8 Απρ 2011

Bill Cunningham New York

   PREVIEW    

Ποιός σάς είπε ότι η μόδα βρίσκεται στα ατελιέ
των διάσημων σχεδιαστών;
Ποιός σάς είπε ότι η μόδα βρίσκεται στις πασαρέλες
και στα ολιγόλεπτα "ψυχαγωγικά" ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων
λίγα δευτερόλεπτα πριν την πρόγνωση του καιρού;

Το ολοκαίνουργιο ντοκυμαντέρ "Bill Cunningham New York" είναι σαφέστατο και στα δύο αυτά ερωτήματα -που κάθε άλλο παρά ρητορικά ακούγονται!-

Ο μοναχικός, ιδιόρρυθμος και ίσως ένας από τους πιο "μάχημους" ρεπόρτερ μόδας και lifestyle των New York Times δίνει τον δικό του ορισμό του τι είναι τελικά "Μόδα", και νομίζω πως τελικά έχει το δίκιο με το μέρος του. Κατά τον 80χρονο Bill Cunningham, η πραγματική Μόδα βρίσκεται στους δρόμους και φοριέται καθώς πηγαίνεις στη δουλειά σου, αγουροξυπνημένος πρωί πρωί καθώς περιμένεις στη στάση του λεωφορείου και του μετρό ή τρέχεις να προλάβεις να πάς στο γραφείο σου και να "χτυπήσεις κάρτα".. 
Αν μάλιστα τυχαίνει να ζεις στη Νέα Υόρκη, δεν αποκλείεται να σε βρει ο φακός του Bill   αυτοπροσώπως και την επομένη να φιγουράρεις στη μόνιμη στήλη του.. (Χωρίς αυτό βέβαια να είναι απαραίτητα κακό, όχι όμως και.. απαραίτητο καλό -να εξηγούμεθα!)


Για μάς τους αμύητους περί των νεοϋορκέζικων δρώμενων, βασικό προαπαιτούμενο για να καταλάβουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται  το ολοκαίνουργιο ντοκυμαντέρ "Bill Cunningham New York" του Richard Press -ο οποίος κάνει μ'αυτό και την παρθενική του εμφάνιση στον χώρο των ταινιών τεκμηρίωσης-, σάς προτείνω να ρίξετε προηγουμένως μια ματιά στην μόνιμη στήλη του Bill Cunningham στην διαδικτυακή έκδοση των New York Times πατώντας ΕΔΩ  (και μάλιστα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, αφού δεν αποκλείεται σύντομα και αυτή να πέσει θύμα της συνδρομητικής έκδοσης της θρυλικής εφημερίδας..). 


Μια στήλη που μέσα στα ...40 ολόκληρα χρόνια ζωής της, ουσιαστικά έθεσε τη δική της "τομή" στην 'φωτογραφική' απεικόνιση της πραγματικότητας, χωρίς όμως να πέσει στην παγίδα να χαρακτηρισθεί ως "κίτρινη" ή "δημοσιογραφία των παπαράτσι". 
Άλλωστε, η στήλη του υπήρξε αφορμή να δώσει στην αυστηρή αρχισυνταξία των New York Times το πράσινο φως να "σπάσει" έναν βασικό κανόνα δεοντολογίας, που μέχρι τότε τηρούσε απαρεγκλήτως : Να ΜΗΝ δημοσιεύει φωτογραφίες διασήμων ΧΩΡΙΣ τη συγκατάθεσή τους! 
 Και αυτό, επειδή ο Bill Cunningham  στα άρθρα και στις φωτογραφίες του ΔΕΝ δίνει βάρος στο "ποιός φοράει τι" αλλά αποκλειστικά και μόνο στο "Τι φοριέται και Γιατί -Τελεία!"

Μία καθαρά νεοϋορκέζικη υπόθεση, που -αν μη τι άλλο- έχει ενδιαφέρον, μιας και μόλις μερικές μέρες έκανε το ντεμπούτο της στις αίθουσες της μεγαλύτερης μεγαλούπολης του κόσμου..
Λέτε να τη δούμε και στην Ελλάδα;
Ίδωμεν....

"Bill Cunningham New York"
σκηνοθεσία : Richard Press
μοντάζ : Ryan Denmark - Barry Alexander Brown
ΗΠΑ , 2010
δημοσιεύθηκε στις 31.3.2011 στο

7 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Μοναδικός είδος του ο Μπιλ. Αν το πετύχω πουθενά θα το δω. Και ειναι γεγονός ότι τα τελευταια χρόνια έχουν λίγο αντιστραφεί οι όροι. Ο κόσμος εμπνέει τους σχεδιαστές και όχι το αντίθετο.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

δεσποινάριον, ήξερες περί του Μπίλεως; είναι γνωστός εκεί γενικώς;

Βρίσκω πάρα πολύ καλή ιδέα να ντοκυμενταρίζεται μία στήλη εφημερίδας -ειδικά στις μέρες μας που ο τομέας της έντυπης δημοσιογραφίας περνάει ουσιαστικά "τον κακό του τον καιρό"

Αλίκη Παπαχελά είπε...

Συμφωνώ μαζί του! Η μόδα είναι του....δρόμου!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Αλίκη, ούτε που με είχε απασχολήσει ποτέ το θέμα. Τώρα που το σκέφτομαι πάντως, προφανώς η μόδα είναι του δρόμου -μην πω και του παράδρομου-

Αλίκη Παπαχελά είπε...

Πάντα είναι έκπληξη αυτά που ανακαλύπτουμε ξαφνικά, αν και τα βλέπαμε....

Penelope είπε...

Λοιπόν εγώ το είδα εδώ και καιρό στο φίλμ φεστιβαλ του Αμπου Ντάμπι. Και μου άρεσε πολύ περισσότερο από το September issue που δεν έλεγε και τίποτε. Πολύ μοναχικός άνθρωπος με ανύπαρκτη συνειδητοποίηση του εαυτού του, τα θέλω του... και αυτή obsessive συμπεριφορά 'να παίρνει φωτογραφίες' τον οδήγησε να γίνει πραγματικά γνώστης. Μου άρεσε τελικά και με εντυπωσίασε το ότι υπάρχουν άνθρωποι σαν και αυτόν.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Penelope
ελπίζω να έχω την ευκαιρία να το δω κι εγώ και με ένα Review να συμπληρώσω το Preview....
Είσαι πολυ τυχερή που είσαι στο Αμπού Ντάμπι by the way :-)








Related Posts with Thumbnails