4 Απρ 2011

The Monopoly Story

   PREVIEW    

Πότε οι άνθρωποι μιλούν πολύ για χρήματα;
Όταν αυτά δεν υπάρχουν!

Πότε οι άνθρωποι κάνουν πως έχουν χρήματα, και μάλιστα πολλά;
Μα βέβαια, ...όταν δεν έχουν!

Έχοντας λοιπόν στον νου αυτά τα δύο βασικά αξιώματα, δεν είναι καθόλου περίεργο ότι το επιτραπέζιο παιχνίδι Monopoly, που μπήκε σε κάθε αμερικάνικο σπίτι στα τέλη της οικονομικής ύφεσης του Μεσοπολέμου και μετέπειτα σε συνολικά 110 χώρες του κόσμου -μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου-, στην ουσία κατάφερε να αποκτήσει φανατικούς φίλους -και αντίστοιχα, πολλούς επικριτές-. 


Η Ιστορία φαίνεται πως επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια στην Αμερική, η οποία φαίνεται να αρχίζει να επανακάμπτει σιγά σιγά από την χρηματοπιστωτική κρίση που πρώτη εκείνη ένιωσε γερά στο πετσί της, και η Monopoly ξαναρχίζει να χάνει το χαμένο της έδαφος. Και αυτό δεν είναι παρά μόνο μία... νέα αρχή, καθόπως φαίνεται από το ντοκυμαντέρ του Kevin Tostado με τίτλο "Under the Boardwalk: The Monopoly Story", που ασχολείται με το παρελθόν και το παρόν του επιτραπέζιου αυτού παιχνιδιού, δινοντάς μας παράλληλα μια ιδέα για τις ημέρες δόξας που μέλλουν να ξανάρθουν.

Ο φακός του "Monopoly Story" παρακολουθεί την πορεία διαφόρων και διαφορετικών ανθρώπων που προετοιμάζονται για τη μεγάλη μέρα : το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Monopoly στο Λας Βέγκας, ένα ιδιότυπο πρωτάθλημα που διεξάγεται με κάθε επισημότητα και κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετικό μήκος και πλάτος της Γης. Παλιοί διεθνείς πρωταθλητές που δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους, φερέλπιδες νέοι που ονειρεύονται το παχυλό χρηματικό έπαθλο, αλλά και απλοί λάτρεις του παιχνιδιού μιλάνε στον φακό γι' αυτό το παιχνίδι που "είναι βγαλμένο απ'τη ζωή" ή (αν το δούμε κι αλλιώς) σε "μπάζει στη ζωή", θες δε θες.. Γιατί, είτε μάς αρέσουν οι ζαριές της Monopoly είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι καθένας από μάς θυμάται την πρώτη φορά που μέτραγε τα ψεύτικα χαρτονομίσματα με τα οποία αγοραζόταν και πουλιόταν η λεωφόρος Αλεξάνδρας, η Κηφισίας και η οδός Ερμού...



Είναι γεγονός πως η Monopoly ανέκαθεν αποτελούσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αρχίσεις έναν καβγά τρικούβερτο και απ'ό,τι θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, ποτέ δεν είδα να τελειώνει μια παρτίδα χωρίς κάποιος από τους "εκατομμυριούχους" να βάλει το καπελάκι του στραβά και να δηλώσει με στόμφο "Ως Εδώ Οι Ζαβολιές Σας! Αποχωρώ!"
Ίσως και μόνο γι'αυτό το λόγο, αξίζει να δει κανείς αυτό το ντοκυμαντέρ, αφού -είτε το θέλουμε είτε όχι-, αυτή η ιστορία που λέγεται "Monopoly"  είναι ακόμα μία... Neverending Story.

Το ντοκυμαντέρ "Under the Boardwalk: The Monopoly Story" κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο φετινό Anaheim International Film Festival της Καλιφόρνια, έχει προβληθεί στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Austin του Τέξας, σύντομα πρόκειται να προβληθεί στο Sedona International Film Festival, RiverRun International Film Festival, στο φεστιβάλ της Santa Cruz στην Καλιφόρνια
-και η συνέχεια έπεται..
 
Under the Boardwalk : The Monopoly Story
σκηνοθεσία : Kevin Tostado
σενάριο/μοντάζ : Craig Bentley - Kevin Tostado
ΗΠΑ,  2010
δημοσιεύθηκε την 27.3.2011 στο

1 σχόλιο:

δεσποιναριον είπε...

Στην πρασινη εικονιτσα αριστερα επανω, εκει που λεει, cultural object, εμεις το λεγαμε "πριζα" . Το πιο πετυχημενο επιτραπεζιο ολων των εποχων. Δε νομιζω να ξαναγυρισει εκτος αν βγει σε ηλεκτρονικη μορφη. Μπορει να εχει ηδη βγει.








Related Posts with Thumbnails