22 Μαρ 2011

κάτω τα χέρια απ'τα blog τους!

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για έναν μπλόγκερ από το να γίνεται ένας πραγματικός 'χαμός' από γεγονότα και εξελίξεις και παράλληλα να είναι πρακτικά ΑΔΥΝΑΤΟΝ να πατήσει αυτήν την καταραμένη επιλογή "Νέα Ανάρτηση"
Όχι επειδή δεν έχει σύνδεση με το ίντερνετ. 
Ούτε επειδή έχει ξεχάσει κάπου το λάπτοπ του. 
Ούτε επειδή το rooter δεν δουλεύει ή επειδή το σήμα του wifi δεν είναι αρκετά δυνατό. 
Ούτε καν επειδή δεν έχει τον χρόνο να κάτσει και να γράψει αυτά που πιστεύει ότι πρέπει να ειπωθούν στην ώρα τους...


Δεν εξηγείται αλλιώς : τούς μάτιαξα αυτούς τους Τούρκους μπλόγκερ, όταν είχα γράψει πριν μερικούς μήνες για εκείνο το πραγματικά πρωτοποριακό καφέ -ονόματι Bloggers' Base- που είχε μόλις ανοίξει στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. (για τους αρχάριους: τη σχετική ανάρτηση θα τη βρείτε εδώ)

Δεν πρόλαβε ο κόκκορας της τουρκικής ηλεκτρονικής λογοκρισίας να λαλήσει τρις και...ορίστε τι εμφανιζόταν στην οθόνη του λάπτοπ μου, όταν βρέθηκα πριν λίγες μέρες στην γειτονική Τουρκική "Δημοκρατία" και προσπαθούσα να δω το δικό μου μπλογκ και να γράψω για τα όσα απίστευτα συμβαίνουν μόλις 285 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κρήτης από την Παρασκευή που μάς πέρασε και μέχρι σήμερα :

 *κλικάρετε στην εικόνα για μεγέθυνση*
"Η πρόσβαση σε αυτόν τον ιστότοπο έχει απαγορευθεί 
δυνάμει δικαστικής αποφάσεως"

Και για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν μπλόγκερ να "απαγορευθεί" το μπλογκ του από οποιαδήποτε κρατική μηχανή. Δυστυχώς όμως, αυτή η απαγόρευση "δυνάμει δικαστικής αποφάσεως" ισχύει στη γείτονα εδώ και περίπου δύο εβδομάδες για όλα τα μπλογκ που ανεβαίνουν από την πλατφόρμα του Blogger - με το domain "blogspot.com". 

Ο επίσημος λόγος ; Απλούστατα απλοϊκός..
Ένα από τα δεκάδες χιλιάδες τουρκικά ιστολόγια 'blogspot' προέβη στο ατόπημα να αναμεταδίδει ποδοσφαιρικούς αγώνες, των οποίων τα αποκλειστικά δικαιώματα στην Τουρκία είχε αγοράσει ο τηλεοπτικός ψηφιακός πάροχος "Digiturk" (η ανάλογη τουρκική Nova)
Η Digiturk λοιπόν, ισχυρίσθηκε ότι έχανε διαφημίσεις λόγω κάποιου ασήμαντου μπλογκ από τα δεκάδες χιλιάδες άλλα που συναποτελούν την εγχώρια μπλογκόσφαιρα (!) και η τουρκική δικαιοσύνη, πράττοντας κατά την γνωστή πρακτική της συνολικής φίμωσης του διαδικτύου, αποφάσισε ότι όοοοοολα τα μπλογκ της πλατφόρμας του Blogger θα έπρεπε να "απαγορευθούν" μέχρι νεωτέρας..!

Η διαδικτυακή απαγόρευση έχει καταντήσει μία από τις πλέον συνηθισμένες κρατικές πρακτικές στην Τουρκία. Δεν πάει πολύς καιρός που η γνωστή πλατφόρμα YouTube απαγορεύθηκε ξανά και ξανά -είτε λόγω κάποιου τρίλεπτου βίντεο που πρόσβαλε τις υποτιθέμενες σεξουαλικές προτιμήσεις του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, είτε αργότερα λόγω κάποιου βίντεο που υποτίθεται πως ο μετέπειτα παραιτηθείς  Deniz Baykal , πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αντιπολευόμενου κεμαλικού κόμματος CHP , είχε μαγνητοσκοπηθεί σε εξαιρετικά προσωπικές του στιγμές μαζί με κάποια γυναίκα βουλευτού του κόμματός του σε δωμάτιο ξενοδοχείου..- 

Η απαγόρευση ιστοτόπων στην Τουρκία δεν εντυπωσιάζει πλέον κανέναν, όταν καλείται να "προστατεύσει" την κοινή γνώμη από την προσβολή ιερών και οσίων ηθών της κατά κράτος συντηρητικής τουρκικής κοινωνίας και της κρατούσας ιδεολογίας εν γένει. 

Όταν όμως ο μαζικός αποκλεισμός ανεξάρτητων φωνών στο διαδίκτυο πραγματοποιείται λίγες μόλις εβδομάδες από τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, αναμφίβολα έχει τον χαρακτήρα προληπτικής λογοκρισίας.

Και οι μπλόγκερ της Τουρκίας πώς αντιδρούν;
Ο καναπές να'ναι καλά!...

Η κρατική λογοκρισία και η δικαστική φίμωση της μεγάλης πλειοψηφίας των ιστολογίων της χώρας χάριν της...απρόσκοπτης μεταδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων (!!!), έδωσαν την ευκαιρία στους μπλόγκερ να ανεβάσουν κάποια σελίδα διαμαρτυρίας στο facebook και δόθηκε μεγάλη έμπνευση στην εγχώρια γραφιστική δημιουργικότητα υπό το ηχηρά πιασάρικο σύνθημα "Bloguma Dokunma" (μτφ. "Μην Αγγίζεις το Μπλογκ Μου" - "Κάτω τα Χέρια απ'το Μπλογκ Μου") . 
Πέραν αυτού όμως... ουδέν.

Και η απαγόρευση απ'ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί, έως ότου ...κλείσουν οι κάλπες, επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά τόσο το ουσιαστικά αντιδημοκρατικό προφίλ του κυβερνώντος light-ισλαμιστικού ΑΚΡ, όσο και την έλλειψη δημοκρατικής συνείδησης της τουρκικής κοινής γνώμης, που στην ουσία ανέχεται αυτήν την κατάσταση -επαναπαυόμενη στην οικονομική της ευδαιμονία μετά την σχετικά πρόσφατη έξοδό της από το τούνελ του ΔΝΤ.. 

Άλλωστε, τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης περί των ποσοστών αισιοδοξίας του μέσου τούρκου πολίτη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για την πιστοποίηση αυτής της παθητικής έως και στωικής ανεκτικότητας της κοινής γνώμης της χώρας, ως προς τον δικαστικό περιορισμό της ελευθερίας της δικής της γνώμης.

δεν περισσεύουν γιαούρτια για γιαούρτωμα στην Τουρκία
τα-Mάμ, καρντάσια; 

Για τους αναγνώστες του μπλογκ που βρίσκονται στην Τουρκία :
Η παρούσα ανάρτηση αναδημοσιεύεται στο αθηναϊκό ειδησεογραφικό πόρταλ www.theinsider.gr, το οποίο δεν έχει (ακόμα) απαγορευθεί στη Γείτονα..


11 σχόλια:

Ρούλα είπε...

Πολύ φοβάμαι Γκάμπριελ ότι στο μέλλον θα είσαι persona non grata για τη γείτονα. Τους χαλάς τη νιρβάνα και την αισιοδοξία που αναφέρονται στα ποσοστά.
Σε συγχαίρω για την υποστήριξη των μπλόγκερ, το θεωρώ αυτονόητο να υπάρχει ελεύθερη έκφραση σε μια δημοκρατία αλλά όπως φαίνεται όταν υπάρχει έλλειμμα στη δημοκρατική συνείδηση το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" όλο και πιο συχνά θα εφαρμόζεται για το καλό της πατρίδος, βεβαίως, βεβαίως!
Εν μέρει κατανοώ και τους μπλόγκερ, έχουν επίγνωση της κατάστασης, ξέρουν ότι δεν θα έχουν την κοινή γνώμη με το μέρος τους και ίσως το θεωρούν μάταιο να αντιδράσουν.Για την τιμή των όπλων όμως έχουν υποχρέωση ως πολίτες του κόσμου να αντιδράσουν.

Zafiris είπε...

ώρα για το alloukiallou.gr ή .com .org .net

Αλίκη Παπαχελά είπε...

Τι δημοκράτες οι γείτονες! Σοκαριστικά!

yannidakis είπε...

θέλω πρώτα να σε συγχαρώ για το κείμενο που αποτελεί πρότυπο ανάρτησης ιστολογίου με βάση την δομή και την ανάπτυξή του.
Το θέμα το γνωρίζω όμως δεν μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στη χώρα που συμβαίνει.. Αν επρόκειτο για κάποια χώρα της Δύσης, θα προβληματιζόμουν μαζί σου, όμως μιλάμε για μια ανατολική χώρα που όσο κι αν στρέφεται προς τη Δύση, οι πολιτικές και η φιλοσοφία της θα μαρτυρούν την βαθιά ανατολίτικη καταγωγή της :[

yannidakis είπε...

"καταχώρηση τσι μέρας" για την Τρίτη σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
Καληνωρίσματα :[

Παναθήναιος είπε...

Εδω το περιστατικο ειναι μαρτυρια του οτι ο δρομος της Τουρκιας προς την δημοκρατια και τις πολιτικες ελευθεριες ειναι μακρυς, υπαρχει και χαραμαδα αισιοδοξιας, αν δουμε τη συνολικη εικονα και την πορεια της γειτονος. Ο Ερντογαν παρολη την ...ρητορικη του, ειναι υπερμαχος της πορειας αυτης της Τουρκιας, και εχει κατορθωσει να συσπειρωσει τα πιο συντηρητικα και φτωχα κοινωνικα στρωματα στην πορεια του αυτη. Η οικονομικη αναπτυξη της Τουρκιας, συμβαλει στην κατευθυνση αυτη, αφου δινει ψωμι στους φτωχους και τους δινει και μια προοπτικη και αισιοδοξια περαιτερω βελτιωσης. Θεωρω οτι ο Ερντογαν θελει να εισελθει η Τουρκια στην ΕΕ, και αν παραμεινει προωθυπουργος και ηγετης της χωρας, θα το καταφερει. Εδω ειναι και η μεγαλη ευκαιρια της Ελλαδας, αν ποτε το συνειδητοποιησουμε, και πραξουμε τα δεοντα, αναμεσα στα οποια ειναι και το να διαπραγματευθουμε σκληρα, κατι το οποιο δεν γνωριζουμε καλα. Εν παση περιπτωσει, εκτιμω οτι πολλα θα εξαρτηθουν απο την παραμονη του Ερντογαν στην εξουσια. Αν τα καταφερει, η πορεια της Τουρκιας θα ειναι αργη μεν, αλλα σταθερη προς την περαιτερω αναπτυξη της δημοκρατιας και των ελευθεριων των πολιτων. Δεν πρεπει βεβαι να πραβλεπουμε ποτι ο δρομος αυτος δεν ειναι στρωμενος με ροδοπεταλα. Ειναι αναποφευκτο να υπαρξουν και πισωγυρισματα.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Ρούλα
Να σού πω και μια άλλη εκδοχή της πραγματικότητας;
Το θέμα της απαγόρευσης των blogspot δεν έγινε θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ. Ίσως γιατι το μπλόγκινγκ αποτελεί ένα χόμπυ ιδιαιτέρως ελιτίστικο στη Γειτονα. Μπλόγκερ είναι συγκεκριμένου επιπέδου μόρφωσης αλλά και συγκεκριμένης ηλικίας. Είναι επίσης αλήθεια ότι στην Τουρκία δεν αντιμετωπίζονται απαξιωτικά τα παραδοσιακά ΜΜΕ ενώ τα μπλογκ οπωσδήποτε δεν έχουν τόση απήχηση όση έχουν στην Ελλάδα.
Έτσι, δεν πολυαπασχολήθηκε η κοινή γνώμη από αυτήν την απαγόρευση, η οποία -θέλω να πιστεύω πως εάν συνέβαινε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα θα γινόταν ένας χαμός. Ελπίζω δηλαδή, γιατί πλέον δεν νομίζω πως μπορώ να είμαι σίγουρος για τίποτα πια..

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Zafiris
βρε...λες;

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Αλίκη Παπαχελά
Το ότι το καθεστώς δεν είναι οὐσίᾳ δημοκρατικό, δεν με εκπλήσσει έτσι κι αλλιώς. Το ότι η κοινή γνώμη δεν αντιδρά, αυτό είναι το αποκαρδιωτικότερο απ'όλα.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@yannidakis
σε ευχαριστώ πολύ, αν και νομίζω πως υπερέβαλες (πάλι) . είναι όμως πάντοτε ευχάριστο να ακούς ωραία λόγια :-) Ναι, τελικά το αγαπώ πολύ αυτό το μπλογκ :-)
Λοιπόν, επί του προκειμένου τώρα :
Ξέρεις, ούτε κι εγώ εξεπλάγην. Όμως αυτό που με ενοχλεί (επίσης) είναι ότι αυτή η τόσο μεγάλη διαφορά σε ζητήματα που θεωρώ αυτονόητα (να λες τη γνώμη σου και να μην σού απαγορεύεται να το κάνεις) βρίσκεται σε απόσταση ούτε δύο ωρών ταξίδι με το πλοίο από το σπίτι μου. Να πω την αλήθεια, δεν θα με απασχολούσε εάν κάτι ανάλογο θα συνέβαινε στην Γκάμπια ή στην Ακτή Ελεφαντοστού. Αλλά σε απόσταση δύο ωρών το πολύ εμ το πλοίο;... Έχει διαφορά. Τουλάχιστον για μένα έχει.

Α! Και να μην το ξεχάσω. Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι (για δεύτερη φορά μάλιστα!!!) στην πολύ prestigeous και exclusive στήλη σου "Ανάρτηση Τσι Ημέρας"!
Σού υπόσχομαι, when in Rethymnon, τη ρακή δεν τη γλυτώνεις με τίποτα!!!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Παναθήναιος
Λοιπόν, αγγίζεις πολλά ωραία θέματα , όπως πάντα.
Εγώ όμως με την ανάρτηση αυτή αγγίζω απλώς την ανελευθερία στην έκφραση και κυρίως σε αυτό που μού έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση :την ανεκτικότητα της κοινής γνώμης της χώρας, η οποία δίνει την εντύπωση ότι ίσως και... να τής αξίζει αυτή η αντιμετώπιση. Την αποδίδω εν μέρει στην οικονομική ευμάρεια (επίτρεψέ μου, την θεωρώ μάλλον συγκυριακή) αφ'ενός, και αφ'ετέρου στην μη εξάπλωση των μπλογκ στην Τουρκία σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο στην Ελλάδα -απ'όπου και οι δικές μου προσλαμβάνουσες, όπως είναι φυσικό.

Τώρα,για να μην χάσουμε την επαφή με την πραγματικότητα : έχουμε εδώ στην μπλογκοΕλλάδα την ελευθερία γνώμης που πιθανόν θα μάς άξιζε; και δεν μιλώ για τον τομέα της ενημέρωσης μόνο.. Χωράει πολύ "νερό" σε μία πιθανή καταφατική απάντηση..
Επίσης : σε περίπτωση διακυβέρνησης της χώρας από το κεμαλικό CHP θα ήταν άραγε αδιανόητη μια τέτοια απαγόρευση; Χωράει επίσης πολύ "νερό" σε μία αντίστοιχα αρνητική απάντηση....
:-)

υ.γ. πάντα απολαμβάνω τα σχόλιά σου Παναθήναιε :-)








Related Posts with Thumbnails