23 Ιουν 2011

εμπρησμός επί σκηνής

Η Ρόδος έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια να ζει χωρίς ένα κτίριο ικανό να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις. Να όμως που η φύση "μισεί" τα κενά και η απάντηση στην δυστοκία κτιριακής υποδομής ήρθε κατά τρόπο αναπάντεχο από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα "Εξαίρεση", που κατάφερε να μετατρέψει τον ισόγειο χώρο της Ροδιακής Έπαυλης σε σκηνή. Διάλεξε επίσης ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο, που κλείνει έξυπνα το μάτι σε όσους έχουν τη διάθεση να παρατηρήσουν τις αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα της κρίσης και των κοινωνικών εντάσεων που διαφαίνονται στον ορίζοντα της καθημερινότητάς μας.


Το έργο "Ο Μπήντερμαν και οι Εμπρηστές" του Ελβετού θεατρικού συγγραφέα και νομπελίστα Μαξ Φρις, αν και πρωτοανέβηκε στο Schauspielhaus της Ζυρίχης το 1958 (σε χρόνο κάθε άλλο παρά 'ανύποπτο'), περιγράφει κατά γράμμα το κλίμα της κοινωνικής αναταραχής και της αναδιάταξης των ταξικών ισορροπιών των ημερών μας, συνδυάζοντας την αλληγορία με το ρεαλισμό, την μαύρη κωμωδία και το δράμα. 


Οι "Εμπρηστές" παρεισφρύουν στην τακτοποιημένη καθημερινότητα του μεγαλοαστού Θεόφιλου Μπήντερμαν και της γυναίκας του Μπαμπέτ, με όχημα την ενοχή του ζευγαριού για την ευδαιμονία του, τη στιγμή που ο κοινωνικός ιστός γύρω τους φαίνεται να καταρρέει. Απόδειξη : οι επαναλαμβανόμενοι εμπρησμοί σπιτιών και επιχειρήσεων που σημειώνονται σε όλη την επικράτεια και έχουν θέσει κάθε πόλη σε κατάσταση συναγερμού. 
Δύο απρόσκλητοι επισκέπτες 'καταλαμβάνουν' τη σοφίτα του σπιτιού, εγκαθιστούν μπιτόνια βενζίνης έτοιμα να κάνουν τα πάντα στάχτη, τη στιγμή που ο νοικοκύρης Μπήντερμαν προσπαθεί να τούς πείσει ότι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από την παρουσία του. 
Αποτέλεσμα : ακόμα ένας εμπρησμός πραγματοποιείται στο όνομα της αλλαγής του κατεστημένου. Και οι Εμπρηστές είχαν προειδοποιήσει παντοιοτρόπως και κατά γράμμα τον Μπήντερμαν για αυτήν την τραγική κατάληξη του ευδαιμονούντος  και μέχρι πρότινος ασφαλούς σπιτικού του.


Οι ερμηνείες της "Εξαίρεσης" δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν αξιοπρεπείς επαγγελματικές προσπάθειες της πρωτεύουσας, τη στιγμή μάλιστα που η πλειοψηφία των συμμετεχόντων με αυτό το έργο κάνει το ντεμπούτο της επί σκηνής. Η ευφυής χρήση των φώτων αλλά και η μελετημένη εκμετάλλευση κάθε τετραγωνικού εκατοστού του ισογείου χώρου της Ροδιακής Έπαυλης όχι μόνο δεν άφησε κενά στην  πλοκή, αλλά προσέδωσε στην παράσταση ειδικό δραματουργικό βάρος και πλείστες αφορμές για περαιτέρω αναγνώσεις. Παράλληλα, η ισορροπημένη ερμηνεία των χαρακτήρων και η σοφή διανομή κατέστησαν την παράσταση κάθε άλλο παρά ερασιτεχνική. Όσο για το συγγραφικό εύρημα της παρουσίας του 'χορού' των Πυροσβεστών -ταίριαξε απόλυτα στο ελληνικό DNA, που θέλοντας και μη,  βιώνει τους τελευταίους μήνες στη σύγχρονη καθημερινότητά του πολλές από τις αλλαγές που αναδεικνύει ο Φρις μέσω των χαρακτήρων και της πλοκής του έργου του. Ο σκηνοθέτης της παράστασης και έχων το γενικό πρόσταγμα Παναγιώτης Σταθόπουλος παίρνει άριστα/δέκα, σε ένα ομολογουμένως και για πολλούς λόγους δύσκολο έργο.

Σημειώστε τα ονόματα των συμμετεχόντων : Βασίλης Ευαγγελάκης (Θεόφιλος Μπήντερμαν), Γιώργος Παπαδόπουλος (Βίλυ Άιζενρινγκ), Βίβιαν Αποστόλου (Άννα), Νίκος Γαβριδάκης (Τζεφ Σμιτς), Σοφία Ορφανίδη (Μπαμπέτ Μπήντερμαν), Michal Franc (Αστυφύλακας), Αντώνης Αρχοντάκης (Διδάκτωρ Φιλοσοφίας), ως επίσης τις Σέβη Ιωαννίδου και Γεωργία Νικολαΐδου που συναποτέλεσαν τον χορό των Πυροσβεστών.


"Ο Μπήντερμαν και οι Εμπρηστές" θα συνεχίζουν να σάς περιμένουν στο ισόγειο της Ροδιακής Έπαυλης μέχρι και την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011 στις 9 το βράδυ. Η παράσταση διαρκεί μία ώρα και κάτι, με 10λεπτο διάλειμμα και η είσοδος είναι ελεύθερη

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, και γι'αυτό
πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με την "Εξαίρεση" από πριν,
στο τηλέφωνο 6977 749800.
Προλάβετε..


2 σχόλια:

Αλίκη Παπαχελά είπε...

Καλή επιτυχίααααα!
Αν το πιστεύεις, το είχαμε παίξει στον θεατρικό όμιλο του σχολείου κι ήταν το δευτερο που έπαιξα μετά την "Φαλακρή Τραγουδίστρια"....
Πολύ αγαπημένο έργο!

Γεωργία Φεσάκη είπε...

Ευχαριστούμε πολύ Γαβριήλ! :)
Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι-"σπίρτα" που δεν φοβούνται την αλλαγή-"πυρκαγιά"!! Όποιος έχει δεί το έργο καταλαβαίνει! ;)
Στόχος μας να απότελέσουμε την ΕΞΑΙΡΕΣΗ, την αλλαγή, διότι το θέατρο στη Ρόδο υπάρχει!!!








Related Posts with Thumbnails