, Hyundai Accent, όλοι οι τύποι των αυτοκινήτων Renault και ορισμένοι τύποι μάρκας Peugeot

Τέλος, οι πολίτες καλούνται να ενημερώνουν τους καταστηματάρχες ότι δεν αγοράζουν το συγκεκριμένο προϊόν, επειδή ακριβώς είναι τουρκικό.



Χωρίς να είναι βέβαιο ότι το εμπάργκο (τουριστικό ή και εμπορικό) θα έχει διάρκεια, είναι πράγματι εντυπωσιακή η απότομη μεταστροφή της γνώμης του απλού πολίτη προς την Άγκυρα, ενώ όλο και περισσότεροι σχολιαστές στα ισραηλινά ΜΜΕ θυμούνται πόσες συγγνώμες χρωστά η Τουρκία στους γείτονές της -τους Αρμενίους, τους Κούρδους αλλά κυρίως στους Ελληνοκυπρίους από το '74 και μέχρι σήμερα.
Είναι όμως επίσης βέβαιο ότι ποτέ το Ισραήλ δεν ήταν τόσο αντιτουρκικό αλλά και παράλληλα τόσο φιλοκυπριακό, όσο αυτό το περίεργο καλοκαίρι του 2011 που διανύουμε.



  

8 σχόλια:

Georgios Atsiknoudas είπε...

Thanks για την ενημέρωση, σε θέματα που έμμεσα αφορούν και εμάς!!
Τα ανακλαστικά των Ισραηλινών, είναι αυτά που έχουν όλοι οι φυσιολογικοί πολίτες των φυσιολογικών κρατών! Πάντως, όχι της Ελλάδας! Αν υπήρχε καταναλωτική, πολιτική, κλπ. συνείδηση των Ελλήνων, θα ήταν όλα καλύτερα και θα λειτουργούσαν όλα καλύτερα! Οι πολίτες έχουν την δύναμη, αρκεί να υπάρχει παιδεία και άλλα πολλά!! Δεν αντέχω άλλο τις εθνικιστικές κραυγές, αλλά παράλληλα παρέχουμε απλόχερα την στήριξη μας στις διάφορες οικονομίες, βλέπε Τουρκία, FYROM, Αλβανία, Βουλγαρία, Γερμανία, USA κλπ., κλπ.!!!
Υπενθυμίζω, ο ΛΑΟΣ έχει την δύναμη!!

ενας περαστικος είπε...

θεωρώ ότι οι ισραηλινοί πολίτες έχουν καθ'όλα άδικο. Καλο θα ήταν να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικες της χώρας τους αντί να τα "βαζουν" με όσους -όπως οι Τουρκοι- αντιδρούν σε αυτές (ακομα και με αυτόν τον υπερβολικό τρόπο). Μπορει καποιο κονταφθαλμοι έλληνες να νομιζουν ότι μια αντιτουρκική πολιτική εκ μέρους του Ισραήλ μας ευνοεί αλλα μαλλον ξεχνουν πως το Ισραήλ δεν ήταν ούτε και θα είναι ποτε "ηθικός" παραγοντας στη διεθνή ταξη πραγμάτων. Εχουν απόλυτο άδικο και το ξερουν ,απλώς εκτός απο την Τουρκία κανεις άλλος δεν έχει τολμήσει να τους κανει αυτα που κάνουν.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Καλα εκανες και περασες 'περαστικε' και ελπιζω να ξαναπερασεις.

Εγω απο την αλλη πλευρα νομιζω οτι σε κανεναν ταξιδιωτη και επιβατη πολιτικης αεροπορικης εταιρειας τού αξιζει να εχει αυτην την αντιμετωπιση, εκτος εαν καταζητειται ή βρισκεται σε διατεταγμενη υπηρεσια κατα του κρατους στο οποιο προσγειωθηκε. Οποτε θα διαφωνησω οτι οι ισραηλινοι πολιτες εχουν αδικο να αγανακτουν με την συμπεριφορα των τουρκων αστυνομικων που τους υποδεχθηκαν για να τους γδυσουν και να τους πασπατευσουν σε σκοτεινα δωματια.

Τωρα , για το αν μάς ευνοει μια αντιτουρκικη ισραηλινη πολιτικη -δεν το γνωριζω. Βρισκομαι στο Ισραηλ, βλεπω και γραφω ποια ειναι η αισθηση γυρω μου. Δεν ξερω ποιο ειναι το κλιμα στην Ελλαδα σε σχεση με το τι γινεται εδω. Εσυ θα ξερεις καλυτερα απο μενα.

Για το εαν ειναι ηθική ή οχι μια πολιτικη, θεωρω οτι 'ηθικη πολιτικη' εχουν την πολυτελεια και το προνομιο να ασκησουν χωρες οπως η Ελβετια, το Λουξεμβουργο, ισως και το Λιχτενσταϊν. Το ηθικο και το ανηθικο μαλιστα δεν εξαρταται απο το τι κανει μια χωρα, αλλα και απο το τι δεν κανει μια χωρα , οποτε αντιλαμβανεσαι το ζητημα ειναι πολυ μεγαλο και σιγουρα δεν βοηθα τις απλουστευσεις.
Αυτο παντως που γνωριζουμε ολοι, ειναι οτι η τουρκικη πολιτικη δεν ειναι η ηθικοτερη (βλ. Κυπρο, Κουρδους και διεκδικησεις στο Αιγαιο).
Συμφωνω μαζι σου οτι η ελληνικη θεση ειναι πολυ δυσκολη, τη στιγμη που τιθεται ζητημα της προστασιας των φυσικων πορων της Κυπρου, η οποια ναι μεν ειναι ενα ανεξαρτητο κρατος και δεν ειναι επαρχια της χωρας μας, οι δεσμοι μας ομως μαζι της ειναι πραγματικα πανω απο κρατιστικες θεωρησεις -και δεν νομιζω οτι χρειαζεται να πω περισσοτερα.

Αληθεια, ποια θα επρεπε να ειναι η θεση της Ελλαδας οταν η Κυπρος περικυκλωνεται απο τουρκικα πολεμικα πλοια; Θα ηταν ηθικο να αναμιχθει ή ηθικοτερο να αποσχει (επειδη προκειται για αλλο κρατος..) ; Θα ηταν ηθικο να πουμε στους ισραηλινους "μην ανακατευεστε, αστε την Τουρκια να βγαλει το φυσικο της αεριο στα χωρικα υδατα της Κυπριακης Δημοκρατιας" ή "εσεις ειστε ανηθικοι και αστε τους ηθικους Τουρκους να κανουν ο,τι θελουν" ;

Αντιλαμβανομαι απολυτα τους προβληματισμους σου, τη στιγμη που απο διπλωματικης αποψεως το Ισραηλ σημερα βρισκεται απομονωμενο για πολλους λογους. Και συμφωνω απολυτα οτι η Ελλαδα ασκει αυτο που πιστευω πως αντιλαμβανεσαι ως "ηθικη πολιτικη" (συχνα οχι προς το συμφερον της, και συχνα προς το συμφερον της). Θα με ενδιεφερε παρα πολυ ομως η γνωμη σου σχετικα για το ποιες θα πρεπει να ειναι οι ηθικες επιλογες που εχει η ελληνικη πολιτικη σημερα υπο τις συγκεκριμενες συνθηκες.

Ετυχομαι να ξαναπερασεις.

So_Far είπε...

Το αναδημοσιεύω στο μπλογκ μου αν και δεν πήρα την άδεια σου, πού να σε πετύχω εκεί που είσαι... -:)))
Την καλημέρα μου και συνέχισε

Penelope είπε...

Eνα σχετικό και ίσως ενδιαφέρον άρθρο που διάβασα στο FT είναι αυτό http://blogs.ft.com/the-world/2011/09/israel-turkey-and-greece/#axzz1XD1FSXh7 ΄
p.s τι κάνεις στο Ισραήλ!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@So_Far
χαχα μα εννοειται οτι αναδημοσιευετε ελευθερα! (ειδα και την αναρτηση σας. ε ομολογω πως αργησα να καταλαβω γιατι και πώς αλλα τελικα το'πιασα χαχα)

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Penelope
εεεεεεπ! χαχα
τι κανω;
πολυ καλα :-)

δεσποιναριον είπε...

Να προθεσουμε και τα σοκολατακι Godiva στη λιστα. Κανε και μια μεταφραση στα αγγλικά και στείλε την στην Washington Post. Aντε να σε χαρω.








Related Posts with Thumbnails