Διαισθητικά, όλος αυτός ο τζερτζελές με την Ώρα της Γης και άειντε "σβήνουμε τα φώτα" και όοοολοι μαζί στην πλατεία του Δημαρχείου και μετά περιμένουμε την ώρα να περάσει για να τα ξανανάψουμε -μού φαινόταν εξ υπαρχής μία πολύ μεγάλη μπούρδα.
Επιτυχημένο μάρκετινγκ, δε λέω.
Καταπληκτική ιδέα ως προς την εκτέλεση και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Και από διαφημιστικής απόψεως επίσης, το όλο καλαμπούρι παίρνει το λιγότερο ένα "άριστα δέκα".
Όμως, όλο αυτό το μπουρδοειδές που μού μύριζε μέσα από όλο αυτό το πράγμα της "Ωρας της Γης", όσο και να προσπάθησα να το δω έτσι-αλλιώς-κι αλλιότικα και όσο και να ήθελα να πω "ε όχι ρε παιδιά! τελικά δεν είναι μία μεγάλη μπούρδα! λάθος έκανα!", εν τέλει ούτε και φέτος τα έκλεισα τα έρμα τα φώτα, επειδή διαισθητικά -πώς να το κάνουμε- δεν πείσθηκα.
Επιμένω λοιπόν και φέτος ότι όοοολο αυτό..
..πρόκειται περί μίας μπούρδας.
..πρόκειται περί μίας μπούρδας.
(...και μισής).
Αν και έχω πει παλαιότερα ότι
δεν θα αναδημοσιεύσω ποτέ ανάρτηση από αλλού!,
σήμερα θα παραβώ τον κανόνα που έθεσα στον εαυτό μου...
Πρόκειται για μία ανάρτηση ευσύνοπτη και περιεκτική και γράφτηκε στο μπλογκ Canis Libertatis ακριβώς δύο χρόνια πριν, στις 29 Μαρτίου 2009, επ'ευκαιρία της τότε Ὠρας της Γης (με τις γνωστές εκδηλώσεις και γκάτζετ : κεράκια, πλατείες και λοιπά ευγενή).
Και γιατί το αναδημοσιεύω;
Μα επειδή επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο πάντοτε πίστευα :
Η πρώτη εντύπωση είναι πάντα η σωστή!
Καλή ανάγνωση..
Της Γης η Μαύρη Ώρα
Σβήσατε τα φώτα, ν’ αφήσετε τη γη να αναπνεύσει; Εύγε!..
Μάλλον που κερδίσατε θέση στο νεοπαγές κίνημα των οικολουδδιτών. Μίας πολυσυλλεκτικής ομάδας επιχειρήσεων, πολιτικών, ακτιβιστών, ομάδων πίεσης και παραπλανημένων οικολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν για τους δικούς του ο καθένας λόγους πως με παρόμοιες δράσεις είναι εφικτή η αναστροφή της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Η ειρωνεία βέβαια έγκειται στο ότι όσοι χθες το βράδυ έσβησαν τα φώτα ανάβοντας κεράκια, ουσιαστικά συνέβαλαν στην αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ρομαντική μπορεί να είναι η εσπερινή αφή των κηρών, οικολογική όμως μια φορά δεν είναι, καθώς η παραφίνη που καίγεται αποτελεί καθαρό υδρογονάνθρακα, προερχόμενο από άμεση διύλιση ακατέργαστου πετρελαίου. Εκείνου δηλαδή του υλικού για το οποίο κυλιούνται οι Άραβες στο αίμα και οι γλάροι στην πίσσα.
Ρομαντική μπορεί να είναι η εσπερινή αφή των κηρών, οικολογική όμως μια φορά δεν είναι, καθώς η παραφίνη που καίγεται αποτελεί καθαρό υδρογονάνθρακα, προερχόμενο από άμεση διύλιση ακατέργαστου πετρελαίου. Εκείνου δηλαδή του υλικού για το οποίο κυλιούνται οι Άραβες στο αίμα και οι γλάροι στην πίσσα.
Το βασικότερο όμως είναι να κατανοήσουμε πως ο ηλεκτρικός λαμπτήρας δεν παράγει καθαυτός αέρια του θερμοκηπίου. Φως παράγει! Καυσαέριο παράγει το πετρέλαιο, όταν καίγεται!
Ας εκτιμήσουμε λοιπόν την ηλεκτρική ενέργεια ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρωπίνου γένους και ας επικεντρώσουμε τη σκέψη και δράση μας στο πως αυτή θα παράγεται με τη μικρότερη δυνατή εξάρτηση από υδρογονάνθρακες, με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Είναι μεγάλο κρίμα να αλλοτριώνεται το περιβάλλον για μία ολόκληρη ώρα κι εμείς αντί να κάνουμε κάτι, να καθόμαστε στα σκοτάδια πιστεύοντας πως φέρνουμε την αλλαγή.
Ανάρτηση της 29/3/2009 από το μπλογκ Canis Libertatis.
αυτά..
15 σχόλια:
Η Ώρα της γης έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά να εξοικονομηθούν μερικοί τόνοι CO2. Τώρα βέβαια αν ξεπεράσουμε το συμβολισμό και υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας τη λογική εξοικονόμησης ενέργειας και δεν μείνουμε μόνο στη συγκεκριμένη ώρα θα ήταν ευχής έργον.
υγ. να σου πω ένα μυστικό; ούτε και γω έσβησα το φως :)
Αγαπητέ Γαβριήλ μου,
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με την δημοσίευση που αναδημοσιεύεις και ενστερνίζεσαι για πολλούς λόγους.
Καταρχήν το σβήσιμο των λαμπών μας, είναι ένα συμβολικό μήνυμα, που "φαίνεται". Πχ στο εξωτερικό αυτή την ώρα, οι όμιλοι-αλυσίδες που συμμετέχουν κάνουν μιας μορφής happening κλείνοντας τα φώτα, αφού πρώτα ανάψουν κεράκια στα τραπεζάκια του cafe τους ή του fast-food τους. Γίνεται μια γιορτή και γι' αυτούς που δεν την γνωρίζουν. Ακόμη, λαμβάνονται φωτογραφίες πόλεων από δορυφόρους, πριν και μετά, ή από σπουδαία -χαρακτηριστικά μνημεία πόλεων με και άνευ φωτισμού.
Κατά δεύτερον, δεν νομίζω πως κανείς από αυτούς που συμμετέχουν πιστεύει ότι την ώρα αυτή μειώνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση. Και ναι, τα φλεγόμενα κεριά εκλύουν αέρια, αλλά είναι συμβολισμός, όχι η ουσία. Δεν θα επιστρέψουμε βέβαια στα σπήλαια, ούτε θα ζήσουμε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Μόνο να πιέσουμε θέλουμε αυτούς που οφείλουν να μειώσουν πραγματικά τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών. Να δείξουμε ότι είμαστε (αν είμαστε) πολλοί για να μας σεβαστούν.
Κατά τρίτο, αποτελεί θέμα: δυστυχώς με τόσα δυσάρεστα στις καθημερινές μας δραστηριότητες, το αυτονόητο, το να θέλουμε να συμβάλλουμε στη σωτηρία του πλανήτη μας, έπρεπε να περάσει όντως από μια διαδικασία οργανωμένης φιέστας, για να μπορεί να αναδειχθεί, για να ξεθαφτεί, να ξεχωρίσει, έστω για μια ώρα. Να γίνει θέμα συζήτησης, άρθρων, είδησης. Να γίνει αφορμή για ανταλλαγή απόψεων. Δυστυχώς...
Κατά τα άλλα, διάφορα αρνητικά έχουν πολλάκις ειπωθεί, πχ. ότι ο πλανήτης παθαίνει "σοκ" όταν μειώνεται η εκπομπή ρύπων τόσο απότομα. Αρνητικά βέβαια έχω διαβάσει και για τις λάμπες οικονομίας (ότι η ρύπανση από τον υδράργυρο που περιέχουν είναι πολύ πιο καταστροφική από τα πλεονεκτήματά τους) και για πολλά άλλα θέματα που συνδέονται με την οικολογία. Επίσης, οι τάσεις και οι προσπάθειες ανακύκλωσης στο νησί μας, γίνονται τόσο σπασμωδικά, αποσπασματικά, που ουσιαστικά δεν αποτελούν τη βάση, τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση. Δηλαδή, το % των συσκευασιών προς ανακύκλωση, ή το χαρτί που περισυλλέγουν διάφοροι σύλλογοι κατά καιρό, αποτελεί μικρή μειοψηφία επί του συνόλου. Όμως συμμετέχω. Συμμετέχω γνωρίζοντας ότι δεν κάνω εγώ τη διαφορά.
Το σημείο αναφοράς που εμένα προσωπικά με εκφράζει σχετικά με την Ώρα της Γης, είναι αυτό που αναφέρθηκε πιο πάνω: Να αναδειχθεί το πλήθος, έστω ως συμμετοχή σε ιστοσελίδα, σαν αριθμός που αυξάνει χρόνο με τον χρόνο.
Και ειλικρινά γουστάρω που συμμετέχω κάθε φορά που οργανώνεται κάτι στην πόλη μας... Μαζί με τα παιδιά μου και τα κεράκια μας!
Φιλικά
Ελένη Γιαννά
Συγγνώμη για την έκταση του σχολίου...
Πολύ καλά τα έγραψες!
Ε μα ναι!
Μια (έστω) μαύρη κι αφώτιστη ώρα το χρόνο σε όλο τον κόσμο μπορεί να μη σωσει την ανθρωπότητα, τον πλανήτη, την ψυχη μας, αλλά όσο κι αν είναι υποκριτικό ειδικά εκ μέρους ορισμένων, δεν παύει να εξοικονομεί αρκετό πετρέλαιο κι αυτό μου φτάνει. Του χρόνου σε περισσότερα μέρη !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Κι εγω διαφωνω με το αρθρο που μας εφερες.
Λεει
"οι οποίοι υποστηρίζουν για τους δικούς του ο καθένας λόγους πως με παρόμοιες δράσεις είναι εφικτή η αναστροφή της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. " Οχι , ακομα και στην ιστοσελιδα τους πλεον ΔΕΝ υποστηριζουν κατι τετοιο. Κατ αρχας το ποση ενεργεια μπορει κανεις να εξοικονομησει ειχε υπολογισθει με μαθηματικα μοντελα. Στην πραγματικοτητα επεσαν εξω γιατι η ενεργεια καταναλωθηκε αλλη ωρα. Δυστυχως τωρα η υποθεση " day light savings " θεωρειται αποτυχια αλλα δεν ειναι ευκολα αναστρεψιμη.
Και δεν ειναι ο λαμπτηρας που θα βρωμισει την ατμοσφαιρα, αλλα η παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας που χρειαζεται ο λαμπτηρας σου για να σε φωτισει. Ο λιγνιτης, το καρβουνο κλπ.
Η ωρα της γης ειναι οντως συμβολικη. Μας θυμιζει οτι κατι πρεπει να κανουμε. Και πρεπει κατι να κανουμε. Ομως αντι να προσπαθουμε να ανατρεψουμε ολες αυτες τις οικολογικες προσπαθειες με αρθρα σαν αυτο, ειναι οτι χειροτερο. Δεν θελουμε συμβολικα να σβησουμε τα φωτα;; ΟΚ, ας χρησιμοποιησουμε την ωρα αυτη να αναλογισθουμε εμεις, σαν ατομα τι αλλο μπορουμε να κανουμε. Να βαλουμε συσσωρευτες ηλιακης ενεργειας, να χρησιμοποιησουμε φυσικο αεριο,
Στις ΗΠΑ και κυριως στην Καλιφορνια η εξοικονομηση ηλεκτρικης ενεργειας, η καυσιμων ειναι υποχρεωση καθε επιχειρησης που υποχρεουται να παραθεσει μελετες και προτασεις και να επιδειξει αποτελεσματα, εαν θελει να χρηματοδοτειται απο το κρατος. Ο πολιτης πρεπει να ενημερωθει τι μπορει να κανει και να το κανει σε ιδιωτικη και συλλογικη μορφη.
Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα που συζητάτε ένα παλιό και αγαπημένο μου κείμενο.
Δεσποινάριον, γράφεις πως διαφωνείς. "Οχι , ακομα και στην ιστοσελιδα τους πλεον ΔΕΝ υποστηριζουν κατι τετοιο",
κοίτα όμως ενδεικτικά εδώ.
Έπειτα γράφεις:
"Και δεν ειναι ο λαμπτηρας που θα βρωμισει την ατμοσφαιρα, αλλα η παραγωγη ηλεκτρικης ενεργειας που χρειαζεται ο λαμπτηρας σου για να σε φωτισει. Ο λιγνιτης, το καρβουνο κλπ."
Στο άρθρο αναφέρω επί λέξη:
"Το βασικότερο όμως είναι να κατανοήσουμε πως ο ηλεκτρικός λαμπτήρας δεν παράγει καθαυτός αέρια του θερμοκηπίου. Φως παράγει! Καυσαέριο παράγει το πετρέλαιο, όταν καίγεται!"
Δεν μπορώ να καταλάβω πού έγκειται η διαφωνία σου με το άρθρο, τα ίδια πράγματα γράφουμε με διαφορετικά λόγια.
Η Ώρα της Γης λίγους παρακινεί στην αλλαγή συνηθειών. Τους περισσότερους τους βαυκαλίζει με την ψευδαίσθηση πως σβήνοντας τα φώτα για μια ώρα έχουν εκπληρώσει το βασικό τους χρέος προς το περιβάλλον. Πρόκειται για μία μορφή ακτιβισμού "ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε", η οποία θαρρώ πως δεν βοηθά και πολύ, αν όχι καθόλου.
Αγαπητε Manoliscus,
η εικονα που με παραπεμπετε δεν λεει οτι μια ωρα χωρις καταναλωση ενεργειας θα σωσει την ανθρωποτητα. Λεει, βοηθηστε μας να σταματησουμε τις κλιματικες αλλαγες. Ισως λιγη αναλυση και επεξηγηση στη σελιδα τους να βοηθουσε. Εκεινο που δε βοηθα ειναι να καταδικαζουμε την κινηση των οικολογων και να τους ονομαζουμε εχθρους της μοντερνας τεχνολογιας. Εσεις ισως να ξερετε τι πρεπει να κανετε σε καθημερινη βαση για να εξοικονομησετε ενεργεια, ομως πολλοι δεν ξερουν, και αυτη ημια ωρα ισως τους κανει να σκεφτουν. Ο κοσμος χρειαζεται συμβολικες κινησεις για να ευαισθητοποιηθει,και αν η μαυρη ωρα γινει ας πουμε αφορμη να γινουν συζητησεις σε σχολεια εποικοδομητικα, τοτε και τα παιδια μας ειναι σε καλο δρομο.
Ευχαριστω για το σχολιο.
Και κατι που απευθυνεται στον αγαπητο μου
φιλο Γαβριηλ. Μονο μπουρδα δεν ειναι.
@Ρούλα
Είσαι ευγενική, είναι γνωστό αυτό.
Το όλο event προβαλλεται σαν κάτι το πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία της Γης -που συνίσταται στο σβήσιμο των φώτων και αυτό είναι που κάνει καλό στη φύση.
Πολύ λίγοι έχουν αποκομίσει αυτό που πολύ σωστά λες : ότι όλο αυτό είναι συμβολικό.
Πόσο όμως αυτό καθαυτό το σβήσιμο των φώτων όντως βοηθά τη φύση;
Ε, ο Canis Libertatis λέει όλα τα υπόλοιπα -γι'αυτό και σάς παρέθεσα την ανάρτησή του.
Τόσο απλά.
:-)
@Ελένη Γιαννά
Πρώτα πρώτα, μού αρέσουν τα μεγάλα σχόλια. όχι πως δεν με ενδιαφερουν τα κλικαρίσματα αλλά τα σχόλια με ενθουσιάζουν. Στο κάτω κάτω, αυτό είναι το blogging : επικοινωνία. Οπότε, η συγγνώμη σου -δεν γίνεται δεκτή χαχα..
Θα σού απαντήσω σε ένα ένα τα σημεία που θίγεις και που έχουν όλα ενδιαφέρον.
Κατ'αρχάς - Οχι, δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρωπόμορφων ύπουλων εξωγήινων που ζουν ανάμεσά μας και Οχι, επιθυμώ τη μη-σωτηρία της Γης και του πλανήτη μας.. Κανένας άνθρωπος δεν θέλει να καεί το σπίτι του.
Στο πρώτο σημείο του σχολίου σου -δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Είναι ένα happening καλοστημένο, καλοδιαφημισμένο και καλοσκηνοθετημένο. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε αυτόν που όχι μόνο το σκέφτηκε αλλά και σε όλο το τῆμ που το διοργάνωσε. Καμμία αμφιβολία επ'αυτού.
Το δεύτερο σημείο του σχολίου σου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δείχνει το εξής παράδοξο.
Ενώ γνωρίζουμε ότι αυτό καθαυτό το κλείσιμο των φώτων δεν προσφέρει κάτι καλό στη φύση, αντιθέτως το πράττουμε, επιβαρύνουμε τη φύση με διοξείδιο του άνθρακα και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο και δη σχεδόν συγχρόνως. Όλο αυτό το παγκόσμιο "λιβάνισμα" γίνεται 24 ολόκληρες φορές σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης, σε κάθε μία πόλη κάθε κράτους, και σε όλες τις ατράκτους -Και όοοοοοοοοοοολο αυτό το πράγμα γίνεται στο όνομοα της.....ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!!
Αν δεν είναι πέρα για πέρα αφελές όλο αυτό - δεν είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ επιζήμιο ;;;; Ερώτημα!
Η απάντηση;
Μα την έδωσες! Happening είναι! Συμβολισμός!
Όταν ο όμως ο συμβολισμός στην ουσία ΒΛΑΠΤΕΙ τον καλό σκοπό γαι τον οποίον γίνεται, τότε πῶς θα πρέπει να το χαρακτηρίσω όλο αυτό;
Στο τρίτο σημείο του σχολίου σου μού λες ότι "για να καταλάβουμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, ας κάνουμε πρώτα μια φιέστα για αν το καταλάβουμε καλύτερα". Διαφωνώ. Δεν χρειαζόμαστε φιέστες για να καταλάβουμε αυτά τα βασικά πράγματα. Ας βγει τέλος πα΄ντων κάποιος φορέας υπέυθυνα και ωραία, ας τον ακούσει ο νομοθέτης και ας μπουν κανόνες απλής πρακτικής συμπεριφοράς που θα έχουν στόχο την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος -όχι μόνο ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ μία φορά το χρόνο ( κατά τη διάρκεια της οποίας ΛΙΒΑΝΙΖΟΥΜΕ το Σύμπαν και νομίζουμε ότι κάτι πολύ χρήσιμο κάνουμε!!!) αλλά ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!
Κι αν μού πούνε τι θα πρέπει αν κάνω ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ , θα το κάνω! Ούτε φιέστες ούτε τίποτα! Πράξεις συνειδητοποιημένες, οριοθετημένες, και οι οδηγίες να απευθύνονται στον μέσο άνθρωπο με τις μέσες καθημερινές ανάγκες. Ούτε σπηλιές, ούτε προβιές!
Τώρα, για την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου από χρόνο σε χρόνο -τώρα που ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει στη Γη κάθε χρόνο τέτοια μέρα-, το μόνο που μού προκαλεί αυτή η σκέψη είναι μόνο... τρόμος και φόβος! Κανέναν ενθουσιασμό και σκασίλα μου για την επισκεψιμότητα της χ/ψ ιστοσελίδας, που στο κάτω κάτω δεν ξέρω και τι οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετεί!
Τώρα, για το τελευταίο-
Ο Canis Libertatis μια χαρα τα είπε : Το φως των κεριών και η ομαδικότητα είναι ρομαντικά και όμορφα πράγματα. Και ποιός δεν θέλει να βρίσκεται με αγαπημένα του άτομα στα σκοτάδια; Όλοι μας!!
Αλλά και η κοροϊδία, έχει κάποια όρια ρε παιδιά!
@Σάββας Συρόπουλος
@Ρόη Αργύρη
χαίρομαι που συμφωνούμε :-)
με έχουνε κολλήσει στον τοίχο, πλάκα πλάκα! χαχα
(κι αυτό θα περάσει)
@Ματρώνη
κοίτα Ματρώνη,
ας κάψω λίγο πετρέλαιο παραπάνω , παρά να καεί το ακατοίκητό μας...
Καλός ο ακτιβισμός (αν αυτό ΕΙΝΑΙ όντως ακτιβισμός, πολύ αμφιβάλλω!), αλλά έχει μεγάλη διαφορά να συμμετέχεις σε μία μαζική εκδήλωση που προβάλλεται ως σωτήρια για το περιβάλλον , ενώ στην πραγματικότητα το βλάπτει.
Έλεος.
@δεσποινάριον
Αγαπημένο μου δεσποινάριον, διαφωνώ μαζί σου καθέτως, πλαγίως και οριζοντίως.
Όλο αυτό το τζέρτζελο είναι μία μπούρδα και μισή, αποπροσανατολίζει τον κόσμο εντυπωσιάζοντάς τον και το χειροτερο :του δίνει την ψευδαίσθηση ότι "κάτι κάνει"
Ε λοιπόν, με το να μη βλέπει τη μύτη του στα σκοτάδια δεν τον κάνει ούτε να σκέφτεται περισσότερο ούτε τίποτα από όλα αυτά που θα μπορούσε κάλλιστα να σκεφτεί βλέποντας τη μουρη του στον καθρέφτη.
Να βγει ένας φορέας υπέυθυνα και ωραία και να δώσει απλές καθημερινές οδηγίες του τι πρέπει να κάνει καθένας από μας. Και αν δεν γίνεται κατανοητό από τους πολλούς, να κάτσει το κράτος, οι διεθνείς οργανισμοί κ.ο.κ. και να θεσμοθετηθούν διεθνείς κανόνες συμπεριφοράς (όχι μόνο στον απλό πολίτη αλλά και στους δημόσιους φορείς, στις κατά τόπους ΔΕΗ κ.λ.π.) για να προστατευθεί η φύση και η Γη.
Από φιεστες πήξαμε.
Να μπουν κανόνες.
Έτσι απλά.
@Manoliscus
Συμφωνώ 100% με την ανάρτησή σου , και μετά από τα σχόλια ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
Το στυλάκι "Ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε" φαίνεται πως ακόμα έχει οπαδούς. Σημεία των καιρών.
ΚΑΙ αυτό θα περάσει. Πού θα πάει;
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς!
Γαβριήλ.
http://www.youtube.com/watch?v=Lk3yBpV8Pac&feature=player_embedded
Δημοσίευση σχολίου