15 Αυγ 2011

η Φθήνεια τρώει τον Αφέντη..

Κρατιέμαι μέρες τώρα, 
αλλά τελικά θα το πω κι αυτό.

Ξέρετε τι με εκνευρίζει περισσότερο όταν διαβάζω τις ισραηλινές εφημερίδες; Δεν θα το πιστέψετε. 
Με πιάνουν τα διαόλια μου όταν βλέπω τις ολοσέλιδες καταχωρήσεις των ισραηλινών πρακτορείων ταξιδίων που διαφημίζουν τα διάφορα deal για ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα. 
Και θα σάς εξηγήσω αμέσως τι εννοώ ακριβώς.

Καμαρώστε εδώ τιμές!
Αρχίζω λοιπόν :
Οι 3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Κρήτη, all inclusive και με κοτζάμ πάρκο με νεροτσουλήθρες στοιχίζουν μόνο 333€ το άτομο. 4 ολόκληρες διανυκτερεύσεις σε 5άστερο ξενοδοχείο της Κέρκυρας στοιχίζουν απλώς 359€. 4 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής με πρωινό αποτιμώνται σε ολίγα 349€. 7ήμερη οργανωμένη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρειο Ελλάδα, σε 5άστερο ξενοδοχείο και με πρωινό κάνει μόνο 555€. 4 διανυκτερεύσεις σε επίσης 5άστερο ξενοδοχείο της Κω με half board διατροφή στοιχίζουν 359€
Και η Ρόδος εννοείται πως δεν κινείται σε διαφορετικά επίπεδα: η διαμονή 4 διανυκτερεύσεων σε πολύ γνωστό 5άστερο ξενοδοχείο με half board στοιχίζει μόνο 369€ !!... Εννοείται ότι στις τιμές περιλαμβάνεται και το αεροπορικό εισιτήριο μετ'επιστροφής, και οι φόροι!

δώστε βάση στη φάπα, στο τέλος της διαφήμισης...

Και ερωτώ :
Παιδιά, γιατί είμαστε τόσο, μα τόσο φτηνοί;

Και μιλώντας τώρα ως έλληνας πολίτης που προέρχομαι από νησί που στην κυριολεξία ζει από τον τουρισμό : τι σόι τουρίστες περιμένουμε να έχουμε με τόσο χαμηλές τιμές;; 
Προφανώς, αυτούς που δεν έχουν λεφτά να ξοδέψουν! 

Και όσοι από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και είστε από τουριστικό μέρος της Ελλάδας, είμαι σίγουρος ότι θα κουνάτε το κεφάλι σας με κατανόηση, ίσως ακόμα και με απελπισία. Και θα σάς έρχονται στο μυαλό αμέτρητες σκηνές απείρου κάλους, με τους ισραηλινούς τουρίστες να κάθονται και να παζαρεύουν ακόμα και το μισό ευρώ για ένα τόσο δα μικρό σουβενίρ της πλάκας, να μην αγοράζουν τίποτα άλλο παρά μόνο νερό εμφιαλωμένο, ή -στην καλύτερη περίπτωση- μια κόκα κόλα με πέντε καλαμάκια (κατά το γνωστό τούρκικο ανέκδοτο). 
Δεν θα ξεχάσω πέρσι όταν έτυχε να βρίσκομαι σε μπαρ της Ρόδου και η πολυπληθής παρέα ισραηλινών τουριστών που κατέφθασε, απαιτούσε...έκπτωση στα ποτά επειδή...ήταν μεγάλη παρέα! Ντράπηκα που καταλάβαινα κάθε λέξη τους, και στενοχωρήθηκα ακόμα περισσότερο ακούγοντας τα ελληνικά σχόλια. 

Αλλά τελικά, ποιός φταίει γι'αυτό;
Μα φυσικά εμείς (πάλι), ποιός άλλος; 

Εμείς, που πουλάμε πάρα μα πάρα πολύ φτηνά τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου, το καλύτερο φαγητό, τα 5άστερα ξενοδοχεία μας που δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα από τα καλύτερα της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία του κόσμου και την καλύτερη φιλοξενία που θα μπορούσε ποτέ να βρει ένας τουρίστας σε ένα ξένο μέρος. 




Ρωτούσα τις προάλλες ένα ζευγάρι φίλων μου εδώ στο Τελ Αβίβ, που η κρίση δεν τούς πιάνει (και μάλλον δεν θα τούς πιάσει ποτέ), γιατί δεν σκέφτονται να έρθουν στη Ρόδο φέτος το καλοκαίρι για τις διακοπές τους. Η απάντηση αφοπλιστική:
"Πού;; Ρόδο;; Εκεί που πάει όλη η ..πλέμπα;; 
Με τίποτα!¨" 

Και τι να απαντήσεις μετά απ'αυτό;; 
Βλέπεις τα πανάκριβα και ήδη αγορασμένα βάουτσερ για Ντουμπρόβνικ, για Τοσκάνη, για Κόστα Ντελ Σολ, για Κάννες και... τότε καταλαβαίνεις ότι εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε ιδέα τι πάει να πει 'τουριστική βιομηχανία'...

Και ξέρετε πόσοι ισραηλινοί δεν θα κάτσουν να συζητήσουν "πόσο κάνει μια μπύρα", θα πληρώσουν σαν κύριοι, θα αφήσουν και φιλοδώρημα και θα μάς πουν κι 'ευχαριστώ' με χαμόγελο, που θα το εννοούν; 
Θα εκπλαγείτε, αλλά ..πάρα πολλοί! 
(γιατί αν έχουν στην τσέπη 1.200€ για να πληρώνουν το ενοίκιο μιας γκαρσονιέρας, όσο και να αγανακτούν στους δρόμους εδώ στο Τελ Αβίβ, το σίγουρο είναι ότι χρήματα -έχουν. Και πιο κοντινή καθαρή θάλασσα από τα νερά του Αιγαίου μας, δεν θα βρούνε πουθενά. 
Και όμως, οι καλοί τουρίστες πάνε αλλού!)

Και για να μην νομίζετε ότι σάς κάνω πλάκα, 
κοιτάξτε τι σάς βρήκα από την ίδια εφημερίδα, για να με πιστέψετε :
Αγνοώ τους μη ανταγωνιστικούς προορισμούς, και φτάνω στη Μεσόγειο :
6 διανυκτερεύσεις στην Κόστα Ντελ Σολ με πρωινό -από 1.399 δολάρια
6 διανυκτερεύσεις στην Ιταλική Ριβιέρα -από 1.499 δολάρια
11 διανυκτερεύσεις στην Αδριατική -από 1.913 δολάρια
6 διανυκτερεύσεις στη Γαλλική Ριβιέρα -από 1.425 δολάρια.

Α! Και να μην το ξεχάσω :
Η Τουρκία φέτος είναι σαν ...να μην υπάρχει για τον ισραηλινό τουρίστα. Σαν να έχει σβηστεί από το χάρτη! Άρα...ανταγωνισμός -μηδέν!



Αλήθεια, πώς καταφέραμε και παραμένουμε ακόμα οι..φτωχοί συγγενείς στον τομέα του τουρισμού, ενώ θα έπρεπε να είμαστε τουλάχιστον οι Άρχοντες; Και μάλιστα, στα μέσα της High Season;; Και μάλιστα, χωρίς να μάς ανταγωνίζεται κανένας άλλος γειτονικός καλοκαιρινός προορισμός;; (κι αυτό συμβαίνει μόνο φέτος... του χρόνου όμως;.. )

Τα είπα - και ησύχασα!
Εμπεδώστε αυτήν την ανάρτηση, για το καλοκαίρι του 2012!!
Γιατί την φετινή τουριστική περίοδο, με τέτοιες εξευτελιστικές τιμές 
-μάλλον την πήρε το ποτάμι, παιδιά!



12 σχόλια:

Fran είπε...

Ωραιο κείμενο και συμφωνω, δυο παρατηρήσεις εχω μονο
α.δεν συμφωνω τόσο με την ποιοτητα που προσφερουμε στην Ελλαδα..ακομα και τα πενταστερα ειναι πολυ κατωτερα. Επισης στο θέμα εξυπηρετηση-υπηρεσίες χρειάζομαστε εκπαιδευση
β. δυστυχως το μεγάλο προβλημα της Ελλαδας είναι η ποιοτητα και η προωθηση του προιοντος, ειτε στον τουρισμο ειτε οπουδηποτε αλλου

Ανώνυμος είπε...

η φθηνεια όμως δεν ισχυει στους ντόπιους...γιατί οι τιμες που γράφεις ειναι για μια μέρα σε ξενοδοχείο και ουτε καν η βενζίνη πληρωμένη...από ΤΡΙΑΝΤΑ-ΚΙΟΤΑΡΙ ...:)
kate

Αλίκη Παπαχελά είπε...

Οχι απλά κουνάω το κεφάλι, το ταρακουνάω!!!! Αν βάλουμε, δε, και ότι για τους Ελληνες τα αντίστοιχα δίνονται με διπλάσιες-τριπλάσιες τιμές, τότε βαράω το κεφάλι μου στον τοίχο!!!!!

Μανώλης Σαρρής είπε...

Συμφωνώ πως η Ρόδος δε θάπρεπε να είναι φθηνός προορισμός και δεν είμαι ο μόνος ή δεν είμαστε.
Σε μια κοινή φίλη μας Γαβριήλ κάνανε παζάρι στα γραμματόσημα. Ελληνικό αυτό το θαύμα. Σαβούρα για ποσότητα.
Πρέπει όμως ν' αναγνωρίσουμε κι ότι δεν έγινε τίποτα για να συντηρηθεί η ποιότητα, πόσο μάλλον ν' αναβαθμιστεί.
Εκτός των παρεχομένων υπηρεσιών που έγιναν χείριστες, ας ρίξουμε και μια ματιά γύρω μας. Έ δεν...

Fran είπε...

Ετυχε να μεινω 3 ημερες σε πενταστερο ξενοδοχειο και πολυδιαφημιζόμενο στο Σουνιο. Η πελατεία αποτελούνταν σχεδον αποκλειστικά απο χυδαίους ρώσσους νεόπλουτους που έριχναν τελείως το επίπεδο. Φυσικα δεν προκειται να ξαναπατησω το πόδι μου εκεί, ούτε εγω αλλά ούτε και οι δανοί φίλοι, οι οποίοι είχαν αρκετα χρήματα για να ξοδεψουν. Έαν προσελκύουμε τέτοιο τουρισμό με σκοπό το γρήγορο χρήμα τότε απομακρύνουμε κάθε ελπιδα για αναβαθμιση και ποιότητα.

Μανώλης Σαρρής είπε...

Όταν η Ρόδος ήταν ακριβός προορισμός, οι διακοπές σ' αυτήν ήταν όνειρο ζωής. Αυτό είδα από τη συναναστροφή μου με τον κόσμο τη δεκαετία του 70-80 σ' όσες χώρες πήγα.

Μανώλης Σαρρής είπε...

τα ξενοδοχεία παλιά ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις, που μέλη της ήταν και οι εργαζόμενοι. Ήθελε δεν ήθελε ο τουρίστας ακολουθούσε κι εντασσόταν σαν μέλος στην οικογένεια αυτήν. Ερχόταν κάθε χρόνο δυο και τρεις φορές γιατί τούλειπε ΚΙ ΑΥΤΟ το κομμάτι της ζωής του, εκτός των λοιπών παραμέτρων που συυνθέτουν την "Ελλάδα".
"Μας την έπεσαν" όμως. Το ροδίτικο τουριστικό στοιχείο παραγκωνίστηκε, όπως και οι παραδοσιακές Αξίες στη σχέση εργοδότη-εργαζομένου-πελάτ​η.
Ο κρίκος αυτός έσπασε όταν απρόσωπες εταιρίες πήραν στα χέρια τους την εργοδοσία και ο εργαζόμενος απρόσωπος κι αυτός γιατί μπήκαν στο επάγγελμα σκύλοι κι αλέσανε με πέντε Ευρώ λιγότερα, κατάντησε το Νο 349.
Αυτό το γυαλί δυστυχώς δε ξανακολλά. Σερνόμαστε τώρα σαν όποιονδήποτε προορισμό που παρέχει ήλιο και θάλασσα, δελεάζοντας μόνο με χαμηλές τιμές περικόπτοντας και από την ποιότητα.
Και λογικό δεν είναι;

Angela είπε...

:-((( .... Η Αλήθεια είναι ότι χωλαίνουμε πολύ σε αυτό το θέμα... Ο αδελφός μου τώρα είναι στο Μπαλί και πέρα απο τις ξενοδοχιακές μονάδες δε μπορεί να καταλάβει γιατί έχει όοοολο το χρόνο γύρω στα 3εκ τουρισμό εκεί. Μήπως απλά δε ξέρουμε να προβάλλουμε τα διαμάντια που έχουμε εδώ; μήπως σημαντικό ρόλο παίζει και η συμπεριφορά μας;;; Το όλο πάντως είναι θλιβερό....

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά....
Συμφωνώ ότι η Ρόδος και γενικότερα η Ελλάδα πουλιέται φθηνά στο εξωτερικό.. και δεν ειναι μόνον αυτές οι τιμές/πακέτα από Ισραήλ αλλά και από άλλες χώρες...Ειμαι 40 χρόνια στον Τουρισμό και δυστυχώς,μα πολύ δυστυχώς, χρόνο με τον χρόνο γινόμαστε ολο και φθηνότερος προορισμός... ποια η Ρόδος ! όταν θα έπρεπε σήμερα να ήταν το καλύτερο και ακριβότερο θέρετρο της Μεσογείου συνδυάζοντας τις ομορφιές που είχε (γιατί πολλές τις κατέστρεψαν ή τις άφησαν να καταστραφούν) και τον πολιτιστικό της πλούτο...βλέπε μια Παληά Πόλη και ολα τα άλλα τα οποία και αυτά σιγά-σιγά αφήνονται στην τύχη τους!!
Η ιστορία αρχίζει από την δεκαετία του '80 όταν η τουριστική κίνηση ειχε ανοδική πορεία στο νησί...εγιναν λάθη ασυγχώρητα...όραμα μηδέν, προγραμματισμός μηδέν, φροντίδα μηδέν...κανείς δεν φρόντισε για τις υποδομές, για το περιβάλλον, για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης..αποτέλεσμα να κτίζονται μονάδες ανεξέλεγκτα, όπως και όπου ήθελε ο καθένας με αποτέλεσμα σε μια δεκαετία να έχουν αλλάξει μορφή πολλά σημεία της πόλης και του νησιού(προς το χειρότερο)...καί αρχισε το παιχνίδι της προσφοράς και της ζήτησης (υπερ-προσφορά κλινών άρα πίεση τιμών από τους ΤΟ)και έτσι άρχισε η κατρακύλα..φτάσαμε στο σήμερα που ακόμα κτίζουν 5* ξενοδοχεία και δίνουν τιμές για 4* (πολλές φορές και 3*)...αποτέλεσμα=για να μπορέσουν να "βγούν" μειώνουν τις υπηρεσίες με πρόσληψη φτηνού προσωπικού, χρήση φτηνών πρωτων υλών και προμηθειών και πάει λέγοντας....... με λίγα λόγια μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας...
και αυτό που μου την δίνει περισσότερο ειναι να ακούω σήμερα επιχειρηματίες να λένε "δεν βγαίνουμε, πρέπει να μειώσουμε υπηρεσίες" όταν οι ίδιοι δεν είχαν το σθένος να αντισταθούν στις πιέσεις αλλά και να μην "πετροβολήσουν" τους "αρχοντες" που δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια....απλά τους κτυπούσαν παλαμάκια...!!

Georgios Atsiknoudas είπε...

Συμφωνώ σχεδόν με όλους τους προλαλήσαντες, ειδικά με τον κύριο που εργάζεται στον τομέα του τουρισμού για 40 χρόνια. Για μία ακόμα φορά, είναι θέμα παιδείας και αυτοεκτίμησης ενός ολόκληρου λαού!
Πρέπει να συναναστραφείς με όλους αυτούς τους "φθηνούς" επισκέπτες, για να καταλάβεις το μέγεθος του λάθους που κάνουμε!
Υπάρχει τόση μεγάλη προσφορά κλινών, που ορισμένα πράγματα είναι πια μονόδρομος!
Επειδή για αυτήν την season έχω άποψη, τα οφέλη της περίφημης αύξησης του ροδίτικου τουρισμού, πάνε σε λίγους, πολύ λίγους ... σε αυτούς που ήδη έχουν χρήματα, πολλά χρήματα!!!
Όταν με το καλό επιστρέψεις Ρόδο Γαβριήλ, πέρνα μια βόλτα από την Παλιά Πόλη, για να παρατηρήσεις την εμετική συμπεριφορά των πολλών (ευτυχως, όχι όλων)καταστηματαρχών (σε όλους τους τομείς), με τους κράχτες τους κλπ. κλπ. κλπ.!
Και από εδώ λοιπόν, σου εύχομαι και πάλι χρόνια πολλά!!

Νίκος Μηνάς είπε...

Χαιρομαι που τα ειπες γιατι επιτελους καποιος λεει αυτα που θελω να φωναξω με ολη τη δυναμη και της φωνης μου και της ψυχης μου σ'ευχαριστω Γαβριήλ

abravanel είπε...

Δεν είμαι σίγουρος οτι όντως προσφέρουμε ότι το καλύτερο το οποίο απαιτεί οργανωμένη δουλειά, η οποία δυστυχώς δεν έχει σχέση με τον ιδρώτα που ο κάθε επαγγελματίας του τουρισμού θα ρίξει αλλά με την οργάνωση ενός συστήματος.

Φέτος για πρώτη φορά στην ζωή μου είδα ισραηλινές σημαίες σε ελληνικά μαγαζιά αλλά όλες οι αρρώστιες του ελληνικού τουρισμού ήταν εκεί και οι χαμηλές τιμές δεν ήταν αναγκαστικά αυτές αν και έχει απολύτως δίκιο όταν λες οτι τέτοιο τουρισμό προσφέρουμε. Αλλά το πρόβλημα είναι οτι ο τουρισμός είναι υπηρεσίες και όχι το ίδιο το προιον - δηλαδή δεν είναι η καθαρή θάλασσα αλλά η συνεργεία πράκτορα, αεροδρομείου, μαγαζάτορα, εστιάτορα, Δήμου.








Related Posts with Thumbnails