24 Μαρ 2011

1821 - χωρίς "Like"

Άλλα πράγματα είχα στο πρόγραμμα να γράψω σήμερα, και μέσα σε μια στιγμή όλα ήρθαν ξαφνικά "τα πάνω-κάτω" και νά'μαι ξαφνικά να μιλάω για την αυριανή 25η Μαρτίου.

Και πριν αρχίσω να λέω αυτά που σκέφτομαι, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι :
1. υποθέτω πως έχω κάποιο μίνιμουμ χιούμορ
2. μού αρέσουν τα μπαρ, τα ποτά και τα ξενύχτια
3. δεν έχω καμμία διάθεση να "πατριδοκαπηλεύσω"
4. αντιπαθώ τον φανατισμό και ο,τιδήποτε ακραίο
5. μ'αρέσει να μιλώ με ανθρώπους που διαφωνούν μαζί μου
6. δεν είμαι ιδιαίτερα θρήσκος και  , τέλος..
7. τα πάω μια χαρά με τον εαυτό μου.

Αφού λοιπόν σάς τα είπα όλα αυτά, καιρός να δούμε μαζί έναν ζωγραφικό πίνακα. Έναν από τους πολλούς που έχουν ως θέμα στιγμές από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.


Ένας από τους πολλούς πίνακες που απεικονίζουν τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να ευλογεί το λάβαρο της Αγίας Λαύρας, με συγκεντρωμένους τους αγωνιστές του '21 γύρω του. Η πιο διάσημη εικαστική εκδοχή είναι αυτή που φιλοτεχνήθηκε το 1865 από τον ζωγράφο Θεόδωρο Βρυζάκη και βρίσκεται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας.

Είμαι παντελώς άσχετος με ό,τι έχει σχέση με ζωγραφική, και έτσι δεν έχω να σάς πω τίποτα επ'αυτού. Επίσης, δεν έχω παρακολουθήσει ούτε ένα επεισόδιο της γνωστής σειράς ντοκυμαντέρ του ΣΚΑΪ για το 1821 -και έτσι δεν έχω γνώμη ούτε επ'αυτού 
(πιστεύω ότι φέτος πολλά άλλα μπλογκ που ειδικεύονται σε ιστορικά θέματα θα πουν ακόμα περισσότερα αυτές τις μέρες, επ'ευκαιρία της σειράς και της εθνικής επετείου). 

Το μόνο όμως που μπορώ να πω χωρίς κανεναν ενδοιασμό είναι ότι -ακόμα και να υποθέσω ότι αυτή η στιγμή που απεικονίζεται στον πίνακα δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα (τι σημασία έχει τέλος πάντων;;;)- με συγκινεί βαθύτατα μόνο και μόνο η σύλληψη ότι προκειμένου να απελευθερωθεί ένας λαός από έναν ξένο ζυγό, ζητά πρώτ' απ' όλα τη συνδρομή της Θείας Πρόνοιας
(και δεν θα παρεξηγηθώ καθόλου αν με πείτε τουλάχιστον αφελή)


Η 25η Μαρτίου είναι μια καλή ευκαιρία να χαλαρώσουμε από τη δουλειά και να βγούμε να το κάψουμε. Και αυτό το λέω χωρίς καμμία τύψη. Δεν πιστεύω ότι οι εθνικές γιορτές είναι μόνο στιγμές περισυλλογής. Είναι κυρίως στιγμές διασκέδασης, και έτσι πρέπει να είναι. 
Ιδίως μάλιστα φέτος που έχουμε και μια-χαρά τριήμερο
αυτό το έρμο το πελεκούδι επιβάλλεται να καεί.

Και φτάνω στο προκείμενο :


Η ηλεκτρονική αυτή αφίσα κυκλοφόρησε σήμερα στο Facebook και διαφημίζει ένα πολύ αγαπητό μπαρ της Παλιάς Πόλης της Ρόδου, όπου ακούς και χορεύεις μόνο μουσική λάτιν. Είναι ίσως το μοναδικό μέρος στο νησί που ιδρώνεις στον χορό, σε ένα πολύ συμπαθητικό περιβάλλον, με πολύ ευγενικό προσωπικό 
και με κοινό -φανατικότατο. 

Θα μού πείτε "άρχισα να κάνω διαφήμιση μέσα από τις αναρτήσεις";
Όχι. Λέω την καθαρή αλήθεια! 
Kαι δεν έχετε παρά να το διαπιστώσετε από μόνοι σας.
 
Όμως όσο πρωτοποριακή και αν είναι η επέμβαση του PhotoShop στον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός φέρεται να ευλογεί κάποια σωσία της καθ'όλα συμπαθέστατης Cesaria Evora, δεν σάς κρύβω ότι με ξάφνιασε. 
Δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να τσαντιστεί -επειδή ξέρω πολύ καλά ότι έγινε στα πλαίσια του εορταστικού κλίματος των ημερών αλλά και στην νεανική αντιμετώπιση της βραδυνής διασκέδασης. 

Άθελά μου όμως, έτσι, χωρίς να το έχω προσχεδιασμένο... 
πώς να σάς το πω...
..με έκανε να μελαγχολήσω.

Άθελά μου με έβαλα στη θέση εκείνου του ανύποπτου ζωγράφου που δεν θα φανταζόταν ποτέ αυτήν την μοιραία επέμβαση του PhotoShop, την επέλαση του Facebook, την παραφθορά ενός συνθήματος που, τέλος πάντων, έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία -τουλάχιστον για τους περισσότερους από μας.
Σίγουρα περισσότερη σημασία από αυτάρεσκες πιρουέτες στο ρυθμό της σάλσα, όσο ξεσηκωτικός κι αν είναι ο ρυθμός της. 

Δεν θύμωσα.
Απλά, μελαγχόλησα.
Και βέβαια, όχι... Δεν έβαλα "Like"..



Να πάτε στο Todo Bien της Παλιάς Πόλης.
Είναι από τα καλύτερα μέρη της πόλης
αν θες να ξεπατωθείς στο χορό και να δεις ωραίο κόσμο.

Απλά, αναρωτιέμαι..
Του χρόνου, τέτοια μέρα, άραγε τι αφίσα θα δουν τα ματάκια μας 
στους ηλεκτρονικούς μας "Τοίχους";

Μήπως κάποια αποφασιστική επέμβαση της ψηφιακής τεχνολογίας 
στον πίνακα που ακολουθεί;...

"Η Σφαγή της Χίου" - Ευγένιος Ντελακρουά (1822)


.

42 σχόλια:

δεσποιναριον είπε...

Η σημερινη σου αναρτηση μου θυμησε το δημοτικο μου σχολειο κοντα στην 25η Μαρτιου. Ειχαμε τα ιδια σημαιακια. Μονο τσολιαδακια δεν εχεις. Τωρα μου ηρθε μια ιδεα! Μου εδωσες σκυταλη (ως συνηθως) Καλο τριημερο και καλες μπαροτσαρκες.

gabriel είπε...

δεν εχεις και αδικο εδω που τα λεμε ... ψιλο μαλακια η αφισα ... τι σοι εμπνευση ειχε ο ανθρωπος ???

(βεβαια μην τρελαθουμε κιολας ... μια αποτυχημενη διαφημιση του μπαρ ενος τυπου ειναι)

Μανθος είπε...

Υπάρχουν χιλιάδες έξυπνες ιδέες και θέματα για να φέρεις κόσμο στο μαγαζί σου . Προσωπικά εμένα μου δημιούργησε συναίσθημα πίκρας και απογοήτευσης και δεν θα επιχειρηματολογήσω σαυτο. Αλλά μια σκέψη μόνο ... μήπως αυτή η ανόητη-άστοχη παραποίηση- διαφήμιση μας αξιζει τελικα ? Γιατι εγω συνεχεια συναντω παιδια και εφηβους που στην πλειοψηφία τους αγνουν τι
σημαινει 7η, 25η Μαρτιου ή 28η Οκτωβριου ( μην γελασεις αληθεια είναι ).
Και αν ισχύει αυτό ,στα ματια τους και στα μυαλα τους η δικη σου αναρτηση Gab θα φαινεται ακατανοητη και αναχρονιστικη .Καλο τριημερο και βγαλτε και καμια σημαιουλα στα μπαλκονακια σας !

Unknown είπε...

Αχ βρε Γαβριήλ, πόσο δίκιο έχεις!
Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δε μας παίρνουν στα σοβαρά...

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Καλυτερα να το δουμε με καλη διαθεση και ας πουμε χιουμορ,γιατι αν πεσουμε στα βαρεια θα πρεπει να τους παρει και να τους σηκωσει.Αυτα τα επτα θανασιμα αμαρτηματα που γραφεις στην αρχη πολυ με με εκφραζουν.
Καλα να περασεις.

spinachantigreek είπε...

στο εθνικοπατριωτικό κιτσ τα κακοφτιαγμένα φώτοσοπ είναι μια κάποια αξιοπρεπής απάντηση

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΛΑ...ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ...ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΕΤΣΙ...

Eleni Sikavitsa είπε...

‎..χωρίς Like !!!

ritsa masoura είπε...

Πράγματι, ένα άρθρο χωρίς λάικ. Κρίμα, γιατί πίστευα ότι οι Ροδίτες διαθέτουν κάτι παραπάνω από ήθος και φυσικά διαθέτουν και εξυπνάδα. Η ανάρτηση αυτή καταδεικνύει ότι υπάρχει απλώς μια κακόγουστη πρωτοβουλία στα όρια του κιτς που δεν ωφελεί και δεν οδηγεί πουθενά,παρά μόνο στην αντίληψη ότι μπορούμε τα πάντα να αλλοιώσουμε , μπορούμε τα πάντα να βεβηλώνουμε χωρίς ίχνος ντροπής και φυσικά τιμωρίας. Κι όταν λέω τιμωρία δεν εννοώ να εμφανιστεί ο δημοτικός άρχων και αν επιβάλλει κανόνες, αλλά τιμωρία από το κοινό που είναι σε θέση να καταλάβει και να αντιδράσει.
Καλημερα σας

Έπεα πτερόεντα είπε...

Εγώ πάλι πιστεύω οτι απλά δώσαμε σημασία περισσότερο από όσο θα άξιζε σε μια αποτυχημένη (?) διαφήμηση. Ο ενδιασμός στο χαρακτηρισμό "αποτυχημένη" έγκειται στο ότι τελικά ασχοληθήκαμε μ´ αυτήν και το όνομα του μπαρ καθώς και το αντικείμενο της πρόσκλησης συζητώνται και διαδίδονται, άρα αρνητική διαφήμιση απλά δεν υπάρχει.
Ένα ερώτημα που θα ήθελα να απευθύνω είναι το κατά πόσο κάποιος έχει το δικαίωμα να παραποιεί ένα έργο τέχνης ακόμα κι αν ο ίδιος δεν πιστεύει ή ακόμα και διαφωνεί με το περιεχόμενο του.

Cinestef είπε...

"5. μ'αρέσει να μιλώ με ανθρώπους που διαφωνούν μαζί μου"
Εκεί θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. χεχεχε

Ως τόσο ομολογώ ότι αισθάνομαι "κάπως" με το να εορτάζω αυτήν την εθνική μας γιορτή ένεκα των σημερινών καταστάσεων. Οκ, κάναμε την επανάσταση, γίναμε κράτος και μετά γίναμε... τι γίναμε; [κρίση εθνικής ταυτότητος εδώ]

Οκ, παίρνω βαθιές ανάσες και λέω να γιορτάσω, έστω και μέσα μου, την επανάσταση και την αρχαία μας κληρονομιά, και να κάνω μια προσευχή για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όσο για το PhotoShop... το μόνο που θα πω είναι ότι όλα τα μπαράκια και διασκεδαστικά κέντρα της χώρας μας θα είναι τίγκα αυτό το τριήμερο.

Ζήτω!

Ανώνυμος είπε...

@ Ritsa Masoura: Γιατί ειδικά οι Ροδίτες "διαθέτουν κάτι παραπάνω από ήθος και φυσικά και εξυπνάδα";
Δε νομίζω ότι διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους έλληνες...

ΖΔΣ είπε...

Την δουλειά της την έκανε. Ασχολούμαστε μαζί τους. Αντί να δούμε την ρημαδιασμένη την ιστορία μας με κριτικό μάτι και να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Γιώργος Ατσικνούδας είπε...

Καλημέρα Γαβριήλ, ενώ διάβασα από νωρίς την ανάρτηση σου, αποφάσισα να μην σχολιάσω εν θερμώ! Ως προς τα επτά σημεία που αναφέρεις στην αρχή του κειμένου σου, συμφωνώ και επαυξάνω. Μακριά ΚΑΙ από εμένα, τα εθνοπατριωτικά, θρησκευτικά κ.λ.π....! Κάτι τέτοιες κινήσεις όμως με εκνευρίζουν, γιατί με βάζουν στην διαδικασία να αναρωτιέμαι, εάν είμαι τελικά βαθύτατα συντηρητικός ή απλώς είμαι ένας μέσος Έλληνας με αρχές!! Με εντυπωσιάζει ο ήπιος τρόπος με τον οποίο σχολίασες το γεγονός (προφανώς ο στόχος σου ήταν να σχολιαστεί, χωρίς να του δωθεί παραπάνω αξία, από ότι θα έπρεπε!) και τα σχόλια των φίλων στην ανάρτηση σου. Ναι, δεν υπάρχει πια μέτρο στην κοινωνία μας!!! Η προσωπική μου άποψη είναι, ότι η χρήση "συμβόλων" είναι αποδεκτή και επιθυμητή εν μέρει, όταν πρόκειται για τέχνη, για πράγματα που προάγουν την σκέψη και τον πολιτισμό. Σε κάθε άλλη περίπτωση που εμπεριέχει πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες, το βρίσκω απαράδεκτο!!! Στην προκείμενη περίπτωση, η προβοκατόρικη "έμπνευση" του διαφημιστή - ιδιοκτήτη, ο οποίος φέρνει και την ευθύνη του αποτελέσματος, ήταν επιεικώς ατυχής!! Εάν θα έπρεπε να μπώ στο δίλλημα, τότε επιλέγω τον Θάνατο!!!

Ιωάννα Μπόνη είπε...

Μπράβο Γαβριήλ!!!

mary m. είπε...

‎????? :(
????? ..................

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@δεσποινάριον
καλό μας τριήμερο λοιπόν..

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@gabriel
συνονώματε εξ Αθηνών, ειλικρινά, ούτε κι εγώ ξέρω τι σόι έμπνευση είχε ο ποιητής.. Του χρόνου ελπίζω η Ελληνική Επανάσταση να γλυτώσει από την όποια πένα του, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή οιαδήποτε άλλη.. Ίδωμεν..

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Μάνθος
Πράγματι... πού εξαφανίσθηκαν οι σημαιούλες μας; έτσι από περιέργεια, έκανα έναν γύρο στο κέντρο της πόλης - σαν να μην συμβαίνει τίποτα..
δεν μιλάω για τις καθιερωμένες σημαίες έξω από το Δημαρχείο ή τη Νομαρχία. Στα σπίτια μας, στα μπαλκόνια μας, πού πήγαν οι σημαίες μας;

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Maria
όπως έλεγε μία αγαπητή φίλη παλιά : "Δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Ούτε για τα καλά, ούτε για τα άσχημα"..
Νοῶν νοείτω..

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@ΓΙΑΝΝΑ
στο "να τούς πάρει και να τούς σηκώσει" συμφωνώ. Φτάνει να διαπιστωθεί εάν αυτή ήταν η πρόθεσή τους. Επειδή είμαστε μια χούφτα άνθρωποι σ'αυτην την μικρή πόλη - θέλω να πιστεύω ότι δεν έγινε με σκοπό να προσβάλλουν εθνικά σύμβολα.
Ελπίζω δηλαδή..

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@spinachantigreek
κοίτα, το κιτς είναι πάντοτε κιτς.
άλλοτε γίνεται για κάποιον σκοπό.
άλλοτε γίνεται λόγω άγνοιας.
αλλά στην περίπτωση αυτή το ζήτημά μας δεν είναι μόνο και απλώς η αισθητική.
(καλωσόρισες :-)

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Ανώνυμος
Ελπίζω να το δουν πολλοί έτσι όπως το βλέπω και εγώ. Με στωικότητα, με συνειδητοποίηση και με ωριμότητα. Πολύ σημαντικά και τα τρία.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Eleni Skiavitsa
χωρίς like βέβαια....

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@ritsa masoura
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.
Μερικά πράγματα δεν διδάσκονται από κάποια ηλικία και μετά. Πολύ περισσότερο, δεν επιβάλλονται..
Και αυτό είναι το πρόβλημα.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Greek Aviator
Έχεις δίκιο. Αρνητική διαφήμιση δεν υπάρχει.
Όμως, σκοπός της ανάρτησης ΔΕΝ ΗΤΑΝ να ΜΗΝ πατήσει κανείς στο εν λόγω μπαρ.
Επίσης, δεν ήταν καν να καταδειχθεί η έτσι κι αλλιώς προφανέστατη κακογουστιά.
Σκοπός του κειμένου ήταν να να καταλάβουμε επιτέλους ότι κάποια πράγματα δεν αγγίζονται. Δεν θίγονται. Δεν συζητιούνται.
Και βεβαίως, η παραποίηση ενός έργου τέχνης είναι ένα ζήτημα επίσης, πλην όμως δεν είναι το ζητούμενο, όπως καταλαβαίνεις. Ἐν εὐρείᾳ ἐννοίᾳ, ακόμα και αυτή αφίσα θα μπορούσε ενδεχομένως να χαρακτηρισθεί "έργο τέχνης" επ'ευκαιρίᾳ κάποιου παλαιότερου.
Ο σκοπός της όμως;
Η χρονική συγκυρία;
Αυτά τα (απλά) κρίνονται.

Για να το πω πιο απλά : εάν το συγκεκριμένο μπαρ μείνει άδειο όλο το τριήμερο -τότε δεν θα θεωρήσω ότι η ανάρτηση πέτυχε τον σκοπό της.
Εάν αποσυρθεί η αφίσα και ζητηθεί δημοσίως συγγνώμη από τους υπεύθυνους -τότε μάλιστα!
Αυτό εδώ το μπλογκ, τη δουλειά του την έκανε!

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Cinestef
ότι περνάμε καιρούς ποικίλης κρίσης -συμφωνώ.
ότι οι εθνικές γιορτές με κάνουν να αμφιβάλλω για την ταυτότητά μου -όχι. Εκεί θα διαφωνήσουμε.
Ζήτω και πάλι Ζήτω στη διασκέδαση.
Κάποια πράγματα όμως, ας τα αφήσουμε εκεί ψηλά, όπως τούς αξίζουν.

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@ΖΔΣ
το θέμα μας δεν είναι αυτό.
εσύ πιστεύεις ότι η αντικατάσταση της Αγίας Λαύρας με την σωσία της Cesaria Evora 'αποκαθιστά' την ιστορική αλήθεια;
Δεν ἠξερα ότι αύριο γιορτάζουμε την Ανεξαρτησία του Capo Verde..
Διαφώτισέ με περαιτέρω por favor!

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτα κακόγουστη αφίσα και σε άλλες εποχές πριν την ''απάλυνση''των Εθνικών μας θεμάτων αρκετα προκλητική.Ευτυχώς που το σχολίασες Γαβριήλ τουλάχιστον και τόσο προσεκτικά.
(Αμέρισσα)

Γαβριηλ / Gabriel είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Γιώργγος Ατσικνούδας
Να σού εκμυστηρευθώ ότι έπρεπε να περάσει αρκετή ώρα για να κάτσω και να γράψω το κείμενο που διάβασες.
Ξέρεις, όταν γράφεις δημόσια (όχι απλώς επώνυμα, αλλά δημόσια) πρώτ'απ'όλα -και δεδομένων των ειδικών συγκυριών που προφανώς θα γνωρίζεις, κάθε λέξη αλλά ακόμα και η...θέση της λέξης που χρησιμοποιεί κανείς, δίνει τον δικό της τόνο. Κι όταν πατήσεις το κουμπί της "Δημοσίευσης", είναι πλέον αργά.
Καμμία λέξη και κανένα κόμμα δεν γράφθηκε αβασάνιστα.

Τώρα στο ερώτημα Todo ή Θάνατος..;
Η σωστή απάντηση είναι "Θάνατος στον θάνατο των συμβόλων"

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@Ιωάννα Μπόνη
εξελίσσεσαι σε φανατική αναγνωστρια έτσι; (χαίρομαι πάρα πολύ)

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@mary m.
άφωνη ε;
όχι μόνο εσύ.

Αμέρισσα είπε...

Απαράδεκτα κακόγουστη αφίσα και σε άλλες εποχές πριν την ''απάλυνση''των Εθνικών μας θεμάτων αρκετα προκλητική.Ευτυχώς που το σχολίασες Γαβριήλ τουλάχιστον, και τόσο προσεκτικά.

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Τελικα ειχες δικιο.Δεν εγινε με κακη προθεση.Και η συγγνωμη εξυψωνει τον ανθρωπο και διαγραφει το θυμο.

Μαλάμη ΄Αννα είπε...

Η ευκολία και η ανοχή της καπήλευσης!
Αλλά γιατί μένουμε μόνο στους μεταξύ μας σχολιασμούς;Μήπως Γαβριήλ θα έπρεπε να γίνονται ευρύτερα γνωστά αυτά τα θέματα;(τοπικός τύπος)

μαιρη μ. είπε...

Καλημέρα, χρόνια πολλά.
Έλεγα να μην σχολιάσω το γεγονός. Σίγουρα κάποια σύμβολα δεν πρέπει να τα αγγίζουμε ποτέ όμως είμαι σίγουρη πως οι ιδιοκτήτες του μπαρ δεν έγραψαν τίποτα κακοπροαίρετα . Πιο πολύ με εκνευρίζει ο ψευτοτραμπουκισμός και ο ψευτοεθνικισμός κάποιων. Παρακολουθώντας την ελληνική επικαιρότητα εδώ και ένα χρόνο περίπου , ντρέπομαι να το πω αλλά είναι η πρώτη φορά που δεν νιώθω καμία μα καμία περηφάνια για την εικόνα που βγάζουμε ως Έλληνες και αυτό με πληγώνει πολύ..δεν θα τ'αναλύσω σήμερα καθ'οτι γιορτή...

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

@όλους
το θέμα διευθετήθηκε πάντως.
διαβάστε εδώ :
http://alloukiallou.blogspot.com/2011/03/blog-post_24.html

Πέπη Παπαπαύλου είπε...

Λοιπόν κι εμένα ακριβώς το ίδιο συναίσθημα μου δημιούργησε αυτή η εικόνα: μελαγχολία.
Μελαγχολία γιατί τίποτα πλέον δε μας ξαφνιάζει, τίποτα δε μας θυμώνει, τίποτα δεν μας προσβάλλει, τίποτα δε μας σηκώνει από τον καναπέ μας!!! Γιατί εμείς οι νεοέλληνες φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε εκφράσεις των παλιότερων με το φόβο μήπως μας πουν συντηρητικούς και "ντεμοντε". Μια τέτοια λοιπόν ξεχασμένη αλλά πολύτιμη έκφραση είναι το "υπερβαίνω τα εσκαμμένα". Κάτι τέτοιο νομίζω ότι συνέβη κι εδώ κι αν πούμε εμείς ότι, ξέρεις δεν έγινε και τίποτα, αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που τα παιδιά μας μεγαλώνοντας θα θεωρούν ως μέτρο!!
Κι όσο για το αν υπάρχει πρόθεση πίσω από όλο αυτό, θα ήθελα να μου επιτρέψεις να έχω τις επιφυλάξεις μου!!!

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ ''Η ΕΛΛΑΣ'' ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΜΑΛΛΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ, ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ. ΤΗΣ ΑΦΙΣΑΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑ ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ'' ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ.ΕΜΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΩΣΑΝ ΖΩΗ. ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΙΑΣΕΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ.ΦΛΩΡΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΟΛΟΙ

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ, ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΟ ΛΙΓΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ FLEYER








Related Posts with Thumbnails